stavmixer

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kicthentime

Stavmixer, mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om en mixer som jag själv testat. Som jag gillar och som inte bara fungerar, utan fungerar bra!

När jag skrev det här inlägget testade jag först en, men du som följer mig på Instagram vet att jag lämnade tillbaka den, eftersom den inte uppfyllde mina krav, eller de krav ni hade ställt på en produkt jag skulle testa. Sedan jag skrev inlägget har produkten utgått, men jag har hittat en ersättare som jag länkar till nedan.

Er kravlista

 • Stark stavmixer som fixar att göra majonnäs
 • En stor matberedardel till med flera tillbehör
 • En mixer som klarar “dadelklibb”
 • Inte för dyr
 • Tar lite plats

Varje gång jag har en frågestund frågar ni om mixers, blenders och stavmixrar. Detta verkar vara ett outtröttligt ämne, och min förhoppning är att detta inlägg är THE INLÄGG, som jag kan länka till om och om igen. Därför tar jag upp alla områden, mixer, blender, stavmixer och matberedare.

Detta är ett axplock av alla frågor jag får. 🙂

🏆 Vinnaren av mina test: Bosch Matberedare MCM3501M Rostfri

Välja stavmixer

Detta är en smidig matberedare med många tillbehör, utan att vara för stor. Du kan hacka, skiva, mixa smoothies eller riva tack vare tillbehören som förvaras i bunken (sparar ännu mer plats). Alla delar som kommer i kontakt med mat är BPA-fria, och tillbehören tål maskindisk.

Uppdatering: Bosch MCM3501M har utgått. Jag rekommenderar denna istället: Wilfa Stavmixer SM-1000FP

Ingår till matberedaren Bosch MCM3501M

 • Perfekt resultat snabbt tack vare 800 watt stark motor, 2 hastigheter samt pulsfunktion
 • Multifunktionell kniv i rostfritt stål
 • 2.3 l bunke med lock och påmantare – kapacitet upp till 500 gram mjöl + övriga ingredientser (max 0.8 kg deg)
 • Mixer i plast 1 liter
 • Passar utmärkt för att krossa is till kalla drycker
 • Tillbehör för malning av kaffebönor, hård ost och kryddor samt krossa iskuber
 • Hack med MultiLevel6 kniv för till exempel örter, nötter, vitlök och pesto
 • Vändbar skärskiva (tunn och tjock), vändbar riv- och strimmelskiva (tunn och tjock)
 • Skär- och rivskivor i rostfritt stål
 • Degredskap/degkniv
 • Vispskiva för grädde och äggvita
 • Alla plastdelar som kommer i kontakt med livsmedel är BPA-fria

Vad kan jag göra med min nya vän?

Perfekt med stavmixern

Perfekt med matberedardelen

Jag river alltid ett lass morötter i början på veckan som kan passa i sallader, grytor och smoothies (då gärna lite kokade först).
Göra gratäng med matberedare
Perfekt att göra gratänger av överblivna rotfrukter.

Skillnaden mellan stavmixer, blender och matberedare

Jag har insett att alla har sina favoriter, och att det helt beror på vad man är ute efter som avgör om tipset du får är bra eller inte. Om du bara gör saker som passar är utmärkt för en matberedare, kommer du inte bli nöjd med en blender. Jag tycker att man är hemma om man har en stavmixer och en matberedare, då har du täckt in ett väldigt stort område i köket.

Stavmixer

Fördelen med en stavmixer är att du enkelt kan stoppa ner den i en gryta, en bunke eller stort glas. Du behöver till exempel inte koka soppan i en kastrull, sedan hälla i en blender och sedan hälla tillbaka i grytan eller en tredje sak som du serverar i. En annan fördel med en stavmixer är att om den har ett plattare “huvud” kan du mixa en mycket liten mängd per gång, vilket inte är möjligt med en blender.

Köptips stavmixer: Wilfa Stavmixer SM-1000FP

Blender

En blender tycker jag är toppen att göra exempelvis mycket pannkakssmet i, eller smoothie till hela familjen. Men har du inte en blender gör du det lika lätt i en tillbringare som du stoppar stavmixern i! Det är totalt värdelöst att göra små mängder i en blender tycker jag, då en blender ofta är rätt så djup och allt fastnar på kanterna. Jag vet inte hur det är med dig, men jag hinner bli irriterad innan jag lyckats skrapa ur allt.

Ninja Foodi Power Nutri Blender 3-in-1

Köptips blender: Ninja Foodi Power Nutri Blender 3-in-1

Matberedare

En matberedare, speciellt om den har fler tillbehör, är ett måste i köket tycker jag! De kan riva, hacka, blanda. Jag gör pesto, river morötter, skär grönsaker till gratäng, vispar grädde (funkar toppen med knivarna) gör degar av olika slag, chokladbollar… Jag det mesta du kan tänka dig. 

Köptips matberedare: Ninja Matberedare med Auto-iQ

Supertips – Matberedare OCH blender: Ninja 3-in-1 Matberedare & Blender med Auto-iQ

Supertipset: Ninja 3-in-1 Matberedare & Blender med Auto-iQ

Sammanfattning

I slutändan måste du avgöra hur dina behov ser ur, hur mycket plats du har, hur mycket du vill investera i maskinen och vilka dina behov faktiskt är. Hoppas att du tyckte om mitt inlägg. Jag har försökt täcka in alla era frågor, önskemål, krav och allt däremellan. Saknar du ändå något i inlägget, tveka inte att lämna en kommentar, så tar vi det därifrån.

Jag älskar hummus! Mixar först massa tahini med citron och salt, tillsätter därefter kikärtorna och smakar av med paprika, spiskummin och chili.
tre-mejerifria-såser
ärtbiffar med rödbeta
Här gör jag gula ärtbiffar med rödbetsfnöpper i från juicetillverkning. Läs gärna mitt inlägg – Göra hemmagjord juice.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

15 kommentarer

Tack för bra tips! Vilken maskin tycker du är bäst och hållbarast om en vill göra eget nötsmör?

Om du göt nötsmör tar det ju många minuter, då skulle jag satsa på matberedaren som du kan ”låta gå” utan att behöva hålla in en knapp eller så. 🙂

Helt OT detta, meeen du skrev någon gång i somras(?) att du skulle göra ett inlägg om ert nya kök. Och eftersom vi är på gång att uppdatera vårt kök och ert ser SÅ fint ut har jag suttit här och otåligt väntat på detta inlägg… som aldrig kommer… Ville därför bara säga att jag gärna läser ett inlägg om er renovering 🙂

Ja jag veeeeet, jag ska verkligen ta tag i det, vad är du extra nyfiken att veta mer om? Så kanske jag blir extra peppad att sätta igång. 🙂

Bänkskivan och det ni har valt istället för kakel! Har också blivit väldigt sugen på vit spishäll, ser så snyggt ut tillsammans med den ljusa bänkskivan så hade gärna sett helheten!

Hej, om man vill göra hummus, mala havregryn till mjöl, chokladbollar, mixa dadlar och nötter. Vilken maskin funkar bäst då?

Jag har Bosch stavmixer och blender, det sorgliga är att när jag gjorde min smoothie i veckan började blendern ryka och det luktade bränt ? den är drygt ett år gammal, är det någon annan som varit med om detta?

Japp. Råkade ut för samma m min Electrolux blender. Fick en ny. Tror dock att den nya också är litekänslig för överhettning.

Hej Fanny,
Jag blir ofta frustrerad av recept där det bara står ”mixa” och gångerna är många då jag stått med flera nerkletade redskap och dåligt resultat. Har en stav och en bra blender men upplever att ingen av dem klarar ”tyngre” röror eller ”dadelklet”. Klarar en bra matberedare öven mindre mängder?? Några tankar kring detta?

Hur funkar Bosch matberedare att få en slät smoothie av exempelvis selleri eller grönkål?

Hej! Tack för recensionerna! En fråga – du skriver att Bosch Matberedare med Bulletfunktion är testets vinnare men på bilderna nedanför så är det en annan produkt (Bosch Ergomix – stavmixer) som syns (och recenseras?). Vill bara kolla vilken det är du tycker är bäst 🙂 Jag letar efter en stavmixer som klarar kladdiga dadel-nöt-bak!

Hej Fanny!

Har en fråga om jag vill göra smoothies och pannkakssmet (bananpankakor) går det bra med en blender från smeta tror du? Eller behöver jag då en matberedare?

Mvh Yohanna

Oj alltså jag testade blendtec och tyckte den var såå dålig! Barnen undrade vad de svarta bitarna i smoothien var för de var inte vana att se blåbärs’skalet’. Tog också tusen år med frysta ingredienser och rawfoodtårta-cashewmix blev inte slätt.
Hade en Wilfa innan o den mixade helt slätt o även frysta grejer. Sen köpte jag en Vitamix och DEN är blender av blenders!! Alltså helt sjukt. Så synd att det inte går att köpa matberedardelen i Europa men jag köpte hela mitt set i USA och tog med hit och har nu en stor klump, 8kg adapter med den. Men SÅ värt! Matberedaren är så sjukt bra och att man har samma bas till båda är så najs. Vitamix har ingen jämförelse med nått annat, helt egen klass!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök