Hummus utan olja

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore & Jordklok

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag har alltid älskat hummus. Så länge jag kan minnas. Och jag gör det ofta. Jag har skrivit ett helt inlägg om stavmixer, blender och matberedare, som jag vet att många kommer fråga om efter att ha läst ordet ”mixa” i det här inlägget.

Missa inte nuvarande och kommande rabattkoder på min sida Erbjudanden och rabatter (det finns en just nu, hihi)

Hummus utan olja

Du behöver:

 • Saften från 2 ekologiska citroner (du kan halvera om du inte gillar syrligt, jag är en sucker för syra nämligen)
 • 1 dl tahini (jag gillar med salt och att den är så lös/rinnande som möjligt)
 • 1 tsk oraffinerat havssalt
 • 1/2 tsk paprikapulver (älskar denna, så god)
 • 1/2-1 tsk spiskummin 
 • 2 större vitlöksklyftor, rivna/pressade/mortlade
 • 2 förpackningar kikärtor*

* Du kan med fördel använda torkade kikärtor som du först blötlägger. Du ska inte glömma att spara spadet från kikärtorna (speciellt bra blir det med de färdigkokta) spadet kan du vispa och använda till majonnäs, se exempelvis den här videon när jag gör majonnäs på kikärtsspad Du kan också använda spadet som ersättare för ägg i bakning, till maränger och liknande.

Hummus utan olja

Gör så här

 1. Pressa saften från citronerna ner i en matberedare, häll sedan på resterande ingredienser förutom kikärtorna. Mixa några minuter tills det blir fluffigt.
 2. Tillsätt kikärtorna och mixa slätt. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Det finns tips på andra smaksättningar nedan.
Tips på smaksättning
 1. Addera färsk chili eller chilisås för att få din hummus mer spicey.
 2. Lägg i en kokt rödbeta (när du mixar kikärtorna) för rosa unicornhummus
 3. Byt citronen mot lime och addera massor av färska örter som persilja, koriander, körvel eller basilika. Antingen blanda hej vilt eller ta någon av dem. En stänk chili är alltid gott också.
Matprepp lesscarbs
Här är veckans matprepp, inlägg om det kommer snart!

Glasburkarna på bilderna kommer från WECK JARS, här hittar du dem. Hoppas du gillar min hummus utan olja. Du kan använda samma recept till vilka bönor du vill! Väldigt gott med butter beans, kidneybönor och stora vita bönor.

4.3/5 (28 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök