Dippa loss – utan tillsatser och med mera smak!

Kan man äta dippåsarna från mataffären? Vanlig fråga jag får. Personligen skulle jag aldrig göra det, jag berättar varför här och ger mina bästa dipprecept. Vad jag förstått är OLW:s rachdipp populär, med smak av tomat och lök. Den ska vi undersöka.

ranchdipp

Överblickar innehållet och tänker:

 1. Oj vad många ingredienser!
 2. Modifierad stärkelse framställs av stärkelse från exempelvis potatis, vete eller majs, som modifieras med hjälp av kemiska processer.
 3. Socker?
 4. Många pulver…
 5. Smakförstärkare! Syntetiskt framställt för att ge oss den femte smaken umami, triggar vår hjärna som upplever att det smakar gott och vi vill ha mer och mer. Kan ge besvär som huvudvärk, yrsel trötthet illamående, olämpligt för barn.
 6. Druvsocker?
 7. Lite mera e-ämnen
 8. Maltodextrin, är en extremt snabb kolhydrat, inget vi vuxna eller barn behöver. Finns exempelvis i färdiga grötsorter/välling (vilket jag tycker är vansinnigt)
 9. Vegetabilisk olja. Oklart vilken olja det handlar om. De väljer den billigaste, billig olja är aldrig hälsosamt och innehåller ofta stora mängder omega 6 som driver på inflammationer i kroppen.

Sammanfattningsvis: Onödigt många ohälsosamma ingredienser. Alla E nummer är godkända av EU, och de ska vara ”säkra” i viss dos. Men ingen vet vad cocktail-effekten är. Bara i denna dipp får vi i oss över sex olika E-nummer.

Utan att ens prova denna dipp skulle jag rekommendera att blanda ihop följande:

 • 2 dl grekisk/turkisk/rysk yoghurt
 • 1 msk tomatpure
 • 1/2 mycket finhackad liten lök
 • 1/2 riven vitlöksklyfta
 • Smaka av med herbamare och peppar ev lite paprikapulver

Mina godaste dippsåser:

Blanda 2 dl grekisk/turkisk/rysk yoghurt och variera följande smaksättare:

 • Renee Voltaires Örtsalt med ramslök (inget annat behövs än den, kanske lite peppar)
 • Herbamare och vitlök
 • Färska örter som timjan, basilika eller oregano, salta peppra och pressa/riv i lite vitlök
 • Färskriven ingefära, några stänk citron, herbamare och peppar.

 

Dippa loss
Dippa loss utan tillsatser lesscarbs
4.1/5 (14 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fannygrejar på Instagram

Gör som över 85 000 andra och få daglig inspo. Ta del av goda och enkla recept, frågestunder, klädtester, live-matlagning och mycket annat kul.