Tips för bättre minne

Tips för bättre minne

Annonssamarbete med Bodystore.com

Här är ett inlägg maxat med tips för bättre minne. Kanske minns du namn dåligt? Glömmer ord och saker du gjort eller ska göra? Vill du boosta en närstående person som börjar få lite sämre minne?

I dagens blogginlägg kommer jag att ge åtta tips hur du aktivt kan jobba med dig själv för att få bättre minne eller träna din hjärna. Saker som inte är speciellt svårt att få till i vardagen. Samt tipsa om ett gäng tillskott som kan passa.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – tips för bättre minne – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Inlägget innehåller

  • Rabattkod hos Bodystore
  • Tillskott för hjärna och minne
  • Vad ska jag välja?
  • Saker som underlättar för frisk och hälsosam hjärna
  • Hur minns jag saker bättre?
  • Flera intressanta hälsoinlägg

Rabattkod hos Bodystore

Med jämna mellanrum har jag rabattkoder hos min grymma partner sedan många år, Bodystore. Där handlar jag allt från mat till solskydd, tillskott, städgrejer och skönhetsprodukter.

Rabattkod hos Bodystore vecka 12 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY12

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Jag har en egen minishop hos Bodystore där jag samlat mina favoritprodukter:

Lesscarbs favoritprodukter hos Bodystore

Tillskott för hjärna och minne

Det finns några olika tillskott som brukar kopplas samman med minna och hjärnhälsa. Dessa är: 

Läs mer om dessa tillskott nedan, samt hur du kan välja rätt tillskott för dig.

Tips för bättre minne

Citikolin Cognizin

Citikolin Cognizin® är ett tillskott för hjärna och minne. Citikolin – eller CDP-kolin som det också kallas – är en speciell form av det essentiella näringsämnet kolin. Pantotensyra (B5) bidrar till normal mental prestationsförmåga, C-vitamin bidrar till normal psykologisk funktion och zink bidrar till normal kognitiv funktion (som minne och koncentration)

Q-10 

Coenzym Q10 eller CoQ10 är ett coenzym som framförallt finns i kroppens energikraftverk, mitokondrierna och i större mängd i hjärtat och immunsystemets celler. 

Den egna kroppstillverkningen sker i levern, och minskar med åren, redan när vi är i 30-årsåldern. Vid låga nivåer av Q10 kan man uppleva orkeslöshet. 

AlgOmega3

Hundratals vetenskapliga undersökningar har studerat omega-3-fettsyrornas effekter på hjärt- och kärlsjukdomar. Här är exempel på samband man i forskning slagit fast när det gäller omega 3:

  • Omega-3 ger bättre artär-hälsa
  • Omega-3 sänker blodtrycket
  • Omega 3 bidrar till hjärnans normala funktion och tillväxt.

Det pågår också studier hur omega-3-fettsyrorna påverkar tillväxten av hjärnan och nervsystemet under fosterstadiet och uppväxten. Omega 3 fettsyrorna är en viktig del i hjärnans fett, och det är också viktigt i forskning att förstå hur intaget av Omega 3 påverkar hjärnans funktioner.

Lecitin 

Lecitin är ett fosfor- och kvävehaltigt fettämne som finns i alla celler. Lecitin finns i cellernas cellmembran och i viktiga organ som hjärna, lever, njurar och benmärgen.

En stor del av hjärnans vikt utgörs av lecitin, vilket förklarar hur viktigt det är för oss. Man tror att lecitin deltar i processer som omger våra nervtrådar, som får signalerna att röra sig snabbare. Man tror också att lecitin spelar stor roll i vårt korttidsminne och att ett ökat intag av lecitin kan bidra till att förbättra det.

Kombinera med fördel lecitin tillsammans med ett B-vitaminkomplex, då de förstärker varandra.

B-vitaminkomplex

B-vitaminer deltar i många processer i din kropp. Ofta samverkar flera av dem. Därför är det bra att ta alla B-vitaminer tillsammans. B-vitaminer är vattenlösliga vitaminer. Kroppen kan varken tillverka eller lagra dessa, utan måste regelbundet tillföras via maten. B-vitaminerna fyller olika funktioner i kroppen, men på detta tema bidrar det till minne, humör och energiomsättning i cellerna. 

Har du högre ämnesomsättning, exempelvis på grund av hård träning, lider av mycket stress eller har en obalans i kroppen av något slag kan uppleva fördelar med ett B-komplex. 

Helhetshälsas B-vitaminkomplex innehåller alla åtta B-vitaminerna, samt inositol och kolin. 

E-vitamin

Man brukar säga att E-vitamin skyddar cellernas membran. Detta eftersom våra cellmenbran innehåller fleromättat fett. E-vitamin är en fettlöslig antioxidant, som skyddar fleromättat fett från nedbrytning. Det är också den funktion E-vitamin har i frön och nötter, där det skyddar fetterna mot härskning.

Att vi har en god cellhälsa i stort, är viktigt för en frisk kropp och hälsosam hjärna. 

Tips för bättreminne
Pigg, glad och alert, så vill jag känna mig varje dag.

Vilka tillskott ska jag välja?

Det är alltid svårt att ge specifika rekommendationer men här kommer lite vägledning: 

Citikolin och Q-10 har fungerat bra för både äldre och för de med hjärndimma. Då de kan vara svårare att komma upp i mängd av genom kosten så kan kosttillskott vara ett förslag att prova som första möjlighet.

Är du en mycket aktiv person kan B-vitamin vara ett första förslag. Det gäller också om stressnivån är hög, vid lågkolhydratkost eller om man äter mycket halvfabrikat då det kan vara svårt att komma upp i optimalt B-vitaminintag.

Om du exempelvis inte äter ägg eller sojabönor särskilt ofta så kan ett lecitintillskott vara på sin plats. Äter du inte fisk är AlgOmega3 ett tillägg. Även om du har torr hud/eksem kan tillägg av lecitin och AlgOmega3 vara bra.

Styrketräning är bra för så mycket mer än dina muskler.

Saker som underlättar för frisk och hälsosam hjärna

Saker som tränar ditt minne

”Hjärngympa” som att läsa, lösa korsord och sudoku är bra sätt att hålla i gång minnet, det finns det till och med forskning på. Även sociala kontakter anses likvärdigt för vår hjärna, även om det inte är helt klarlagt i forskningen.

Sömnvanor

Hälsosamma sömnvanor kan skydda hjärnan. Så försök arbeta med din sömn om den inte är optimal. Lägg undan skärmar, släck ner, gör lugna saker före sänggåendet. Ät inte för nära inpå. Ha svalt i ditt sovrum, en bekväm säng och lägg dig gärna tidigare på kvällen än att sitta uppe och uggla framför TV. 

Kost och näring

Som jag brukar säga, ät en regnbåge varje dag, för att optimera ditt näringsintag. Laga storkok om du inte har mycket tid för matlagning. Det finns inget bättre än hemlagat. Näringsfattig mat, hel och halvfabrikat samt mycket friterat är inte hälsosamt för din kropp och skapar obalanser. Nån gång är en sak, men att bygga upp hela sin kosthållning på dessa saker kommer aldrig vara en lyckad idé. 

Rör på dig!

Stillasittande är enligt forskning mer ohälsosamt än att röka och att ha en väldigt inaktiv livsstil är inte meningen för kroppen och direkt dåligt för din hälsa. Fysisk aktivitet aktiverar hjärnan på ett sätt som andra aktiviteter inte gör.

Så med det sagt, res dig upp och rör på dig! Det har hjälpt min vardagsmotion väldigt mycket att ha en aktivitetsklocka, då får jag svart på vitt hur mycket jag faktiskt rör på mig varje dag. 

Styrketräning

Styrketräning förebygger och motverkar benskörhet, artros, artrit, hjärt/kärl-problem, stärker din koordination och balans med mera. Men förutom detta tros även styrketräning vara bra för hjärnan. Styrketräning passar alla åldrar, och det är aldrig för sent att börja! Lisa Weinberg, doktorand i psykologi vid Georgia Institute of Technology i Atlanta har tillsammans med sina forskarkollegor kommit fram till att så lite som 20 minuters styrketräning förbättrade studiedeltagarnas förmåga att minnas en serie bilder som de sett 48 timmar tidigare. 

Tips vid hemmaträning

Jag har en hel del grejer för hemmaträning. Man behöver inte mycket för att få ut ett effektivt pass. Här kommer inspiration på saker jag har hemma:

ljummen sallad med tahinidressing
Ät en regnbåge varje dag!

Minnestekniker för att komma ihåg bättre

Jag är ju förutom kostrådgivare även utbildad retorikkonsult (180 HP) och där ingick minnestekniker och minnesträning. Här kommer några tips för bättre minne!

En sak i taget!

Sluta multitaska och gör 53 saker samtidigt. Av allt du gör, kommer en sak vara mest viktigt. Börja med det. Ta en sak i taget och ge det din fulla uppmärksamhet. Det går snabbare och du kommer att minnas saker runt detta mer effektivt.

Lär dig namn

Koppla ihop namnet med det första du tänker på. Heter man exempelvis Ali kanske du tänker på Aladdin, Sofie en soffa, Jens ett par Jeans och Anna en panna eller något liknande, inget är för dumt! Att tänka i bilder är grymt för minnet, och det går att applicera på så många olika tillfällen. 

Tänk igenom dina upplevelser

Efter att du träffat några speciella personer, upplevt något eller lärt dig något ta dig en liten stund för reflektion. Det kan vara innan du lägger dig, på hemvägen eller liknande. Vad hette de du träffade, vilka saker, händelser eller detaljer är viktiga att du kommer ihåg? Genom att gå igenom dina upplevelser och möten på detta sätt kommer du öva upp ditt minne och du kommer att minnas dem längre.

Tips för bättre minne genom bättre hälsa och vardag

Här kommer fler tips på intressanta och matnyttiga inlägg på hälsotema, fler av dem kan hjälpa dig när du söker tips för bättre minne. Som exempelvis sömntipsen, eller kanske paleokosten.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök