fröknäcke

Fröknäcke

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Jag har inte bakat fröknäcke på länge. Min mage och linfrön i stor mängd går inte ihop på grund av min IBS, men här har jag kompromissat med mindre linfrön. Väldigt smarriga och enkla att göra.

Det här receptet är populärt – med rätta! Så här säger mina läsare:

Jessica: Jag återkommer till dina fröknäcken gång efter gång – de är godast helt enkelt!

Sandra: Tack för ännu ett fantastiskt recept! ? De är sååå vansinnigt goda, och så himla snabba och enkla att göra!

Till 2 plåtar fröknäcke:

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser och låt svälla någon minut.
  3. Bred ut massan på två bakplåtsbeklädda plåtar, och ställ in i ugnen ca 2 timmar (beror lite på ugn så testa dig fram, jag har varmluftsugn).
  4. Sedan brukar jag vända ”kexstycket” och lägga in på eftervärme tills de torkat helt. Om du har ”vanlig ugn” kan du byta plats på plåtarna efter halva tiden.

Två tips!

  1. För bästa näringsupptag och för att vara snäll mot magen ska alla frön först aktiveras, som man gör genom blötläggning. Vill du göra detta är 8 timmar blötläggning att rekommendera för linfrö/sesamfrön, och 2 timmar för solroskärnor. Läs mer om blötläggning här.
  2. Tidigare stod det 175 grader i ugnen, 60 minuter.  Jag upplever att det blir godare smak, och mer näring behålls om du har lägre temperatur under längre tid.

blotlagga-fron_och_notter1

blotlagga-fron_och_notter4

3.6/5 (65 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

49 kommentarer

Hej!
Tack för alla fantastiskt inspirerande recept.
När det gäller fröknäcke har jag en fråga:
Varför är det linfrö i? Kan man byta ut det mot något annat? Typ pumpafrön?
Jag är inte glad i att äta linfrö om jag kan undvika. Med LCHF-kost funkar magen perfekt ändå.
Varma hälsningar Cecilia

Tack för ännu ett fantastiskt recept! 😀 De är sååå vansinnigt goda, och så himla snabba och enkla att göra!

När man inte har varmluftsugn, ska man skifta plåtarna då? Eller är det bättre att göra en halv sats?

Jag undrar oxå om man ska skifta plåtarnas plats efter halva tiden om man har en vanlig äldre (utan varmluft) ugn… =)

Har blötlagt fröna för första gången. Har alltid kavlat ut med bakplåtspapper på smeten men nu denna gången fastnade pappret. Har du nått bra tips eller får jag helt enkelt smeta ut med stekspade blir inte lika tunt då!

Använd helst bakplåtspapper i silikon istället, mycket bra och fastnar aldrig (finns på typ clas olsson) Du kan smeta ut med en slickepott också, mina blir alltid lite för tunna om du frågar min man. 😉

Jag återkommer till ’dina’ fröknäcken gång efter gång – de är godast helt enkelt! Men jag måste slå ett slag för att blötlägga – det blir SÅ mycket mjukare och fylligare smak!
För att slippa ’klet’ använder jag bakplåtspapper, klickar ut smeten och använder ett annat bakplåtspapper ovanpå och trycker ut smeten med händerna. Dra bara av bakplåtspappret o använd på samma sätt med plåt nr 2.

Bakar ditt fröknäcke för första gången. Bakat sånt bröd från andra recept. Smeten blev väldigt lös med betoning på lös. Fick hälla i mer av husk och linfrö. Hoppas ändå på ett gott resultat. Liknande erfarenhet?

Det står att i punkt två: ”Blanda samman alla ingredienser och låt svälla någon minut.” Jag skulle dock säga att jag numer alltid blötlägger över natten, men det fungerar att låta det stå några minuter som det står i receptet.

Hej Fanny! Gammal tråd, men kanske funkar att fråga här ändå…
Har funderat på det här med blötläggning. Man sköljer ju fröna efter blötläggningen och linfrönas gelé är väl det som håller i hop knäcket? Förstörs inte den bindande funktionen då?

Sen i ditt sesamknäcke kan man väl bara blötlägga chiafröna 15 min innan som det står utan att skölja bort ev. negativa ämnen. Funkar det för magen/näringsupptaget?
/Hälsningar Anna

När jag gör fröknäcke byter jag ut linfröna mot Chiafrön istället, passar min mage mycket bättre! 🙂

Hej,
Tror du att det går att göra fröknäcke av något slag utan fiberhusk? Fungerar chiafrön?

Älskar dina recept!

Vänliga hälsningar, Elin

Måste jag blötlägga före? Jag satt och blev sugen på att baka nu och då har jag inte 8 timmar att blötlägga ?

Det beror på dig och dina mål. Majs ingår inte i varken LCHF eller Paleo så det är ju uteslutet i dessa kosthållningar, men det är ju glutenfritt vilket jag tycker är bra såklart. Majs fungerar ju om du inte tål mandel. Så det är svårt att svara om det är bättre eller sämre, det beror på 🙂

Jag gjorde ditt fröknäcke för första gången igår och tog med det till jobbet och bjöd på det till frukostrasten. Alla gillade det! Otroligt gott. Tack för (ännu) ett fantastiskt recept!

Hej Fanny, hur mycket vatten ska hällas i när man blötlägger sesamknäcke ? Med vänlig hälsning, Anna

Hej,
Jag trodde att det var viktigt med vattenmängden eftersom jag trodde att man använder det blötlagda vattnet. Det vore synd att kasta bort det eftersom det innehåller mycket mineraler. Genom blötläggning inaktiveras fitinsyra som är önskvärt. Fitinsyran löses inte upp i vattnet och därför är det synd att kasta bort det. Jag gillar dina recept, tack.
Hälsningar
Anna

Fytinsyran vill vi få bort, därför slänger vi bort det. Mineralerna som finns i frön/nötterna kan vi lättare ta upp om vi blötlägger, om vi inte blötlägger kan vi endast ta upp ca 30 % av näringen i nötterna. Efter blötläggning cirka 70 %.

Hej Fanny, hur mycket vatten ska hällas i när man blötlägger sesamknäcke? I receptet står 1 dl men häller när de är blötlagda. Med vänlig hälsning, Anna

Hej Danny! Blötlägger alltid frön och nötter. Förstår dock inte hur det funkar med linfrön och chiafrön. Det geleaktiga är väl det man vill få till i fröknäcke och det försvinner väl vid blötläggning?

Jag brukar ta lite mer husk om jag blötlägger linfrön. Brukar dock inte blötlägga chia, tycker det är så svårjbbat när de är klara. 🙂

Hej och tack för ett supergott knäcke! Jag gjorde den tjocka varianten på en plåt men undrar över att det blev som en luftbubbla i mitten som om det hade varit bakpulver i. Vet du vad jag gjorde fel eller är det likadant i dina? Katarina

Hm. Jag vet tyvärr inte vad det kan bero på. Testa att slå lite i plåten mot bänken om det är luftbubblor i smeten. Kram!

Hej! Har testat ditt knäcke för första gången. Blötla inte då jag inte hade tiden 🙂
La till 0.5dl finriven parmesan (Lidl har bra som är som ett pulver).
Blev jättemumsigt!!
Ska ha lite bättre framförhållning nästa gång och blötlägga:)
Tack för en inspirerande blogg!
Ha en fin måndag:)
Kram

Mums med parmesan i, det har jag också haft nångång som lyx! Man kan hoppa över ost också. Blötläggningen är grym, blir ju automatiskt lite mera. 🙂 Ha en fin vecka, kram!

Hej! Tack för tips och recept men undrar om man efter blötläggning ändå skall tillsätta 5 dl vatten, min smet blev perfekt utan mer vatten än när jag sköljt av dem?!

Vad kan man ta i stället för sesamfrön? Det är väldigt gott med sesamsmakenen men nu ska jag baka åt en sesamallergiker som inte heller tål vallmofrön och hasselnötter.

Hej. Jag skulle också gärna vilja ha svar på samma fråga som Elisabeth ovan. Räcker det att fröna är blöta från blötläggningen eller ska 5 dl vatten ändå tillsättas? Tack

Hej!
Jag tänker på antinutrienterna i mandelmjölet, det är inte så stor mängd men tror du det har någon betydelse för näringsupptaget av de blötlagda fröna?
Sedan undrar jag. i klippet, har du blandat i även solroskärnorna? Går de att blötlägga mer än 2 timmar?
Tack för en härlig sida som jag följt i många år! ?

Hej! Beror nog på hur känslig man är. Jag klarar inte för mycket mandelmjöl. Du kan blötlägga längre, men de delar sig/blir väldigt mjuka. Soliga kramar Fanny

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök