Bettys hår

Balsammetoden – allt du vill veta för ett friskt & vackert hår

Annonssamarbete med Bodystore.com

Balsammetoden och naturlig hårvård är bland de saker som jag får flest frågor på via min Instagramsida. Jag har nämnt några gånger att jag använder balsammetoden på Bettys hår och varje gång det kommer upp börjar frågorna hagla in. Därför tänkte jag att vi idag skulle gå igenom allt som är värt att veta om balsammetoden. Läs vidare i det här inlägget för veta varför jag tycker att det är ett toppensätt att hålla håret friskt och vackert, en steg-för-stegguide, tips på godkända sista-schampon och balsam och massa andra tips.  

Rabattkod hos Bodystore vecka 18

Denna vecka, vecka 18 får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: Lesscarbs18

Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden, och gäller till den 9/5 kl 23:59.

Inlägget innehåller:

  1. Balsammetoden – varför och för vem?
  2. Balsammetoden – steg för steg
  3. Några sista tips
  4. Alternativ till balsammetoden 
Balsammetoden
Betty och håret ?

Balsammetoden – varför och för vem?

De flesta schampon idag innehåller sulfater. Dessa rengör håret från smuts, men tar också bort det naturliga fettet från hårstråna och hårbotten. För att kompensera börjar din hårbotten överproducera fett vilket gör att du vill tvätta håret oftare. Det blir en ond spiral som leder till torrt och livlöst hår och kan ge torr och kliande hårbotten. 

För att maskera hur mycket sulfaterna sliter på håret innehåller många schampon och stylingprodukter silikoner och mineraloljor. Dessa ämnen lägger sig som en hinna över hårstråna och gör att håret ser blankt och glansigt ut fast det i själva verket är slitet och torrt. Oljorna och silikonet är inte vattenlösliga, vilket gör att du måste använda det starkare schampot med sulfater för att få rent håret. Detta leder till att håret blir ännu mer slitet och den onda cirkeln fortsätter.

Balsammetoden innebär att du slutar tvätta håret med schampo. Istället går du över till att rengöra håret med balsam – givetvis utan sulfater, parabener, mineraloljor och silikoner. Det låter tokigt att balsam skulle göra rent håret, men du har säkert hört att fett löser fett och det fungerar verkligen. Dessutom är det ett naturligt sätt att ha ett rent, vackert och glänsande hår. 

Balsammetoden fungerar jättebra på de flesta hårtyper, men framförallt tycker jag att det är perfekt att använda på barnens hår. Barn behöver inte starka parabener och sulfater i håret. Det blir smutsigt, absolut, men inte fett som vuxnas hår blir på samma sätt. Därför rekommenderar jag (och flera frisörer jag känner) balsammetoden så långt det är möjligt för barnens hår. Börja aldrig med schampo i deras hår med andra ord.

Jag tvättar Bettys långa hår en gång i veckan. Antingen använder vi en inpackning från Bruns i hela håret och låter det verka 10-15 minuter, eller så använder hon mitt blond-balsam (eller annat balsam från Bruns). Det brukar vi inte låta sitta mer än kanske fem minuter. Sedan sköljer vi supernoga, för att allt ska komma ur håret. Vi låter håret självtorka och kammar sedan det med lätthet. Vi har också som vana att kamma håret morgon och kväll, gör man inte det kommer det långa håret ryka, det vet Betty, och hon vill varken ha snaggat hår eller Dreads som mammas kompis. Haha! 

Balsammetoden – steg för steg

Att börja med balsammetoden är varken svårt eller krångligt. Du behöver bara hålla lite koll på de produkter du har hemma och byta ut ett par stycken som eventuellt inte passar.

Steg 1: Sista-schampo

Första steget i balsammetoden är att använda ett sista-schampo för att detoxa håret ordentligt innan du helt går över till balsamtvätt. Välj ett schampo som innehåller sulfater, men som är fritt från mineraloljor och silikoner. Anledningen till att du vill ha ett schampo med sulfater är att få bort alla rester från silikoner och mineraloljor som kan ha lagrats i hinnor på hårstråna sedan innan. Tvätta gärna håret två gånger för att få det helt rent. Tips! Sista-schampot är bra att ha kvar och använda då och då om du exempelvis varit hos frisören som kanske använt icke-godkända produkter. 

Här är några schampon som är godkända som sista-schampon:

Steg 2: Tvättbalsam

När du detoxat ditt hår med ett sista-schampo är det dags att börja balsammetoden på riktigt. Grunden i hela metoden är att välja balsam utan sulfater, mineraloljor och silikoner. Du kommer behöva två olika balsam – ett tvättbalsam och ett vårdande. Tvättbalsam är ett lättare balsam som inte innehåller speciellt många vårdande ämnen, utan vars syfte är att rengöra hårbotten och lösa upp överflödig fett i hårbotten. 

Skölj först igenom håret med varmt vatten. Fördela sedan tvättbalsamet i små klickar i hårbotten och massera in med cirkelrörelser i ett par minuter. Tillsätt sedan ljummet vatten utan att skölja ur balsamet och fortsätt att massera hårbotten en stund till. Avsluta med att dra ut balsamet mot hårets längder och gå vidare till nästa steg.

Här hittar du några bra tvättbalsam som rengör hårbotten effektivt utan att tynga ner:

Steg 3: Vårdande balsam

Det sista steget är att ta i ett vårdande balsam i längderna. Ett vårdande balsam är ofta tyngre, ger håret fukt och innehåller vårdande oljor och fetter. Det är helt enkelt till för att ge håret en fin glans och struktur. 

Arbeta in det vårdande balsamet i hårets längder och topparna efter att du tvättat hårbotten med tvättbalsam. Låt det sitta kvar några minuter och skölj sedan ur all balsam ordentligt. Du kan såklart välja att använda en inpackning eller hårmask istället för balsam om du föredrar det. Testa dig fram för att se vad som fungerar för ditt hår.  

Här är några godkända produkter som funkar bra för att fukta och vårda längderna:

Balsammetoden Bruns produkter
Bruns hårinpackning
Hårinpackningen är så krämig och härlig i konsistensen…
balsammetoden
…För att inte tala om doften, helt magisk!

Några sista tips

  • Efter att ha tvättat håret är det bra att låta det självtorka. 
  • Använd gärna en microfiberduk som är snällare mot håret än en vanlig frottéhandduk.
  • Tänk på att inte borsta håret förrän det torkat. Håret är känsligare när det är blött och skadas lättare.
  • Investera gärna i en bra borste gjord av svinborst. Det hjälper till att fördela det naturliga fett som skapas i hårbotten ut i längderna och gör håret både starkare och glansigare. 
  • Prova dig fram med olika balsamsorter. Många gånger kan du hitta ett balsam som fungerar bra både för att rengöra hårbotten och för att vårda längderna. 
Bruns produkter

Alternativ till balsammetoden

Känns det inte som din grej att gå över till enbart balsamtvätt? Då kan du istället göra som jag och använda ett mildare schampo för rengöring av hårbotten och ett balsam som passar din hårtyp i längderna. Se bara till att välja produkter som är fria från sulfater, silikoner, parabener och mineraloljor. 

Jag gillar verkligen Bruns, alla deras produkter är fria från parabener, mineraloljor och silikoner. De är också sulfatfria och passar därför som ett bra alternativ till balsammetoden. Jag själv använder deras Silver Schampo Blond Skönhet nr 24 och Silver Balsam Blond Skönhet nr 24. Några andra toppenprodukter från Bruns kan du hitta här.  

Det här var mina bästa tips kring balsammetoden. Jag hoppas att du ska ha fått svar på dina frågor och kanske även lite inspiration. Vill du läsa mer om giftfria skönhetsrutiner och ta del av mina tips och råd tycker jag du ska kolla in de här blogginläggen: 

Om du tyckte om det här inlägget blir jag också väldigt glad om du lämnar en liten kommentar här nedanför och skriver vad du skulle vilja läsa mer om!

Balsammetoden
Betty har så fint och friskt hår, och hon är mycket nöjd med det själv. ❤️

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

6 kommentarer

Hej
Tycker det är svårt att låta håret självtorka. Har en bambuturban jag skruvar in håret i. Men tycker att det blir ingen resa med håret när det är rätt sen. Kan borsta ut det och så utan problem men lägger dig konstigt och ligger inte som det gör om man borstar direkt typ som om man precis vaknat. Kan man kamma håret fuktigt eller det ska helst torka helt? Tack på förhand

Intressant läsning! Hur avgör jag om ett balsam passar för rengöring eller vård? Eller inte ska användas alls? Vi använder just nu mycket av utekrams produkter både schampo och balsam.

Om det är naturligt är det okej, alltså inte starka ämnen i det. leta efter eko, naturligt osv. Man brukar få testa sig fram vad som funkar för ens hår.

Hej!
Hur bedömer jag om ett balsam är bra att ha i hårbotten eller i topparna eller inte alls?

Hej Fanny!

Vid den sista tvätten, alltså den då jag använder sista-schampot, ska jag då använda balsam, t ex det vårdande balsamet (som jag avser att använda hädanefter) efter schampot sköljts ur? Så som man traditionellt gjort.

Eller ska man bara schamponera med sista-schampot, skölja ur och låta torka, för att vid nästa tvättillfälle köra igång med sina balsam?

Tack på förhand!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök