Salta mandlar

Salta mandlar – det bästa tillvägagångssättet!

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Jag älskar salta mandlar. Magen älskar dock inte mandlar om man inte tar hand om dem på rätt sätt. Här kommer mitt bästa tillvägagångssätt!

Du ska alltid blötlägga mandlarna över natten innan du torkar dem. Detta för att mandlar (alla frön och nötter) har en ”hinna” på sig. Den skyddar fröet/nöten från vår tarm, så de kommer ut hela och på så sätt kan föröka sig. Hinnan kallas lektiner och dessa tros ge upphov till autoimmuna reaktioner. Lektiner kan bland annat irritera tarmslemhinnan, men också påverka kalciumupptaget negativt vilket på sikt kan bidra till benskörhet. Du kan läsa mer om att blötlägga frön och nötter här.

Förutom ovanstående så blir de torkade nötterna verkligen så goda och knapriga! Det tar ju lite extra tid att torka dem, helt klart. Men eftersom mandlarna håller – om du inte äter upp dem direkt –  så är det värt väntan. Du kan också göra en större laddning per gång om du vill.

Jag använder Atlanthavssalt (adlink) för mina torkade nötter. Saltet är supergott och innehåller mycket mineraler, till skillnad från bordssalt som bara innehåller natriumklorid. Det är viktigt med bra salt!

Salta mandlar

Gör så här

  1. Ta en påse mandlar (ca 200 gram) och lägg i kallt vatten över natten.
  2. Skölj sedan mandlarna och tillsätt massor av oraffinerat havssalt, vi pratar cirka 1/2-1 matsked.
  3. Lägg sedan mandlarna på en plåt och ställ in i ugnen på ca 100-125 grader tills de är helt torra, det tar cirka 4-6 timmar. (Har du lite mera bråttom kan du höja graderna till ungefär 150 grader.)
  4. Skaka om plåten då och då, oftare om du väljer det högre gradantalet.

Om du tycker att mandlarna blir för salta för din smak så kan du gnugga dem mot varandra i en kökshandduk, så får du bort saltet.

 

Tips!

Jag köper alltid ekologiska mandlar eftersom de annars innehåller rätt mycket besprutningar och kemikalier. Jag har hittat dessa från Biofood i stor påse (adlink) som är riktigt smarriga på Bodystore.

 

Salta mandlar

3.8/5 (31 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

14 kommentarer

jaha.. då är jag inne på min andra laddning med salta nötter.. Den första gjorde jag enbart för att prova choklad och nötbomben..Men jag har inga nötter kvar:)
Sönerna i denna familj ( 4 st) + maken har gått och småätit hela tiden..
Jag tyckte de blev för salta…
Tror jag ska lägga ytterligare en laddning i vatten…

Ska man inte ta bort den bruna hinnan efter blötläggningen?
Eller var finns lektinerna i?

Mmmm…de blir supergoda – varning för småätande får nog utfärdas… Jättegoda o superenkelt att göra, perfekt som ’snacks’ eller topping i sallad, mat, dessert…

100 grader i 5 timmar. Inte antydan till att ändra färg på utsidan, men smakade bränt och hade kolafärg rakt igenom 🙁 1 kilo mandel i soporna… undrar vad som gick snett. Smakade på dem efter typ 4 timmar och 4,5 och då var de fortfarande mjuka och ”vattenråa” efter blötläggningen…. Får nog hålla mig till stekpanna 😉

Man brukar inte se det på utsidan. Jag brukar ta ut en eller två och låta dem torka till innan jag smakar, annars är de alltid lite sega som skriver. 🙂 Du får till det nästa gång, var säkert klara efter 4,5 låter skumt att de blev brända de sista 30… Synd hur som helst!

Jag har mejlat dem så snart funkar den igen 🙂 Jag skrev till dem dagen innan koden slutade funka, men har inte fått svar, ska mejla på nytt! 🙂

Koden är 10lesscarbs och ger 10 % rabatt om du handlar för minst 200 kr. Gäller till den sista oktober. 🙂

Hur mycket väger din påse med mandlar? 🙂
Hehe, jag har nämligen en som väger 750 g och en som väger 180 g så jag blir lite fundersam med saltet.

Jag har redan gjort mjöl, missade att mandeln behövde blötlöggning. Kan man blötlögga mjölet eller är det försent nör det redan är mjöl??

Jag tror att det går men att det är betydligt svårare att hantera än större nötter, du kanske kan göra det nästa gång bara 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök