Giftfria julklappar

Salted caramel kladdkaka – raw, vegan, paleo

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Salted caramel kladdkaka – en snabb kaka som jag gjorde till min mans födelsedagsfika förra helgen. Jag ville ha något snabbt och enkelt, som alla gillade, stora och små. Utan mjölk, gluten och vitt socker. Dessa bitar är väldigt mättande, och man behöver inte mycket för att vara väldigt nöjd och glad.  Min man sa att han från och med nu vill ha denna varje födelsedag, och att det är hans nya favorit. Det är ju ett toppenbetyg! 

Salted caramel kladdkaka är verkligen snabblagad, det går på max 30 minuter, sedan ska chokladen stelna på toppen, men hade det varit någon form av tävling hade jag förmodligen kunnat få klart hela kakan på under 20 minuter. Det är det jag gillar med raw-bakverk. Smidigt och enkelt. Och gott förstås, inte att förglömma!

Salted caramel kladdkaka
Mums mums mums!

Salted caramel kladdkaka

Till en form, ca 20*30, jag gjorde närmare 30 bitarTill lager 1 chokladlagret (botten)

Till lager 2 mellanlagret (salted caramel)

Till lager 3, chokladtoppingen

Tips!

Om du glömde blötlägga cashewnötterna eller helt enkelt inte orkar vänta, kan du koka cashewnötterna 4 minuter i vatten. Detta gör att nötterna blir mjuka. Men då är kakan såklart inte raw! Men ett tips om du bara inte fick ihop tiden eller missade det i receptet. Vill du läsa mer om blötläggning rekommenderar jag mitt inlägg: Blötlägga frön och nötter.

Gör så här

  1. Början med bottenlagret. Mixa samman samtliga ingredienser till en mjöl, se bilderna nedan.
  2. Klä formen med bakplåtspapper så är det enkelt att få ur kakan sen.
  3. Tryck ut degen till en platt kaka, du kan ha lätt fuktade fingrar.
  4. Gör lager 2, mixa samman samtliga ingredienser och fördela över chokladlagret. Ställ svalt medan du gör chokladen, exemeplvis i frysen. Då stelnar chokladen snabbare.
  5. Gör lager 3, chokladtoppingen, följ receptet som länkas ovan och häll sedan över kakan. Toppa med chokladnibs och cashewnötter eller vilka nötter du föredrar. Salta nötter tror jag skulle vara supergott, men det hade jag inga färdiga hemma.
  6. Låt chokladen stelna, jag ställde in i frysen ca 20 min. Skär sedan upp kakan i mindre bitar.
  7. Ät och njut!
Salted caramel kladdkaka
Här är steg för steg, lager 1 och 2.
Salted caramel kladdkaka
Översta och sista lagret precis innan chokladen kom på.
Salted caramel kladdkaka
Även perfekt till jul!

Hoppas att du gillar min, eller ska vi säga Zarkos Salted caramel kladdkaka! Tagga mig gärna på Instagram om du testar den, och lämna gärna en kommentar nedan. Ha en trevlig fikastund.

3.8/5 (65 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

10 kommentarer

Ser super gott ut! Har du nåt tips på vad man kan byta ut mandelmjölet mot om man inte tål mandel?

Vet inte vad 17 jag svarade på nedan, 4 dl ska ju vara som mjöl i botten, haha! Du kan ju mixa cashews som mjöl eller testa typ solros eller liknande. 🙂

Fint Jordmandel mjöl är gjort på en rotknöl och är glutenfritt och kan användas som ersättning för mandlar och andra nötter i bakning och matlagning. Är rik på protein, mineraler och fibrer och har en nötaktig smak. Jag byter mängden rakt av.

Ser gott ut! Men har du något tips på vad man kan byta ut Cashewnötterna mot?

/Ella

Ser gott ut! Men har du något tips på vad man kan byta ut Cashewnötterna mot?

/Ella

Hej vet inte när denna postades men dadlar ??? 75g kolhydrater…. kan du förklara det för mig hur du får det till less carbs?

Den är paleo, inte lesscarbs. Jag har många recept som inte klassas som lesscarbs, men gör endast dem som passar dig. Många som följer min blogg/instagram äter ”helt vanligt” och bryr sig inte om lessarbs-mat. Älskar att variera mina recept!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök