Vilka cashewnötter är bra?

Vilka cashewnötter är bra? Mer om nötter och näring

Annonssamarbete med Bodystore

Cashewnötter, en favorit för så många! Jag älskar nötter, och speciellt salta såklart. Jag vill gärna lära dig mer om dessa magiska nötter, om valnötter och paranötter. Det finns många tips i inlägget, bland annat hur du blötlägger frön och nötter. Till sist delar jag några goda recept.

Inlägget innehåller

 • Nötter från Vitaprana
 • Att blötlägga frön och nötter
 • Hur växer cashewnötter?
 • Vilka cashewnötter är bra?
 • Vilka näringsämnen innehåller cashewnötter?
 • Vilka näringsämnen innehåller valnötter?
 • Vilka näringsämnen innehåller paranötter?
 • Recept med nötter
 • Mina favoriter från Vitaprana
 • Andra intressanta hälsoinlägg

Rabattkod hos Bodystore vecka 27 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY27

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Tips: Se gärna fler aktuella rabattkoder på min sida Erbjudanden och rabatter

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – ”Vilka cashewnötter är bra? Mer om nötter och näring” – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Vilka cashewnötter är bra?

Nötter från Vitaprana

Vitapranas produkter är inte bara fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen utan de flesta produkterna är även fria från soja, gluten och laktos. Det finns även ett tydligt miljötänk när det kommer till förpackningar och förpackningsmaterial. Nyligen lanserade Vitprana sina egna nötter. Det är valnötter, cashewnötter och paranötter. Det är tre näringsrika och smaskiga nötter som jag ska berätta mer om i detta inlägg, med lite extra fokus på cashewnöten. 

Att blötlägga frön och nötter

Jag har skrivit ett helt blogginlägg om att blötlägga frön/nötter. Det är extra snällt för magen och frigör fler näringsämnen. Det är varken svårt eller krångligt, bara du vet hur du gör. Och det berättar jag såklart i blogginlägget. Jag kan även här tillägga att det är enkelt smidigt att frysa frön och nötter. Då de innehåller fett vill du undvika att de härskar. Genom frysning undviker du detta och förlänger hållbarheten. 

Läs mer om hur du blötlägger frön och nötter.

Hur växer cashewnötter?

Cashewnötter växer på cashewträdet. Trädet är ursprungligen från nordöstra Brasilien, men det odlas nu i många tropiska områden runt om i världen. Jag har bland annat varit på en cashewodling och fabrik i Indien. Cashewnötter är väldigt speciella, eftersom de faktiskt växer utanför frukten istället för inuti den. Detta gör hela processen med att skörda och bearbeta cashewnötter lite mer omstädlig och tidskrävande. Det krävs också flera steg för att säkerställa säkerheten och kvaliteten på nötterna.

Vilka cashewnötter är bra?
Såhär växer cashewnötter!

Cashewträdet blommar och producerar små blommor som liknar rosor. Blommorna kan vara rosa eller röda. Efter det bildas en frukt som kallas cashewäpple (cashewfrukt). Frukten är saftig och har en karakteristisk form som liknar en paprika, och kan vara röd eller gul. Under cashewäpplet sitter cashewnöten, som är fröet. Det är omgivet av ett hårt skal som innehåller en irriterande olja. Därför måste nöten bearbetas försiktigt för att undvika hudirritation.

Vilka cashewnötter är bra?

Cashew ska vara ljusa i färgen och inte för mörka eller fläckiga. Undvik nötter som har missfärgningar eller mörka fläckar, eftersom detta kan indikera att de har blivit gamla eller skadade. Men det allra viktigaste när det gäller cashewnötter är att välja ekologiskt odlade eller hållbart producerade, för att stödja miljömässigt ansvarig odling och produktion. Ekologiska cashewnötter är odlade utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden och de som arbetar där.

Välj nötter som är förpackade i lufttäta förpackningar för att skydda dem från luft och fukt, då du inte vill köpa härskna nötter. Om du har svårt att äta upp ett storpack, frys in! Nötter håller väldigt länge i frysen. 

Vilka näringsämnen innehåller cashewnötter?

Här kommer några korta fakta om cashewnötter, det finns givetvis mer, men jag har valt ut några höjdpunkter. 

 • Fett: Cashewnötter innehåller en betydande mängd hälsosamma enkelomättade fetter.
 • Vitaminer: Cashewnötter är rika på flera viktiga vitaminer, inklusive vitamin E (en antioxidant som skyddar celler från skador), vitamin K (som är viktig för blodkoagulation), och B-vitaminer som tiamin (B1), riboflavin (B2) och niacin (B3), som är viktiga för energiproduktion och nervsystemets normala funktion.
 • Mineraler: De är också en bra källa till mineraler som magnesium (viktigt för muskelfunktion och nervsystemet), fosfor (viktigt för benhälsa), zink (avgörande för immunsystemet och sårläkning), koppar (som är involverad i flera enzymreaktioner), och mangan (viktigt för benbildning och ämnesomsättning).
Vilka cashewnötter är bra?
Härliga, älskade cashewnötter!

Vilka näringsämnen innehåller valnötter? 

Här är några av de viktigaste näringsämnena som finns i valnötter:

 • Fett: Valnötter är rika på hälsosamma omega-3-fettsyror, särskilt alfa-linolensyra. Dessa fetter är bra för hjärthälsan och kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen.
 • Vitaminer: Valnötter innehåller flera viktiga vitaminer, inklusive vitamin E (en antioxidant som skyddar celler från skador), B-vitaminer som tiamin (B1) och B6 (som är involverade i energiproduktion och nervsystemets funktion), samt folat (B9), som är viktigt för celldelning och DNA-syntes.
 • Mineraler: De är en källa till mineraler som magnesium (viktigt för muskelfunktion och nervsystemet), fosfor (för benhälsan), koppar (som är involverad i flera enzymreaktioner) och mangan (viktigt för ämnesomsättningen).

Vilka näringsämnen innehåller paranötter?

Här är några av de viktigaste näringsämnena som finns i paranötter:

 • Fett: Paranötter innehåller främst hälsosamma omättade fetter, inklusive omega-6-fettsyror. Dessa fetter är viktiga för hjärt-kärlhälsan.
 • Selen: Paranötter är exceptionellt rika på selen, ett mineral som fungerar som en antioxidant och är viktigt för en korrekt sköldkörtelfunktion och immunsystemets hälsa. En enda paranöt kan innehålla en betydande mängd selen, så det är viktigt att inte överkonsumera dem! Generellt sett kan en vuxen person behöva ungefär 55 mikrogram (mcg) selen per dag. En enda paranöt kan innehålla mycket mer selen än det dagliga behovet, så det är viktigt att vara försiktig med konsumtionen och inte äta skålvis varje dag. Som en allmän riktlinje anses det säkert att äta upp till 1-2 paranötter per dag för vuxna personer. Detta bör hjälpa till att tillgodose ditt behov av selen utan att överskrida de rekommenderade intagsnivåerna. För barn och ungdomar bör mängden vara ännu mindre. Vid kraftig växtvärk kan selen i tillskott hjälpa, och istället kan man äta paranötter, om man vill undvika tillskott av något skäl. 
 • Mineraler: Förutom selen innehåller paranötter också mineraler som magnesium (för muskelfunktion och nervsystemet), fosfor (för benhälsan) och koppar (som är involverad i flera enzymreaktioner).
Choklad- och nötbomber
Choklad- och nötbomb, yum!

Recept med nötter

Äppelkaka med kokos
Äppelkaka med kokos: Mumsig, smörig och helt magisk om du frågar alla som smakat.

Ny design på produkterna från Vitaprana

Vitaprana är Bodystores egna märke av hälsoprodukter och kosttillskott. Mycket prisvärda kvalitetsprodukter. Vitaprana är kosttillskott och livsmedel gjorda på renast möjliga råvaror. Vitapranas produkter är inte bara fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen utan de flesta produkterna är även fria från soja, gluten och laktos. Det finns även ett tydligt miljötänk när det kommer till förpackningar och förpackningsmaterial.

Vilka cashewnötter är bra?

Några av mina favoritprodukter hos Vitaprana

Andra intressanta hälsoinlägg

Om du gillade – Vilka cashewnötter är bra – kommer du förmodligen gilla dessa inlägg! Jag skriver många olika blogginlägg på tema hälsa, kost, näring, skönhet och hushåll. Jag lägger ner mycket tid för att skapa intressanta, lärorika och nyttiga inlägg.

Några favoriter på tema giftfri hälsa.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök