mustig högrevsgryta

”Höstgrytan” eller mustig högrevsgryta – supermustig!

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Detta är min mans favoriträtt alla dagar i veckan. Tror att det var minst två år sedan jag lagade denna gryta. Jösses, den är riktigt god… Men inte lika snabb som mina vanliga rätter såklart, men den sköter sig i princip själv och är helt klart värd att väntas på.

Mustig högrevsgryta

Ingredienser till ca 6-8 pers:

  • 2 kg högrev (eller nötbog eller liknande)
  • 3 lökar
  • 4 stora vitlöksklyftor
  • 2 msk timjan
  • 2 dl rött vin (jag använde detta franska eko-vin)
  • 4 dl vatten
  • 1 röd chili
  • 3 lagerblad
  • Peppar från kvarn. Jag har mycket peppar.
  • Smör till stekning
  • 1 tsk herbamare
  • 2-3 morötter (kan uteslutas helt)
  • 3 dl cream fraiche

 

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar, bryn det i smör. (Bryn inte allt på samma gång, då blir det mer kokt än brynt.)
  2. Skär vitlöken i skivor och löken i båtar, lägg ner i grytan tillsammans med allt utom herbamare, morötter och crème fraiche.
  3. Ge det ett uppkok, sänk sedan värmen och låt sjuda med lock på svag värme 1,5-2 timmar. Håll lite koll så det inte kokar torrt. Späd i så fall med lite mera vatten.
  4. Känn så köttet är nästan klart (mört och fint). Sista steget blir att tillsätta morötterna i grova bitar, herbamare och cream fraiche.
  5. Låt sjuda utan lock ca 15 minuter, (om du har väldigt lite fond kan du fortsätta med locket på) smaka av med mera salt/herbamare om det behövs.
  6. Jag brukar göra grytan dagen före och låta den svalna på balkongen. Den är så mycket smarrigare när den fått stå till sig, det är alla grytor. Men jag lovar att den är kanon samma dag också.

Servera gärna med mina hasselbackschampinjoner eller ungsbakad kål och en fräsch sallad.

3.8/5 (75 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

13 kommentarer

Hej Fanny!
En kort fråga bara, tror du det blir bra om man halverar receptet till fyra personer eller krävs de lite större mängd för att de ska bli bra? ?

Du kan alltid minska ner mina recept, resultatet blir detsamma. Tänk bara på att anpassa kastrull/gryta/form så bord tillagninstiden bli densamma, ev kortare om du gör mindre.

Kan rödvin bytas ut mot rödvinsvinäger eller något annat? Jag har inte herbamare vad kan jag använda istället?

Det har jag aldrig testat att byta ut. Du får helt enkelt prova. Men kanske mindre mängd. Herbamare finns på alla mataffärer så det är enkelt att köpa, kostar under 30 kr för en burk och nästan alla mina recept innehåller det. Men du kan säkert ersätta med annat örtsalt om du har det hemma. Lycka till!

Halloj!

En dum fråga, men när du skriver stek/bryn köttet, menar du i stekpanna eller i ”pottan” direkt?

Jag skulle ha i allt utan grädde/cream f och ha i det i slutet och ev koka ner såsen något om det behövs.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök