Knäckepizza LCHF

Tjockt fröknäcke – enklare att äta och mer likt vanligt knäcke!

Tjockt fröknäcke är extra gott tycker jag. Det är rättså besvärligt när de faller sönder för att de är så galet tunna. Det tar extra lång tid med de tjocka såklart, men jag tycker att det är värt det. Det gör även min man som tackar mig när jag gör ”tjockisar”. Hoppas att du gillar detta, slänger även med tips på topping. 

När äter man egentligen fröknäcke? Det var det någon som frågade mig på Instagram för någon dag sedan. Det gör du såklart som du vill, men till en kopp kaffe/te, till en god soppa, som mellis, som drinktilltugg eller så smular du dem på en sallad! Det är väldigt gott! Jag blötlägger alltid fröna innan, och om du inte tål mandel ersätter du enkelt med mer frön!

Tjockt fröknäcke gör du med samma recept som med mina vanliga fröknäcken. Här nedan finns lista på ingerdienser.  (klicka på bilden)

Fröknäcke

Tjockt fröknäcke – How to

Istället för att göra 2 plåtar gör du en! Ja, så enkelt är det faktiskt. När det kommer till gräddning gjorde jag såhär:

130 grader i 4 timmar, sedan skar jag till lagom stora bitar, och efter det vände jag på det och körde lika länge på andra sidan. Men känn dig fram med din ugn och gräddningstid. Du kanske kör ett dygn på lägre värme eller bränner av det på högre temp. Syftet är att det ska bli ordentligt torrt. Det är svårt att ge exakt tid då alla ugnar lever sina egna liv.

tjockt fröknäcke
Här gjorde jag små hjärtformade kex till jul

Smarriga toppingar

Hoppas att detta hjälper dig att skapa supersmarriga mackor framöver! Jag har alltid en låda hemma, det har räddat många sura miner innan middagen. Godast är nästan med mycket smör om du frågar mig, ibland är det så gott att hålla det enkelt. Ha en fin dag! Kram Fanny

4.1/5 (14 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

8 kommentarer

Jag läser om.olika recept men att hitta de var värre! Fröknäcke…du skriver om dem och hur de gräddas och det finns bild (de hör problemet återkommer) men ingred hittar du inte. På flera ställen samma sak.

Du klickar på bilden med en röd bricka som är bland det första på hela inlägget. Då kommer du till receptet. Här kommer det igen som en länk: https://lesscarbs.se/lchf-frukost/froknacke/. Man bör inte ha samma recept på flera ställen på sin blogg om man vill att google ska gilla en, därför har jag inte samma recept på flera ställen, men jag länkar alltid tydligt mellan 🙂

hej Fanny, men när jag klickar på länken du skickade, så kommer receptet men det står bara 1 dl, 2 dl, i tsk etecetra men det står inte av VAD man ska ta dessa mått. Och så är det på många av dina recept, är det nåt nytt? kan inte minnas att det var så förut…

Jag förstår verkligen inte vad du menar, det står utskrivet i varje recept vad du ska ta av allt. I just detta fall ska du klicka på bilden med en röd bricka, det är grundreceptet, där står det precis som vanligt vad du ska ha av allt, mängd och sort. 🙂

Hej! Jag försökte göra ”tjockisar” enligt ovanstående recept. Tog dubbelt av allt och bredde ut på en plåt. Blötlade inte fröna. Körde på 130° i fyra timmar.

Tyckte redan efter ca 3 timmar att det började lukta lite konstigt, nästan en aning bränt. Men eftersom de inte ens stått halva tiden (4+4 timmar) så slog jag bort det. Efter 4 timmar gick jag till köket för att skära knäcket i lagoma bitar och då visade det sig att de var snustorra redan och smakade bränt. Har kollat och dubbelollat att jag gjort rätt och det har jag. Är receptet anpassat för att fröna ska vara blötlagda eller varför blev de brända efter halva tiden? Min ugn har inte för hög värme, snarare tvärtom. Jättekonstigt?

P.S. Det var grundreceptet på sesamknäcke jag använde. Tog dubbelt av allt och bredde ut på en plåt för att göra tjockisar. Körde på 130° och de var snustorra och t.o.m. brända redan efter 4 timmar. Vad blev fel? Använde dubbel sats av detta sesamknäcke:
3 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
60 gram riven ost, det är drygt 1 dl (gärna lagrad ost)
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
2 ägg
1/2-1 tsk salt (jag tror att mina smaklökar förändrats, nu har jag 1/4-till MAX 1/2 tsk salt)
Flingsalt (kan uteslutas)

Hej när du följer recept på sesamknäcke är det inte samma recept som vanligt fröknäcke. på sesamknäcket behövs betydligt kortare ugnstid. Det står i receptet: Ställ in i ugnen cirka 20 min. Skär försiktigt önskad form på kexen. Sänk sedan värmen till 120 grader och låt stå 40 min till. Så om du gör dubbelt så tjockt kanske du behöver dubbelt tid, dvs, 2 h, inte 4 + 4. Jag länkar receptet på ”vanligt fröknäcke” när jag tipsar om att göra det tjockt. 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök