Allt på en plåt

Allt på en plåt med nöt-och ostfri pesto

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kitchentime och Bodystore

Allt på en plåt måste ju vara universums enklaste mat. Jag blir alltid lite rädd när folk säger att de inte har tid att laga mat. Det här tar max 10 minuter att laga innan det ska in i ugnen och sedan fixa tillbehör kanske tar max 15 minuter om man är mindre van. Har man inte den tiden att lägga på sin hälsa behöver man prioritera om sin tid. Alla förtjänar riktig mat, lagad från grunden. Och det kan vara precis såhär enkelt. Här kommer mina bästa tips.

Allt på en plåt går ju att göra med lax, torsk eller färsk korv. Anpassa bara tiden för annat protein så det inte blir helt överkört. Du kan behöva ha lite koll första gången du gör det så du vet till nästa gång. Jag använder alltid termometer om jag är osäker. Jag gillar torsk som är cirka 54 grader, lax som är ungefär 56 och korven bör vara minst 72 grader, beroende på vad den är gjord av. Alla dessa tre livsmedel kan du lägga på när grönsakerna har mellan 10-20 minuter kvar. Skulle det gå snabbt kan du alltid ta ut dem lite innan i så fall, hellre än att du måste vänta länge och grönsakerna riskerar att brännas. SÅ du kan behöva modifiera Allt på en plåt litegrann om du inte tar kyckling.

Allt på en plåt
Vansinnigt gott. Allt på en plåt gör att det ser så aptitligt ut.

Allt på en plåt

Till 4 personer

Här skriver jag alltså vad JAG använde till den här plåten, men anpassa efter det du vill ha och har hemma. Tips finns nedan hur du gör detta mer LCHF.

 • 1 hel kyckling, jag väljer eko kyckling eller den från Bjarrefågel
 • 2-3 morötter
 • 1-2 sötpotatisar
 • 4 små zucchini
 • 4 mindre röda lökar
 • Valfri mängd färskpotatis (se nedan)
 • 2 rejäla nävar grönkål
 • Valfri mängd körsbärstomater
 • Olivolja, salt, peppar och paprikapulver

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Skölj alla grönsaker och skär upp dem i lämpliga bitar. Jag gillar lite större bitar.
 3. Stycka kycklingen (kan du inte detta kan du bildgoogla eller kolla Youtube)
 4. Lägg upp kycklingen på plåten och peppra och ha på paprikapulver.
 5. Lägg på alla grönsaker utom zucchini, grönkål och tomat.
 6. Salta rejält på allt. Ringa över olivolja.
 7. Ställ in i ugnen cirka 35 minuter. Lägg sedan på zucchinin som du oljar lite och saltar.
 8. Låt stå cirka 15 minuter till. Använd gärna termometer om du är osäker. Filéer ska bli 72 grader och övriga bitar med ben ca 80 grader intill benet.
 9. Medan allt är i ugnen kan du steka grönkålen lite snabbt i en panna, eller lägga på den på plåten när det är cirka 5 minuter kvar.
 10. Gör även peston, se nedan.
 11. Toppa med grönkål, tomater och örter. Servera med peston och gärna en stor sallad till.

Persiljepesto utan ost och nötter

1 sats, räcker till ca 2 middagar, om man inte är som min syster som äter pesto med sked. 

 • 2 dl torrostade solrosfrön
 • 40 gram bladpersilja (ta rätt rejält) ca 1/2 knippe
 • 2 dl olivolja
 • 1-2 klyftor vitlök
 • Salt efter smak

Gör så här

 1. Torrosta solroskärnorna i en panna. Låt svalna.
 2. Skölj persiljan och ta bort de allra tjockaste stammarna. Resten brukar jag med fördel slänga ner i peston.
 3. Lägg samtliga ingredienser i en blender, matberedare eller stavmixer och mixa slätt. Smaka av med salt. När jag gör pesto med ost i brukar jag börja med att mixa allt UTOM solroskärnor eller andra nötter eftersom de blir ”smöriga” om man mixar för länge. Tänk typ nötsmör. Men i detta fall när jag inte har ost vill jag gärna att den ska bli lite tjockare och då kör jag allt samtidigt.

Några kommentarer

 1. Du kan ersätta persiljan med valfri ört eller exempelvis grönkål, svartkål eller ruccola.
 2. Du kan ta lite mindre olja om du vill och spä med lite vatten.
 3. En annan god pesto är min ruccolapesto med citron och parmesan också den är nötfri.
 4. När det kommer till termometer brukar jag rekommendera den här digitala termometern från Mingle. SÅ enkel och smidig.
 5. Vill du göra receptet helt LCHF ersätter du rotfrukterna med kål, som blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, brysselkål.
 6. Det var flera som frågade om mina stekbläck och vilken storlek jag har. Jag ska villigt erkänna att jag har alla storlekar. Jag fullkomligt älskar dem, och du kan ställa dem över öppen eld, du behöver inget bakplåtspapper och de blir bara vackrare och vackrare ju mer du använder dem. Du kan läsa om dessa stekbläck i detta inlägg.

Allt på en plåt

Allt på en plåt
Här är bläcken helt nya. Sedan får de superfin patina.

Potatis och sötpotatis

För det första är det här en plåt för hela familjen och min man ÄLSKAR potatis och barnen också. Jag har valt att inkludera sötpotatis i min kost och skälen är många. Sammanfattningsvis mår jag i den här fasen av mitt liv bättre med en högre andel kolhydrater och mindre andel fett. Det betyder inte att jag på något sätt äter fettsnålt. Jag äter minst 2 tummar fett per måltid, och mellisarna består ofta av något fett också. Jag använder kokosolja i min guldmjölk och jag äter självklart naturligt fett i kokosprodukter, kött och fisk. Men jag äter inte 200 gram fett per dag eller strikt LCHF. Jag har gjort det i många år. Men min kropp vill något annat, och jag tycker att det vore fånigt om jag inte lyssnar.

Sötpotatis är helt Paleo och är en ört, och inte en rotfrukt. Sötpotatis i mindre mängd fungerar även för dig som äter liberal LCHF.

Vanlig vit potatis ingår även den i Paleo, men är omdiskuterad. Dels är den väldigt stärkelserik, dels fanns den inte under paleo-tiden för miljoner år sedan. Men här kan man ju som modern människa tänka själv och anpassa sin kost efter kroppens behov. Vissa kan behöva undvika nattskatteväxter på grund av värk, där ingår vanlig potatis. Det är många som målar upp potatis som ett stort problem, men det är skillnad på pommes och annan potatis man köper i en påse i frysdisken och ekologisk potatis man odlar själv eller köper färsk. Äter man bra potatis kan den skänka bra näring och också resistent stärkelse som är positivt för tarmfloran. En väldigt lång utläggning varför det är potatis på plåten. Jag åt 1/2 färskpotatis, första för året och det var supergott! Med det sagt vill jag uppmana dig att lyssna på din egen kropp, gör det som du känner är bäst för mig. Bara för att det här passar mig och min kropp behöver det inte innebära detsamma för dig. Vi är på gott och ont alla väldigt olika, med olika förutsättningar och kunskap.

Hoppas att du gillar det här receptet med Allt på en plåt – och att du blir sugen att laga det. Lämna gärna en kommentar med dina åsikter, det uppskattas! Kram Fanny

Allt på en plåt

4.3/5 (4 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

4 kommentarer

Köpte de här vackra plåtarna efter ett utav dina inlägg. Älskar att de är så användbara både inne och ute på grillen nu sommartid. Min ena plåt slår sig dock och blev väldigt ving o sned. Har du problem med det, du som har så många?

Hej! Vad kul. En av mina slår sig lite, men det är inget som stör, men du kanske kan mejla cook n bloom som är återförsäljare av dessa? De är väldigt trevliga. De kanske har nått bra tips. Dela gärna med dig av det i så fall. Kram!

Ska definitivt prova några plåttips, ser jättesmarrigt ut. Synd att man måste ha såna utläggningar på vad man skriver, för att folk inte ska klaga.
Ser ju det på många ställen numera.
Vill man inte ha något så åter man bli, ska det vara så svårt.
Tack för bra recept.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök