LCHF-majonnäs med stavmixer

LCHF-majonnäs med stavmixer – går på 10 sekunder

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Den här receptet på majonnäsen är otroligt populärt. Jag tror att det är för att det är himla enkelt att göra. Tar verkligen bara 10 sekunder att mixa ihop! Titta på videon nedan så ser du precis hur enkelt det är.

Tips: Många har frågat vad jag använder för mixer. Läs detta inlägg om mina köksmaskiner.

Ingredienser

Räcker till ca 3 dl.

Gör så här

  1. Ha alla ingredienser i samma temperatur för bästa resultat.
  2. Släng ner alla ingredienser i burken/behållaren till stavmixern.
  3. Sätt ner staven och kör på full effekt. När du ser majon bildas i botten kan du dra den uppåt sakta och sedan köra upp och ner lite.
  4. Klart!

Viktiga förtydliganden och tips

Du ska alltså inte köra mixern upp och ner direkt, utan vänta tills den tjocka majonnäsen bildas i botten och dra sakta upp. Om det mot all förmodan inte skulle gå ihop kan du slänga i en äggvita så löser det sig.

Majonnäsen håller minst en vecka i kylskåp.

En variant är att ta 1 helt ägg istället för 3 gulor. Min mage protesterade lite i början mot den råa äggvitan, men nu har den vant sig.

Jag brukar också ersätta 2 dl olja mot smält smör. Väldigt gott! Du kan också ersätta citronen med äppelcidervinäger.

Förslag på smaksättningar

Nedan är mått PER DECILITER majonnäs. (Det är också endast riktlinjer, så du får prova dig fram enligt dina egna smaker.)

  • Saften från 1/2 Citron/lime och 1-2 tsk cest
  • Ingefära 1-2 tsk
  • Vitlök 1/2-1 klyfta
  • Wasabi 2 krm
  • Pepparrot 1-2 tsk
  • Parmesanost 1/4-1/2 dl
  • Cipotlepaste 1-2 tsk
  • Basilika 8-10 blad
  • Kapris 2 msk
  • Soltorkad tomat (mixad) 1 msk
  • Oliver (hackade/mixade) 1 msk
  • Dill/persilja/gräslök 2 tsk
  • Dijon 1-2 tsk
  • Sriratcha 1-2 tsk
  • Cayennesås 1-2 tsk

Mina två andra majonnäser

Har du egna förslag på fler smaksättningar, så kommentera gärna nedan.

3.8/5 (72 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

67 kommentarer

Hej!
Jag har ätit lchf i över fyra år, men aldrig vågat mig på att göra egen majjo trots att det går åt en hel del av den varan.
NU har jag äntligen gjort det, tack vare ditt recept och din instruktion!! Såklart så skar den sig lite men det löste jag också tack vare det du skrivit.
Tack så mycket ??
Mvh
/Ulrika

Nu första är naturell, bara kokt ägg och chiliflakes. Kommer aldrig köpa färdig majjo mer, tror jag. Tips på smaksättning?

Ja precis, men som jag skrivit många gånger: En extremt vanlig googling folk gör är “LCHF majonnäs” eller “Majonnäs LCHF” då gäller det att vara med bland dessa sök för att få trafik. 🙂

Hej
Gjorde majonäsen för första gången och den blev jättegod men den stelnar helt i kylen. Har du den framme ett tag när du ska ha av den igen ellet har jag gjort nåt galet ?? ?

Vilken neutral olja brukar du använda?
Jag har provat med oliv- och rapsolja (vilka inte är så neutrala), men jag vet inte riktigt vilken olja som är bra i övrigt.

Brukar välja raps. Olivolja smakar för mycket. Men bäst blir det med 2 delar smör och 1 del olja. 🙂

Ska det verkligen vara 1 msk senap? Tyckte att senapsmaken tog över majonnäs helt. Ska nog minska det till nästa gång. Men superbra recept!

Jag har en ganska mild dijon tror jag, käte nämligen Kung markattas en gång och den var extremt stark! Så det kan spela roll, om du har en starkare ta mindre bara som du skrev! 🙂

För snabb upp med staven? Det ska bubbla upp majonäs innan du rör den från botten. Vissa modeller är sämre än andra. Du kan blanda i exempelvis parmesan/ost eller använda i en gratäng. Du kan också smaksätta som du tänkt och använda som salladsdressing.

Fem år senare, jag vet, men ikke släng detta! Ta fram ett nytt ägg og rör i det rinniga litt åt gången og det vil bli majonäs. Spesielt om det nye ägget er romstemperatur. Extra god majonäs blir det på grunn av extra mycket ägg!
(Ja, jeg er dansk og mitt svenska är horribelt :p)

Funkade bra med stavmixer och det blev gott men använde vanlig senap istället. Stavmixern är i plast, tror du det går att använda en elvisp istället som är av metall och därmed lite nyttigare, så man slipper bisfenol A ?

M v h

Det har jag också gjort ibland, skånk grov och stark, blir smarrigt. Tror inte du får samma snurr i majonäsen, så den kommer nog inte att gå ihop. Jag har en stavmixer med rostfritt huvud, det skulle jag satsa på om jag var du. 🙂

Min blev inte bra i smaken. Tror det berodde på rapsoljan jag använde. Den blev lite besk.. Vilken olja använder du?

Låter som oljan ja.. Jag brukar använda en ekologisk neutral rapsolja eller smaklös kokosolja alternativt hälften olja hälften smör. 🙂 Inte kallpressade, eftersom den smakar för mycket! Lycka till!

Men hur blir det om du använder kokosolja, den blir ju hård som sten i kylskåpet??

Du kan inte BARA ha kokosolja, då blir den som du skriver stenhård. Om jag gör med kokosolja använder jag allt 🙂 Annars får du ta hälften av en annan olja, samma om du gör med smör 🙂

Åh superbra recept! Jag var så skeptisk i början, tänkte de här kommer skära sig men icke. Underbart! Aldrig mer köp majo.

Hej Fanny gjorde äntligen din majonnäs som du har skrivit om och gick hur bra som helst första gången men de två sista gångerna jag gjort det har jag fått slänga skiten gör ingen skillnad vet inte vad jag gör för fel.

Väldigt svårt att svara på. Är citronen tillräckligt sur? (Det spelar faktiskt roll) har du testat med 1 helt ägg istället? Eller att ha i en äggvita om det misslyckas? Du glömde ingen ingrediens? Hade du staven nere i botten, helt rak hela tiden? Många saker kan spela in. Burken ska vara hög och smal också. 🙂

Var får du tag i ekologisk, ej kallpressad rapsolja? Har letat men hittar ingen som är ekologisk.

Hej,
Till hundar ger man råa äggulor för pälsens skull. Man får inte ge dem råa äggvitor eftersom det förstör deras muskler. Kan det bli något liknande med människors muskler ? Jag använder bara äggula i majonnäs för säkerhets skull. Tack för fantastiska recept.

Vissa reagerar på äggvita, så man får testa sig fram. Vet inte just detta med musklerna. Hälsningar Fanny

Hej!
Jag har gjort din majonäs flera gånger med lyckat resultat, fram tills nu…Jag har nu gjort tre försök och det tjocknar inte, det blir bara rinnigt oavsett hur länge jag kör med stavmixern. Allt är rumstempererat och det hjälper heller inte att ha i en äggvita…Jag tycker inte jag gör något annorlunda mot tidigare när det alltid lyckades! Några tips eller ideér?
Hälsningar Sara

Hm. Svårt att säga. Har du samma citron, inte nån flaskvariant eller så? Testa ett helt ägg. Har du rena verktyg? Har du stavmixern stilla hela tiden? Kram!

Hej,
Står och försöker göra din majonäs, men det händer inte mycket… Jag har exakt samma mixer som du så det beror inte på det. Jag valde att göra på 3 äggulor på grund av känslig mage, men det ska väl funka?
Den ser inte ut att ha skurit sig men den tjocknar inte heller… vad ska jag göra?

Du använde äkta citron? Inte nån flask-variant? Var bunken smal och ren? Stod mixern rakt ner i botten? /F

Tack för svar!
Ja jag använde äkta citron och ren och hög bunke. Jag gav upp och tillsatte en äggvit och då gick det utan problem. Jag får helt enkelt göra ett nytt försök med bara gulor nästa gång 🙂

Hur länge kan den hålla sig i kylskåpet?
Den är super god och hur enkelt som helst att göra. Tack för ett fantastiskt recept ?

…och jag använder kallpressade rapsolja från Österlen. Det blev ju hur gott som helst! 😉 Har nu alltid två burkar i kylen, som du rekommenderade! 😀

Jag använder extra mild olivolja. Tycker olivolja är bättre näringsmässigt, men ta extra mild. Med vanlig olivolja blir den oätlig!

Hej! Lite sen inne på detta inlägg men jag gjorde majjon igår efter detta recept fast med lika delar smält smör (som fick svalna lite), kokosolja utan smak och kallpressad rapsolja, för att få slut på slattar och fasa ut rapsen. Supergott! Väldigt tjockt men underbar smak. Men så gillar jag smörsmak också 🙂 Har många planer på smaksättning nu, så roligt!

Gjorde majjo ikväll!
Hade väldigt små ägg, tog 4 gulor istället. Hade bara 2 dl olja så tog 1 dl smör. Hade ingen citron så tog äppelcidervinäger. Den blev så tjock och fin! 🙂 Fick däremot lov att röra runt lite med stavmixern för det hände ingenting. Men det blev super!

Varför ska man inte använda citronjuice på flaska? Det är ju så praktiskt….

Finns två som är bra, Änglamark och Garant. De är bara citronjuice, resterande är massa annat i. Ice Eco är halvokej, den är från koncentrat.

Tack för ett superbra recept! Jag har gjort på 2 delar neutral kokosolja och 1 del olivolja, blir jättebra. Idag tänkte jag göra varianten med smält smör istället (till helstekt regnbågsforell) – har du ngn idé om bra smaksättning i såsen? Funderar på gräslök o citron 🙂

Har du testat att göra majonnäs på avokadoolja? Jag provade hälften mct och hälften avokado men jag tycker att det blev beskt på samma sätt som olivolja. Det måste ju vara avokadoolja oljan. Men googlar man så tycker alla som kör avokadoolja att det är så bra. Nu har jag slängt hela burcin för det blev inte gått punkt Eller så var det senapen jag använde dijonsenap. Det är lite dyrt att misslyckas med mct olja och avokadoolja. Hur blir majonnäsen om man ställer den i kylen och sen tar fram den igen när det är kokosolja?

Gjorde aioli på ett ägg, på 1,5 dl neutral kokosolja och 1,5 dl smör. Fantastiskt gott! Superbra recept!

Smälter du ghee innan du använder det i majon? Kan en använda bara ghee utan annan olja/fett? Brukar göra med rapsolja men har nu förstått att det inte är så nyttigt.

Mvh
Elin

Testade två gånger, andra gången med att följa allt i minsta detalj samt även tipset om att börja om med nytt ägg och sen tillsätta den rinniga sörjan, men blev bara ännu lösare… jag är väll för dålig för att göra majo helt enkelt.

Vissa stavmixrar är också tyvärr aldeles för klena, misslyckas exempelvis alltid hos en kompis till mig, eftersom hennes mixer är av det sämre slaget. 🙂

Tack för receptet, testade och det blev väldigt lyckat på första försöket. Använde däremot inte mer än 1dl olja till att börja med, fyllde sedan på efterhand. I videoklippet ser det ut som att du använder en väldigt liten mängd olja, långt ifrån 3dl som receptet?

Hej, ska verkligen testa detta 😃
Vet du hur mycket kalorier de blir per 3dl o vad tycker du är bäst att smaksätta med för att få den så lik Majonäs som möjligt
//Cornelia

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök