d-vitamin-lesscarbs

D-vitamin därför ska du äta det!

Annonssamarbete med Bodystore.com

September är här och nu är det dags att börja med tillskott av D-vitamin. Det bör du fortsätta med fram till maj, minst. Varför tänker du. Bor du i Sverige? Om svaret är ja, behöver du tillskott. Du får inte i dig den mängd din kropp behöver för att fungera optimalt på grund av vårt väder, men också eftersom maten är mindre näringsrik än tidigare. Jag tipsar om sort och dos för stora och små. 

Håll gärna koll på min erbjudande och rabattsida, där jag uppdaterar så fort jag får chans att dela en ny rabattkod med dig som läser.

Varför D-vitamin?

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som är central för flera av kroppens processer. Hela 95 % av Sveriges befolkning lider brist på detta och speciellt på vinterhalvåret. Om du äter en vettig dos D-vitamin kan du:

  • Bli piggare
  • Slippa vår/höstdepp
  • Påverka dina hormoner positivt
  • Påverka din viktnedgång i rätt riktning
  • Boosta ditt immunförsvar
  • Bibehålla en normal benstomme
  • Stärka dina tänder
  • Bidra till normal muskelfunktion

Jag rekommenderar alla att äta D-vitamin, stor, liten, ung eller gammal. Det är verkligen superviktigt!

Vilken sort ska jag välja?

Hela min familj, man och två barn, fem och två år, använder samma sort, smidigt och bra! Vi kör Hollistics D-vitamindroppar i Olivolja. Barnen kan inte svälja kapslar och dessa är enkla att dosera och ta med. Även mina föräldrar, min farfar och mina vänner använder dessa på min inrådan. 🙂

Dosering vuxna

Jag rekommenderar att friska män och kvinnor tar 5000 IE per dag sept-maj. Det är en dos jag kan rekommendera alla utan att sett uppmätt blodvärde. Risk för överdosering sker först vid 40 000 IE under lång tid. Har du uttalad brist kan du dubbla dosen i två veckor för att snabbare komma på banan. Men jag rekommenderar att du tar hjälp av utbildad kostrådgivare om du har brist för att kalibrera dosen ytterligare. Jobbar du inne på sommarhalvåret kan du fortsätta året runt.

Tar du 5000 IE motsvarar det 10 droppar av Hollistics D-vitamindroppar i olivolja, som jag rekommenderar. Vi droppar rakt i munnen eller droppar på en liten sked och dricker sedan lite vatten.

De nordiska näringsrekommendationernas riktlinjer för D-vitamin är alldeles för låga och den mängd de rekommenderar hjälper dig inte att optimera din hälsa, på sin höjd att ligga på gränsen till deras mått för brist.

Dosering barn

Barnens dos är 1000 IE per 12 kg kroppsvikt upp till vuxendos.

Om du ammar ditt barn och samtidigt äter minst 4000 IE D-vitamin per dag kan du sänka barnets dos till 1 droppe per dag eller varannan dag.

Men de man får på BVC då?

Lesscarbs-d-vitamin

Den man får på BVC är baserad på solrosolja, vilket är en olja helt att undvika då solrosolja innehåller stora mängder omega 6. Omega 6 har fler negativa hälsoeffekter, en av dem är att den är inflammationsdrivande, en annan att det minskar känsligheten för hormonet leptin i hypotalamus, vilket kan orsaka överätning och rubbade signaler för hunger och mättnad.

Solrosolja innehåller ungefär 1 del omega 3 och ungefär 133 delar omega 6. Målet är att välja en så balanserad olja som möjligt mellan omega 3 och omega 6. Olivolja har en bättre balans, där har vi 1 del omega 3 och ungefär 20 delar omega 6.

Dessutom måste du använda ganska många droppar för att komma upp i vettig dos. Bättre att hela familjen använder bra droppar, de från Holistic är verkligen toppen!

Vill du hellre ta en tablett? Läs detta inlägg med tips:

https://lesscarbs.se/kostrad/snabb-fraga-och-svar-om-d-vitamin/

Vi hörs snart igen, ta hand om dig.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

30 kommentarer

Vitamin D är bra för skelettbildningen då det reglerar kalk- och fosforbalansen i skelettet och tänderna. Det motverkar både benskörhet och karies. 🙂

1 droppe, men som jag skrev i inlägget, om du äter och du ammar (äta ska du ju göra om du ammar eller ej) kan du ta 1 droppe varannan dag. 🙂

Jag undrar vad skillnaden är på den stora flaskan från bodystore? Har precis börjat prenumerera så det ska bli spännande att följa dig ? Förbereder mig för att börja med lchf ?

Den stora flaskan innehåller en annan blandning, som inte ligger i olja, och du behöver en större mängd och får i dig fruktos och sötningsmedel (mina föräldrar köpte fel och den var verkligen supersöt. Hemsk enligt mig) Här är innehållet i den: Vatten, Naturlig fruktjuice (äpple, apelsin, druva, passionsfrukt), Björksocker, Naturliga aromer (passionsfrukt, druva), D3-vitamin (kolekalciferol), Naturligt färgämne (rödbeta), Antioxidationsmedel (askorbinsyra), Konserveringsmedel (kaliumsorbat från naturligt rönnbärsextrakt).

Vad roligt att du hittade hit. Du är varmt välkommen. Kram

Tack! När jag ställde frågan i chatten på bodystore fick jag bara svaret att den större flaskan har högre koncentration. Vilket iofs stämmer då men det är betydligt viktigare med ditt svar eftersom jag dessutom är diabetiker!

Tack för en riktigt bra sida! Fortsätter att följa och har massor att lära av dig! ?

Kraaamiz

Spännande och viktigt innlägg.
Vi tar tran här hemma. Står 20 enheter, men vet inte riktigt hur mycket det motsvarar. En u med ”svansen” på fel sida och en g.
Behöver jag Och mina barn mer d vitamin?
Lina

Tack för din kommentar. 1 UG är 40 IE (Internationella enheter) 20 UG är alltså 800 IE. Jag tycker att det är för lite som du säkert förstår. 🙂 Mina barn får också tran och d-vitamin-dropparna. Tycker du ska köpa dem också. Kram!

Hej! Har börjat med D vitamin med olivolja, men jag undrar om det stämmer att man ska ta 10 drp för vuxna? På flaskan står det 1-4 drp tänkte så att man inte tar för mycket. Mvh Elisabeth

Min dotter på snart 10 år vägrar kapslar och tabletter. Senaste vintern hittade jag Friggs D-vitamin tuggtabletter på 10 mikrogram. Hon tar 4 st av dessa per dag(1600 IE). Dottern är nöjd – men inte jag – om d-vitamin nu är fettlösligt hur kan man då få i sig det via tuggtablett ? Kräver det att hon äter något fetare när hon tar tabletterna? Är det helt förkastligt att ge henne dessa tuggtabletter? Jag hade gärna gått över på Holistic olja men vet inte riktigt om jag orkar kampen – är Friggs d-vitamin bättre än inget alls? Enligt dina rekommendationer för barn borde hon dock ligga på dubbel dos (ca3000 IE) mot vad hon tar idag men då kommer vi upp i 7-8 tabletter per dag.

Hej! Eftersom den innehåller sötningsmedel och du behöver ta så många för att komma upp i lämplig dos finns risk att de blir laxerande. Jag tycker inte innehållet är bra i dem. De innehåller ju fettsyror (ej specificerat vilka…) de kanske tänker att det räcker? Hon bör absolut ära något fetare till dem och då är det lika bra att övergå till dropparna tycker jag. Kan du inte blanda oljan i frukosten eller droppa på en macka eller ha på en tomat, som olivolja tänker jag. Det smakar ju inte så mycket och är ju inte så många hon behöver av Hollistics. Lycka till!

Hur många droppar motsvarar dosen till barn? 🙂 en 5 åring och en 2,5 åring.

Varje droppe är 500 IE och som jag skrev, du doserar 1000 IE per 12 kg kroppsvikt. Dina barn är som mina, Sixten (5 år) brukar få 4 och Betty (2,5) brukar få 2 🙂

Hejsan! Har köpt dropparna du visar upp i ditt inlägg ? Tack för tipset.
Men jag undrar över doseringen, du rekommenderar en dos och flaska en mer än halverad dos än den du rekomendrar. Dessutom står det på flaskan tt rekomendrar dos (1-4 droppar) ej bör överskridas. Vad ska jag tro ? Mvh Therese

Du ska tro på mig 😉 Jag rekommenderar en högre dos som vi enligt min utbildning alltid kan ge utan att sett uppmätt värde i blodet. Du behöver ligga på en relativt hög nivå för att nå balans. Rekommendationer från den klassiska skolmedicinen är endast för att undvika brist, inte för att optimera sin hälsa. Du riskerar överdos om du äter 40 000 IE under lång tid, och det lär ju inte hända. 🙂 Ät enligt min dos med gott samvete du. Eller om du vill vara extremt säker tar du blodprov och anpassar dosen efter det värdet. Men det brukar inte behövas. 🙂

Hoppas det är ok att hoppa in i en gammal fråga 🙂
Jag undrar om det är ok att ta alla tio droppar på en gång eller ska jag dela upp på två ggr/dag ?
Kram

Hej!Har precis beställt holistisk droppar och magnesium kapslarvilket skulle vara bra.Varför,samverkar de?Gillar din blogg och fin fina recept ,använder fler och fler,Fettkaffet med stött kardemumma i en termos en räddare när man inte hinner äta sig mätt hemma .Ser fram mot en piggare höst ,vi är just nu jättetrötta mannen och jag !

Hej Ingrid. Vad roligt att höra att du hittat hit och gillar mina recept. Det glädjer mig. Det man brukar säga är att både Mag och D-vit är superviktiga och att de flesta har brist på dessa. Men. Du kan inte ta dem samtidigt eftersom de kan slå ut varandras effekt. Jag rekommenderar att du tar D-vit på morgonen och Mag på kvällen. När man äter D-vitamin kan behovet av Mag öka, och då om du tänker dig att de flesta redan är låga i Mag så är det en god idé att äta båda. 🙂 Kram

Har idag beställt D-vitamin och av en ren tillfällighet såg jag på Fråga Doktorn på tv precis nu – och vad tror Ni de diskuterade??? Jo, intag av D-vitamin!! En läkare och en näringsfysiolog tycker INTE att man ska ta tillskott av D-vitamin. Och gör man det ändå så ska man max äta 400 IE/ dag.
Jag blir nu lite nojjig över att ha beställt D-vitamin och funderar på om jag verkligen ska ta det.

Vad var personens argument? Låter helknäppt. Skulle absolut inte vara utan det. Det finns det mycket modern forskning som visar. Ta det med gott samvete! Kram!

Hej. Finns det några tabletter/kapslar du kan rekommendera? Har lite svårt för flytande
Tack för många bra recept
Mvh ingela

Hej
Jag har kapslar från Holistic på 2000 IE. Ska jag bara dubbla dosen och ta två kapslar istället för en ( som det står på burken).
Tack för en helt fantastisk bra sida. Använder oftast dina recept och tipsar andra om att gå in och titta.
Heléne

Man bör ta vitamin k2 samtidigt som man högdoserar D3!
Att magnesium påverkar effekten av vitamin d negativt stämmer verkligen inte. Magnesium behövs för att omvandla till aktivt vitamin d.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök