Boosta din hälsa

Boosta din hälsa under hösten – 12 tips

Annonssamarbete med Bodystore.com

Boosta din hälsa under hösten och njut av denna härliga årstid! Hösten är i full gång och vi går mot kallare och mörkare tider. Det innebär en hel del mys med tända ljus, sköna koftor, filtar och varma drycker. Men det kan också innebära förkylningar, trötthet, torr hud och en del annat tråkigt. Därför har jag samlat mina 12 bästa tips på saker du kan göra för att boosta din hälsa under hösten. Jag hoppas du ska tycka om inlägget och få nytta av tipsen i din vardag. Kommentera gärna om du testar några av dem. Det är så härligt att få höra vad du som läser tycker om det jag skriver.

Rabattkod hos Bodystore

Du får 100 kr rabatt vid köp över 500 kr. Gäller vecka 47 (16/11-22/11)

Ange koden LESSCARBS47

(kan ej kombineras med andra rabattkoder)

Inlägget Boosta din hälsa innehåller:

 1. D-vitamin
 2. Ljusterapi
 3. Magnesium
 4. Ta hand om din hud
 5. Ät näringstät och färgglad mat
 6. Drick tillräckligt med vatten
 7. Andas med näsan och stängd mun
 8. Ta hand om magen 
 9. C-vitamin
 10. Värmande soppor och mustiga grytor
 11. Frisk luft
 12. Barnens immunförsvar
Näringsjäst som parmesan
Här är Betty på hugget och toppar grönsakspasta med köttfärssås med en rejäl hög näringsjäst.

Boosta din hälsa under hösten

1. D-vitamin

Nu är det hög tid att börja ta d-vitamin om du inte redan gör det. D-vitamin är en fettlöslig vitamin som är väldigt viktig eftersom den styr många processer i kroppen. Bland annat hjälper d-vitamin till att göra dig piggare, lindra höstdepressioner och boosta ditt immunförsvar.

Jag rekommenderar alla att ta d-vitamintillskott mellan september och maj. Bor du i Sverige får du helt enkelt inte tillräckligt med sol under vinterhalvåret. Därför kan din kropp inte tillverka den mängd d-vitamin den behöver och du behöver ett tillskott. I vår familj tar vi alla Holistics D3-vitamindroppar i olja. Den är lätt att dosera så den passar både barnen och oss vuxna. Dessutom smakar den gott. Läs gärna mer om d-vitamin i detta maxade inlägg.   

d-vitamin-lesscarbs
Några droppar D-vitamin är allt som behövs.

2. Ljusterapi

Många av oss drabbas av höst- och vinterdepression. Vissa söker medicinsk hjälp för att hantera det, andra struntar i det och tänker att “det är så det ska vara”. Något jag började med förra året som har hjälpt mig mycket är ljusterapi. Ljusterapi går ut på att med hjälp av speciella lampor påverka kroppens dygnsrytm. När ljuset från lampan träffar ögats näthinna skickas signaler som stoppar det organ som utsöndrar melatonin. Melatonin är det hormon som gör oss sömniga. Genom att använda ljusterapi signalerar vi alltså till kroppen att det är dag och dags att piggna till. 

Ljusterapi kan du få på särskilda anläggningar, men jag köpte faktiskt denna mindre ljusterapilampa förra året och har använt den hemma. Det har verkligen gjort stor skillnad i mitt mående! Läs mer om ljusterapi och varför det hjälper mot höst- och vinterdepressioner här

ljusterapi solljuslampa
Solterapilampan är underbar.

3. Magnesium

En viktig del i att bli kvitt tröttheten på hösten är att se till att sova ordentligt på natten. Vuxna människor behöver mellan 7-9 timmars oavbruten sömn för att fungera optimalt. Något som kan hjälpa med sömnen är magnesium. Magnesium är en viktig mineral som kroppen behöver för att fungera optimalt. Den hjälper musklerna att slappna av, hjälper mot trötthet och lindrar sömnbesvär. Tyvärr är det väldigt få personer som får i sig den mängd magnesium de behöver via kosten idag. Äter du lågkolhydratkost är det ännu svårare att komma upp i tillräckliga nivåer eftersom magnesium främst finns i spannmål och andra stärkelserika livsmedel. 

Jag älskar att ta transdermalt magnesium, alltså magnesium som smörjs på huden och inte går via matsmältningssystemet. Mina favoriter är denna olja och denna lotion från Ancient minerals. Vill du hellre ta magnesium som kapslar så rekommenderar jag den här sorten från Vitaprana. Kolla in mitt maxade inlägg om magnesium här för fler tips. 

Boosta din hälsa

4. Ta hand om din hud

Nu när det blir kallare och luften blir torrare både ute och inne är det skönt att ta lite extra hand om huden. Se till att hålla huden ren och återfukta den ordentligt. Kolla in mina bästa tips för en giftfri hudvårdsrutin. Passa på att skämma bort din hud genom att applicera en ansiktsmask någon gång per vecka. Det är superskönt och välgörande. Testa gärna min favorit:

Den gröna sköna ansiktsmasken (mjukgörande, uppiggande)

Glöm inte bort att ta hand om huden på hela kroppen. Torrborsta gärna en stund innan du duschar och smörj in dig med någon härlig olja efteråt. Kolla in mitt maffiga inlägg om olja för huden för att läsa mer. 

Boosta din hälsa
Boosta din hälsa
Spirulinamask – så underbar.

5. Ät näringstät och färgglad mat

Jag pratar ofta om att du bör äta en regnbåge varje dag. Färgglad mat är fullproppad med antioxidanter och ju fler färger, desto mer mikronäring får du i dig. Lägg till bra fetter och krydda med superkryddor för att maxa nyttigheterna. Läs gärna mer om hur du kan boosta din hälsa med mat i detta inlägg om antiinflammatorisk kost

Boosta din hälsa
Gör lite zoodles, så gott att steka lite snabbt i pannan.

6. Drick tillräckligt med vatten

Även om de varma sommarmånaderna är förbi så är det fortfarande viktigt att dricka tillräckligt.  En låg vätskenivå i kroppen orsakar både trötthet och huvudvärk. Men framförallt kan för lite vätska leda till att kroppens slemhinnor torkar ut. Slemhinnorna i näsan, munnen och halsen är kroppens första försvar mot bakterier och virus. En låg vätskenivå som torkar ut dina slemhinnor innebär därför att du blir mer mottaglig för infektioner. Drick därför ordentligt för att hålla dig frisk!

Jag brukar rekommendera att du filtrerar ditt dricksvatten. I detta blogginlägg kan du läsa mer om varför det är bra att filtrera sitt kranvatten.

Boosta din hälsa
Glöm inte filtrera ditt kranvatten.

7. Andas med näsan och ha stängd mun

Luften du andas in innehåller en hel del bakterier, virus och andra partiklar. Näsan är kroppens första försvarslinje mot dessa inkräktare och kan filtrera bort ca 75%. Därför är det viktigt att se till att hålla munnen stängd och andas in genom näsan – särskilt när du befinner dig i offentliga miljöer. Luften passerar då genom kroppens eget filtreringssystem innan det kommer ner i luftrören och lungorna och en hel del främmande partiklar kan stoppas! Visst är det smart? Lär gärna dina barn detta också, så de har det med sig genom livet.

Boosta din hälsa
Andas.

8. Ta hand om magen 

70% av ditt immunförsvar sitter i tarmarna. Därför är det extra viktigt att ta hand om dem och att bli vän med sin mage. 

Något som är väldigt avgörande för hur magen mår är förekomsten av bra magbakterier. Därför ser jag till att få i mig både probiotika (goda magbakterier) och prebiotika (bakteriernas mat) varje dag. När det gäller probiotika äter jag en hel del fermenterad mat, men jag tar också tillskott. Mina favoriter är Pro 30 Plus från Alpha Plus och Lactovitalis Pro. Prebiotika ser jag till att få i mig via maten. Det finns bland annat i gröna bananer, vitkål och kidneybönor. Du kan läsa mer om probiotika och tarmhälsa i detta blogginlägg

Något annat som har förbättrat min maghälsa betydligt är att äta enzymer. Ta gärna en titt på mitt inlägg om enzymer också om du inte redan gjort det. 

Hemmagjord kokosyoghurt
Här ser du en smarrig kokosyoghurt!

9. C-vitamin

C-vitamin är en av de viktigaste näringsämnen och antioxidanter vi kan få i oss. C-vitamin stärker vårt immunförsvar, hjälper kroppen att ta upp järn, skyddar mot tungmetaller, minskar trötthet och utmattning och underlättar kollagenbildningen i kroppen. C-vitamin finns naturligt i frukter som kiwi, physalis och citrusfrukter eller i grönsaker som paprika och brysselkål. Vill du boosta din hälsa extra mycket kan du ta ett tillskott för att få i dig mer c-vitamin. Jag rekommenderar den här varianten i pulverform eller de här kapslarna om du hellre föredrar det. Är du förresten sugen på att lära dig mer om kollagen har jag såklart skrivit ett helt blogginlägg om det också. 

Tillskott lesscarbs
C-vitamin, probiotika och järn är viktiga komponenter.

10. Värmande soppor och mustiga grytor

Hösten är den perfekta tiden att laga goda soppor och grytor. Denna typ av mat är så tacksam att göra för det är enkelt och blir så gott. Dessutom är det lätt att ladda soppor och grytor med extra mycket nyttigheter. Här kommer några goda recept på höstiga rätter att värma sig med. Och du, det är toppen att boosta sin soppa/gryta med kollagen

När vi nu pratar om soppor och mustiga grytor vill jag passa på att tipsa om mina många goda brödrecept på bloggen. Alla glutenfria såklart och en hel del också nöt- och mjölkfria. Kolla in några favoriter här nedanför.

Sixtens snabba fisksoppa
Sixtens snabba fisksoppa, så GOD!
glutenfritt zucchinibröd
Här är mitt glutenfria zucchinibröd, så gott!

11. Frisk luft

Ta dig hemifrån – gärna ut till naturen – och njut av allt det vackra som hösten bjuder på. Plocka svamp, ta en härlig promenad eller ta en paus på en stubbe i skogen och lyssna på alla ljud omkring dig. Om du inte kommer iväg långt, se åtminstone till att ta dig ut på balkongen eller bara utanför dörren och ta några djupa andetag. Varför inte passa på att ta din kaffe ute i friska luften eller lyxa till det med en kopp guldmjölk?

12. Barnens immunförsvar

Ni är många som undrar hur man kan boosta barnens immunförsvar nu när det är höst och förkylningarna löser av varandra. Svaret är att barn behöver mer eller mindre samma saker som vi vuxna. Se till att de får tillräckligt många timmar med kvalitativ sömn. Gärna 7-9 timmar men givetvis mer beroende på hur gamla de är. Ge dem näringsrik mat, kolla gärna in min veckomeny som passar extra bra för barnfamiljer (men såklart även alla andra). Och se till att barnen kommer ut och får frisk luft och dagsljus. Boosta gärna lite extra med vitaminer, magnesium och probiotika – såklart efter behov. Kolla in listan med mina favorittillskott för barnen nedan.  

Det här var mina 12 bästa tips för att boosta din hälsa under hösten. Hoppas du tycker om mitt inlägg och att du får användning för tipsen. Om inte alla så kanske du kan testa några av dem iallafall. Tipsa gärna andra som kan ha nytta av dem också. Tack för att du är här och läser, det betyder mycket.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök