Äta kollagen

Äta kollagen – Varför, mängd, sort och mycket mer

Annonssamarbete med Bodystore.com

Äta kollagen – Är det något du testat? Hört om? Jag har ätit det i över 1,5 år, och jag älskar det! I det här inlägget berättar jag i stort sett allt du behöver veta. Dessutom svarar jag på mängder av frågor om kollagen som du som följer mig på Instagram ställde för en tid sedan. Hoppas att du gillar inlägget! 

Vad är kollagen?

Kort sagt är kollagen som kroppens lim, som bidrar till struktur och stadga i leder, ligament, muskler och senor. Den hjälper hud, hår och naglar att hålla sig fast/hållbar, slät och återfuktad.

Kollagen är ett kroppseget ämne som är bra för hud, hår, naglar, brosk, ligament, muskler, bindväv och tarmar. Perfekt om du har problem med någon av dessa eller vill stärka dem. Man kan också äta kollagen som ett proteintillskott. Går att blanda i varm/kall mat/dryck och du kan äta 1-2 msk dag. Bubblar sig fint om du mixar i kaffe/smoothies/soppor.

Rabattkod hos Bodystore vecka 27 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY27

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

träna-fannylindkvist
Kollagen kan vara något att undersöka mer om du tränar mycket.

Fakta om kollagen

Kollagen utgör 30-35% av kroppens protein vilket gör det till det största och mest förekommande proteinet i kroppen. Ordet kollagen kommer från det grekiska ordet för lim: kólla. Vilket är passande då jag ju precis skrev ovan att man brukar kallade för för kroppens lim. Detta eftersom kollagen finns i så många av kroppens vävnader. Förutom att kollagen finns där jag precis skrev ovan finns det även i organ, som hjärta, lungor och lever.

Kroppen producerar själv kollagen, men med åren blir nedbrytningen större än nybildningen vilket gör att bland annat huden åldras. Inte för att låta deppig, men den här nedbrytningsprocessen börjar redan vid 25 års ålder och mängden kollagen minskar därefter med cirka en procent varje år. Därför finns det en stor poäng att börja i tid. Dessutom finns det studier som även dessa pekar på att man kan sakta ner hudens naturliga åldrande med hjälp av att äta kollagen.

Hur mycket kollagen ska man äta?

En lagom dos är ca 1-2 matskedar per dag. Ge det minst 1 månad innan du utvärderar hur det går då cellerna måste hinna med i det nya sällskapet.

Balsammetoden
Kollagen kan stärka hud, hår och naglar.


Rekommenderade kollagen

Jag varierar mellan Nyttotekets och Vitapranas produkter, som du kan läsa mer om nedan, och jag älskar båda. Har båda hemma och tar den som står närmst ungefär. Jag är känslig mot fisk (tyvärr) men fiskkollagent fungerar utmärkt för mig. Det är en relativt ny produkt som jag inte testat så länge, men en påse har jag ätit nu i alla fall och jag älskar det.

Jag har använt det från Nyttoteket i minst 1 år, och det är toppen! Jag garanterar att båda är smaklösa och doftfria, annars skulle det ju vara hemskt att ha i smoothie, glass och sånt. 🙂

Äta kollagen

Nyttoteket Clean Collagen

Nyttotekets Clean Collagen består av 100% hydrolyserat kollagen från gräsbetande kor och är helt fri från tillsatser. Blandar sig utmärkt i kalla och varma drycker.

 • Hög proteinhalt (91%)
 • Från gräsbetande kor
 • 100% hydrolyserat kollagen
 • Neutral smak och doft

Vitaprana Pure Collagen

Vitaprana Pure Collagen är ett rent kollagentillskott från Nordatlantisk vildfångad torsk. Produkten innehåller endast råvara från hållbart fiske. Blandar sig utmärkt i kalla och varma drycker.

 •  Typ-1-kollagen från vildfångad torsk, endast råvara från hållbart fiske
 •  Rent kollagentillskott (93% protein)
 • 300 g
 • Neutral smak och doft

Frågor och svar om Kollagen

Här har jag svarat på de frågorna som ni ställt till mig om kollagen.

Kan man äta kollagen om man är gravid?

Ja, det är ju en så ren, naturlig produkt att det inte finns något som hindrar från att äta det. Men som med allt, lagom är bäst. 🙂

Funkar kollagen för barn?

Ja absolut, om du gör en smoothie för hela familjen och du tillsätter ca 2 msk kollagen är det ingen fara alls. Dock kanske de inte finns någon poäng att blanda 1 msk i ett glas vatten och svepa, om du förstår hur jag menar.

Måste man ta kollegen tillsammans med C-vitamin eller annat ämnet för att ta upp det?

Nej men det är såklart bra att optimera sitt upptag av vitamin C, det är viktigt för alla kroppens processer.

Är MSM och Kollagen samma sak?

Nej. MSM är organiskt svavel och Kollagen är som sagt protein. MSM är en naturlig svavelkälla som återfinns främst i gröna växter och frukt. Svavel är en viktig beståndsdel i bildandet av kollagen, med de går alltså inte att likställa med varandra, men de gillar varandra starkt!

Skulle du klassa kollagen som naturligt att äta det som pulver? Och vart finns det naturligt?

De pulver jag tipsar om innehåller inga tillsatser, de är fria från artificiella sötningsmedel, tillsatt socker, aromer, sojalecitin, färgämnen, antibiotika  och dopingklassade ämnen. Så svaret är ja! Det tycker jag absolut. Kollagen finns naturligt i framförallt hud, ben och senor. Förr åt vi oputsade köttbitar och hemmagjord buljong, bensoppa och liknande, vilket vi inte gör idag i samma utsträckning.

Finns det någon tillagningsmetod som förstör pulvret?

Jag skulle inte hälla ner det i en gryta som kokar, utan istället blanda det på tallriken, muggen, glaset eller liknande.

Viktigaste orsaken att äta kollagen?

Behövs i enormt många processer i kroppen. Stärker dig inifrån och ut.

Spelar det någon roll om man tar kollagen med/utan mat?

Det spelar mindre roll. Men eftersom det har en så pass hög proteinhalt bör du kanske inte äta en stor biff och dricka en shot med massor av kollagen, bättre att du sprider ut det hela lite. Då skulle jag hellre slänga i en matsked eller två i morgonkaffet eller eftermiddagsfikat på jobbet.

Hur märker man om kollagen ger effekt?

Du behöver ge det hela 1-2 månader minst skulle jag säga. Det beror också på skicket på din kropp, om du förstår vad jag menar. Har du många hälsoproblem kanske du inte märker något alls, medan du som frisk upplever att ditt hår eller naglar stärks. Detta är ett toppenämne för kroppen, och jag rekommenderar det absolut framför många proteinpulver fulla med tillsatser.

Smakar kollagen något?

Det finns de som smakar fisk, vilket såklart inte är så gott om man vill ha det i kaffe, smoothie, yoghurt eller juice. De två jag rekommenderar smakar ingenting och det är ett stort plus tycker jag!

Kan man stoppa åldrandet?

Nej! Du kan däremot tillföra kroppen ämnen som drar ner takten på det hela. Ge det lite tid, så borde du se resultat inom 1-2 månader. Men du som tror att du kan gå från härligt skrynklig i ansiktet till helt slät kommer tyvärr bli besviken. 😉 Lyssna på vårt poddavsnitt om Anti ageing, det är väldigt spännande!

Vad betyder hydrolyserat?

Proteiner är uppbyggda av aminosyror, som kopplas ihop på olika sätt. När man hydrolyserar proteiner, bryter man upp dessa kopplingar, helt eller delvis. Det sker även när matsmältningen spjälkar upp proteiner.

När man hydrolyserar kollagen har man alltså bara kollagenet kvar, ensamt. Det är det enklaste sättet att få i sig kollagen, och pulvret är lösligt i all vätska och smaklöst.

Andra bosters för hud, hår och naglar?

Recept med Kollagen eller där det passar bra

Här kommer några smarriga recept med kollagen. Förutom dessa nedan kan du blanda kollagen i alla mina smoothies, i alla sopprecept, i min ketochocklad och vad vet jag! Du måste också testa mina kollagenkakor! Ska fylla på den här listan så fort jag kommer på fler recept!

Chokladproteinglass

Ingredienser

Gör så här

 1. Värm vatten tillsammans med björksocker (eller annan valfri sötning) tills sötningen löst sig. Tillsätt knappt 1 tsk vaniljextrakt. Låt svalna.
 2. Vispa samman kokosgrädde, kollagen, raw kakao, kakaonibs, sötningen från ovan och en nypa salt.
 3. Lägg i en glassmaskin och följ instruktionerna. Min jobbade i en timme. Du kan även frysa i en låda och röra med jämna mellanrum tills du är nöjd med konsistensen. Ät och njut!
 4. Chokladsåsen är min hemmagjorda sockerfria choklad gjord av framförallt kakaosmör
Aminosyror

Jordgubbsproteinglass

Ingredienser

Gör så här

 1. Värm 1/2 dl vatten tillsammans med 3 msk björksocker (eller annan valfri sötning) tills sötningen löst sig. Tillsätt knappt 1 tsk vaniljextrakt. Låt svalna.
 2. Vispa samman kokosgrädden, saften från citronen, kollagen från Nyttoteket, sötningen från ovan och en liten nypa salt.
 3. Mosa jordgubbarna med en gaffel och blanda samman med övriga ingredienser.
 4. Lägg i en glassmaskin och följ instruktionerna. Min jobbade i en timme. Du kan även frysa i en låda och röra med jämna mellanrum tills du är nöjd med konsistensen. Ät och njut!

Hoppas du lärt dig mer om kollagen

Med detta inlägg hoppades jag lära dig mer om kollagen, och kanske inspirera till hur du kan använda det i ditt liv. Följ mig gärna på Instagram för fler nyttiga tips och råd.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

39 kommentarer

Jag har väldigt tjock och tajt bindväv och går på bindvävsmassage. massören avråder mig därför från kollagen. Hon är rädd att det ska bildas mer bindväv.
Vad tror du?

Jag vet inte säkert men det låter kanske lite osannolikt? Kollagen behövs även till så otroligt mycket andra processer.

Hej,
Tack för både bra inlägg och bra pod 🙂

Jag har lärt mig att det är skillnad på kollagen från fisk och från andra djur (ex. ko)
Att den från fisk är enbart för huden och den från t.ex ko/kyckling enbart för lederna? Stämmer det eller skulle det även hjälpa huden att ta t.ex Kollagen från kor?

Kram

Ja det kan man, om man har väldigt känslig mage. Det bästa är att du ökar försiktigt, lite i taget, tills tarmarna vant sig.

Hej
Jag är glutenintolerant och har en ganska känslig mage, jag har precis börjat med att ta kollagen pulver.
Har blivit dålig och lös i magen.
Undrar Om det är skadligt och hur mycket jag ska börja med att ta? och hur länge ska jag ta den dosen som du rekommenderar i så fall
Med vänlig hälsning, Heidi

Hej! Om du har en känslig mage kan du börja med väldigt lite och sakta öka dosen. Jag tänker att kollegen är något man fortsätter ta, inget jag tänkte sluta med. 🙂

Hejsan
Jag har använt clean collagen i 1 månad och märker på mina naglar som som blivit nästan hlt släta de är annars randiga man känner liksom ränderna i naglarna och så spricker de i ränderna och går av nu är de starkare.
Kommer helt klart att fortsätta

Hej , har börjat använda kollagen , men mitt hår har blivit så frissigt, eller burrigt ovanpå .
Är det så ibörjan när det börjar hända saker i kroppen.

Hej , har ätit kollagen i ca 3 månader och har fått så frissigt ( burrigt hår ).
Är det en sak som händer i början ?

Låter som att det beror på något annat. Har aldrig hört om det innan. Håret brukar snarare bli bättre!

Hej Fanny!
Jag äter vegetariskt/veganskt av etiska skäl. Jag har försökt googlat runt lite osv för att se ifall man kan hjälpa kroppen producera kollagen istället för att äta det direkt som kommer från djur (för att undvika animalieprodukt) men inte hittat. Du kanske är fel person att fråga, men har du något tips på hur en kan göra ifall en inte kan äta animalisk kollagen?
Tack på förhand!

Hej! Är kollagen glutenfritt? Spelar ingen roll om det är från kor eller torsk?

Ja det är 100% protein, inga tillsatser eller så. Allt på min sida och allt jag rekommenderar är alltid 100% glutenfritt. Det är en smaksak, ta det du tycker passar dig bäst! Kram Fanny

Kan jag ta både kollagen typ 1 och typ 2 samtidigt plus en omega 3 ( en kapsla av var per dan. Kan det blir överdos?

Hej! Läste på en sida som säljer clean collagen att det kommer från djur i Argentina. Började fundera lite på djurhållningen där och även antibiotika. Skulle vilja hitta något från Sverige. Finns det?

Hej finns det växtbaserat kollagen vi är 49 år och sonen 25 , för vi äter bara sådan mat, min man och son och jag ?

Hr en kollega på jobbet som jag skulle vilja få att förstå att kollagen är bra men finns det någon ”forskning” eller liknande, jag kan visa upp för honom? Han är väldigt hälsomedveten och tränar mycket man har börjat få led problem och artros mm. (50år) skulle vilja få honom förstå hur bra kollagen är men är svårt om jag inte kan” bevisa ” om du förstår vad jag menar?

Hej Fanny!
Jag har ätit kollagen i ca ett halvår nu. Har alltid haft sköra naglar, som bara har skivat sig. För första gången i mitt 53-åriga liv, har de nu blivit mycket starkare! Mina naglar har äntligen blivit fina! Jag kommer absolut att fortsätta med kollagen!? Tack för tipset ???

Hej Fanny! Tack för fin blogg.:)
Jag undrar vilket kollagen du skulle rekommendera för tablettform? För mig är det ett bättre format än tabletter. Jag har dessutom precis köpt Healthwell collagen plus, men upptäckte nu att den bara innehöll kollagen 2. Bör jag välja ett med 1 2 3 eller vilket bör jag satsa på både för hud,hår, naglar + träning,återhämtning?

Hej jag är 43 år ,jag har kollagen typ 1234 är det bra,eftersom jag är jätte stor rökaren ,tack

Hej ! Äter Clean collagen sedan länge, men tänker börja fasta 16:8. Kan man ta collagen på morgonen eller stör det fastan ?

Hej! Jag undrar kan man äta både kollagen och glutamin samtidigt? Jag försöker läka min tarm och funderar på att äta både msm och kollagen och glutamin. Går det? Tacksam för svar! ☺️

Hej,
Jag vill veta är det någon skillnad mellan valet av pulver eller kapslar form? om ja vad är skillnaden?
Kollagen stärker hår, frågan är innebär det mer växande för hår i kroppen såsom ben och armar? eller spelar inte stor roll? För man hör lite olika, att folk som är håriga så växer håret i kroppen snabbare ut, medans mindre hårig märker ingen stor skillnad, jag har dock gjort laser på hela kroppen så är lite rädd att håret kommer börja få växa igen efter att den har legat död i 10 år nu.
Om du har svar gärna skriva till mig tackar.. 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök