Förbereda mat att ha i kylen

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kökets favoriter

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker förberett som underlättar hela min vecka. Jag slipper impulsshopping, jag slipper slänga i mig en macka för att jag är vrålhungrig och jag slipper skrikande barn innan middagen. Några andra fördelar är att det går snabbare att laga veckans middagar om jag har saker klara i kylen som blir en bra grund för en ny rätt.

Jag älskar att förbereda baser (vad det är, se mer nedan) såser och grönsaker, så att jag sedan kan laga olika rätter under veckan. I det här inlägget kommer jag dela mina bästa tips på hur jag brukar göra. Jag har svarat på många av era frågor direkt i inlägget och några mer specifika frågor utöver det jag skrivit finns längst ner bland mina frågor/svar.

Kilner burk Food to Go 1 L
I den främre burken har jag rättikanudlar med asiatisk dressing, massor av olika grönsaker (jag har bland annat hackat upp några grönsaksstavar i mindre bitar) samt kyckling. Jag skriver detta recept i ett eget inlägg inom kort. I den bakre burken har jag rött ris, rostade kikärtor och massor av grönsaker. I koppen ligger hummus.

Utrustning jag använder till min foodprep

Kilner Burk Food To Go 1 L

När jag ska iväg, typ äta på gymmet eller liknande tar jag helt enkelt lite goda grejer från varje låda och lägger i den här grymma glasburken från Kilner. Vi har också börjat ta med dem på picknick ute i naturen, som vi gärna hänger i på helgen. I toppen av burken lägger man ner den tillhörande rostfria koppen där man kan ha dressing, sås, fröer, röror eller vad man önskar. Sedan skruvar man på locket och tar med burken. Smidigt! 

Förbereda mat – Hur lång tid tar det?

Det beror självklart på vad du lagar, och många saker sköter sig själva medan du hackar och fixar. Men jag brukar lägga ungefär en halvdag på att förbereda mat, och då hinner jag jobba/städa/tvätta eller nått sånt också. Det kommer att ta längre tid i början tills du få in det, men sedan går det undan. Jag tycker också att det är härligt att preppa, när jag är klar känner jag mig så rik, haha! Men helt ärligt är det så, jag känner att jag har allt jag behöver på något konstigt sätt. 

Allmänna tips för att få mat att hålla sig fräsch i kylen?

Sänk temperaturen! Många läser på mjölkförpackningen att den inte ska förvaras under 8 grader och ställer då in kylen på 8 grader. Jag har max 4 grader i min kyl. Tänk också på att det är varmast i dörren. Temperaturen är mest jämn högst upp och du bör förvara kött/mejerier så långt ner du kan, där temperaturen är som lägst. Jag brukar inte ha ägg i kylen, de tar onödig plats och jag har även läst att kartongen kan avge mögelsporer som påverkar det andra i kylen. Jag har dock ingen källa på detta men har själv så liten kyl att jag förvarar äggen i ett skåp istället. Funkar toppenbra. 

Baser

När jag skriver baser menar jag det som gör dig mer mätt, som rotfrukter, bönor/linser/kött ris om du äter det, nudlar och liknande som mättar. Exempel på baser jag brukar göra:

 • Rostade kikärtor
 • Ugnsrostad pumpa
 • Rostade rotfrukter (jag brukar blanda det jag har hemma)
 • Rostad kål, exempelvis spetskål i ugn
 • Aktiverade och kokta gröna linser
 • Köttfärssås
 • Kycklingfilé eller annan kycklingdel du gillar
 • Rött/svar ris eller råris
 • Glutenfri pasta till barnen (detta eftersom vi ibland kommer hem 10 minuter innan vi ska vidare till gymmet och då vill jag gärna kunna slänga ihop en middag att ta med till dem)
Rostade kikärtor
Jag har många olika recept i huvudet på rostade kikärtor, jag kan dela ett inlägg med mina bästa recept senare om du vill.
Spetskål i ugn

Såser /röror/topping

Grönsaker

Som förvaras i vatten efter att du skurit upp dem

Byt gärna vatten med jämna mellanrum, och skär inte upp mer än vad du gör av med. Vilket såklart gäller all form av matprepp. Har du skurit upp för mycket av allt kan det mesta mixas i matberedare till ”en färs” som du sedan tillagar som en köttfärssås med tomatpuré, krossade tomater och kryddor. Sedan fryser du in till senare eller äter direkt.

 • Morotsstavar
 • Gurkstavar
 • Selleristavar
 • Råa betor, typ mandolinade polkabetor eller gulbetor (dessa tycker jag dock håller sig fräscha MAX 2 dagar, så gör dessa helst samma dag du ska äta dem)
 • Rädisor
Grönsaker som förvaras med papper i botten

Viktigt att du slungar allt som du sköljt innan så det inte ligger och möglar i kylen. Har du ingen sallasslunga borde du verkligen köpa en. Jag är uppväxt med att man inte äter oslungad sallad, min mamma hatar nämligen blöt sallad. Haha! 

 • Zoodlade grönsaker som zucchinipasta, kålrotspasta och liknande
 • Sallader och blad av olika slag, exempelvis spenat, grönkål och machesallad
Grönsaker som förvaras direkt i lådan
 • Granatäppelkärnor
 • Riven kål, typ rödkål/vitkål
Matprepp lesscarbs
Vackert som en tavla!

Grönsaker du INTE förvarar i kylen

Jag tycker att detta även passar att ta upp i detta inlägg, dels för att många av er frågade om detta, dels för att det frigör mer plats i kylskåpet.

Tomater

Tappar smak i kylskåpet och kalluften gör att mognadsprocessen avstannar. Du kommer också få möjliga tomater. Förvara dem i en skål i köket istället. 

Avokado

Har du köpt avokado som du inte vill ska mogna mer då passar kylen, men om de är stenhårda ska du inte förvara dem i kylen. Du kan också hacka upp avokado och frysa till senare. 

Potatis

När du lägger potatis i kylen ombildas stärkelsen till socker mycket snabbare och din potatis blir söt och grynig. Förvara istället i en papperspåse, på ett svalt ställe.

Lök och vitlök

Lök blir både mjuk och möglig i kylskåpet. Förvara på en sval och torr plats. Men inte i samma påse som potatisen, de älskar inte varandras sällskap. Vitlöken börjar gärna gro i kylen och kan också bli seg och möglig. Förvara med den andra löken.

Förbereda mat att ha i kylen. Kilner burk Food to go
Grönsaksstavar med hummusdipp som mellis när barnen kommer hem från skolan. Bara ta ner burken från hyllan och börja smaska i sig.
Förbereda mat att ha i kylen
Här ser du burken med rött ris, kikärtor och hummus på den fina djupa tallriken från House Doctor. Det blir en perfekt portion i de där burkarna från Kilner.

Frågor och svar om att förbereda mat i kylen

Hur länge håller det som du preppat i kylen?

Det mesta håller MINST fem dagar, jag brukar byta vatten på morötterna och det som ligger i vatten med jämna mellanrum, men oftast tar de slut innan jag ens hunnit blinka. Titta, lukta och smaka, det är sen gammalt. 

Håller tärnad sötpotatis och vanlig potatis sig i vatten i kylen?

Ja det gör det, frågan är bara hur länge du kan ha den där. Potatis i vatten släpper stärkelse (detta gäller ej sötpotatis) och jag skulle inte ha den i vatten allt för länge, typ över dagen eller så, men inte flera dagar. 

Hur preppar man frukt på ett bra sätt?

Det mesta tycker jag att man hackar upp allteftersom. Detta eftersom frukt gärna blir brun och trist. Men några saker jag brukar skära upp för några dagar är melon. Den tycker jag håller sig fräsch. Medan typ mango, ananas och liknande snabbt blir brun och trist. 

När jag ska förbereda mat – Hur får jag plats med allt i kylen?

Om du inte har så mycket plats i kylen skulle jag rekommendera att du använder stapelbara burkar. Jag föredrar i glas så jag ser vad allt är, men även matlådan 3-in one är ett bra alternativ eftersom den inte tar så mycket plats. Jag brukar skriva på burkarna vad det är i, så vet hela familjen vad de har framför sig. 

Förbereda mat att ha i kylen

Har du några följdfrågor eller andra funderingar om att förbereda mat att ha i kylen, tveka inte att skriva en kommentar nedan! Kram Fanny

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

3 kommentarer

Jag har läst att man inte bör värma på redan tillagade potatis , spenat ,svamp, betor. Vad tycker du om det?

Tack Fanny för att du inspirerar så mycket till en hållbar livsstil! Eftersom du lagar mycket mat vill jag tipsa om BeeWrappos bivadukar som ett miljövänligare alternativ till plastpåsar och plastfilm för matförvaring. Toppen att förvara hackade grönsaker i eller täcka över en skål. Våra bivaxdukar finns i många olika färger och mönster. Spana gärna in vår hemsida https://www.beewrappo.se/.

Allt gott!

Med vänliga hälsningar,
Elin
BeeWrappo

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök