Tvätta giftfritt – mina bästa tips och råd

Annonssamarbete med Bodystore.com

Tvätta giftfritt är något jag hållit på med i många många år. Många av mina härliga följare har bett mig skriva mer om det, och självklart ska jag göra det. Jag tänkte börja enkelt, för många orkar inte krångla till det så mycket, och det behöver man inte heller.

Tvätta giftfritt är har såklart ett eget kapitel i min och Martinas bok Giftfri – Ett rent liv utan tillsatser. Många av er undrar vart man får tag på de olika produkterna vi tipsar om, och därför tyckte jag att det var så passande att skriva det här inlägget!

Jag vill även passa på att tipsa om veckans rabattkod på Bodystore, håll gärna koll på min erbjudande och rabattsida, där jag uppdaterar så fort jag får chans att dela en ny kod med dig som läser.

I helgen får du 20% på hela ditt köp, ange kod: ALLT20

23-25/11-18

Gäller ej veckans kampanjer, Great Earth, Holistic och presentkort.

 

 

Tvätta giftfritt

Här kommer mina bästa tips för att tvätta giftfritt

Steg 1: Undersök vad ditt tvättmedel innehåller. Jag väljer tvättmedel utan: Tensider, färgämnen, blekmedel, enzymer och syntetiska parfymer och dofter.

 

Steg 2: Sluta använda sköljmedel. Sköljmedel är en rest från gamla tider då vi använde kläder i syntetmaterial som nylon och akryl, idag använder vi andra material och i många fall naturmaterial. Sköljmedel innehåller mestadels kemikalier som är svårnedbrytbara. Sköljmedel innehåller bland annat katjonaktiva tensider och parfym. Tensiderna är svåra att bryta ner och parfymämnena kan vara allergiframkallande. Sköljmedel förstör även kläderna. Framförallt gäller det funktionsplagg i mikrofiber men även ylle, siden, Gore-tex och stretchmaterial. Effekten av de flesta kemikalierna förvärras när de hettas upp i till exempel en torktumlare eller torkskåp. Torktumlaren sprider dessutom dessa giftiga ångor i grannskapet, du vet säkert hur det luktar utanför gemensamma tvättstugor. Sköljmedel är designat för att stanna kvar i plagget. Därför släpps kemikalierna sakta ut i luften.

Steg 3: Köp giftfria alternativ, här kommer mina bästa tips:

  • Galltvål En fläckborttagnings- och rengöringstvål som kan användas till allt som behöver rengöras. Den tillverkas av naturliga ämnen fria från genmodifierade ämnen. Galltvål är helt biologiskt nedbrytbar och inga konserveringsmedel, parfymer, blekmedel eller optiska vitmedel används. Galltvålen innehåller klorofyll som ger galltvålen den gröna färgen och det hjälper även till att ta bort fläckar av till exempel gräs, bär, frukt och grönsaker. Galltvål är inte testad på djur, men innehåller oxgalla. Oxgallan (eller galla över lag) är kroppens verktyg för att bryta ner fett. Enligt tillverkaren produceras gallan av restavfall från vanliga slakterier. Inga djur tappas levande eller slaktas enbart för gallans skull.
  • Aktiv tvättmedel Flytande galltvål, perfekt till sportkläder och barnens ytterkläder. Det är speciellt utvecklat för funktions-, sport- och träningskläder och är speciellt lämpligt för microfiber-, Gore-Tex- och Sympatex-tyger. AKTIV tar effektivt bort svettlukt från dina träningsplagg. Tvättmedlet innehåller endast naturliga ingredienser och tvålbasen är certifierad enligt ECOCERTs riktlinjer. 
  • Snällt Tvättmedel Jag har testat detta från Greenscents, och det doftar ljuvligt och är ett bättre alternativ än många konventionella, liknande produkter.
  • Bikarbonat – Min älskling i livet, haha! Jag är galen i bikarbonat till rengöring av olika slag. Man kan bland annat ta bort fettfläckar med det när det kommer till tvätt. Du gnuggar helt enkelt in en blandning av bikarbonat och vatten (ungefär
    lika delar) på fläcken. Låt verka en stund innan du tvättar som vanligt. Undvikpå silke och ylle, då fibrerna
    kan skadas. Jag brukar även använda bikarbonat för att rengöra duschväggarna i badrummet, ta bort kalkfläckar, för att rengöra disk- och tvättmaskinen med mera. Du kan ju också använda till hemmagjord deo och att borsta tänderna med, men gör detta sparsamt, eftersom det sliter på emaljen.

 

Tvätta giftfritt
Detta bikarbonat för tvätt och rengöring är inte lämpligt att använda i matlagning och bakning.

 

Tvätta giftfritt
Du kan köpa 500 gram eller 1 kg! Jag slår såklart på stort, det är ju så grymt att använda till att tvätta duschväggarna med i badrummet bland annat.

 

Tvätta giftfritt

Extra bonus, tjuvläs vår bok

Här kommer ett tips från vår bok hur du rengör tvättmaskinen, det är viktigt att göra med jämna mellanrum, och speciellt om man delar tvättstuga med många andra.

Tvätta giftfritt

Hoppas att du gillade dessa tips, detta ligger mig varmt om hjärtat! Har du nått giftfritt tvättips? Vår bok är full av tips, och där skriver vi även om fler spännande sätt att tvätta.

Du hittar ett signerat exemplar av boken här: Giftfri – ett rent liv utan tillsatser

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @lesscarbs. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

15 kommentarer

Hej!
Jag städar med Mirakeltrasan sen 25 år tillbaka. Städar med enbart vatten både hemma och proffesionellt.
Mvh Heléne
rosensallservice.se

Hej Fanny!
Jag äger GIFTFRI och är jättetacksam över alla giftfria tips Ni velat dela med Er av! En sak jag dock tänkte fråga om som det inte går att hitta så mycket info om, och verkar heller inte så vanligt att folk ifrågasätter, är toalettpapper med alla dess kemikalier och blekmedel (bisfenol a mm). Detta används i slemhinnan dagligen livet ut av människor :S Har du något tips på något alternativ? Tack på förhand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Nu kan du köpa min bok Giftfri!

Jag har beställt en begränsad upplaga böcker, och du köper direkt från mig. Du visar ditt stöd och får en signerad bok!