chilirostade sesamfrön

Chilirostade sesamfrön

Inlägget innehåller adlinks till Kökets favoriter, Jordklok, Mathem & Bodystore

Chilirostade sesamfrön är en stor favorit hos oss! Men eftersom en burk färdiga kostar närmare 50 kr för knappt 2 dl kände jag att det var dags att göra något åt saken och göra egna istället! Det tog varken lång tid eller var krångligt. Och gott var det också! Jag tänker att det blir en väldigt trevlig present också att ge bort en burk chilirostade sesamfrön, istället för en blomma eller vinflaska när du går på middag eller så.

Jag utgick från mitt recept på kokosbacon (en vegansk smaksättning på kokoschips som man kan äta istället för bacon på exempelvis en caesarsallad eller som snacks på helgen) men gjorde såklart om det litegrann. Jag hoppas att du också tycker om dessa lika mycket som vi! Längst ner i inlägget finns förslag hur du kan använda dina färdiga chilirostade sesamfrön.

Chilirostade sesamfrön
Snart dags för ugnen.
Chilirostade sesamfrön på stekbleck

Utrustning som syns i bild

Chilirostade sesamfrön – recept

Chilirostade sesamfrön – Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft
  2. Blanda samman allt utom sesamfrön till en slät röra.
  3. Tillsätt sesamfrö och blanda väl.
  4. Bred ut på en plåt i ett jämt lager.
  5. Grädda i ugnen ungefär 3 minuter i taget, rör om och ta tid igen. Upprepa tills de är helt torra och jämna i färgen. Var noga så du inte bränner dina sesamfrön, det kommer att smaka beskt. Hellre något för kort tid, än något för lång.
  6. Låt svalna helt.
  7. Förvara i burk, förslagsvis en Weck Jar. Om burken får stå i kylen håller den månader! Går också bra att frysa för ännu längre hållbarhet.

Vad är tamarisoja?

Tamarisoja är en naturligt glutenfri soja med välbalanserad, fyllig och mild smak. Helt utan tillsatser. Den jag rekommenderar är lagrad i minst sex månader och tappad på lite större flaska (du hittar den här, 500 ml) utmärkt för storanvändaren, som jag! Passar bra till dippsåser, i matlagning, nudelrätter och vegetariska rätter. Vill du testa finns det även en mindre flaska här. Har du ingen tamarisoja hemma, men istället har ”vanlig soja” kan du alltid ersätta det när det står i receptet att du behöver tamarisoja.

Vad är Go Chu Jang pasta?

Go chu jang betyder chilibönpasta och är en mycket vanlig stapelvara i det koreanska köket. Det är en smakrik fermenterad chilipasta med lite seg konsistens. Den ska användas i matlagning, i allt från marinader, dressingar, i majonnäs, nudelrätter soppor med mera. Smaken är sötstark (ej sötsliskig), rund och fruktig. Den har en tydlig umamismak god sälta men är enligt mig inte allt för stark. Om du inte tål gluten ska du välja den från Risberg som är naturligt glutenfri (jag länkar den i receptet) Har du ingen Go chu jang hemma och vill laga något där det behövs kan du ersätta med valfri chilisås och en gnutta valfri sötning, men det kommer inte bli helt samma sak.

Go chu Jang pasta
Denna Go Chu Jang pasta från Risberg är naturligt glutenfri.

Recept som blir goda tillsammans med dessa

Unicorn nudlar
Unicorn noodles, fina va?
4.6/5 (5 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök