Glutenfritt havreknäcke

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Jordklok

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood Sweden, och deras recept hittar du här. Jag har gjort om det en aning, inte för att det behövs, utan mest för att jag är värdelös på att följa recept.

Ingredienser
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Mixa havregrynen till ett grövre mjöl i matberedaren. Blanda därefter i resterande ingredienser.
  3. Låt vila cirka 30 min på köksbänken för att vatten och husk ska hinna binda ihop ordentligt.
  4. Dela degen i tre delar om du vill göra tre plåtar, eller flera mindre bitar om du vill göra runda ”kakor”.
  5. Kavla mellan två bakplåtspapper. Dra i bakplåtspappret när du är klar så du inte har kavlat in pappret i degen, då kan den bli svår att få loss. Händer detta ändå, se mitt tips nedan!
  6. Strö sedan på topping om du vill ha det, frön, flingsalt, chiliflakes eller örter.
  7. Grädda i cirka 60 minuter i mitten av ugnen. Tiden kommer variera beroende på tjocklek på det du kavlat. Varmluft eller inte kommer också påverka. Jag brukar köra in alla plåtar samtidigt. Det kommer också ta olika lång tid om du har varmluftsugn eller inte.
  8. Efter detta brukar jag ta ut dem ur ugnen, dela upp dem i mindre bitar om jag gjort plåtar och sedan sänka värmen till cirka 100 grader och torka tills de är helt torra.
Tips!

Om pappret fastnar på baksidan av dessa knäcken, andra knäcken, mjuka bröd eller vad du nu bakar. Ta en handduk, blöt den och blöt därefter bakplåtspappret med handduken. Vänta en stund och dra sedan bor det från bakverket. Då kommer det att bildas ånga mellan det bakade och pappret som gör att det släpper.

Ingredienser till havreknäcke
Visst är det snyggt med det svarta?
Glutenfritt havreknäcke
Havregrynen mixade.
Ingredienser till glutenfritt havreknäcke
I med alla andra ingredienser.
Glutenfritt havreknäcke
Här är degen.
Giftfritt bakplåtspapper
Det här bakplåtspappret använder jag.
Glutenfri deg
Redo att kavlas ut.
Glutenfritt knäcke
Kavla, kavla…
Glutenfritt havreknäcke
Jag skär av kanterna så den passar plåten.
Glutenfritt havreknäcke
Här är knäcket klart!
Gillar du mitt recept på glutenfritt havreknäcke? Då kanske du också gillar:

Glutenfritt havreknäcke är ett av mina favoriter, speciellt till getost! Eller vilken annan ost som helst i och för sig. Det blir så knaprigt och gott. Brödet passar även dig som följer FODMAP, vilket flera av mina vänner gör, därför kommer detta bli den perfekta gå-bort-presenten till dem!

Här nedan ser du hur jag har gjort dem som små kex.

Glutenfria kex
Här ska det bli småkex. Då delar jag varje bit som 1/2 tennisboll, så blir det 2-3 kex med mitt glas.
Glutenfria kex
Jag har stansat ut kexen med ett glas.
Glutenfria havrekex
Här är de klara och fina.

Hoppas att du testar receptet! Då skulle jag bli så glad. Ett sätt att stötta mitt arbete är att dela mina recept och mina inlägg. Det gör du enklast genom att dela dem, exempelvis på Facebook. Du kan också skicka länkarna i en familje-SMS-tråd eller jobbgrupp. Du har säkert bra idéer, kanske även bättre än mina. Roligt också om du taggar mig @fannygrejar på Instagram så jag får se mina recept få nytt liv hos dig. Då värmer det mitt receptskapar-hjärta.

4.3/5 (15 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

14 kommentarer

Hej! Har gjort precis 3 plåtar och för att ”jula” till det hade jag i lite vörtmix, tack för ert bra recept! Hur förvarar man knäcken och hur länge håller det? Kramar från Farsta

Hej!
Kan jag utesluta fiberhusk? Har allt utom det hemma. Kan jag ersätta det med något annat?

Tack, så fina de är. Jag älskar receptet?❤️
Vad gör man om degen blir för hård och ska man ha i lite mer vatten bara eller?! ?

Supergoda! Tyvärr lyckades jag inte kavla ut degen så tunt, Vet inte om min deg blev för fast. Hmm, har du någon idé om hur jag kan lyckas bättre nästa gång?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök