Tvätta giftfritt – mina bästa tips och råd

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore, Åhlens och Tvätta smartare

Tvätta giftfritt är något jag hållit på med i många många år. Många av mina härliga följare har bett mig skriva mer om det, och självklart ska jag göra det. Jag tänkte börja enkelt, för många orkar inte krångla till det så mycket, och det behöver man inte heller.

Tvätta giftfritt är har såklart ett eget kapitel i min och Martinas bok Giftfri – Ett rent liv utan tillsatser. Många av er undrar vart man får tag på de olika produkterna vi tipsar om, och därför tyckte jag att det var så passande att skriva det här inlägget!

Rabattkod hos Bodystore vecka 27 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY27

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Kom ihåg att spana in min sida: Erbjudanden och rabatter, där det då och då finns en generös rabattkod hos Bodystore till er. Jag har också en egen minishop där jag samlat mina favoiter, ta gärna en titt där också!

Tvätta giftfritt

Här kommer mina bästa tips för att tvätta giftfritt

Steg 1: Undersök vad ditt tvättmedel innehåller.

Jag väljer tvättmedel utan: Tensider, färgämnen, blekmedel, enzymer och syntetiska parfymer och dofter. Ett tips är att testa Tvättmedlet från Laundry Sheets – Tvättmedlet från Laundry Sheetsh är ett “Platt” tvättmedel i form av tvättremsor som man lägger i maskinen (i tvättrumman med tvätten eller i tvättmedelsfacket). Varje paket innehåller 30 remsor och varje remsa räcker till en normalsmutsig tvätt på 3-5 kg i medelhårt vatten. (Bara att öka mängden om tvätten är extra smutsig)

Allmänt:

 • “Platt” tvättmedel i form av tvättremsor som man lägger i maskinen (i tvättrumman med tvätten eller i tvättmedelsfacket).
 • Fungerar i både varmt och kallt vatten.
 • Fungerar i alla sorts tvättmaskiner. 
 • Inget kladd eller spill.
 • Varje paket innehåller 30 remsor och varje remsa räcker till en normalsmutsig tvätt på 3-5 kg i medelhårt vatten. (Bara att öka mängden om tvätten är extra smutsig) Tvättar du lite tvätt kan du dela på remsorna i två delar.

Finns i tre varianter:

Miljö:

 • Inga plastflaskor som kanske återvinns fel.
 • Varje paket räcker till 30 tvättar – drygt.
 • Noll slöseri eftersom du använder precis så mycket tvättmedel som behövs.
 • Parabenfritt
 • Fosfatfritt
 • Fritt från 1,4-dioxan.
 • Fritt från klorin.
 • Fritt från tillsatta färgämnen.
 • Biologiskt nedbrytbart i enlighet med OECD 310D
 • Fritt från palmolja och gluten.
 • Veganskt. Inga animaliska ingredienser och inga tester som utförs på djur.
True Earth giftfritt tvättmedel
Redo att ladda maskinen.

Steg 2: Sluta använda sköljmedel.

Sköljmedel är en rest från gamla tider då vi använde kläder i syntetmaterial som nylon och akryl, idag använder vi andra material och i många fall naturmaterial. Sköljmedel innehåller mestadels kemikalier som är svårnedbrytbara. Sköljmedel innehåller bland annat katjonaktiva tensider och parfym. Tensiderna är svåra att bryta ner och parfymämnena kan vara allergiframkallande. Sköljmedel förstör även kläderna. Framförallt gäller det funktionsplagg i mikrofiber men även ylle, siden, Gore-tex och stretchmaterial. Effekten av de flesta kemikalierna förvärras när de hettas upp i till exempel en torktumlare eller torkskåp. Torktumlaren sprider dessutom dessa giftiga ångor i grannskapet, du vet säkert hur det luktar utanför gemensamma tvättstugor. Sköljmedel är designat för att stanna kvar i plagget. Därför släpps kemikalierna sakta ut i luften. Ett annat alternativ är att tillsätta några få droppar eterisk olja i facket för tvättmedel. Jag har exempelvis några droppar lavendelolja till sängkläderna.

Tvätta giftfritt
Här ser du allt du behöver för att tvätta giftfritt.

Steg 3: Köp giftfria alternativ

Här kommer mina bästa tips:

 • Galltvål – En fläckborttagnings- och rengöringstvål som kan användas till allt som behöver rengöras. Den tillverkas av naturliga ämnen fria från genmodifierade ämnen. Galltvål är helt biologiskt nedbrytbar och inga konserveringsmedel, parfymer, blekmedel eller optiska vitmedel används. Galltvålen innehåller klorofyll som ger galltvålen den gröna färgen och det hjälper även till att ta bort fläckar av till exempel gräs, bär, frukt och grönsaker. Galltvål är inte testad på djur, men innehåller oxgalla. Oxgallan (eller galla över lag) är kroppens verktyg för att bryta ner fett. Enligt tillverkaren produceras gallan av restavfall från vanliga slakterier. Inga djur tappas levande eller slaktas enbart för gallans skull.
 • Aktiv tvättmedel – Flytande galltvål, perfekt till sportkläder och barnens ytterkläder. Det är speciellt utvecklat för funktions-, sport- och träningskläder och är speciellt lämpligt för microfiber-, Gore-Tex- och Sympatex-tyger. AKTIV tar effektivt bort svettlukt från dina träningsplagg. Tvättmedlet innehåller endast naturliga ingredienser och tvålbasen är certifierad enligt ECOCERTs riktlinjer.
 • Bikarbonat – Min älskling i livet, haha! Jag är galen i bikarbonat till rengöring av olika slag. Man kan bland annat ta bort fettfläckar med det när det kommer till tvätt. Du gnuggar helt enkelt in en blandning av bikarbonat och vatten (ungefär
  lika delar) på fläcken. Låt verka en stund innan du tvättar som vanligt. Undvikpå silke och ylle, då fibrerna
  kan skadas. Jag brukar även använda bikarbonat för att rengöra duschväggarna i badrummet, ta bort kalkfläckar, för att rengöra disk- och tvättmaskinen med mera. Du kan ju också använda till hemmagjord deo och att borsta tänderna med, men gör detta sparsamt, eftersom det sliter på emaljen.
 • Använd en Guppybag – det är en påse som samlar ihop mikrofibrer som annars hamnar i vattnet och våra vattendrag. Mikrofibrer som frigörs från tvätt skadar miljön. Med varje tvätt lossnar otaliga plastfibrer från syntetiska textilier och hamnar i våra floder och hav. Detta kan man enkelt lösa med en sånhär påse, det gör också att tyget håller längre. Win Win!
 • Testa ullbollar till torktumlaren – De gör din tvätt mjukare samtidigt som torktiden förkortas med upp till hela 30%. Den tar också bort statisk elektricitet från dina textilier. Stoppa in bollarna tillsammans med nytvättad tvätt i torktumlaren.
 • Percarbonat – Blandat med vatten verkar det som fläckborttagare samt har dessutom en blekande effekt. Tar även bort dåliga lukter från textilier.
Tvätta giftfritt
Bikarbonat, funkar till allt, känns det som.
Tvätta Giftfritt
Guppybag – Mycket tvätt (en hel maskin) får plats i påsen.
Tvätta sportkläder
Detta tvättmedel är det BÄSTA för sportkläder.
Torkbollar lesscarbs
Dessa torkbollar i ull är helt magiska!

Extra bonus, tjuvläs vår bok

Här kommer ett tips från vår bok hur du rengör tvättmaskinen, det är viktigt att göra med jämna mellanrum, och speciellt om man delar tvättstuga med många andra. Om du inte köpt boken Giftfri – ett rent liv utan tillsatser ännu, gör gärna det av mig, det är det enda stället du hittar fysiska ex. Varje bok är signerad.

Hoppas att du gillade dessa tips, detta ligger mig varmt om hjärtat! Har du nått giftfritt tvättips? Vår bok är full av tips, och där skriver vi även om fler spännande sätt att tvätta.

Tvätta giftfritt

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

16 kommentarer

Hej!
Jag städar med Mirakeltrasan sen 25 år tillbaka. Städar med enbart vatten både hemma och proffesionellt.
Mvh Heléne
rosensallservice.se

Hej Fanny!
Jag äger GIFTFRI och är jättetacksam över alla giftfria tips Ni velat dela med Er av! En sak jag dock tänkte fråga om som det inte går att hitta så mycket info om, och verkar heller inte så vanligt att folk ifrågasätter, är toalettpapper med alla dess kemikalier och blekmedel (bisfenol a mm). Detta används i slemhinnan dagligen livet ut av människor :S Har du något tips på något alternativ? Tack på förhand!

Hej! Jag har använt tvättnötter, skulle vilja fortsätta med detta men sen vi fick barn är det ohållbart att använda galltvål på alla fläckarna innan tvätt(vi har ingen egen tvättmaskin). Vill ha ett bra alternativ som funkar som ”vanligt” tvättmedel så man slipper att använda fläckborttagning innan tvätt, vad är din rekommendation? Skulle aktiv tvättmedlet va ett bra alternativ till all tvätt såsom babykläder etc? Undrar även om hur du tror att våra kläder påverkas av att ha gemensam tvättstuga där alla andra säkerligen använder ”vanligt” tvättmedel, blir våra val då förgäves?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök