Zink lesscarbs

Zink vad är det bra för? Tips, fakta och inspiration

Zink är ett av kroppens viktigaste mikronäringsämnen. Det är en hjälte i mängder av kroppens processer. Kroppen kan inte producera det själv, vilket gör att vi behöver tillsätta det via kosten. Zink finns i alla kroppens celler, men framför allt i skelett, muskler, ögon och prostata. I detta inlägg kommer jag att berätta massor av intressant, hoppas att du gillar det! 

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 38

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: FANNY38

Kan inte kombineras med andra rabatter och gäller vecka 38 2022.

zink finns i mandlar
Nötter är en källa till detta fantastiska ämne.

Inlägget innehåller:

 • Vad är Zink?
 • Hur får man i sig Zink?
 • Zinkbrist hos män och kvinnor
 • Hur mycket Zink behöver man?
 • Tillskott av Zink
 • Frågor och svar om Zink
 • Andra intressanta hälsoinlägg

Vad är Zink?

Zink finns alltså i alla kroppens celler, och behövs för att kroppens immunsystem ska fungera optimalt. Zink har många andra funktioner i kroppen, bland annat bidrar det till normal kognitiv funktion (alltså hjärnans mentala funktioner som tänkande och minne). Att bibehålla normalt hår, normal hud och normala naglar. Det spelar också en viktig roll ämnesomsättningen. Dessutom fyller det också en funktion vid celldelning, celltillväxt, sårläkning och nedbrytning av kolhydrater.

Hur får man i sig Zink?

Ämnet finns inte naturligt i kroppen och måste därför tillföras via kosten. Ungefär hälften av den zink vi får vi oss via maten tas upp av kroppen. Hur mycket du tar upp beror bland annat på hur måltiden är sammansatt. Äter du en proteinrik måltid ökar upptaget. Om du däremot äter något järnrikt eller spannmål med mycket fytinsyra hämmas upptaget. 

Finns i: Kött, mejerier, inälvsmat, musslor, nötter och fullkornsprodukter 

Om du är vegetarian har ett lågt intag av animaliska proteiner, kan ett tillskott vara på sin plats. Tänk också på att aktivera frön/nötter samt blötlägga bönor, linser, gryn (baljväxter) för att frigöra mer näring. 

Zinkbrist hos män och kvinnor

Zinkbrist hos män

Hos män kan zinkbrist leda till minskade testosteronnivåer och försämrad spermakvalitet. Detta kan ske redan vid mindre zinkbrist. Allvarlig zinkbrist hos män kan bero på sjukdom och bör givetvis undersökas av läkare.

Zinkbrist hos kvinnor 

Kvinnor riskerar att drabbas av zinkbrist i större grad under graviditet och amning. Även om du använder kopparspiral kan det påverka dina zinknivåer. Zink och koppar är så kallade antagonister, som inte kommer så bra överens i fel doser. Ett överskott av koppar kan leda till en minskad förmåga att ta upp zink.

Hur mycket zink behöver man?

Det rekommenderade intaget av zink varierar med kön och ålder, och rekommendationerna gäller för en blandad kost, där du alltså äter både kött och vegetabilier. Om du äter strikt vegetariskt rekommenderas ett intag som är 25-30 procent högre. En gravid och en ammande kvinna behöver också mer än en genomsnittlig kvinna.

Om man har någon speciell sjukdom, som tarmsjukdom (ulcerös kolit eller Crohns sjukdom) eksem/hudbesvär eller diabetes ökar behovet. Samt om du tränar hårt eller lider av permanent stress/utbrändhet. Även veganer kan som sagt utveckla zinkbrist. 

Det finns dels referensintag (RDI), samt terapueftiska doser zink, beroende på dina problem. Jag har exempelvis en hudsjukdom i kombination med hårt träning. Det gör att jag har föreskrivet från överläkare att äta 50 mg/dag. Jag har dock valt att äta organiskt bunden zink från Helhetshälsa istället för de på recept. RDI för en kvinna i min ålder är normalt 7 mg (9 mg för män) så man går inte alltid på RDI.

Tillskott av Zink

Det finns framförallt ett tillskott jag verkligen gillar som jag själv äter dagligen. 

Zink Optimal från Helhetshälsa är ett zinktillskott som innehåller hela 25 mg zink per kapsel. En ren produkt och från ett företag som arbetar hållbart. 

Zink-lesscarbs
Min favorit!

Frågor och svar om Zink

Hur vet man om man behöver ett zinktillskott? 

Testa Helhetshälsa ZinkStatus. Det är ett tillskott som smakar olika beroende på hur mycket just du behöver zink. Det är ett flytande zinktillskott som smakar olika för olika personer. Om det smakar vattenaktigt eller svagt sötaktigt kan du med fördel använda ZinkStatus. Om du får en sträv och obehaglig smak i munnen bör du undvika att använda produkten. 

Hur yttrar sig zinkbrist?

Eftersom zink påverkar hela kroppen kan zinkbrist yttra sig på olika sätt. Om kroppen inte har tillräckligt med zink så kan du drabbas av håravfall, sköra naglar och hudproblem. Du kan också få försämrad sårläkning, ökad mottaglighet för infektion och diarré. Viktnedgång, muskelkramper och erektionsproblem för att nämna några. 

Vad betyder organiskt bundet?

Organiskt bundet betyder att mineralet är bundet till en organisk bärarmolekyl och har samma form som i maten, till skillnad från zink i metallisk form. Organiskt bunden är en naturlig form av zink som kroppen har lätt att tillgodogöra sig. ZinkOptimal från Helhetshälsa är organiskt bunden.

Vilken tid på dygnet är det bäst att ta ZinkOptimal?

Svar: Helhetshälsa ZinkOptimal kan tas alla tider på dygnet. Men om du har känslig mage rekommenderas att ta den till mat.

Kan zink hjälpa vid hudproblem? Jag har testat allt

Det kan det absolut göra. Ungefär 20 procent av kroppens zink finns i huden som snabbt reagerar på brist, är hudförändringar ett vanligt symptom. Försämrad sårläkning/hudläkning och hudproblem som eksem, bölder, akne, rosacea, psoriasis, hudsprickor och hudbristningar vid graviditet kan vara tecken på zinkbrist (men behöver inte vara enda orsaken eller hjälpas helt bara för att du börjar äta det)

Kan man vara allergisk mot Zink? Fått ont i magen varje gång jag testat det

Om man har väldigt känslig mage kan det vara bra att ta zinktillskottet tillsammans med mat. Jag rekommenderar ett större mål. 

Kan man äta för mycket zink?

Man kan överdoser allt, inklusive vatten. Så självklart går det att överdosera. Det är inget jag rekommenderar att göra. En övre gräns på 25 milligram per dag anses säker. 

Behöver man äta tillskott om man äter normal kost?

Om du exempelvis svettas mycket, på grund av ansträngning eller hård träning påverkas dina zinknivåer. Det sägs även att klimatförändringar kan ha en negativ inverkan på våra zinknivåer. Detta eftersom höga koldioxidutsläpp sägs ha minskat zinkinnehållet i maten drastiskt. Växtbaserad och animalisk mat importerad från Sydöstra Asien eller Sydafrika innehåller också mindre mängder på grund av att marken där är zinkfattig. 

Vad ska man komplettera med om man äter zink?

Zink kombineras av många med biotin. Detta vitamin påverkar bland annat hårtillväxt. Zink främjar effekten av biotin, vilket förklarar varför många tar dem ihop. Genom kosten får du biotin genom att äta kött, svamp och fullkorn. Ska tilläggas att jag personligen inte äter biotin (just nu). 

Hur mycket ska man ta dagligen?

Tar du ett bra tillskott är en säker dos 25 milligram per dag. 

zink i animalier
Kött är en annan källa till detta antastiska spårämne, här kyckling.

Andra intressanta hälsoinlägg

Jag har skrivit många inlägg på tema hälsa, hållbarhet och att leva giftfritt. Här hittar du ett urval av dessa: 

 1. MSM- vad är det och hut kan det hjälpa dig?
 2. Ashwagandha – Allt du behöver veta!
 3. Enzymer, kroppens bästa vänner, ta hand om dem!
 4. Probiotika – vad är det och vilken ska jag välja?
 5. Aktivt kol – allt du behöver veta + recept
 6. Att välja rätt magnesium, tips och råd
 7. Kostillskott för ett friskt och vackert hår
 8. Balsammetoden, allt du vill veta för ett friskt och vackert hår
 9. Tvätta giftfritt – mina tips och råd
 10. PMS – behandla dina besvär med kost och naturläkemedel
 11. Kosttillskott gravid, tips, råd och inspiration

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök