Plåtmat är något jag lagar VÄLDIGT OFTA, vem tycker inte att det är smidigt att slänga in allt på en plåt och sedan slänga ihop någon god röra och duka? Det finns dock vissa tips och trix jag tycker att du ska lära dig, som jag mer än gärna lär dig. I inlägget länkar jag massa goda recept, på bland annat röror och recept jag lagat tidigare. Kombinerat med nya recept.
UTRUSTNING TILL PLÅTMAT
- Skärbräda med 1 bleck 39×27 cm
- Skärbräda med 1 bleck 48×32 cm
- Skärbräda med 3 bleck 48×32 cm
- Digital termometer
- Rivjärn
- Träredskap
Stor skärbräda i trä med bleck
Jag har tidigare skrivit ett MAXAT inlägg om min skärbräda i trä som har bleck undertill. Jag använder min varje dag. I det inlägget berättar jag mer om hur du sköter om din skärbräda i trä, och även besvarar massor av era frågor. Bland annat:
- Hur behandlar man en skärbräda i trä?
- Hur får man bort äcklig luft/smak från vitlök/lök?
- Hur rengör man skärbrädan om man skurit kött på den?
- Ska man ha olika skärbrädor för olika syften?
Plåtmat – Mina bästa tips för att lyckas
- Välj grönsaker som tar ungefär lika lång tid att tillaga. Eller skär de som tar lång tid tunnare för att jämna ut tillagningstiden. Om du exempelvis skär zucchini tunt, och moroten i samma tjocklek, kommer zucchinin vara helt torr innan moroten är klar. Lösning: Skär zucchinin i större bitar och moroten i mindre = klara samtidigt. Det kan ju också vara gott att några grönsaker är mer mjuka än andra.
- Allt är inte förbundet till en plåt. Ibland är det smidigare med två stycken. Exempelvis att du rostar kikärtorna på en plåt, och på den andra kör du grönsakerna. Kör du kikärtorna på egen hand kan du skaka plåten lite då och då istället för att röra om i allt. Dessutom får du dem krispigare än om de blandas med saften från grönsakerna.
- Marinera gärna proteinet på morgonen, så kan du slänga in allt i ugnen när du kommer hem.
- Ha på färska örter, frön, parmesan och liknande topping när du tar ut plåten för att piffa till det mer, men också för att det blir godare att inte tillaga dessa saker tillsammans med resten.
- KRYDDA! Våga krydda din plåtmat mycket och med många olika kryddor. Testa gärna min tacoplåt, funkar med alla grönsker, både kål, sötpotatis och vanlig potatis.
- När det kommer till Protein är rostade kikärtor (andra bönor är också mums) Eldost (Halloumi) kyckling och vit fisk mina favoriter. Jag gillar också lax, men det är så svårt att få tag i bra vildfångad lax, i alla fall där jag bor.
Plåtmat – Recept från förr
- Ugnsbakad blomkål med gurkmeja och näringsjäst
- Spetskål i ugn med smör och örter
- Ugnsbakad röd spetskål med parmesan och örter
- Kyckling allt i ett med stora karavanen
- Ugnsbakad fetaost med tomater, lök och örter
- Allt på en plåt med kyckling och nötfri pesto
- Allt i ett med lax
- Kyckling allt i ett
Röror och såser
- Extra enkel bea
- Hollandaise med stavmixer
- 10 sekunders majonäs med smaksättning
- Chimichurri
- Fetaostkräm
- Cremé friche bea
- Dukkasås
- Coleslaw
- Snabb avokadoröra
- Parmesankräm
- Myntasås
- Caponata
- Avokadomajonäs
- Skagenröra
- Rökig sås
- Tomat- och olivröra
- Pesto rosso
- Pesto – flera olika recept
- Paulas parmesanröra
Plåtmat – Två nya recept
Det vore ju orimligt om jag inte delar med mig av några nya recept. Som tur är har jag två stycken som jag gärna delar med dig. De bygger på ingredienser och önskemål ni som följer mig hade när jag hade frågestund på Instagram om just plåtmat. Recepten håller jag på med i två nya inlägg, klara om någon dag eller så, då länkar jag dem här direkt!
- Tacokål med glutenfria wraps (barnens nya favorit)
- Plåt med torskrygg, grönsaker och Paulas parmesanröra