Överblivna äggvitor

Barnens favoriter

Mina barn är glada i mat. Det tror jag mycket beror på att jag är det och visar dem hur gott det är, hur man lagar mat och hur man handlar. Jag har alltid låtit dem testa allt som vi äter och prova om och om igen. Väldigt få barn reagerar ju WOW första gången de upplever en ny smak, men kanske efter 2, 5 eller 12 gånger har de lärt sig. Jag tänkte dela med mig av de rätter som mina barn tycker om, kanske får du några nya tips som dina barn kanske tycker om!

Här finns ett sammanfattande inlägg om min syn på barn och LCHF

Detta inlägg är från 2015 när mina barn var 4 respektive 1 år gamla. Men tipsen är såklart fortfarande aktuella.

Vi har valt en glutenfri, näringstät mat som mättar länge, håller magen bra och huden mjuk och fin. Eftersom våra barn är små är det lättare för oss att inte ha exempelvis pasta hemma, eftersom de inte är vana vid det.

Betty äter enligt “BLW” Baby lead weaning (äta självmetoden) hon får alltså inga puréer och har aldrig fått. Hon får istället större greppbara bitar av grönsaker, fisk, kött, ägg. I början sitter de och spottar och fräser och gör varje vuxen halvt ihjälskrämd, men det är deras sätt att lära sig hantera maten. Istället för att lära sig att svälja först och tugga sen, gör de tvärt om, tugga först och svälja sen, vilket är helt logiskt!

Vill du testa detta (vilket jag rekommenderar alla!) läs på och jobba på att inte få panik. i 99 % av fallen löser barnet det själv när något fastnar. De spyr helt enkelt upp det som fastnar. Deras kräkreflex sitter nämligen mycket längre fram än på oss vuxna. Om du däremot ingriper och petar ner dina fingrar kan du förvärra och faktiskt göra så något fastnar. Hostar barnet får det luft och du ska hålla dig lugn så barnet inte blir rädd och stressad. Betty älskar att pilla upp små bovetekorn med sina små fingrar, för att inte tala om gröna ärtor, då är hon i paradiset. 🙂

Detta tycker vi är ett fantastiskt sätt att njuta av mat tillsammans, hela familjen kan äta samtidigt, ingen behöver matas, alla kan prova allt, men vi tvingar ingen! Det är viktigt för oss, vi erbjuder, vill man inte ha behöver man inte. Ratas hela måltiden av en trött treåring erbjuds inget annat. Då väljer han alltid i slutändan att äta, eftersom hans naturliga instinkter säger åt honom att ge upp. Vi värnar alltid om en lugn och trevlig stund vid matbordet där man äter tillsammans, ingenting annat, förutom att prata då såklart.

Sixten brukar nästan alltid göra något moment i matlagningen (ibland gör han allt och jag bara säger hur han ska göra), vilket gör att han känner sig delaktig, stolt och glad. Det ökar helt klart hans intresse för att testa nya saker. Visst blir det rörigare i köket, men vi får vara tillsammans och göra något tillsammans, och det är värt stöket som blir!

Bra komplement till proteinkällan på tallriken till barnen som kan äta mera kolhydrater än vuxna är:

  • Rotfrukter (ugnsbaka så smakar de mera)
  • Quinoa (kokas som ris)
  • Helt bovete (kokas som ris)
  • Rött ris
  • Broccolistammen (smakar och ser ut som potatis)
  • Kikärstpasta
  • Finns flera märken som gör grön ärtpasta/pasta av röda linser och annan glutenfri pasta

Frukost

Sixten född 2011 vaknar oftast väldigt tidigt runt 05-06. Då äter han morotsstavar och kolla på iPad i sängen innan frukost.

Sixten brukar sedan variera mellan följande:

Betty född mars 2014:

  • Fröknäcke med smör
  • Ostbitar
  • Kalkon
  • Tomat, gurka
  • Avokado
  • Äggmjölk
  • Kokt ägg (Efter att läst ännu mer omvärderar jag mina tidigare åsikter om att vänta med äggvitan till 1 års ålder. Detta gäller bara om det finns misstanke om allergi. Annars är det bra att utsättas för vitan som är den som man annars reagerar på)
  • Kokosyoghurt
  • Ren kokosmjölk/grädde (som är lika krämig som yoghurt/kokosgrädde)
  • Smaka på något bröd (länkar till 15 brödrecept och lika många förslag på tillbehör)

När Betty får rinnande saker som yoghurtar lägger vi lite på en sked som vi ger till henne (ibland accepterar hon att vi matar henne med sådant som är kladdigt) såser som majonäs brukar vi klicka direkt på hennes bord så tar hon pekfingret och slevar i sig. 🙂

Lunch/middag

Jag samlar några favoriter som passar båda barnen:

Jag vill även passa på att tipsa om mina receptsamlingar 7 billiga och snabba middagar för hela familjen, Del 1 och Del 2.

Sök gärna i sökrutan på till exempel “torsk” “lax” “kyckling” Sixten älskar alla mina fiskrätter och väljer alltid fisk framför plättar/pannkakor/våfflor eller liknande… 🙂 Blir lite tjatigt om jag skriver ner alla fiskrätter här i denna lista.

Mellanmål

  • Grönsaker med dipp
  • Frukt då och då (banan)
  • Yoghurt/frukostlikande
  • Majskakor med mycket smör och andra pålägg
  • Smoothie
  • Mindre måltid om barnet är mindre eller behöver mer energi
zucchinilassange

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

14 kommentarer

-Hur ser du på att ge risbaserat till barn som sedan flera år uppmärksammats innehåller arsenik?
Linfrön som bildar cyanid och är uteslutet ur gravida och barns kost i andra länder?
-Att leverpastej och ost som du förespråkar innehåller väldigt mycket salt för ett litet barn?
-Att hög proteindel för små barn skadar njurarna eftersom de inte är utvecklade ännu!
-Äggvita däremot behöver ju enbart undvikas om äggallergi finns i familjen. Du utvecklar ingen allergi av att prova men kan framkalla reaktion vilket är jobbigt. Samma sak med nötter.
-Att en växande orsaken till näringsbrister hos barn är föräldrar som själva experimenterar med alternativ kost?
-Att barn upp till 2, helst 5 år, inte ska äta så mycket fibrer som i husk, frön etc. för att det dels hämmar vitaminupptaget dels retar outvecklade tarmar?

Med ovanstående menar jag inte att man ska äta socker, fil och cornflakes, mackor och pasta konstant som barn – eller vuxen. Utan att det känns som om rekomendationerna saknar kunskap i både mer ingående nutrition och fördelning av makronutrienter vilket i sig kan vara lika skadligt som att äta “normalkost”.
Hur tänker du kring det?

Hej! Jag ska svara utifrån mina synpunkter dels som mamma (sett till vad mina barn tycker om) men också utifrån perspektivet att jag snart är färdigutbildad kostrådgivare inom LCHF/Paleo och därmed har jag stora kunskaper kring både nutrition och makronutrienter. Mina barn följer sina kurvor, är tidiga i utvecklingen och mår bra, enligt både mig, omgivningen och läkare. Värt att tillägga är att vår son äter “vanlig mat” på förskolan.

Jag rekommenderar inte risbaserat, en riskaka då och då eller lite ris till en måltid 1 gång/vecka är inte enligt de rapporter som finns farligt, det är enligt rapporterna farligt att äta flera dl ris/rispuffar och några riskakor dag. Jag ska förtydliga inlägget.

Det gäller framförallt krossat linfrö, vilket jag inte använder. Min dotter äter inga mängder hela linfrön. Det kanske utslaget blir 1/2 krm dag (hon äter inte ens frökex dagligen)

Mina barn äter ost dagligen, jag saltar inte på min dotters (11 mån) mat. Det blir alltså inte stora mängder salt. (många menar att saltskräcken är rent av överdriven) Jag överdriver inte saltintaget. Pastej äter min dotter knappt, någon gång månad kanske, och min son ibland (tidigare när han var mindre dagligen, men samma sak där, saltade inte på hans mat)

Mina barn äter inte en hög andel protein.

Jag har läst olika om äggvita och äggula och har valt att ta det säkra före det osäkra och har inte gett äggvita till min dotter tidigare, nu har jag introducerat det.

Jag håller inte med dig. Den växande orsaken till näringsbrister tror jag snarare är dålig kosthållning, halvfabrikat, dåliga råvaror och okunskap hos föräldrarna. Jag skulle aldrig experimentera med mina barn, utan ger dem det jag vet är bäst för dem. Har jag fel angående ett livsmedel får jag ju såklart omvärdera det, men jag gör inget utan att söka kunskap om det innan om jag känner mig osäker.

Återigen, jag får förtydliga, det handlar inte om stora mängder de får i sig. Jag håller med om att barn inte ska äta för mycket fibrer, ingen egentligen, och livsmedelsverkets hype kring fibrer är rent överdrivet. Om jag ska välja mellan spannmålsbröd och glutenfritt bröd väljer jag dock alla gånger glutenfritt, eftersom ingen kropp behöver spannmål och framförallt inte modernt vete.

Jag ser stora problem kring de lättprodukter, margarin, billiga köttprodukter och oekologiska råvaror som min son serveras på förskolan, och kommer att serveras på sin framtida skola. Min sons vänner äter dessutom sådant även hemma. De är mer sjuka än min son, det behöver inte vara orsaken, men jag är övertygad om att bra mat spelar betydlig roll för hans välmående. Jag märker stora skillnader i energinivå och mage när han har varit på förskolan kontra när han varit hemma.
Jag är väldigt trygg i min roll som “utföderska” i familjen, jag är påläst och kunnig, jag får jobba på att det blir tydligare i mina texter. Hoppas att det var svar på dina funderingar.

Jag personligen har oerhört svårt att tro att barn som äter en liten mängd ris då och då i form av riskaka eller en liten portion råris ligger i riskzonen för arsenikförgiftning. Då tror jag den risken är betydligt större för barn som hör till en normalätande familj där middagarna består av en skopa ris och en liten korvbit för syns skull t ex.

Vad gäller riskerna med linfrö är det primärt krossat linfrö som bör undvikas då exponeringen för cyanid ökar markant när de är krossade. I de mängder som det gäller vid intag av t ex fröknäcke är det att anse som helt ofarligt.

Saltskräcken är en gammal seglivad totalt inkorrekt myt som numer helt avvisas av de som är pålästa. Rekommendation är att inte salta barnens mat extra eftersom det är onödigt att vänja dem vid den salta smaken. Se t ex här vad barnläkaren säger om saken ifråga http://www.barnakuten.nu/bebisar/borja-med-dig-sjalv-om-att-ge-bebisen-annat-an-mammamjolkersattning/.

Att barn som får en noggrant uttänkt lågkolhydratskost skulle få näringsbrist kan vara något av det dummaste jag läst på länge. Givetvis är så icke fallet, det är svårt att hitta något mer näringstätt och biologiskt anpassat. Det finns inga som helst essentiella näringsämnen i spannmål t ex. Snarare torde ökande näringsbrist bero på ointresserade föräldrar som serverar fiskpinnar och köttbullar ur frysdisken helt utan en tanke på näringsinnehållet. Varför inte toppa med lite godis och chips framför TVn?

Vad gäller fiber och högt intag av fiber gäller samma sak där, jag är helt övertygad om att barn som trycks fulla av fullkornsvälling har betydligt högre risk att få problem med magen pga för högt fiberintag.

Saltet är en gammal förlegad myt. Däremot så kanske man inte ska äta så mycket charkuterier pga av andra saker än saltet 🙂

Haha, ja verkligen. Men skulle jag inte skriva något om saltet skulle det förmodligen bli ramaskri. 😉 Nitrit (e250) är såklart något man bör vara försiktig med, eftersom det visat sig påverka kroppen negativt. Alltid så kort innehållsförteckning som möjligt. <3

Guud vilket bra inlägg! Jag tror absolut att både barn o vuxna mår bättre av att ta bort gluten, socker och rent av skit! Tyvärr, ja jag säger tyvärr, bor jag ihop med nån som inte delar mina åsikter :/ Han har ett barn å jag ett. Jag försöker i möjligaste mån få min 5 åring att äta mer som jag men när sambon och hans son sitter å äter mackor och mjölk med flingor :s kan jag ju inte förbjuda min att äta det! =/ Min sambo vägrar ändra sej och det blir bara jobbiga bråk om jag ens köper hem Fullkorn. Men jag fortsätter servera min unge sånt jag vill han ska äta och hoppas han i framtiden kan inse vad som är bäst 🙂 Ofta väljer han åtminstone finn crisp framför skogaholms limpan och bara köttbullar ist för massa pasta till. 🙂

Keep up the good work! <3

Tack för snälla ord Kattis! Du får lägga fram mer fakta känns det som. Vad de olika sakerna gör med kroppen. Fullkorn är oftast inte ett bättre alternativ tyvärr och speciellt inte för mindre barn. Fullkorn kan liknas vid att svälja en rasp (för tarmarna). Alla gör sitt bästa utifrån den kunskap man har. Stort lycka till! <3

Hej världens bästa du! Jag har följt dig nu ett tag och läst massa recept och information om mat. Så himla intressant det är. Vi har ju börjat att introducera vår son som är 2.5 år nu till i princip allt. Pasta, ris, potatis, socker och gud vet allt. Jamen allt som känns dåligt för ett så litet barn att få i sig. Jag ska börja med en utmaning nu på fredag som heter Paleo30dagar i hopp om att få må bättre och äta sundare men framförallt lära mig mer så jag kan lära mina barn att äta bra och rätt. Du har hjälpt mig väldigt mycket till att omvärdera mat! Och jag vill ju tacka dig för det och kommer att fortsätta följa dig med glädje! Nu har man dåligt samvete nästan vid varje måltid och det gör det inte lättare när man har en matvägrande 2.5 åring vid matbordet… men det blir nog bättre och som sagt ska jag försöka ta tag i saker och sluta boosta mina barn med sockerbomber, man vet ju hur dåligt det är och likt f******* så ger man. Usch! Längtar tills din bok kommer ut. Mvh Angelica

Tack snälla för en underbar kommentar! Den gjorde min dag. Kul att kunna inspirera, det glädjer mig. Jag ska fortsätta med det och även se till att boken blir klar snart. Längtar så mycket jag också. Lycka till!

Mkt intressant inlägg! Hur ser du på rekomendationen om att barn vid ca 6 mån behöver extra järn?min dotter är nu 5 mån och ska då snart börja äta lite vanlig mat. mina 2 äldre barn åt köpegröt med tillsatt järn. vill inte ge detta till min yngsta nu efter att ha läst på om spannmål. har du tips på alternativ till köpegröten och hur viktigt är det med järn ? och hur får jag i henne extra i så fall?

Tack för att du finns och sprider din kunskap!
kram Katarina

Hej Fanny!
Håller med dig till fullo med allt du skriver ovan och ger min son den mat vi föräldrar äter (liberal lågkolhydratkost) med stor variation på grönsaker och proteinkällor och med gott om naturligt fett. Har inte velat ge något gluten men har bakat grötpinnar (enligt BLW) där jag blandat i krossat paltbröd med ägg, bovete/hirs, kokosolja, kokos, banan, lite kryddor. Gör även egen leverpastej som jag ger blandat. Så det jag funderar på är lite samma som ovan, hur ser du på järnbehovet hos de små? Vågar jag strunta i att ge dem? Kan tillägga att vi äter rött kött några gånger i veckan och ibland även någon leverrätt.

Gissar att den lilla mängden gluten från platbrödet även är skadligt för hans små tarmar? Samtidigt vet jag inte om vi har samma möjlighet som ni att få glutenfri kost på förskolan utan allergi när det väl är dags, så kan det bara fördelaktigt att ge lite? Eller strunta i det och ta ev. magproblem när han börjar? Kan ju tyvärr ge andra symtom än bara magen med…

Hej!
Tack så väldigt mkt för detta inlägg! Har sökt med ljus och lykta efter recept som mina barn 10 & 11 år skulle kunna tänk sig äta då de är väldigt kräsna? här ser jag möjligheten till flera alternativ som förhoppningsvis ska fungera?? Båda är tyvärr överviktiga och är störst i respektive klass och lider uppenbart av det ?jag tycker att jg har försökt i flera år men även tänkt att så länge vi försöka äta bra i vardagen så växer de nog till sig dvs står stilla i vikt men växer på längden men tyvärr verkar det inte så. De har knappt några fritidsintressen fast vi provat på det mesta och jag känner det är svårt att tvinga någon som absolut inte vill träna?
Tack?

Hoppas att ni hittar några favoriter. Ang träning kanske ni kan besöka något roligt ställe men att ta er dit med cykel/promenera istället för att åka bil eller liknande, så är målet något roligt och transporten blir träning utan att man behöver kalla det för träning utan mer “en skön aktivitet med familjen” KRAM!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök