fbpx
Lesscarbs Lesscarbs

Annonssamarbete med Kökets Favoriter

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om en mixer som jag själv testat. Som jag gillar och som inte bara fungerar, utan fungerar bra! När jag skrev det här inlägget testade jag först en, men du som följer mig på Instagram vet att jag lämnade tillbaka den, eftersom den inte uppfyllde mina krav, eller de krav ni hade ställt på en produkt jag skulle testa.

Er kravlista ser ut som följer: 
 • Stark stavmixer som fixar att göra majonnäs
 • En stor matberedardel till med flera tillbehör
 • En mixer som klarar “dadelklibb”
 • Inte för dyr
 • Tar lite plats

Varje gång jag har frågestund frågar ni om mixers, blenders stavmixrar och jag vet inte vad. Det verkar vara ett outtröttligt ämne, och min förhoppning är att detta inlägg är THE INLÄGG, som jag kan länka till om och om igen. Därför tar jag upp alla områden, mixer, blender, stavmixer och matberedare.

Detta är ett axplock av alla frågor jag får. 🙂

Vinnaren av mina test – Bosch Stavmixer med Matberedare ErgoMixx

Smidig matberedare med många tillbehör, utan att vara för stor. Du kan hacka, skiva, mixa smoothies eller riva tack vare tillbehören som förvaras i bunken (sparar ännu mer plats). Alla delar som kommer i kontakt med mat är BPA-fria, och tillbehören tål maskindisk.

Ingår till matberedaren:

 • 2.3 L bunke med lock och påmatare
 • Tillbehör för malning av kaffebönor, hårt ost och kryddor samt krossande av iskuber
 • MultiLevel6-kniv
 • Vändbar riv- och strimmelskiva
 • Vispskiva
Fördelar med den här: 
 • Kraftfull motor på 750 watt
 • Större matberedardel med flera olika blad (4 st) 
 • Ballongvisp

Stavmixern klarar många uppgifter i köket och tack vare matberedartillbehöret kan du göra ännu mer. Exempelvis både skiva och riva grönsaker. Du kan också hacka örter, parmesan, nötter eller vispa grädde, som du faktiskt kan göra med både ballongvispen till stavmixern och med matberedardelen + knivblad.

Välja stavmixer
Stavmixer med matberedare
Här ser du också barnens nya barnkniv, den är grym!

Vad kan jag göra med min nya vän?

Perfekt med stavmixern


Perfekt till matberedardelen

Jag river alltid ett lass morötter i början på veckan som kan passa i sallader, grytor och smoothies (då gärna lite kokade först).
göra blomkålsris
Blomkålsris in the making.
Göra gratäng med matberedare
Perfekt att göra gratänger av överblivna rotfrukter.

Skillnaden mellan en stavmixer, blender och en matberedare

Jag har insett att alla har sina favoriter, och att det helt beror på vad man är ute efter som avgör om tipset du får är bra eller inte. Om du bara gör saker som passar är utmärkt för en matberedare, kommer du inte bli nöjd med en blender.

Fördelen med en stavmixer är att du enkelt kan stoppa ner den i en gryta, en bunke eller stort glas. Du behöver till exempel inte koka soppan i en kastrull, sedan hälla i en blender och sedan hälla tillbaka i grytan eller en tredje sak som du serverar i. 

En annan fördel med en stavmixer är att om den har ett plattare “huvud” kan du mixa en mycket liten mängd per gång, vilket inte är möjligt med en blender. En blender tycker jag är toppen att göra exempelvis mycket pannkakssmet i, eller smoothie till hela familjen. Men har du inte en blender gör du det lika lätt i en tillbringare som du stoppar stavmixern i! Det är totalt värdelöst att göra små mängder i en blender tycker jag, då en blender ofta är rätt så djup och allt fastnar på kanterna. Jag vet inte hur det är med dig, men jag hinner bli irriterad innan jag lyckats skrapa ur allt. 

Blendern av blenders är om du vill ha en sådan ändå, märker Blendtec, men de kostar därefter. Har flera vänner som har en sån, och de är supernöjda. 

En matberedare, speciellt om den har fler tillbehör, är ett måste i köket tycker jag! De kan riva, hacka, blanda. Jag gör pesto, river morötter, skär grönsker till gratäng, vispar grädde (funkar toppen med knivarna) gör degar av olika slag, chokladbollar… Jag det mesta du kan tänka dig. 

Sammanfattningsvis: Jag tycker att man är hemma om man har en stavmixer och en matberedare, då har du täckt in ett väldigt stort område i köket. 

Vill du köpa en kraftigare matberedare, och en billigare stavmixer tycker jag du ska spana in: 

Du får:

 • 2.3 L bunke med lock och påmatare
 • Tillbehör för malning av kaffebönor, hårt ost och kryddor samt krossande av iskuber
 • MultiLevel6-kniv
 • Vändbar riv- och strimmelskiva
 • Degredskap
 • Vispskiva

(Alla delar som kommer i kontakt med mat är BPA-fria, och tillbehören tål maskindisk)

Du får:

 • En mixerfot i rostfritt stål
 • Motor på 600w (vanlig och turbo-funktion)
 • 1.2 meter lång sladd = du kan röra dig enkelt i köket.
 • Du får dessutom en 600 ml stor bägare, en hackare med förvaringslock, en singelvisp samt en tillbehör för att göra potatismos!

Sammanfattning av det hela

I slutändan måste du avgöra hur dina behov ser ur, hur mycket plats du har, hur mycket du vill investera i maskinen och vilka dina behov faktiskt är. Hoppas att du tyckte om mitt inlägg. Jag har försökt täcka in alla era frågor, önskemål, krav och allt däremellan. Saknar du ändå något i inlägget, tveka inte att lämna en kommentar, så tar vi det därifrån.

Jag älskar hummus! Mixar först massa tahini med citron och salt, tillsätter därefter kikärtorna och smakar av med paprika, spiskummin och chili.
tre-mejerifria-såser
ärtbiffar med rödbeta
Här gör jag gula ärtbiffar med rödbetsfnöpper i från juicetillverkning. Läs gärna mitt inlägg – Göra hemmagjord juice.
Tips! – Höstrea – upp till 70 % rabatt just nu

Just nu har Kökets Favoriter en stor höstrea på massor av varor. Exempelvis från varumärken som: Global, Selton, Eva Trio och Continenta. Bland annat massor av knivar, kastruller, grytor och glas/karaffer till bra priser.

Kökets favoriter säljer också lampor, vilket kanske inte alla känner till, och just nu har de upp till 20% rabatt på utvalda lampor. Det finnas massor av fint!

5 Responses to Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

 • Tack för bra tips! Vilken maskin tycker du är bäst och hållbarast om en vill göra eget nötsmör?

  • Om du göt nötsmör tar det ju många minuter, då skulle jag satsa på matberedaren som du kan ”låta gå” utan att behöva hålla in en knapp eller så. 🙂

 • Helt OT detta, meeen du skrev någon gång i somras(?) att du skulle göra ett inlägg om ert nya kök. Och eftersom vi är på gång att uppdatera vårt kök och ert ser SÅ fint ut har jag suttit här och otåligt väntat på detta inlägg… som aldrig kommer… Ville därför bara säga att jag gärna läser ett inlägg om er renovering 🙂

  • Ja jag veeeeet, jag ska verkligen ta tag i det, vad är du extra nyfiken att veta mer om? Så kanske jag blir extra peppad att sätta igång. 🙂

   • Bänkskivan och det ni har valt istället för kakel! Har också blivit väldigt sugen på vit spishäll, ser så snyggt ut tillsammans med den ljusa bänkskivan så hade gärna sett helheten!

Lämna ett svar