handlingslista LCHF

Handlingslista LCHF

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Här har jag sammanställt en handlingslista som inspiration. Detta är en bra lista att utgå ifrån och vad som är bra att ha hemma när du äter lågkolhydratkost. Om du endast äter/har detta hemma så behöver du som nybörjare inte fundera på om det ena eller det andra är okej, eller inte. Rätt skönt va?

Grönsaker

Välj ovanjordsgrönsaker, alltså all typ av kål, svamp, avokado, sparris, rädisor, spenat/mangold, aubergine, zucchini/squash, paprika, tomat, gurka, alla typer av bladgrönsaker som ruccola, spenat/mangold, all typ av huvudsallad, lök. (Se mina favoritgrönsaker.) De underjordgrönsaker som du kan äta är rättika samt kålrot och rotselleri som båda innehåller ca 5 g kolhydrater/100 gram.

Mejeri

Välj alltid fullfeta produkter, alltså det fetaste som finns med så få ingredienser och tillsatser som möjligt. Välj alltid eko också, mejerier är en av de saker man ska välja eko om man inte har råd att köpa allt eko.

 • Grädde
 • Ostar
 • Yoghurt (rysk, grekisk, turkisk)
 • Cream fraiche
 • Smetana
 • Cream cheese
 • Keso
 • Kvarg (smaklös, jag rekommenderar inte kemiska sötningsmedel, kan funka i mindre mängd om du blandar med fettrik produkt som grädde)

Kött, fågel och fisk

Här är det fritt fram. Tänk på vår miljö och välj närproducerat och MSC-märkt fisk (värnar om hållbart fiske) Jag har alltid minst en köttfri dag/vecka, ha det du också! Har du möjlighet välj ekologiskt, kravmärkt grönbeteskött, så håller köttet bättre kvalitet – vilket ger dig mer näring.

 • Lax (helst vildfångad, eller pink lax, läs mer om pinklax här)
 • Vit fisk
 • Skaldjur
 • Tonfisk på burk (välj alltid tonfisk i vatten då den i olja innehåller för mkt omega 6 som är inflammatoriskt)
 • Makrill
 • Sill*
 • Strömming*
 • All typ av vilt
 • Kalkon/anka
 • Kyckling (gärna med skinn)
 • Kycklingfärs (min favorit, så saftigt och gott resultat till buffar/bullar)
 • Bacon (av kalkon eller gris)
 • Nöt/gris/lamm (alla styckningsdetaljer och färs är ok)
 • Charkprodukter, kontrollera kh och välj med så lite tillsatser som möjligt.

*Fisk fångad i Östersjön bör kvinnor i fertil ålder, gravida/ammande samt barn upp till 18 år äta högst 2-3 gånger per år enligt livmedelsverkets rekommendationer. Säga vad man vill om SLV, men detta tycker jag i alla fall är vettigt.

Fett

 • Kokosolja (ekologiskt)
 • Olivolja (gärna kallpressad) (stek inte i denna, då förstörs de goda fettet, välj de andra)
 • Rapsolja (gärna kallpressad) (annars ekologisk neutral)
 • Smör (aldrig margarin)

Övrigt

För bakning och liknande

(brukar köpa detta på nätet, är billigare)

Dessa är lättare att hitta i vanlig butik:

 • ICA Sötströ, Stevia sweet crystal (På Coop/Willys
 • Pofiber
 • Fibrex
 • Bikarbonat

Äta ute?

Här har jag skrivit om vad du kan beställa från menyn på snabbmatsställen och restauranger. Se hela listan om att äta lchf ute.

Spana in videon när jag handlar! 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

55 kommentarer

Vad jag förstår så avråder du för mjölkprodukter men de finns här på inköpslistan. Har märkt att jag själv inte mår bra av det men är orolig för att jag tappar kalcium bl.a. Hur tänker du om det? Vad ersätter du med ?/ Med vänlig hälsning Anita

Jag tycker att man ska undvika det i den mån man själv har möjlighet och vill. Inköpslistan är gjord för vad som är okej inom LCHF, inte vad jag personligen väljer att äta om du förstår vad jag menar. 🙂 Du behöver inte vara orolig över kalcium, finns andra källor, just mjölprodukter gör hela upptaget sämre, läs gärna detta inlägg om just det. https://lesscarbs.se/blandat/lasarfraga-har-kroppen-formaga-att-laga-ett-urkalkat-skelett/

Er det altid almindeligt mandelmel og kokosmel (kokosflingor) du bruger ?? Nogle bruger nemlig fedtreduceret mandelmel og kokosmel (kokosfibre) fra fx funksjonell mat

I Svenska recept är det alltid ”vanlig” mandelmjöl som gäller, nästan aldrig avfettat. Kokosmjölet brukar vara avfettat för det mesta. 🙂

Hej! Jag är nybörjare?din sida verkar väldigt bra o toppen med handlingslista!Nu börjar en ny tid för mig.prövade din äggröra i morse.Smaskens!

Hej Fanny! Bra med en baslista på varor att ha hemma 🙂
Dock måste jag erkänna att jag hängde upp mig på att du skrev rädisa som ovanjordgrönsak… Stämmer det verkligen? Eller är den okej ändå för oss LCHF-are?

Rädisa, rättika och kålrabbi är ju underjordsgrönsaker men innehåller liten mängd kolhydrater (under 5/100), därför är det okej! 🙂 Lycka till <3

Hej! Jättebra sida! En liten fråga: vad betyder mandelmjöl; sellton 9/100, risenta 13/100? Tacksam för svar!

Hej! Det är en beskrivning av mängden kolhydrater per 100 gram de olika mandelmjölen innehåller. Sellton innehåller mindre än Risenta. 🙂

Hej, har uteslutit vitt mjöl HELT ur min kost sedan 1 månad . Fiberhusk; är det helt ”säkert” för mig att använda ist . Tänkte inte använda d ofta med bla till omelettwrapen. Min andra fråga är: nästa steg är att utesluta mejeriprodukter. Vad tror du om det dvs kan man äta lchf där d inte finns mejeriprodukter? .

Jag tål inte gluten, fiberhusk är helt glutenfritt så det är säkert. Mejerifri LCHF går utmärkt. Jag äter själv mejerifritt, men smör funkar för mig. Tveka inte att genomföra en matanalys med mig eller boka mig som kostrådgivare om du vill ha ännu mera anpassad hjälp och support. Kram Fanny

Hej!
Är jag den enda som undrar: Vad är fiberhusk? och vad är pofiber?

När jag nu ändå är igång: vad är skillnaden mellan skalade och oskalade sesamfrön?

Hej! Fiberhusk är malda pysillumskal som binder degar och smetar när man bakar och gör pannkakor och liknande. Pofiber är fibrer från potatis alltså bara fibrerna och de är okej inom LCHF för bakning och liknande. Skalade sesamfrön innehåller ca 1/4 så många kolhydrater som oskalade. Lycka till!

Hej 😉 jag måste nog vara den dummaste på planeten, men jag vill försöka hålla mig till mejerifri Lchf men går inte Kokosgrädde under den kategorin alltså? ?? jag märker att min vikt ej går neråt med mejerivaror. Men Kokosgrädde ramlar inte in där alltså som vanlig grädde??? Vad är skillnaden?

Å du tack för en superbra och grym sida ??✨

Inga frågor är dumma frågor. 🙂 Mejerier räknas som produkter som kommer från framförallt kon. Kokosmjölk/grädde kommer ju från kokosnöten så det är därför den är okej. Smör är en mejeri från ko men innehåller väldigt lite mjölkprotein, därför brukar många använda den ändå. Men där får man testa sig fram. Tack för fina ord. Hälsningar Fanny

Hej! Jättebra sida! Nu är det dags att ta tag i mig mage 🙂
Jag använder gärna växtbaserade produkter, tex soya- mandeldryck i smoothies eller soygurt, är det ett bra alternativ? Är en fruktoman och gör mycket smoothies med frysta olika sorters bär och banan, har du tips på nån/några frukter/bär som är bättre än andra, även om det ska undvikas?

Sojaprodukter är hormonstörande och ingår inte i LCHF eller Paleo. Välj gärna produkter av kokos hellre, eller nötter (som då oftast innehåller mera kolhydrater) Du kan tänka att det som inte finns med i handlingslistan är inte godkänt, så inga frukter är okej. Hallon är det bästa bäret, sedan kommer blåbär. Dessa kan ätas i mindre mängd som godis. Vill du få ordning på magen rekommenderar jag tre mål om dagen och inte mellanmål eller smoothies. Lycka till!

Jag undrar det här med LCHF och nöt/mandel allergier. Det vverkr vara en snårskog. Verkar finnas ytters få recept. Eller tips på vad man ska ersätta mjölet med.

Det finns flera alternativ, sesammjöl, pofiber, kokosmjöl, man kan behöva ändra recpeten lite. Eller baka lite mindre. Det är ju inget måste 🙂

Jag vill tipsa om ett supergott fröknäcke. Jag använder pumpafrön solrosfrön linfrön och sesamfrön och flingsalt efter smak. Häll på vatten så att det täcker fröna.
Låt det stå i kylen över natten. Tillsätt ca 2msk profiler och blanda. Platta ut mellan bakplåtspapper på två plåtar. Grädda i 150 grader ca 1-1 1/2 timme. Jättegott med smör och ost, kanske till soppa?

Tack för en mycket bra och informativ film!
Och tänk så fel man kan ha….jag har fått för mej att du pratar skånska. Tack och lov, så gör du inte det, hahaha…

HAHA! Det är nog min man också, hehe. Han brukar säga att han inte riktigt hänger med i deras brytning. (han är själv jugge med lite brytning så då är det okej att skoja om) Jag är ju uppväxt utanför Strängnäs/Eskilstuna. Kram!

Hej ska börja med lchf och undrar om kan använda röd eller gammeldags mjölk Älskar mjölk överallt annat

Frågan är till vad? Mjölk är inte speciellt hälsosamt att dricka exempelvis, och tänker du på i matlagning är grädde 40 % att föredra, annars blir det både fettsnålt och snabbt många kolhydrater. Som exempel, dricker du 2 dl mjölk är du redan uppe i halva dagsdosen kolhydrater om du äter max 20 gram per dag. Kolhydrater jag tycker att du ska lägga på grönsaker. Hoppas det var till hjälp. Kram och lycka till.

Hej!

Banan är ju ett bär, är det okej inom lchf?

Tack för underbart inspirerande sida!

Hej! Endast det som är med på listan är ok men ev få undantag. Banan ingår inom paleo, men inte LCHF. En banan innehåller ca 88 % kolhydrater, så det blir lite mycket om man äter LCHF fullt ut. Lycka till! Kram Fanny

Vad är bättre än röd mjölk i kaffet? Vill dra ner mer på kolhydraterna och mjölken är boven. Hur skiljer sig mängden kolhydrater mellan röd mjölk och grädde? 1 dl är ett bra mått att jämföra med. Underbart att du finns/ Sanna

Hej och tack för en fin blogg! Jag började med LCHF igår och undrar om det finns något annat fruktigt/bärigt som är ok inom LCHF? Sen undrar jag, hur ska man räkna? Om något innehåller ex 8,4 gram holhydrater (jordgubbar) vid 100 gram,är det då ok att äta 50gram som då ger under 5g kh? Jag åt frysta hallon till min turkiska yoghurt och hamnade tillsammans då på 9 gram kolhydrater.. vilket är nästan halva min dagsranson bara till frukost.

Jag rekommenderar aldrig mejerier som mål. Bättre med mat eller äggbaserad frukost, blir mycket carbs som du säger med bär och mejerier.

Hej!
Ny läsare här. Eftersom jag är känslig för hormoner reagerade jag på att du skriver att kokosmjölk/grädde i burk är hormonstörande. Vad menar du med burk: metall antar jag? Det gäller väl annan mat i metallburk också då, t.ex tonfisk?

Jag vet sedan tidigare att soja innehåller fytoöstrogen men är det någon skillnad då på glutenfri soya som står i inköpslistan?

Tack på förhand

Det handlar inte om innehållet utan själv brukarna i sig som ofta innehåller BPA samt att andra utfällningar kan ske i burken om den ex skadas eller liknande. Jag köper ingen mat i konserver om det finns andra alternativ.

Om du är känslig för soja brukar fermenterad i sojasås funka, men om inte rekommenderar jag coocaminos, som är som soja, men utan soja, här kommer länk till den (adlink) https://bit.ly/2PZfoeS

Lycka till! Kram Fanny

Hej Fanny!
Mycket bra sammanfattning och tydligt råd 🙂

Kan du ge mig tips på strikt lchf frukost? Tacksam för tips
Mvh
Malika

Hej! Om du söker på frukost finns över 100 recept skulle jag tro. En strikt frukost kan bestå av exempelvis mat, eller kanske äggröra/stekt ägg med smör eller majonnäs. Lycka till!

Hej!
Hur är det med baljväxter. Det finns inte med på listan. Gillar bönor av alla slag.
Har nyligen börjat försöka med lchf så jag har mycket att lära inser jag.
Jag har också startat med intermittent fasta varje dag. Det går väldigt bra.

Äter du ”vanlig LCHF” ingår inga baljväxter alls! Det som är med på listan är ”Ok”, Lycka till ❤️

Testa LCHF, brukar funka bra generellt sätt för män. Tänk på att inte dra ner på kalorierna för mycket och testa att öka på rörelsen! Någon extra promenad, eller som exempel 10 minuter efter varje stort mål, det blir 30 minuter totalt men går snabbt när det delas upp! Lycka till!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök