Snabb Hollandaisesås

Snabb Hollandaisesås (med stavmixer) – smidigt och snabbt!

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore och Kökets favoriter

Alltså jösses vad snabbt, gott och smidigt detta var! Hollandaisesås med stavmixer. Hallå varför har jag inte gjort det tidigare? Håller bra också, om det mot förmodan blir något över. Tycker nämligen att ”traditionell” hollandaise har en förmåga att vilja skära sig efter ett tag.

Snabb Hollandaisesås

Ingredienser till 2-4 personer (beroende på hur mycket man gillar sås, blir ca 2 dl):

  • 2 äggulor
  • 2 msk citronsaft (använder alltid ekocitron) (du kan minska ner om du inte gillar den lika syrlig som jag, men tycker det blir bra till fisken)
  • 200 gram smör
  • Salt

Gör så här

Innan vi börjar vill jag bara tipsa om min mixer, du hittar ett inlägg om den här.

  1. Smält smöret försiktigt.
  2. Lägg gulorna, citronsaft och lite salt i mixerbägaren (eller en smal hög burk)
  3. Starta mixern (ha den i botten) och häll i smöret i en tunn stråle. Fortsätt att mixa hela tiden utan att röra stavmixern från botten. Det känns först som att den inte kommer att gå ihop, men rätt som det är ”stannar” den och tjocknar. Fortsätt ha i smöret i tunn stråle och kör lite upp och ner. När du hällt i allt smör kan du köra några gånger upp och ner för att jämna till den, om den inte redan är det.
  4. Klart!

Tips!

Servera med min Sesam- och chililax eller ingefära/chililax, ångkokt torsk eller varför inte till sparris på våren? Klassiker.

3.3/5 (110 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

55 kommentarer

Uruselt skrivet. Häll i smöret i en tunnstråle, det känns som den inte ska stanna… vadå? Det blev bara skit, känns som att den måste stanna innan man häller i allt smör i en tunn stråle. Nää… kollar efter recept på andra håll..

Tråkigt att du blev missnöjd. Förstår inte hur jag ska skriva det tydligare. Om du har tips tar jag emot dem.

Frugan skrattade åt mig när jag berättade och skulle visa mig hur korkad jag är genom att göra såsen efter texten, och hon gjorde exakt likadant, med samma resultat, så det är nog inte bara jag.

Alla andra recept handlar om att få till en tjock massa först, sen stråla ner smöret. Skildnaden är att där hoppas man inte på magi som plötsligyät händer.

Nee, nåt är fel… hon har ändå lagat mat professionellt i en bibba år.

Jag har aldrig misslyckats, verkar enligt kommentarer och flera av mina vänner inte heller vara svårt för dem. Du bara häller i i tunn stråle och hela tiden kör mixern i botten så tjocknar den. Ska göra såsen i veckan och ska se om jag kan komma på något annat tips, men troligen inte eftersom det är så enkelt. 😉

Det beror lite på hur stark din mixer är. Det är väldigt svårt att säga. Ibland kan man behöva lite mer smör för att det ska gå ihop, kanske har med syran i citronen att göra eller något, eftersom det inte alltid fungerar exakt på samma sätt för mig. Skär den sig blir det såklart andra bullar. /F

Har försökt flera gånger, den blir aldrig tjock. Som vatten.

Detta kan ha med din mixer att göra också har jag märkt. Vissa saker funkar urdåligt hemma hos min mamma, men funkar alltid hemma hos mig. Kanske kan det vara något sånt? För receptet är det inget fel på 🙂

Haha, vadå professionellt bibban år? Din fru kanske profisonellt micrade Billys panpizzor. Går inte att misslyckas om man är normalt funtad.

Tusen tack för jättebra recept! Snabbt och bra, den gick ihop sig direkt! Toppen det här receptet kommer jag att använda mig av fortsättningsvis! Sparrissäsong nu så kommer att användas mycket!

Otroligt enkelt och gott! Hällde i smöret stötvis och hur som helst och den blev ändå super 🙂 Tar dock aldrig med ”bottensatsen” när jag gör såser av denna typ.

Tack för svar… Hällde i tunn stråle men det gick aldrig ihop, blev som grynig smält smör. God smak, men såg allt annat än kul ut. Får nog testa vad någon skrev innan, att göta det stötvis. Känns som att det kanske borde tjockna innan man fortsätter hälla på mer. Följde beskrivningen, men det ville sig inte ändå…

Kan också tänka mig att om man har en sämre mixer fungerar det sämre… Jag har ju en jättebra, jättestark. Kanske är bäst att anpassa mängden om den inte är så stark. Jag kan typ hälla allt och den blir alltid perfekt. På´t igen bara! Kram!

Hej igen! Gjorde den idag igen… Tricket här var tydligen att göra den stötvis. Liten skvätt smör åt gången. Stavmixern är en hyfsat ny Braun med alla finesser och turboläge, så det var nog inte den som ställde till det. Jag har väl inte rätt ”fjong” på det bara, men som sagt gick det utmärkt nu när jag skvätter i lite smör åt gången! Kram

Min blev bra! Dock på tok för syrlig för min smak, men det minskar jag på till nästa gång 🙂 Jättebra och enkel sås som ska göras många gånger! Undrar om man kan göra bea på samma sätt?

Det borde absolut gå, har ju min extra enkla bea annars som är så himla enkel, gjorde den på grillen igår när vi grillade 🙂

Min blev inte heller bra. Ska testa att ta bara lite smör åt gången nästa gång

Tack för ett urlätt recept som aldrig misslyckas. Jag har försökt mig på Hollandaise och bearnaisesås massor av gånger men aldrig förr lyckats.
Jag har bara en fråga, kan man värma upp såsen igen och hur gör man i så fall?

Vd kul! Härligt när det funkar 🙂 Du kan inte värma den igen, då skär den sig. Har du lite över kan du ställa den svalt men inte kallt då stelnar den. Men då har jag typ haft den som ett smör. 🙂

Hej, viktigt är att smöret inte får vara för varmt är min erfarenhet – då skär den sig och blir grynig. Max 55 grader på smöret så går det hur enkelt som helst med detta recept. Äggula denaturerar vid ca 70 grader om jag minns rätt.

Receptet är det enklaste like ever! Men jag föredrar vanlig mixer istället för stavmixer. Men det är nog individuellt.
Använder 2TSK citron då det blir för syrligt med MSK! Men det är en smaksak.
Kan nämna att jag gör Bea på liknande vis. Vet inte om jag ”lånat” receptet utav dej eller utav 56kilo alt Jills mat.
Tack som alla underbara recept! Ger du ut en kokbok snart? ? Lesscarbs sesamknäcke är typ det bästa jag vet. Mums.

Hej!
Vilket toppenrecept, blev superbra/gott. Hade varmt smör.
TUR jag hittade dig

Supergod sås och så enkel. Ang kommentarer om bra/dålig stavmixer vill jag bara säga att min var den billigaste som fanns och den är 20 år gammal. Tredje gången jag gör såsen och inte haft några problem ?

Jättegod sås och enkel!! Första gången jag gör hollandaise och den blev perfekt. Hade den till sparris, rökt lax och pocherat ägg! ??

Första gången jag försöker med denna metod. Och fortsätter! Så busenkelt och snabbt. Tusen tack, reducerade citron juicen en aning och blev underbar sås till sparris och pocherat ägg.

Har gjort detta recept och det funkar jättebra. Och tack för tipset att ställa den svalt.
Visst borde det väll funka att göra på brynt smör också?

Visst borde det funka med brynt smör? Tack för tipset att ställa den svalt.

Förlåt, men vad menas med att ställa ev överbliven sås svalt men inte kallt? Inte i kylskåp men…?

Tackar för tipset, gick hur lätt som helst.
Det man får tänka på är att äggen inte ska vara kylskåpskalla och att det skrirade smöret bör svalna ner till ca 55 grader innan man börjar.
hällde i droppvis i början , men sen var det bara att ösa på .
mvh
Stefan

har nu provat 2gånger och lyckades båda gångerna och jag är inte någon stjärnkock

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök