Tacoplåt

Plåtmat – tips recept och den bästa skärbrädan allt i ett

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kökets Favoriter

Plåtmat är något jag lagar VÄLDIGT OFTA, vem tycker inte att det är smidigt att slänga in allt på en plåt och sedan slänga ihop någon god röra och duka? Det finns dock vissa tips och trix jag tycker att du ska lära dig, som jag mer än gärna lär dig. I inlägget länkar jag massa goda recept, på bland annat röror och recept jag lagat tidigare. Kombinerat med nya recept.

Plåtmat
Sötpotatisklyftor med Paulas Parmensanröra. Magi!

UTRUSTNING TILL PLÅTMAT

Plåtmat
En termometer är ett enkelt redskap för att få perfekt resultat på protein.

Stor skärbräda i trä med bleck

Jag har tidigare skrivit ett MAXAT inlägg om min skärbräda i trä som har bleck undertill. Jag använder min varje dag. I det inlägget berättar jag mer om hur du sköter om din skärbräda i trä, och även besvarar massor av era frågor. Bland annat:

  • Hur behandlar man en skärbräda i trä?
  • Hur får man bort äcklig luft/smak från vitlök/lök?
  • Hur rengör man skärbrädan om man skurit kött på den?
  • Ska man ha olika skärbrädor för olika syften?
Plåtmat
Här är den bästa skärbrädan jag någonsin haft. Blecken undertill är ju perfekta till plåtmaten.

Plåtmat – Mina bästa tips för att lyckas

  1. Välj grönsaker som tar ungefär lika lång tid att tillaga. Eller skär de som tar lång tid tunnare för att jämna ut tillagningstiden. Om du exempelvis skär zucchini tunt, och moroten i samma tjocklek, kommer zucchinin vara helt torr innan moroten är klar. Lösning: Skär zucchinin i större bitar och moroten i mindre = klara samtidigt. Det kan ju också vara gott att några grönsaker är mer mjuka än andra.
  2. Allt är inte förbundet till en plåt. Ibland är det smidigare med två stycken. Exempelvis att du rostar kikärtorna på en plåt, och på den andra kör du grönsakerna. Kör du kikärtorna på egen hand kan du skaka plåten lite då och då istället för att röra om i allt. Dessutom får du dem krispigare än om de blandas med saften från grönsakerna.
  3. Marinera gärna proteinet på morgonen, så kan du slänga in allt i ugnen när du kommer hem.
  4. Ha på färska örter, frön, parmesan och liknande topping när du tar ut plåten för att piffa till det mer, men också för att det blir godare att inte tillaga dessa saker tillsammans med resten.
  5. KRYDDA! Våga krydda din plåtmat mycket och med många olika kryddor. Testa gärna min tacoplåt, funkar med alla grönsker, både kål, sötpotatis och vanlig potatis.
  6. När det kommer till Protein är rostade kikärtor (andra bönor är också mums) Eldost (Halloumi) kyckling och vit fisk mina favoriter. Jag gillar också lax, men det är så svårt att få tag i bra vildfångad lax, i alla fall där jag bor.
Plåtmat

Plåtmat – Recept från förr

Röror och såser

Persiljepesto
Här ser du min persiljepesto med näringsjäst i. Jag har ett helt inlägg om stavmixers, blenders och matberedare, spana in det också.
Majonnäs utan ägg
En majonnäs går alltid hem! Vill du göra den utan ägg tar du 3 msk kikärtsspad istället för ägg. Blir supergott!

Plåtmat – Två nya recept

Det vore ju orimligt om jag inte delar med mig av några nya recept. Som tur är har jag två stycken som jag gärna delar med dig. De bygger på ingredienser och önskemål ni som följer mig hade när jag hade frågestund på Instagram om just plåtmat. Recepten håller jag på med i två nya inlägg, klara om någon dag eller så, då länkar jag dem här direkt!

plåtmat
Här är kålplåten med tacosmak, så magsikt god.
Fiskplåt med Paulas Parmesankräm
Här är fisken med grönsaker och Paulas Parmesanröra.

5/5 (4 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök