Vad är aleppotvål?

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Annonssamarbete med Bodystore.com

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas till så mycket. Jag har försökt samla ihop allt jag vet, och hoppas att du också blir fast som jag och min familj är.

I detta inlägg kan du läsa om:

 • Aleppotvål – alla tvålars moder
 • Vad är aleppotvål?
 • Vilken aleppotvål ska jag välja?
 • Tvätta håret med aleppotvål
 • Surskölj för hårbotten
 • Frågor och svar om aleppotvål

Köplänkar: Aleppotvål 4% | Aleppotvål 12% | Aleppotvål 20% | Aleppotvål 30%

Köpa aleppotvål

Rabattkod hos Bodystore vecka 12 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY12

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Aleppotvål – alla tvålars moder

Aleppotvålen sägs vara alla hårda tvålars moder. Det finns en flertusenårig historia av tillverkning av tvålen. Den utvecklades ursprungligen i Aleppo som var en fästningsstad i Syrien. På 1100-talet tog korsriddarna med sig tvål från Aleppo till Marseille, och tvålen spreds vidare ut i Europa och resten av världen.

Syrien är som du vet ett land i kris. Vuxna och barn lider och tvingas fly från sina hem. Att vara tvålmästare är ett hantverk, och några mästare har under dramatiska förhållanden lyckats fly Syrien och jobbar idag i Europa och Afrika med att tillverka tvålarna enligt den gamla traditionen. De tvålar jag rekommenderar och tipsar om i detta inlägg görs av två certifierade tvålmästare som flydde från kriget till Tunisien.

Tack vare dessa tvålmästare och de andra som lyckats fly till andra delar av världen, kan hantverkskunskapen leva vidare och nya tvålmästare utbildas. Förhoppningsvis kan dessa sedan ta med sig hantverket tillbaka till Syrien och skapa arbetstillfällen där när kriget är över.  Se gärna videon längst ner i detta inlägg hur tvålarna tillverkas!

Tips: Video på hur aleppotvål tillverkas

Jag kom över den här filmen hur man gör Aleppotvål. Vilket hantverk! Jag tycker ALLT är coolt med den här tvålen, kolla bara hur de skär den.

Vad är aleppotvål?

Aleppotvålen är en hård tvål, som består av olivolja, lagerbärsolja och vatten. Den kallas också för olivtvål eller lagertvål. Eftersom den är oljebaserad torkar den inte ut hud eller hår och den är perfekt för dig som är känslig, har eksem eller är väldigt torr. Den är även läkande och lugnande.

En följare undrade vad aleppotvål doftar. Svaret är att beroende på mängden lagerbärsolja har den lite olika stark doft, men jag tror det enklaste är att beskriva doften som en gammeldags såpa. Jag tycker att doften växer på en, alltså att man vänjer sig och börjar älska den. Den doftar inte mandelblommor och hav och hur alla dessa konventionella tvålar beskrivs i sin doft. Jag älskar doften, och jag älskar när min man är nyduschad med sin, 30% tvål.   

Men… Hur kan två oljor och vatten bli en hård tvål? Jo, att göra äkta tvål är en betydligt mildare process än framställning av tensider, som ofta används i konventionella tvålprodukter. Tensider är giftiga för vattenlevande organismer och inget jag rekommenderar att använda och sedan släppa ut i våra vattendrag. 

Det går inte att göra en äkta tvål utan att använda kaustiksoda eller vad de flesta känner den som: lut. Detta kan såklart låta läskigt, att något så starkt används i en naturlig tvål! Men när lutet reagerar med oljan skapar den en helt ny produkt, en äkta tvål, som kemiskt är ett fettsyresalt. Detta kallas också att förtvåla en vegetabilisk olja. Inget lut finns kvar vid slutprodukten, så detta är alltså inget att oroa sig för. Aleppotvålen är klassad giftfri, och rekommenderas av av de som lever zero waste, miljövänligt och håller på med nopoo-hårvård.

använda aleppotvål
En av tvålarna är ny, den andra är använd en stund.

Vilken aleppotvål ska jag välja?

Det finns flera varianter av aleppotvål. Det som skiljer dem åt är mängden lagerbärsolja, och det är också den som avgör priset på tvålen. Ju mer lagerbärsolja desto dyrare tvål.

Du ska också tänka: Ju mer problemhy du har, desto mer lagerbärsolja ska du välja. Om jag skulle köpa en för att testa skulle jag antingen köpa 12% eller 30% beroende på hur känslig hy du har.

Aleppotvål 4%

Aleppotvål 4% innehåller alltså mest olivolja. Jag kan tycka det är lite synd att gå miste om lagerbärsoljans härliga egenskaper som börjar visa sig på riktigt om du går från 12% och uppåt.

Aleppotvål 12%

Aleppotvål 12% är den de flesta börjar med. Passar extra bra för dig med normal hud och hårbotten. Den som inte vet vilken typ av hud och hårbotten de har brukar inte lida av några större bekymmer, och då kan man anta att din hy/hårbotten är normal. Grym till kropp- och hårtvätt för båda honom och henne.

Aleppotvål 20%

Aleppotvål 20% är för dig som har känslig hud och hårbotten. Du kanske har torr/irriterad hy eller kliande hårbotten. Från 20% och uppåt blir tvålen en vän vid rakning. Du ser allt du gör dessutom, inget täcks av ett vitt skum.

Aleppotvål 30%

Aleppotvål 30% är drottningen av aleppotvålar. Ren och skär lyx. Denna är alltså mest mjukgörande och vårdande av dessa fyra varianter. Om du har problemhy, exemeplvis psoriasis eller eksem är denna toppen, liksom om du har problem med hårbotten.

schampotvål
Här ser du 30% till vänster och 12% till höger.

Tvätta håret med aleppotvål

Att tvätta håret med aleppotvål är poppis. Du kan behöva ge det några veckor innan du får ordentlig kläm på det. Dels behöver håret vänja sig, dels behöver du lära dig hur mycket du behöver skölja och gnugga. Testa minst 5-6 tvättar skulle jag säga och i början kan du uppleva håret fetare, men sedan när håret vänjer sig kan du dra ut på tvättarna länge!

Gör så här:

 1. Blöt ditt hår.
 2. Gnugga tvålen mot håret så du får lite lödder. Det är normalt att det känns som svinto, men chilla lite, grips inte av panik.
 3. Skölj ur håret noga och tvåla sedan in håret igen. Nu brukar det kännas mycket mjukare och smidigare i håret.
 4. Vill du kan du sedan använda ett balsam, många behöver det inte alls. Andra använder surskölj för extra glans och för pH-värdet.

Dricksvatten (ink det vi duschar i) ska ha ett pH-värde på 7-9, som ses som neutralt till lätt basiskt. Hudens naturliga pH-värde är cirka 5,5, alltså lätt surt. Då trivs inte skadliga bakterier, virus och mikroorganismer. När man tvättar håret med en mer basisk schampotvål kan man därför behöva använda surskölj. Och troligen behöver du det mer om du har ett hårt vatten, än om du har ett mjukt vatten.

Surskölj för hårbotten

Har du kliande hårbotten kan surskölj bli din nya vän. Surskölj kan nämligen återställa pH-balansen i hårbotten, som kan vara en orsak till att det kliar. Surskölj kan också användas som balsam, då det precis som balsam sluter hårstrået och oftast får du en fin glas på köpet. Det gör också håret mindre frissigt och många upplever det starkare.

Du kan använda surskölj istället för balsam vid varje tvätt eller lite då och då. Ditt hår lyktar inte vinäger när det torkar.

Recept för surskölj för hårbotten

 1. Häll upp någon till några matskedar äppelcidervinäger i ett litermått Detta kan också variera, vissa har upp till 2 dl äppelcidervinäger.
 2. Fyll på med ljummet vatten, men helst så kallt som möjligt!
 3. Häll lite i taget över håret så du får med hela hårbotten.
 4. Sedan kan du antingen låta verka några minuter, sedan sköljer du. Andra låter det vara det sista steget och sköljer inte ur det. Det beror lite på vad som passar ditt hår, du får testa dig fram. Andel äppelcidervinäger kontra vatten är en smaksak, testa dig fram vad som passar ditt hår.
Tvätta håret naturligt

Frågor och svar om aleppotvål och allt däromkring

Hur förvarar jag aleppotvålen?

– Skölj av den när du är klar och ställ den gärna på högkant för att torka. Det som hamnar på tvålfatet eller koppen kan du använda för insektsbett, blåmärken eller till tvätten.

Finns något annat än vinäger till sursköljen? Spyr av lukten.

– Ojdå, det låter ju otrevligt. Köp en ekologisk citronjuice utan citronsyra och liknande och dosera på samma sätt! Vissa använder även te från Hibiskus, dock kan detta missfärga extremt ljust hår och textilier eftersom det blir rött/rosa när teet drar i vatten.

Kan man använda aleppotvål till barn?

– Javisst! Det går utmärkt. Min son använder den 12% aleppotvålen till kroppen och håret (han är snaggad) och han doftar så gott när han duschat. Eftersom aleppotvålen är så ren och naturlig passar den även toppen som babytvål. Desto högre innehåll av lagerbärsolja desto mer välgörande och vårdande för känslig hy.

Kan man använda apelppotvål som raktvål?

– Ja! Alla tvålar i detta inlägg kan användas som raktvål av både kvinnor och män. Och som du säkert lärt dig vid det här laget, desto känsligare hud, desto högre innehåll av lagerbärsolja. Här brukar 12-30% vara lagom.

Min hårbotten kliar och flagar, hur lång tid tar det innan tvålen hjälper mot det?

– Du behöver testa surskölj och mixtra med mängden vinäger som passar ditt hår bäst. Kan vara att din hårbotten är i väldigt obalans och behöver neutraliseras.

Kan jag byta både tvål och schampo till Aleppotvålen?

– Yeah baby, det går utmärkt! Anpassa procenten på tvålen till vad som passar ditt hår bäst, den kommer funka på kroppen också.

Bästa tips hur man gör när man duschar på gymmet och ska ha med sursköj?

– Jag skulle ta med en flaska surskölj färdigblandat och sedan hälla i håret innan jag går ut duschen. Dock rekommenderar jag inte att tvätta håret efter varje pass. Min frisör tipsade mig istället om att släppa ut håret direkt efter passet och sedan låta det självtorka. Jag tvättar håret ca 1 gång i veckan och jag kör 5-7 pass/vecka.

Jag har hört att man kan använda aleppotvål som hårvax, hur gör man det?

– Det ska också fungera. Jag har dock inte testat detta men läst att de som gör det fuktar tvålen och gnider in oljorna i händerna och sedan fixar håret som med vanligt vax. Oljorna stelnar efter en liten stund och du kan enkelt skölja bort alltsammans med vatten.

Kan man tvätta med aleppotvål?

– Det går utmärkt. Dels kan du använda tvålen mot fettfläckar. Gnid in tvålen på fläckarna och maskintvätta direkt efteråt. Dels kan du riva i lite i maskinen när du tvättar dina sportkläder, vanliga kläder eller skor. Jag har också ett helt inlägg om att tvätta giftfritt.

Löddrar den mycket?

– Den löddrar fint! Det coola är att den även löddrar i saltvatten. Det brukar uppskattas av havsbadare som gärna har den löddriga känslan, exempelvis om man lever båtliv på sommaren. 

Svarttvål eller aleppotvål?

– Det här är inte riktigt samma produkt. Jag har i alla fall inte pratat med någon som tvättar håret med svarttvål, tar bort fläckar med den eller använder den mot insektsbett. Jag älskar min svarrtvål, men jag ser dessa som komplementerande produkter snarare än antingen eller. Svarttvålen innehåller rikligt med A- och E-vitamin och har en något bättre peelande effekt än aleppotvålen. Skulle du bli frälst av aleppotvålen kan du helt övergå till den, men jag har båda och variera lite mellan dessa. Du kan läsa mer om svarttvål i mitt inlägg om ansiktsborsten.

Svarttvål eller aleppotvål

Hoppas du har lärt dig något som aleppotvål. Är du intresserad av fler produkter som jag gillar, använder och rekommenderar så kan du spana in min lista med favoritprodukter hos Bodystore.

Lesscarbs favoritprodukter hos Bodystore

Har du frågor eller vill ha fler tips kan du följa mig på Instagram för dagliga tips och inspo.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

21 kommentarer

Hej! Jag har testat lite olika % på tvålarna. Dom med hög procent gör att jag får utslag i hårbotten o de svaga va jag nöjd med en längre tid, tills jag istället började känna mig smutsig av dem ? kändes om jag behövde tvätta håret varje dag för att d inte skulle se smutsigt ut… vad kan jag ha gjort för fel? Hade älskat att kunna använda tvålen till håret igen. Testade en tvål med ringblomma för fett hår, det har funkat bättre men känns fortfarande som jag behöver tvätta varannan dag ?

Det kan ju ta några månader för att få håret att vänja sig. Jag skulle testa att komplettera med surskölj och verkligen försöka dra ut på tvättarna, jag har olika frisyrer så det inte syns att håret inte är helt nytvättat. Hoppas det kan vara till någon hjälp. Kram

Vilken använder du till ditt hår? Jag provade med 40% lagerbärsolja men det var nog lite väl mycket. Nu använder jag Aleppotvål med arganolja till kropp och ansikte men vågar inte riktigt använda argan olja i mitt hår. Tänker att 20% kanske är lagom.

Jag har kliande hårbotten och lite torrt hår som blivit bättre med hjälp av balsammetoden.

Jag är en riktig torris och har precis börjat med aleppotvål. Jag har införskaffat både 24% och 30%, men upplever att jag blir väldigt torr i huden av den också. Smörjer händerna med kokosolja flera gånger dagligen. Tror du det kan vara en övergångsperiod och snart stabiliserar sig eller är det läge att gå upp till 40%?

Jag har 30% tvålen och blir jättetorr om händerna när jag använt den. Tar det tid att vänja sig vid tvålen eller passar den helt enkelt inte mig?

Vi har ett alleporvål som vi tvättar händerna med men tycker det är för stort och försökt dela men det smulor bara sig. Även om jag försökt dela med varm kniv som jag läst man ska göra. Har du något tips?

Hej! Jag tycker att det är enklare att dela den när den är fuktig och med varm kniv som du skriver. Kram fanny

Hej, jag har precis tvättat mitt hår med 24% aleppotvål och tycker doften var lite annorlunda men ändå helt ok. Min sambo däremot, han tycker däremot att det luktar väldigt dåligt i badrummet till och med ett dygn efter att jag duschat med tvålen och vägrar att jag fortsätter med den.. Finns det något jag kan tänka på/göra annorlunda? Nu bor tvålen i en plastpåse tillsammans med lite torrt papper. Tror du toleransen är högre för en tvål med mindre halt lagerbärsolja? Mvh hårtvätterskan

Jag har problem med psoriasishårbotten, brukar inte ha problem på sommaren men katastrof under vinterhalvåret. Mitt hår däremot är inte alls torrt. Funderar då på hur många procent lagerbärsolja som kan funka? Aldrig testat aleppotvål.

Hej!
Jag har använt en 34% aleppotvål sedan 1½månad tillbaka. Nu börjar dock röda fläckar på kroppen komma tillbaka (som jag misstänker är psoriasis) som jag inte haft på flera år. Efter en dusch kan jag uppleva att huden känns torr och tror då att torrheten gör att fläckarna kommer tillbaka. Dock går det ju emot helt vad aleppotvålen ska vara bra för, så jag är lite förvirrad och har avbrutit användandet av tvålen tills vidare. Har du någon idé eller tanke om det?
Tack på förhand!

Idag tvättade jag mitt hår för första gången med aleppotvål dock bara 4%. Vilken känsla efter bara 1 tvätt. Känns både renare och luftigare. Ska bli spännande att fortsätta. Provade även att använda linsåpeolja som tvål istället för vanlig duschcreme ?

Jag har prövat Aleppotväl i ca 5 veckor nu men håret känns inte rent och ser fett ut. Sköljer med vatten blandat med äppelcidervinäger efteråt.
Maggan

Det kan ta tid att få det att funka beroende på vad du har använt innan. Jag tvättar håret MAX en gång/vecka. Du kanske behöver ge det längre tid mellan tvättarna även om det känns lite sunkigt för att få hårbotten att vänja sig. Alternativt testa mindre fet tvål, om du har för hög % för dig.

Hej,
Har du någon aning om varför jag nyser när jag luktar på aleppo tvål? Även en vän nyser när han luktar på det.
Jag kan inte komma på varför eftersom ingredienserna är 100% naturliga.

Oj det har jag aldrig hört om, kanske om du är överkänslig mot lager? Som är en stor ingrediens, min enda gissning 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök