Äppelcidervinäger-lesscarbs

Äppelcidervinäger, varför, när och till vad?

Äppelcidervinäger är inget nytt sådär, men jag upplever att få förstår hur bra och effektiv den kan vara i olika sammanhang. Jag rekommenderar dig att läsa vidare för att få fler tips, råd och idéer hur du kan utöka ditt användande av äppelcidervinäger, och annan vinäger med moder. 

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 45

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: FANNY45

Kan inte kombineras med andra rabattkoder och gäller vecka 45

Se gärna aktuella rabattkoder på min sida erbjudanden och rabatter

Inlägget innehåller:

  • Äppelcidervinäger  – Vad är det?
  • Vinäger med moder
  • Hälsofördelar med att äta och dricka vinäger
  • Huskurer med äppelcidervinäger
  • Tips på goda vinägersorter
  • Andra intressanta hälsoinlägg
Äppelcidervinäger med moder

Äppelcidervinäger  – Vad är det?

Äppelcidervinäger har använts i tusentals år för att främja hälsan, lindra olika krämpor och avgifta kroppen. Det finns gamla skrifter som beskriver mängder av olika användningsområden, vissa är mer kända än andra. Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera att inkludera äppelcidervinäger i större grad och i större mängd än vad du kanske gör idag. Vi får se! 

Äppelcidervinäger tillverkas genom att man fermenterar hela äpplen eller äppeljuice. Då skapas goda bakterier och syra. Färdig äppelcidervinäger innehåller fem procent syrahalt. När äpplena fermenterat (jäst) brukar man sila av äpplena och sedan jäsa på nytt för att utveckla smaken mer. Om man filtrerar eller pastöriserar vinägern förloras de goda bakterierna, vilket är de man vill komma åt! Därför ska du välja en vinäger som heter “raw” eller där det uttryckligen står “med moder”. 

Vinäger med moder

Mamman, eller modern är själva grunden till vinägern, där den mesta näringen finns. Det brukar vara lite grumligt i botten av flaskan. Den innehåller bland annat enzymer, A-vitamin, strängliknande proteinmolekyler, syror och mineraler. Några mineraler är kalcium, kalium, magnesium, järn och koppar. 

I äppelcidervinäger med moder hittar man även vitaminer, antioxidanter och pektin, samt prebiotika som fungerar som mat för de goda tarmbakterierna. 

Modern kan alltså med fördel ätas. Lämna inte kvar den i botten av flaskan, utan skaka runt innan du häller upp, så får du alltid i dig en del av den näringstäta modern. 

Hälsofördelar med att äta och dricka äppelcidervinäger

Det finns en del moderna studier som indikerar att äppelcidervinäger skulle kunna bidra till stabilt blodsocker. Här är ett exempel på en studie som visade på bättre insulinkänslighet efter intag av äppelcidervinäger. Det finns en hel del andra studier att läsa om intresse finns, jag rekommenderar exempelvis Pubmed som källa för vetenskapliga artiklar. 

Huskurer med äppelcidervinäger

Här följer en lista med huskurer med äppelcidervinäger, längre ner förklara jag varje punkt lite närmare.

  1. Halsbränna
  2. Löss
  3. Fotvårtor
  4. Svampinfektion
  5. Gikt
  6. solbränna
  7. Kramper i benen
  8. Deodorant
  9. Förbättrar matsmältningen
  10. För håret
  11. Kan hämma skadliga bakterier

Halsbränna

Vid halsbränna/reflux/sura uppstötningar brukar man traditionellt rekommendera 1 msk äppelcidervinäger blandat i ett glas vatten. Detta ska man dricka 20-30 minuter innan måltid. Viktigt att skölja munnen ordentligt med vatten efteråt för att inte fräta onödigt mycket på emaljen. Som komlement till detta kan man också ta 1 tsk bakpulver i 1 glas vatten när du känner besvären komma. Jag rekommenderar också att läsa mitt maxade blogginlägg om enzymer

Löss

En metod som jag använt mig av i många år, och även på mitt långa hår när jag för första gången i livet fick löss av Betty för några år sedan. Du behöver kokosolja och äppelcidervinäger. 

  1. Skölj hela håret, längder samt hårbotten med äppelcidervinäger, se till att hela håret är blött. Undvik att det hamnar i ögonen. Det behöver inte vara totalt blött, bara fördelat i hela håret samt hårbotten (hårbotten är viktigast där äggen sitter. Äppelcidervinägern löser upp äggens fästen så de släpper från håret. 
  2. Kamma sedan i rejält med kokosolja i hårbotten och längderna. Här är återigen skalpen och början av håret viktigast. Detta steg kväver lössen. De söker sig till det varmaste stället på huvudet. Men var ändå noga att ha i hela håret. Sätt på dig en badmössa och sov med detta över natten. Plastfolie och en vanlig mössa fungerar utmärkt om du inte har en badmössa. 
  3. Tvätta håret noga minst 2 gånger med både schampo och balsam.
  4. Kamma sedan igenom hela håret noga med en luskam. Välj en som har tillräckligt täta kammar så den även får med äggen. Upprepa sedan kamningen dagligen, allra helst morgon och kväll minst 1 vecka. Upprepa sedan kamningen varje vecka. Upprepa hela behandlingen igen om du får nya löss. En annan viktig detalj när vi ändå är inne på löss är fläta längre hår, samt att spraya med vatten (blanda till i denna lilla flaska som även är perfekt att ta med) + några droppar tea tree olja. På detta sätt har vi och många av mina följare helt sluppit löss! 

Fotvårtor

Här tycker jag att det råder så delade meningar! Vissa hyllar metoden, medan andra menar att den inte alls fungerar. Men med tanke på att det inte är så kostsamt är det ju värt att testa! 

En vanlig procedur vid användning av äppelcidervinäger mot vårtor är:

  1. Häll äppelcidervinäger på en bit bomull
  2. Lägg bomullen på vårtan
  3. Fixera med plåster eller tejp

Upprepa detta varje kväll innan du går och lägger dig i två veckor. Efter ett tag kommer vårtan “svälla upp” och sedan lossnar hudbitar och förhoppningsvis hela vårtan. 

Svampinfektion

Har du hudsvamp eller fotsvamp gör ett bad eller fotbad med ungefär 5 dl vinäger till ett helt badkar och ungefär 1 dl till ett fotbad. Ättiksyran i äppelcidervinäger kan lindra/behandla svampen Candida albicans som kan ge hudinfektioner. Har du problem med återkommande fotsvamp, kan du förebygga med denna metod. 

Gikt

En gammal huskur som kan vara väl värd att prova! Du kan dricka vinägern, använda den som kompress eller göra ett bad för att behandla din inflammation. 

Blanda två teskedar i ett stort glas vatten och drick 3 gånger om dagen ungefär 15 minuter före frukost, lunch och middag. Gör ett omslag genom att doppa en kompress i äppelcidervinäger och fäst den över leden. Låt den sitta kvar i minst 30 minuter. Gör ett vinägerbad genom att blanda 1 del äppelcidervinäger med 3 delar varmt vatten i en skål/balja och behandla kroppsdelen i minst 30 minuter.

Solbränna

Badda din solbrända hud med äppelcidervinäger eller gör ett bad enligt ovan och bada hela kroppen för att lindra besvären. 

Kramper i benen

Vissa menar att det kalium som finns i äppelcidervinägern kan lindra kramper. Kalium i sig bidrar till normal muskelfunktion och nervsystemets normala funktion. Testa kan inte skada! Blanda två matskedar äppelcidervinäger i ett glas vatten och drick före sänggående. Glöm inte att skölja munnen efteråt.

Deodorant

Äppelcidervinäger är antibakteriellt och neutraliserar de bakterier som skapar svettlukt. Du kan testa att använda det i armhålorna istället för deodorant. Det kan även vara en bra idé om du övergår till naturlig deodorant, från en antiperspirant. Det kan snabba på övergången. Ta då lite vinäger i armhålorna innan du lägger dig. 

Förbättrar matsmältningen

Syran i äppelcidervinägern kan neutralisera/balansera ditt PH-värde i magsäcken och effektivisera matsmältningen. Drick äppelcidervinäger innan maten, cirka 1 msk i ett glas vatten för att effektivisera matsmältningen. Prebiotikan i vinägern kan också hjälpa tarmfloran som styr matsmältningen. Detta kan minska gasbildning och motverka förstoppning.

För håret

Surskölj är en metod man kan använda istället för balsam. Jag berättat mer om det i inlägget om aleppotvål. Syran neutraliserar PH-värdet i hårbotten. Har flera vänner som haft problem med kliande hårbotten, som blivit hjälpta av denna metod. Läs gärna mitt inlägg om kliande hårbotten för fler tips.

Kan hämma skadliga bakterier

Vinäger hjälper till att hämma/döda patogena mikrober, svamp och bakterier. Du kan använda den för rengöring och desinfektion, få bort kalk i exempelvis kök och badrum. Då behöver du ingen lyxig sort med moder, det räcker med en billigare variant. Men så fort du ska använda den på huden eller oralt, ska du välja en med moder. Något jag nyligen testat är att om jag känner av något mystiskt i halsen, som att jag är på väg att bli sjuk, gurglar jag 50/50 vinäger/vatten, 30-60 sekunder. Upprepar sedan flera gånger under dagen. 

Kliande hårbotten lesscarbs
Kliande hårbotten är inte skönt, hehe!

Tips på god äppelvinäger med moder

Braggs äppelcidervinäger anses av många vara världens finaste äppelcidervinäger och den har blivit mycket populär i USA. Vissa menar att man inte ens säger vinäger längre, man säger “bragg” dock är detta något jag endast läst, inte upplevt själv. Braggs ekologiska äppelcidervinäger innehåller 5 % syra och är helt ofiltrerad. Den innehåller därför fortfarande vinägermodern. Bragg Organic raw äppelcidervinäger är tillverkad av friska, ekologiskt, odlade äpplen.

  1. Bragg Apple Cider Vinegar EKO (946 ml)
  2. Bragg Apple Cider Vinegar EKO (473 ml)

En väldigt prisvärd vinäger om du vill ha en större mängd är den från Kung Markatta. Äppelcidervinäger gjord på ekologiska äpplen som fermenterats. Därefter får de mogna på ekfat i minst 6 månader. Vinägern varken upphettas eller pastöriseras vilket gör att de hälsosamma enzymerna bevaras. Viss naturlig grumlighet kan uppstå i botten på flaskan.

Du hittar dem här: 6 x Äppelcidervinäger Ofiltrerad KRAV, 750 ml

Jag har tre favoriter från Renée Voltaire, som kommer här: 

  1. Hallonvinäger. Den görs av ekologiska och fermenterade hallon som jästs på fat – raw, ofiltrerad, opastöriserad och med levande bakteriekultur kallad ”moder”.Jag vet att många blandar den med bubbelvatten för en festlig dryck. Jag tycker att den är ljuvlig på sallad och i dressingar. Väldigt fruktig och god smak. 
  1. Du hittar den här: Hallonvinäger med Moder, 500 ml Renée Voltaire
  1. Raw Äppelcidervinäger med moder, 500 ml Denna är enligt mig lite mildare i smaken än Bragg och Markatta. Den är gjord på ekologiska äpplen som har nått full mognad innan de varsamt pressas och får fermentera (jäsa) på stålfat. Denna vinäger är extra grumlig då den tillverkas av hela äpplen istället för äppeljuice.

Du hittar den här: Raw Äppelcidervinäger med moder, 500 ml Renée Voltaire

  1. Raw Äppelcidervinägerdryck -Gurkmeja, Ingefära & Chili, 500 ml Detta är alltså ekologisk äppelcidervinägerdryck smaksatt med gurkmeja, ingefära och chili. Supergod och rivig om du frågar mig! Älskar den i dressing eller som shot. Raw, ofiltrerad och opastöriserad med levande bakteriekultur

Du hittar den här: Raw Äppelcidervinägerdryck -Gurkmeja, Ingefära & Chili, 500 ml

vinäger med moder

Andra intressanta hälsoinlägg

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök