10 giftfria skönhetsprodukter

12 giftfria skönhetsprodukter att ha hemma

12 giftfria skönhetsprodukter att ha hemma, ett så roligt inlägg som jag verkligen uppskattat att skapa! Jag älskar att tipsa om rena, naturliga produkter. Så roligt att ni också önskade detta inlägg när jag frågade på min Instagram. I juni tipsade jag om 10 hälsoprodukter att ha hemma, läs det inägget om du missade det!

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – 12 giftfria skönhetsprodukter att ha hemma – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 27

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr. Ange rabattkoden: FANNY27

Kan inte kombineras med andra rabattkoder och gäller vecka 27

Hos Bodystore har jag samlat mina favoritprodukter. Tips: Se gärna aktuella rabattkoder på min sida Erbjudanden och rabatter

Inlägget innehåller

 • Giftfri hudvårdsrutin
 • Huden är vårt största organ
 • 12 giftfria skönhetsprodukter att ha hemma
 • Frågor och svar om skönhet
 • Mina favoriter från Vitaprana
 • Andra intressanta hälsoinlägg

Giftfri hudvårdsrutin

Jag har över 10 år arbetat med att minimera gifter och onödiga kemikalier i mitt hem, i min mat och i min hud- och hårvård. Jag har även skrivit en rad blogginlägg på temat, och de finns alla här på bloggen. Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips kanske är det mest träffande inlägget just här, och jag hoppas att du vill läsa det.

Olja för huden
Ta hand om din hud, den kommer att tacka dig!

Huden är vårt största organ

Huden är kroppens yttersta skyddande lager och har många viktiga funktioner. Den hjälper till att skydda kroppen mot yttre skador, att reglera kroppstemperaturen, uppfatta sinnesintryck och fungera som en barriär, alltså ett skydd mot potentiellt skadliga ämnen och mikroorganismer. Huden består av flera skikt, överhuden, läderhuden och subkutant fett som också kallas underhuden. Tillsammans bildar dessa skikt ett komplext organ som är det största organet i kroppen både när det gäller yta och volym. Det finns flera skäl till att ta hand om sin hud. Här kommer några av dem:

 1. Skydd: Huden fungerar som en skyddande barriär mellan kroppen och den omgivande miljön. En frisk hud hjälper till att förhindra att skadliga ämnen och mikroorganismer tränger in i kroppen, vilket minskar risken för infektioner och sjukdomar.
 2. Reglering av kroppstemperaturen: Huden hjälper till att reglera kroppstemperaturen genom att svettas och vidga eller dra samman blodkärlen. Det är viktigt att ha en frisk hud för att bibehålla en stabil kroppstemperatur och undvika överhettning eller nedkylning.
 3. Sinnesuppfattning: Huden är full av sensoriska nervändar som reagerar på beröring, tryck, temperatur och smärta. Genom att ta hand om sin hud kan man upprätthålla denna sinnesuppfattning.
 4. Utseende och självkänsla: Huden spelar en viktig roll för ens utseende och självkänsla. I alla fall för de allra flesta. En frisk, jämn och strålande hud kan bidra till en positiv självbild och ökat välbefinnande. Men det finns självklart mer saker som spelar in här, och vissa kanske inte alls bryr sig om sin hy rent estetiskt, och det är såklart helt okej det också,
 5. Förebyggande av hudsjukdomar: Genom att ta hand om sin hud och följa goda hudvårdsrutiner kan man minska risken för hudproblem och sjukdomar som acne, eksem, solskador och hudcancer. Det innebär att du bör använda solskydd vid exponering för solen, rengöra huden regelbundet, undvika överdriven exponering för skadliga kemikalier och hålla huden återfuktad.

Genom att ta hand om sin hud kan man alltså upprätthålla dess funktioner, förebygga sjukdomar och främja en sund hud överlag. Det är en viktig del av den övergripande hälsan och välbefinnandet.

Köpa aleppotvål
Aleppotvål är en stor favorit när det kommer till naturlig hudvård.

12 giftfria skönhetsprodukter

 1. Väteperoxid En stor favorit hemma hos oss! Inom medicin används väteperoxid för att rengöra och desinficera sår och skador på huden. Den kan användas som en mild antiseptisk lösning för att rengöra småsår, skrubbsår och andra mindre skador. Väteperoxid kan också användas för att ta bort öronvax eller skölja munnen som ett munsköljmedel. Jag har skrivit mer om väteperoxid i mitt blogginlägg om naturligt husapotek.
 2. Arnikasalva Även denna är en stor favorit hemma hos oss. Den har använts under tusentals år och den fungerar verkligen. Vi använder den på blåmärken, stukningar, svullnader. Många föredrar arnikasalva framför syntetiska smärtlindrande och antiinflammatoriska läkemedel eftersom den är baserad på naturliga ingredienser.  Arnikasalva är gjord av extrakt från växten Arnica montana, som har använts traditionellt för att behandla olika former av inflammation och muskelsmärta genom historien. Jag har skrivit mer om arnikasalva i mitt blogginlägg om naturligt husapotek.
 3. Silversalva Är en mjukgörande kräm som kan användas vid sprickor i hovar, klor eller klövar till djur, men den fungerar lika bra på människor. Läs gärna recensionerna om denna salva från fler än mig. Salvan består av kolloidalt silver, emuolja, aloe vera, allantoin från vallörtsrot, glycerol, ringblomma och eteriska oljor. Jag brukar använda den vid sprickor, eksem och liknande. Men också vid torra händer och fötter. På vår katt brukar jag använda denna på småsår och torra trampdynor. 
 4. Kingfisher tandkräm för barn Denna har jag använt många år! Och just naturlig tandkräm är något många efterfrågar. Denna är fluorfri, speciellt framtagen för barn. Fri från färg-, arom- och konserveringsämnen samt sötningsmedel med jordgubbssmak. Det viktigaste när det kommer till barns tänder och tandvård är inte vilken tandkräm man använder, utan att man faktiskt borstar tänderna och inte låter bakterier och plack fastna på tänderna. Ett annat naturligt alternativ till tandkärm är kokosolja som barnen använde när de var små. Min barn som idag är 12 och 9 har enligt tandläkaren ovanligt fina tänder, och vi har alltid använt naturlig flourfri tandkräm samt kokosolja till tänderna. Däremot har vi varit extremt noga med själva borstningen två gånger om dagen. 
 5. Kingfisher tandkräm mint (flourfri) Detta är vår go-to tandkräm som vi älskar hela familjen. Den är mintig men inte för stark. Jag mår bättre av flourfri tandkräm. och brukar också variera mellan lite olika tandkrämer och kokosolja. En favorit är salttandkrämen från Weleda. Läs gärna mer om naturlig tandvård i detta blogginlägg. 
 6. Eilas Deodorant Livets deo om du frågar mig. Jag och min man har använt denna i över fem år, och allt fler vänner och familjemedlemmar ansluter till vår skara. När man börjar med naturlig deo kan man behöva en period av avvänjning för armhålorna. Det kan kännas som att det naturliga inte fungerar, men ge dina armhålor en chans att ställa om från starkt till naturligt. 
 7. Aleppotvål En så kär vän att jag skrivit ett helt blogginlägg om denna underbara tvål. Den passar alla åldrar och alla hudtyper. Funkar även för att ta bort smink, för hårtvätt och för de allra minsta barnen. Ett måste att ha hemma helt enkelt! 
 8. Hårdtvål med ringblomma & kamomill från Weleda Om du undrat vad vi har för tvål hemma i badrummet kan du sluta undra. Vi har denna och den doftar alldeles ljuvligt. Den är återfuktande och mild, samtidigt som den rengör effektivt. Och du, du visste väl att fett löser fett? Så om du har en fettfläck kan du testa att gnida in den med hårdtvål före tvätt! Det funkar inte på alla fläckar, men många! 
 9. Aftershave från Weleda Detta är min mans favorit. Och jag vet att många köper saker till sina män eller partners. Denna aftershave är inte parfymfri(!) men den är väldigt skön och lugnande hälsar min man. 
 10. Sminkborttagning från Weleda Ibland behövs något mer “rejält” än aleppotvål, lite beroende på vilket smink man har och hur väl det sitter. Andra kanske gärna vill ha någon mer klassisk rengöring. Då är detta mitt tips, som är naturlig, mild och effektiv. 
 11. Massageolja med Arnika från Weleda Detta är ännu en favorit efter dusch, som jag gärna använder året om! Denna massageolja med arnika från Weleda har en behaglig doft, är värmande och välgörande för hud och muskulatur samt räcker väldigt länge. Använd den dagligen efter dusch/bad och i samband med sport/motion. Den är värmande och ökar blodcirkulationen och skyddar musklerna innan aktivitet så att rörelseförmågan förbättras, därmed minskar risken för skador. Efter aktivitet hålls musklerna varma så att de inte blir avkylda och spända.
 12. Handkräm med havtorn från Weleda Denna har jag året om vid min säng. Då jag lagar mycket mat och diskar och “håller på” i köket behöver jag tillföra fett och fukt till mina händer, och speciellt vid de torrare månaderna. Detta är en intensivt vårdande handcreme som går lätt in i huden utan att lämna ett fetthinna efter sig.Den motverkar torra, nariga händer och självsprickor.
12 giftfria skönhetsprodukter

Frågor och svar om skönhet

Vad är skönhetslyx för dig?

När jag gör en hemmagjord ansiktsmask med min dotter Betty, smörjer in mig med jojobaolja och plockar ögonbrynen lite extra. Jag älskar också att tråda mustaschen och lite på kinderna.

Har du en beauty-förebild som du inspireras av?

Nej faktiskt inte. Jag tycker däremot att min syster Alice är väldigt duktig på smink och blir så himla fin när hon gör sig i ordning. Jag skulle själv bara aldrig vilja ha det i mitt ansikte. 🙂

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?

Säg till dig själv att du är den snyggaste som finns! Säg det så ofta att du tror på det. Jag har alltid haft extremt bra självförtroende och kan klä upp mig till max och endast ha ögonbrunynspenna och känna mig helt sjukt snygg. 

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?

Inre skönhet speglar ditt yttre, så ta hand om dig och din kropp. Tänk snälla tankar, svettas mycket, ät hälsosam mat som du tål, drick mycket vatten och se till att sova ordentligt. För mig sitter inte skönhet i smink eller kläder. Det sitter i utstrålningen.

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa? Vad är avkoppling för dig?

Jag tränar tung styrketräning flera gånger i veckan. Det är min stress-tratt, min kontakt med mitt inre, min avkoppling. Jag är också noga med att säga nej. Säga nej till saker som jag inte har tid för, som jag inte vill eller kan prioritera. Jag sätter exempelvis alltid träningen före häng med kompisar. Jag planerar och genomför, på det sättet vet jag hur mina veckor ser ut och jag kan planera därefter. 

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?

Det är en självklarhet! Huden absorberar de ämnen du sätter på den, jag vill inte sätta kemikalier på min kropp, det räcker med den yttre påverkan man får från annat i livet. Det går inte att skydda sig från allt, men jag kan välja vilka produkter jag använder på mig och mina barn. Jag hoppas att jag delat många tips när jag delat mina bästa 12 giftfria skönhetsprodukter.

Arnika från Weleda
Här är några favoriter, flera med arnika, alla från Weleda!

Ny design på produkterna från Vitaprana

Vitaprana är Bodystores eget märke av hälsoprodukter och kosttillskott. Mycket prisvärda kvalitetsprodukter. Vitaprana är kosttillskott och livsmedel gjorda på renast möjliga råvaror. Vitapranas produkter är inte bara fria från tillsatt socker och syntetiska sötningsmedel, färg- och smakämnen utan de flesta produkterna är även fria från soja, gluten och laktos. Det finns även ett tydligt miljötänk när det kommer till förpackningar och förpackningsmaterial.

Några av mina favoritprodukter

12 giftfria skönhetsprodukter

Andra intressanta hälsoinlägg

Om du gillade 12 giftfria skönhetsprodukter att ha hemma kommer du förmodligen gilla dessa inlägg!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök