Är salt farligt?

Salt – Allt du behöver veta

Annonssamarbete med Bodystore.com

Salt är en av grundsmakerna, och en av de äldsta och mest vanligt förekommande kryddorna över hela världen. Vi har så länge vi lagat och kokt mat gjort det i havsvatten. Salt är och har genom tiderna varit en viktig konserveringsmetod. Salt är inte farligt, men det är skillnad på salt och salt. Detta tänkte jag bena ut lite mer kring i detta inlägg.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Inlägget innehåller

  • Salt jag rekommenderar
  • Vad gör salt med kroppen
  • Hur framställs olika salt?
  • Är salt farligt?
  • Minska det raffinerade saltet-hjälpen
  • Hur får man i sig Jod?
  • Frågor och svar om salt

Rabattkod – Vecka 4

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: Lesscarbs4

Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden, och gäller vecka 4

Salt jag rekommenderar

Allt du behöver veta om salt
Det finns många olika sorters salt att välja bland.

Vad gör salt med kroppen?

Först och främst är salt eller ”koksalt” som många bara säger egentligen bara ett av många olika salter som existerar. 

Salter är viktiga för kroppen, då det bidrar till att reglera kroppens vätske- och mineralbalans och stabilisera nervsystemet. Vi är från början organismer från havet, som levt i havsvatten. Det förklarar varför vår kropp har samma mineralkoncentration som det ursprungliga hav vi en gång kom ifrån. Faktum är att många idag har saltbrist, och det är definitivt inte hälsosamt. Mer om detta kan du läsa i boken The Salt Fix, av hjärt/kärl-läkaren James DiNicolantonio. Superintressant bok! 

För mycket av en sak är aldrig bra, och att endast äta natriumklorid (NaCl) – Det vill säga den största ingrediensen i vanligt bordssalt är inte hälsosamt. Bordssalt har en innehållsförteckning som ser ut såhär: 

Salt (NaCl 99,8 %), klumpförebyggande medel (E535)

Natriumklorid är en en klorjon och att äta för mycket natriumklorid är inte hälsosamt för kroppen. Du kan exempelvis läsa denna artikel från läkartidningen som berättar varför det är olämpligt att använda natriumklorid som infusionsvätska.

Man skulle väldigt enkelt kunna förklara det som att endast natrium bildar obalans i mineralbalansen i kroppen, som det står i artikeln ovan: “De största problemen är att kloridhalten är 50 procent högre än i plasma och att buffert saknas. Elektrolyter såsom kalium, kalcium och magnesium saknas också.” 

Detta exempel kan användas för att förklara varför oraffinerat havssalt, som innehåller fler salter (mineraler) är bättre för kroppen än bordssalt med endast natrium. 

Hur framställs olika salt?

Hur framställs bordssalt? 

Bordssalt kommer från saltgruvor och går genom omfattande bearbetning som exempelvis att med hjälp av kemikalier och mycket höga temperaturer rena saltet. Detta gör att det som finns kvar är höga halter natriumklorid, andra mineralsalter och spårämnen klarar inte denna process. 

Hur framställs havssalt? 

Havssalt framställs genom att förånga havsvatten med hög salthalt (man låter vattnet avdunsta) och då finns bara saltet kvar. Beroende på renhetsgraden innehåller havssalt olika mängder mineraler (mineralsalter) och spårämnen och därmed kan också smaken variera mellan olika sorter. Havssalt är också blötare än vanligt salt, men jag brukar bara lägga det jag ska ha i kvarnen på en tallrik över natten så torkar det. 

Hur framställs Himalayasalt?

Re-fresh Superfood Himalayasalt är ett underbart gourmetsalt, milt och smakrikt. Himalayasalt bildades för många miljoner år sedan när urhaven torkade och bergmassiven reste sig. Om man köper bra salt, typ det jag rekommenderar ovan sker brytningen av saltet oftast för hand, blocken tvättas och torkas i solen. Detta innebär att saltet är en ren och oraffinerad naturprodukt som har kvar mineraler och spårämnen. Innehållet av järn är en av anledningarna till att saltet är rosa. Himalayasalt innehåller mycket lite Jod jämfört med exempelvis högkvalitativt havssalt. 

Hur framställs svart Himalayasalt?

Svart Himalayasalt har en lite speciell smak och innehåller delvis av ett högre innehåll av svavel och järn (jämfört med rosa himalayasalt) och det är bland annat därför färgen är mörkare. Svart himalayasalt passar utmärkt till ägg och äggrätter. Brytningen av detta salt går till på samma som med det rosa Himalayasaltet. 

Nyttigt salt lesscarbs
Här är två favoriter när det kommer till salt!

Är salt farligt?

Många äter alltså för mycket natriumklorid, vad vi brukar benämna endast ”salt”. Det beror på att “gemene person” äter för lite hemlagat, och för mycket färdiglagat. Så enkelt är det enklaste svaret. Uppskattningsvis kommer ungefär 70-75% av den totala saltmängden vi får i oss varje dag från den saltade mat vi äter. Det kommer från halvfabrikat, processad mat, köpt bröd, köpta såser, pålägg, snacks och liknande produkter. Salt är en smak som tilltalar våra smaklökar, men det kan lätt bli för mycket om den största delen av den mat du äter kommer från produkter jag nämnde ovan. Om du lagar din mat själv kommer detta problem vara så mycket mer nära en lösning än att vara rädd för salt. Enklaste sättet att dra ner sin osunda saltkonsumtion är: 

  1. Börja laga mat och baka själv. Du behöver inte laga komplicerade maträtter eller baka svåra saker. Alla mina recept är enkla och med få ingredienser. Börja gärna följa dem. På mitt Instagram @lesscarbs delar jag exempelvis dagens middagstips varje dag i min story. 
  2. Smaka av när du lagar maten, du kanske inte behöver eller vill ha den mängd salt som anges i receptet.
  3. Smaka på maten INNAN du saltar vid bordet. Många saltar av vana, innan de ens smakat.

Minska det raffinerade saltet hjälpen

Byt köpt bröd mot: Glutenfritt rödbetsbröd, glutenfri limpa, havreknäcke eller tjockt fröknäcke. Söker du LCHF/Paleo-vänliga bröd ska du trycka här.

På mackan som pålägg kan du göra: 

Färdiglagad mat: Har du ont om tid, gör något av följande som också går snabbt, men är val som kroppen mår bra av: Äggröra, tomatsoppa med timjan, Fannys havregrynsgröt eller kokosgröt.

Snacks och godis: Gör fruktsallad, smoothie med god topping, grönsaksstavar med dipp

Färdiga flingor: Gör min granola! Jag har många olika smaksättningar i detta granola-inlägg

Glutenfritt rödbetsbröd
Mitt glutenfria rödbetsbröd, mums!

Hur får man i sig Jod?

Alger

Havet är vår huvudsakliga källa till jod, så sjögräs är en sak som är väldigt rikt på jod. Att äta för mycket sjögräs är lätt eftersom det är så gott, men sköldkörtelproblem kan även kan orsakas av för stort intag av jod, så var lite försiktig. Alger som innehåller mycket jod är exempelvis: Kelp, Dulse arame, wakame och kombu. 

Blåbär

Blåbär en bra källa till jod förutom att vara mycket rik på antioxidanter, vitamin C och fibrer. 

Fisk, musslor och skaldjur

Fiskar rika på jod är bland annat torsk, kummel, tonfisk och sardiner. Musslor är mycket näringsrika och innehåller vitaminer, mineraler, aminosyror och jod. Skaldjur är generellt proteinrika och bra källor till jod, där räkor är den med högst andel. 

Kyckling och mejeriprodukter

Även kyckling och mejeriprodukter innehåller jod i lite varierande mängd. Så sammanfattningsvis, jod finns i fler saker än bordssalt! 

naturligt salt med jod
Detta salt är supergott! Celtic Gourmet Jodsalt är ett naturligt jodrikt sjögrässalt från Selina Naturally. Jodsaltet innehåller förutom fyra näringsrika, ekologiska havsväxter även röd shiso, vitlök, lök och citron och bidrar med en fyllig smak av umami i matlagningen.

Frågor och svar om salt 

Frågorna kommer från mina följare på Instagram, följ mig där också för att inte missa mina frågestunder.

Man får hypotyreos om man inte äter Joderat salt!

Detta är en vanlig missuppfattning. Den vanligaste orsaken till hypotyreos är autoimmun sjukdom. Då bildas antikroppar mot olika receptorer och enzymer i sköldkörteln. Jod är viktigt för sköldkörteln, och det var därför man tillsatte Jod i salt på 30-talet och fick på så vis ner mängden fall av struma i Sverige, som då var mycket vanligt. Struma kan man få både av hypo- och hypertyreos, alltså både under- och överfunktion i sköldkörteln. 

Du kan få i dig jod på fler sätt en att äta bordssalt med tillsatt jod, se min lista ovan. 

Får man högt blodtryck av salt?

Det allra kortaste svaret är nej. Salter är viktiga för kroppen. Natriumklorid i större mängder är däremot inte hälsosamt för kroppen. En vanlig förklaring till att salt är farligt är ungefär såhär: Salt binder vätska och om du äter mycket salt hålls vätskan kvar i blodkärlen, och ditt blodtryck stiger. Om du äter mycket salt regelbundet hålls blodtrycket högt och detta ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Det är rätt i sak att högt blodtryck är skadligt för kroppen. Men lösningen är inte bara att äta mindre bordssalt. Lösningen är att äta mindre processad mat, halvfabrikat, snacks, läsk, godis och liknande som de flesta, absolut inte alla, men de flesta äter för mycket av. 

Eftersom jag förespråkar mat lagad från grunden med få ingredienser ryms inte hel- och halvfabrikat i den ekvationen. Om du använder havssalt smakar det mer och du behöver mindre mängd än bordssalt. 

Jodbrist om man använder havssalt?

Inte troligt om du äter en varierad kost. Även havssalt innehåller som sagt jod. Om du är vegan kan du inkludera alger i din kost av olika slag samt blåbär. Jag äter exempelvis blåbär varje morgon till gröten. 

Saltvattenflusch, funka bra eller ej?

Bra om du äter lågkolhydratkost och toppen om det är en varm sommardag på stranden när du svettas mycket. Här finns recept på sportdryck utan socker, som egentligen är en saltvattensdryck. 

Är salt farligt för blodtrycket?

En vanlig förklaring är ungefär såhär: Salt binder vätska och om du äter mycket salt hålls vätskan kvar i blodkärlen, och ditt blodtryck stiger. Om du äter mycket salt regelbundet hålls blodtrycket högt och detta ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Det är rätt i sak att högt blodtryck är skadligt för kroppen. Men lösningen är inte att äta mindre salt. Lösningen är att äta mindre processad mat, halvfabrikat, snacks, läsk, godis och liknande som de flesta, absolut inte alla, men de flesta äter för mycket av. OCH att sluta äta processat salt! 

Hur ska jag tänka för att få i mig det jag behöver?

Undvik processad mat, mycket färdiglagat. Laga din mat hemma med oraffinerat havssalt. I mejerier, alger, fisk och skaldjur finns jod, samt i oraffinerat havssalt av hög kvalitet. 

När blir det för mycket salt?

Så fort du äter mycket hel- och halvfabrikat, mycket på restaurang och om du använder vanligt bordssalt blir det utan tvekan för mycket natrium. 

Varför är jag alltid sugen på salt efter träning?

När man svettas svettas man även ut salter, och känner du detta efter varje pass skulle jag inkludera mer salt i min kost (av god kvalitet) samt se över mitt intag av magnesium, som många ofta har brist på. Läs gärna mitt maxade inlägg om magnesium här

Är havssalt bättre än vanligt salt?

Det allra kortaste svaret efter mitt blogginlägg är: JA, det är min uppfattning. Sedan har exempelvis Himalyasalt fått ett överdrivet gott rykte för att det var “modernt” ett tag, som många utnyttjade som ville tjäna pengar på detta. Allt man läser är inte alltid sant. Däremot är sanningen att vi ätit havssalt och Himalayasalt genom alla tider.

Är det bra att undvika salt?

Nej, det kan vara väldigt skadligt för din hälsa. Du ska undvika bordssalt som är ett obalanserat salt. Vissa menar att havssalt är ett smutsigt salt, men jag ser inte varför det är bättre att äta ett processat salt som utsatts för kemikalier. Allt behöver inte vara kliniskt, och jag tror att det ena överväger det andra om du förstår vad jag menar. Jag brukar variera olika sorters salt och olika märken och köra vissa ett tag, andra sen, eller mixa ihop några olika. 

Finns ny forskning om salt och vad säger den?

Jag brukar själv läsa mycket på Pubmed, där finns en hel del artiklar på ämnet, sedan får man självklart bilda sig en egen uppfattning utifrån den fakta man har. Något som återkommer är att kopplingen mellan salt och högt blodtryck är svagt, då forskning visat att minskat saltintag inte minskar dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad är epsomsalt?

Epsomsalt eller bittersalt som det också kallas är ett magnesiumsalt som används för hud och hårvård och för trötta och ömma muskler. Epsomsalt kan även användas i schampoo och som kroppsskrubb, man kan göra omslag med indränkta handdukar på ömma muskler eller bada i ett bad med epsomsalt.

Epsomsalt lesscarbs

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Jag har lågt natrium sedan länge och har av min dr ordinerats att salta mer på maten. Vilket salt är då bäst?

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök