Giftfri hudvård

Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips!

Annonssamarbete med Bodystore.com

Giftfri hudvårdsrutin – ett efterfrågat ämne bland dig som läser bloggen och följer mig på Instagram. Jag har ju ett gäng inlägg om detta sedan innan, men inget samlat inlägg med ALLA mina tips på ett ställe! Så håll till godo.

En Giftfri hudvårdsrutin är något vi tagit upp i podden så det är mitt första tips! Podden heter – Fanny och Ila (hållbarhet och holistisk hälsa) och vi har faktiskt gjort ett helt avsnitt om Giftfri hudvård, ett av våra allra första avsnitt. Lyssna gärna på det, och podden över lag förstås.

Kom ihåg att spana in min sida: Erbjudanden och rabatter, där det då och då finns rabattkoder till er.

Sammanfattande lista med produkter jag använder och rekommenderar för en giftfri hudvårdsrutin

Giftfri hudvårdsrutin

Tidigare maxade inlägg

Jag är väldigt enkelspårig när det kommer till en giftfri hudvårdsrutin. Jag gillar ju att hålla saker enkelt, och jag tänker inte krångla till min hudvård heller. Jag är egentligen inte så intresserad av min hud, så länge den sitter där den ska och gör sitt jobb. Men såklart vill jag se fräsch ut. Vilket jag ändå tycker att jag lyckas med. 😉 Därför känns det här med en giftfri hudvårdsrutin helt naturligt. Jag vill använda så lite som möjligt och stötta kroppen så mycket jag kan på ett naturligt sätt.

Jag har aldrig använt foundation eller liknande till mitt ansikte, och inte puder och sådant heller (har testat några gånger när jag var yngre, men hade inte ens på mitt bröllop) så det tror jag gör att min hud ändå mår väldigt bra i ansiktet. På vintern ser jag till att smörja in den med olja regelbundet och använda min ansiktsborste. När jag borstar använder jag black soap, och allt detta finns beskrivet i inlägget ovan. Vilket olja du ska välja till ansiktet finns också med i ett inlägg ovan.

Varför?

Varför, varför, varför? En fråga jag vill att du ska ställa dig när det kommer till din hud. Din mage. Din hälsa i stort. Om du har exempelvis torr hud runt ögonen, vad beror det på? Är det sminket du inte tål? Smörjer du sig så ofta med fel krämer att du snarare blir uttorkad än återfuktad? Vi är inte skapta för att ha problem i kroppen, på huden osv, utan det är något som påverkas av miljö, kost, stress osv. Här nedan finns en lista på vad huden inte gillar, och vad den gillar. Rannsaka dig själv och dina rutiner och se över vad du kan göra för förändringar för att gå mot en mer giftfri hudvårdsrutin som förmodligen, oj ej kanske omedelbart kommer vara befriande, skönt och billigt.

Tarmen är hudens spegel

Poesi eller bull shit? Många med problemhy har även problem med sin tarm. Medvetet eller omedvetet. Många går runt med ett normalläge som är långt från normalt. Hur mår din tarm? Är du förstoppad, gasig, lös, har ont eller upplever annat besvär med mage/tarm påverkar det självklart resten av kroppen, och innefattar både din hjärna, hormoner, hud och massa annat. Om du har problem med din mage/tarm kommer ingen ögonkräm i världen hjälpa dig, inte peeling heller. Det kanske gör att det ser och känns bättre, men grundorsaken kommer inte försvinna. Jag vill alltid lösa grundproblemet, på så vis löser man massor av annat på samma gång.

Beurer sminkspegel
Den här magiska spegeln förresten med beslysning och 7x förstoring är ett must have!

Vad huden INTE gillar

Här kommer några saker din hy inte gillar. Vissa saker kanske du inte kan göra så mycket åt just nu, men då är det i alla fall bra att vara medveten om varför du kanske upplever att din hud är sämre än vanligt eller så.

 • Stress – framförallt långvarig. Urs vad mycket som kan gå illa om man stressar. Se över dina rutiner om du upplever mycket stress, säg NEJ oftare, se över dina prioriteringar och hur du kan effektivisera din vardag på ett hållbart sätt.
 • Socker – det stressar också kroppen och påverkar blodsockret negativt. Tur att jag har massor av recept på tema godsaker, som du kan välja istället.
 • Mejeriprodukter – speciellt om du har hormonobalanser (som är en annan punkt som är negativt för huden.) Många upplever en bättre hud (och ofta mage) om de slutar med mejerier.
 • Gluten – Ingen nyhet kanske, men undvik. Inget din tarm mår bra av, och huden är tarmens spegel.
 • Smuts på huden liksom att använda fel produkter. Denna punkt är ju enkel att åtgärda, och nedan finns mina bästa tips!
 • Sulfater och parabener – undvik dessa helt i hår och hudvård

Vad huden GILLAR

 • En god natts sömn. Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om att sova gott!
 • Drick mycket vatten, gärna filtrerat för att få det ännu renare. Jag älskar min filtreringskanna från Dafi, den räcker för hela familjen och får enkelt plats i kylen om man vill ha extra kallt. Om du vill ha en glas, finns denna också.
 • Träning/motion för kroppen naturliga detox och avgiftning. Motion är även mycket viktigt för tarmarna och såklart resten av kroppen och knoppen. Våga utmana dig själv och testa något nytt i höst. Det finns något där ute för alla.
 • Återhämtning. Om du har svårt att få till vila/återhämtning, planera in det i kalendern som du planerar in annat. Släpp inte på tiden för återhämtningen, den är superviktig för balans i livet.
 • Näringsrik mat, undvik alla snabba lösningar i påse, preppa någon gång/vecka så du alltid har bra mat hemma.
 • Kosttillskott som ger dig massor av näring. Ett bra inlägg är att läsa detta Tillskott – mina bästa tips och råd som samlar mina bästa tips på tema kosttillskott.
Giftfri hudvårdsrutin
Här är en mängd ingredienser du kan använda till ansiktsmask och allt är ätbart. Länk till inlägget hittar du högre upp i detta inlägg.

Tre steg för en skön hy

Rengöring, återfuktning, skydd. Det är egentligen hela detta inlägg samlat i ett. För att skapa en giftfri hudvårdsrutin behövs inte speciellt mycket, och det är inte så svårt. Men vi kan ta dem en och en och på så vis kan vi klämma in hur jag sköter min hud i olika steg, bra va?

 • Rengöring – Detta beror såklart på din hudtyp, men jag ser till att tvätta ansiktet varje morgon i ljummet vatten. Jag gör även samma sak på kvällen. Har jag varit i stan, gjord smutsiga aktiviteter eller liknande använder jag black soap, men oftast behövs inget i mitt ansikte.
 • Återfuktning – Se först och främst till att dricka mycket vatten, äta näringsrik och också få i dig nyttiga fetter. Därefter kan du se över vad och hur mycket du ska smörja. Jag föredrar ju oljor, eftersom de är dryga (man behöver 2-3 droppar i hela ansiktet) prisvärda och helt naturliga. Läs som sagt mitt inlägg, olja för huden.
 • Skydd – Är det sol, skydda huden med kläder, hatt och uppsök skugga. Sitt helst inte i solen och gassa för länge. Men det är ju sen gammalt. Använd också ett naturligt skolskydd, jag har skrivit ett inlägg om solskydd här. Har du ärr, skador eller annat på huden blir detta extra viktigt, då dessa saker ska skyddas mot stark sol. På vintern när det är extra kallt ute brukar jag vara extra noga med att smörja med något fetare, speciellt i ansiktet, eftersom jag upplever att väderförändringarna känns i mitt ansikte och det känns stramt och torrt. Ibland smörjer jag innan jag går ut, som en skyddande hinna, det brukar kännas skönt.
Giftfri hudvårdsrutin
Borsta, borsta! Även mina barn älskar att ta ett varv i fejset då och då. Haha!

Frågor och svar

Jag frågade på Instagram vad ni vill veta om en giftfri hudvårdsrutin, och här kommer era frågor och mina svar. Hoppas de kommer till användning.

Hur tar man hand om barnens hud?
De använder inga starka, uttorkande produkter. Mina använder också black soap, och smörjer in sig med jojobaolja eller magnesiumlotion som är så otroligt skönt och lugnande (Betty somnar som en stock). Krämbasen är ekologisk.

Jag vill inte smörja in ansiktet med olja, vad ska jag välja?
För det första brukar de allra flesta överdriva så sjukt mycket när de smörjer med olja. De tar samma mängd till ansiktet som jag tar till hela kroppen, haha! Så jag skulle ändå rekommendera att testa olja men typ 1-2 droppar, MAX. Annars tycker jag att Dr Sannas serie hudvårdsserie känns ren och fräsch.

Vad gör jag åt pormaskar kring näsan?
Alltså jag är ju en klämmare av rang. Även om jag vet att det kanske inte är det bästa, men jag ser till att vara helt ren när jag gör det. Jag skulle klämma det som går och sedan använda ansiktsborsten varje dag.

Min hy är konstant torr, röd och stram i ansiktet, även om jag smörjer och smörjer.. Tips?
Se över min lista med vad huden gillar. Ta paus från allt du smörjer med och testa att vara utan några dagar/veckor och se om huden stabiliserar sig själv. Huden är ju gjord för att klara sig ”på egen hand”. Annars testa jojobaolja och näringsgivande ansiktsmask enligt mina förslag i inlägget.

Enklaste sättet att läka skadad/ärrbildad hud i ansiktet på ett effektivt sätt?
Håll det mjukt och smidigt och pilla/riv inte. Skydda mot solen!

Tips på giftfri ögoncreme?
Har aldrig någonsin använt eller förstått varför man skulle behöva det. Om jag haft nån torr fläck under ögonen har jag tagit nån olja som är lätt, exempelvis jojobaolja igen… Som sagt, älskar den! Såg att Dr Sanna har en ögonkräm, som du kan testa om du verkligen behöver en.

Rengöring och återfuktning för finnig tonårshud?
Läs mitt inlägg om ansiktsborsten och olja för huden. Gör även en ansiktsmask någon gång/vecka. Finns förslag i inlägget om ansiktsmasker. Undvik gärna allt för mycket mejerier, gluten och socker.

Hur återfuktar man åldrande hud? 40+?
…Du gissar rätt, OLJA! Läs mitt inlägg om olja för huden, och glöm inte kollagenet!

Tips för att förebygga eksem?
Undvik det som ger dig eksem. Om du äter väldigt mycket av ett livsmedel, testa att uteslut detta en tid och se om det blir bättre. Drick mycket vatten, ät probiotika och näringsrik mat och härliga fetter. Stressa mindre och sov bättre.

Hur tar man bort smink?
Jag har så extremt sällan smink, men de gånger jag har det tar jag bort med olja och det som inte försvinner med olja får jag bort med jättelite black soap.

Hur blir man av med alla fina linjer i ansiktet?
De får du nog inte helt, och jag tycker att det är fint och ger karaktär. Men kollagen är återigen ett tips här. Träffade också en gammal dam när jag jobbade på äldreboende som var så slät och fin i hun, frågade henne vad hennes hemlighet var och hon sa att hon hade smort in sig med olivolja varje kväll sedan hon var drygt 20, och när vi talades vid var hon närmare 90. Hon var bra mycket mindre rynkig än alla andra damer i samma ålder.

Vilken duschtvål är bra?
Jag använder bara tvål, och då black soap under armarna och i den bakre regionen, ej på hela kroppen, eftersom det är uttorkande (oavsett produkt) och man behöver huden naturliga skydd och bakterier som finns där naturligt som är bra för oss. Jag är inte en person som luktar illa!

Tips på härlig dagkräm?
Jag har aldrig fattat det här med dag och nattkrämer. Jag tycker olja är bra då det verkligen behövs, men att smörja sig varje dag verkar onödigt. Låt din hud hitta sin egen balans och var utan tills den kommer ikapp. Smörj med olja på kvällen och låt djupverka över natten. MEN, om du verkligen vill ha en, skulle jag Fanny-godkänna den här från Weleda, eller denna för mogen hy.

Hur sätter vi stopp för all reklam för skitprodukter?
Detta är en fråga för stor för detta blogginlägg. Men i korta drag styrs produkterna som finns till stor del av vad läkemedelsbolagen och de stora kedjorna promotar. Det finns för lite kunskap och intresse hos allmänheten att leva giftfritt och de flesta lyssnar på de råd de får i reklam, på Tv, av andra personer som förmodligen inte förstår eller har en aning om vad de produkter de rekommenderar innehåller eller hur det påverkar människan eller miljön.

Vad smörjer man sina nya tatueringar med?
Du kan smörja den med exempelvis jojobaolja och många vänner smörjer med kokosolja som är antibaktriellt och antifungalt. Jag brukar också spraya lite Kolloidalt silver på som dödar bakterier och renar såret.

Tips för rocacea hud?
Lyssna på poddavsnittet Giftfri hudvård, där pratar vi om just det och ger många tips!

Hur rengör man skrubbsår och sånt?
Min man är ansvarig för sånt i vår familj, och han använder Kolloidalt silver eller min favorit 3% väteperoxid. När man sprayar på ett sår och det kommer i kontakt med blod börjar det skumma och på det sättet renas såret och det kommer in syre i såret, som de skadliga organismerna inte gillar. Väteperoxid tar effektivt bort bakterier, virus, mikroorganismer, svampar med mera, och mikroorganismer kan inte utveckla resistens mot väteperoxid.

Vad tycker du om Weledas produkter?
Weleda är ett pålitligt märke som är rankat som världens mest hållbara företag inom naturlig hudvård. Jag tycker att de har många sköna handkrämer. Om jag skulle tipsa om någon tvål har jag faktiskt testat Weledas duschkräm med lavendel och tyckte mycket om den. Har även deras salttandkräm som är en favorit.

Ansiktsmask
Inte så snygg, påminner om något man hittar i blöjan på spädbarn, HAHA! receptet hittar du i alla fall i inlägget om ansiktsmasker.
Giftfri hudvård
Hoppas att du gillade inlägget, om giftfri hudvårdsrutin, vi hörs snart igen, och ta hand om dig!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Hej!Vilket toppenbra inlägg! Har själv börjat fundera på att minska ner antalet produkter.Jag ska börja testa dina tips.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök