Enzymer, vad är det nu då? Det finns det väl tillräckligt av i den mat vi äter? Nja kanske är det enklaste svaret. Men vad 17 är enzymer? Varför behövs det? Vilka är bäst? Detta är några av alla de frågor jag fått från er på Instagram, och i det här maxade inlägget ska jag besvara allt!
Mitt eget intresse för enzymer började förra året när jag insåg hur extremt mycket de hjälpte mig och min hälsa. Det var ärligt talat som natt och dag. Jag vill med detta inlägg sprida kunskap om detta område, som är långt från färdigutforskat. Om det hjälper några eller många på samma sätt som det hjälpt mig blir jag väldigt glad.
Rabattkod hos Bodystore
Du får 100 kr rabatt vid köp över 500 kr. Gäller vecka 30 (20/7-26/7)
Ange koden LESSCARBS30
(kan ej kombineras med andra rabattkoder)
Enzymer – vad är det?
Enzymer är säkert något du hört talas om. Men det är inte alla som vet vad det är, hur de funkar eller varför de behövs i kroppen. Jag har försökt hitta liknelser som gör det hela glasklart. Det enklaste jag kan komma på är att enzymer är som en byggarbetare och näringen vi får i oss är byggnadsmaterial. Men enzymer är både rivnings- och byggarbetare i ett, eftersom de både skapar och bryter isär kemiska bindningar. Du kan ha en hel brädgård eller ett hus som behöver byggas om, men har du ingen som river och bygger då händer ingenting. Absolut ingenting.
Inga vitaminer, mineraler eller hormoner fungerar utan enzymer. Inga alls. Och vissa enzymer fungerar bara tillsammans med en mineral eller vitamin. Dessa kallas coenzym.
Enzymer består av proteiner och är alltså med och sätter igång olika reaktioner i kroppen utan att de själva förändras. En cell kan innehålla hundratals olika enzymer. Det finns metaboliska enzymer som hjälper till att skapa nya celler och medverka vid befruktning. Det finns matsmälningsenzymer som arbetar i mag- och tarmkanalen. Det finns också en tredje grupp som kallas matenzymer som finns i rå och okokt mat. Dessa är känsliga och förstörs lätt vid upphettning över 40 grader.
För att enzymerna ska aktiveras måste det vara rätt förhållanden. Det som spelar in är temperatur och olika samarbetspartners, till exempel vitaminer och mineraler i rätt mängd och balans. En annan aspekt är PH, men de flesta enzymer tål PH 2-9, som betyder att de inte förstörs av magens sura miljö. De har förmågan att ligga vilande tills miljön har det ultimata PH-värdet som behövs för att utföra den tilltänkta uppgiften, coolt va?
När kan det vara värt att testa enzymer?
Du kan inte fråga kroppen och säga “Tja kroppen, har du brist på enzymer eller?” Du måste gå på symptom. Det som är positivt är att enzymer inte är farligt att testa, och du märker snabbt om du upplever resultat. Detta kan såklart variera från person till person, men jag tyckte att min mage blev bättre på några veckor. Om jag glömmer att ta enzymer i samband med måltid kommer jag på det i takt med att jag får ont i magen, så jag märker absolut av skillnaden mellan att äta och att vara utan.
Saker som påverkar matsmältningen negativt är att äta väldigt stora portioner, och att äta enformigt. Det är inte heller bra att bara äta fett och protein, då missar du viktigt enzymer som du behöver och får i dig via grönsaker (och frukt) för att inte tala om mängden fibrer du inte får i dig. Enzymbrist märks inte tydligt förrän produktionen är mycket låg, runt 10-15 procent av hur nivån borde vara. Näringsupptaget blir däremot försämrat långt tidigare och det kan leda till både allvarliga och långsiktiga konsekvenser. Ta därför nedan symptom på allvar och testa enzymer av god kvalitet. Jag listar mina favoriter längre ner i detta inlägg.
Symptom/tillstånd som kan lindras/hjälpas med enzymer
- Du får ont i magen efter måltider
- Du blir gasig och uppsvälld
- Du blir väldigt trött efter att du ätit
- Du har problem med halsbränna
- Illamående och en känsla av att magen alltid är full.
- Du är över 50 år (vår enzymproduktion minskar med åren)
- Du lider av IBS, crohns eller ulcerös kolit
- Du har celiaki, pankreatit eller diabetes
- Du har eller tror dig ha läckande tarm
- Du har fet avföring (se min bajsguide nedan)
Exempel på olika enzymer
Maten vi äter spjälkas främst av amylas (kolhydrater), pepsin (protein) och lipas (fett). En av våra viktigaste enzymer är amylas, som finns i saliven och som påbörjar spjälkningen av matens kolhydrater, eller sockerarter som det heter med ett annat ord. När du tuggar blandas maten med saliv och amylas för att du ska kunna svälja den, men också för att starta matsmältningen. Därför är det så viktigt att tugga maten ordentligt, ta sig tid att äta och inte stressa i sig mat. OCH! Att även tugga smoothies, soppor och gröna drinkar. När du tuggar sänder du signaler till kroppen, som svarar genom att förbereda för matsmältningen med magsaft och ännu mer enzymer. Detta är också anledningen till att det inte är bra att alltid tugga tuggummi, eftersom kroppen hela tiden tror att mat är på väg, mat som aldrig kommer.
Amylas (bryter ner kolhydrater)
Amylas är ett enzym som hjälper dig att bryta ner kolhydrater. Det produceras framförallt i bukspottkörteln och från körtlar vid öronen, under tungan och under käken. Matsmältningen börjar redan i munhålan, och det är därför det vattnas extra i munnen om du äter något rikt på kolhydrater. Detta är också en anledning till varför det är så viktigt att tugga maten ordentligt. Detta är faktiskt också ett skäl till att inte tugga tuggummi som en vana. När du tuggar aktiverar du matsmältningssystemet, men det kommer inget ner till matsmältningssystemet som väntar och “luras” när inget kommer.
Pepsin (bryter ner protein)
Protein bryts faktiskt ner av flera olika enzymer. Pepsin som finns i magen, kymotrypsin kommer från bukspottkörteln, samt trypsin och proteas. Om du mår illa bara av tanken att äta kött eller upplever det väldigt jobbigt för kroppen att ta hand om har du förmodligen brist på pepsin som behövs för att lösa upp kollagenstrukturen i kött. Proteinets nedbrytning börjar i magsäcken och fortsätter sedan i tarmen.
Något annat viktigt med dessa proteinenzymer är att de också har en inflammationshämmande effekt, de är blodförtunnande och hjälper till vid kroppens utrensning samt att de hjälper kroppen att identifiera ogynnsamma cellväxter (detta är endast några exempel vad de gör, de kan ännu mer än detta). Det gör att proteolytiska enzymer är extremt viktiga och de spelar stor roll för en god hälsa.
Lipas (bryter ner fett)
Fett du äter bryts ner av enzymet lipas. Det produceras i liten mängd i munnen, i magsäcken, men framförallt i bukspottkörteln. Fettet (lipiderna) bryts ner av gallan, som tillverkats i levern (och sedan frisatts från gallblåsan, via gallgången) Du kommer alltså alltid ha galla, även om du tagit bort gallblåsan, bara att du inte “samlar på dig” ett litet lager i gallblåsan. Med detta sagt är det inte alltid lösningen att operera bort gallblåsan så är alla problem lösta. Hur som, gallan i sig består av lite olika komponenter som tillsammans spjälkar fettet och är viktiga för kroppens avgiftning.
En av dessa komponenter är kolesterol, och om man har en försämrad spjälkning av fett kan det bildas kolesterolklumpar i gallgångarna eller i gallan. Då får man diagnosen gallsten, som kan vara extremt smärtsamt och försämra gallproduktionen. Om man har stopp i gallgångarna kan detta självklart leda till att man får mindre galla i tarmen som kan spjälka fettet.
Symtom som indikerar brist på enzymer som bryter ner fett är framförallt illamående när du äter fet mat (därför man ska öka fett succesivt vid högfettskost) att du har fet avföring, att du har höga blodfettvärden och/eller problem med hjärta och kärl.
Andra viktiga enzymer
Cellulas
Hjälper till vid nedbrytningen av grönsaker och frukt. Detta enzym tillverkas inte i kroppen, därför måste vi tillföra det via kosten genom att äta grönsaker och frukt. Brist på cellulas leder till sämre näringsupptag.
Bromelain, Papain och Proteas
En bunt växtenzymer som bryter ner protein. Dessa har goda effekter vid inflammationer och kan vara värt att tillföra för den som tränar som gärna vill ha effektiv nedbrytning av protein för muskeltillväxt och underhåll.
Fytas
Är ett salt av fytinsyra. Detta är spannmålets, fröernas, nötternas och baljväxternas källa till fosfor. Som en näringsbuffert för att de ska komma igång och gro. Om man inte blötlägger dessa ovanståande får man i sig mycket fytat som gärna binder till sig mineraler. Vilket gör att din näringsstatus påverkas. Vissa djur kan bryta ner detta själv, det kan inte vi människor göra, det är fakta. Fytas behövs dock för att bryta ner viss frukt, men det är väldigt, väldigt ovanligt att lida brist på detta, eftersom de allra flesta av oss får i oss fytat via spannmål, frön, nötter och baljväxter. Läs gärna detta inlägg hur du blötlägger baljväxter.
Enzymer – dessa rekommenderar jag
- BIO GEST från Thorne – innehåller förutom flera enzymer även oxgalla för att hjälpa avgiftningen och för att få igång en effektiv nedbrytning av fett. Denna har jag ätit i 1 år, älskar!
- Ergozyme Great Earth Dessa innehåller flera enzymer för bättre matsmältning, oxgalla för att hjälpa nedbrytningen av fett och avgiftningen och dessutom probiotika för att stötta tarmfloran.
- Magsyra balans Holistic – vegansk, innehåller ett antal enzymer och fokuserar även på att få igång normala/effektiva nivåer av magsyra.
- AllZym DPP IV Alpha Plus – är ett allsidigt enzymtillskott med ett gäng olika matsmältningsenzymer.
- LipoZym Alpha Plus – Dessa är lite extra fokuserade på att bryta ner fett (men innehåller fler enzymer) jag äter dessa och Biogest.
- Digest Helhetshälsa – Också fokus på att öka mängden saltsyra i magsäcken.
Skitsnack – hur tyder jag mitt bajs?
Något vi alla gör, oavsett om vi vill det eller inte. Att bajsa är helt naturligt, och ditt bajs kan säga dig ett och annat. Det är viktigt att ha koll på sitt bajs, och att lära sig att tyda det. Det är normalt att bajsa varje dag, vissa menar 1-2 ggr om dagen, andra vid varje större mål. Bajsar du inte varje dag är du förstoppad. Det är inte normalt att bajsa en gång i veckan. När vi ändå pratar om vad som är normalt är det faktiskt helt normalt att fisa upp till 20 gånger per dag. Men är de extra stinkade kanske du bör se över om du äter något som du kanske inte tål. Det kan också inledningsvis vara mycket fisar i luften om du börjar äta mer grönsaker, men det brukar rätta till sig.
Kolla färgen på bajset
Brunt bajs – Normalt och tecken att gallan funkar bra. Det ska gärna vara ljusare brunt än mörkare.
Svart bajs – Kan bero på olika saker, tillskott/läkemedel, om du ätit massor av blåbär. Om det är svart, med konstig tjock konsistens och luktar illa kan det vara en blödning, så kallad melena. Detta får man vanligtvis vid magsår eller blödningar i övre delen av matsmältningskanalen. Är du minsta osäker, kontakta vården, om det är Melena kräver det ofta akut sjukhusvård.
Grönt bajs – Brukar vara ett tecken på att maten rört sig för snabbt genom kroppen eller att du ätit väldigt mycket gröna grönsker, alger eller liknande med mycket klorofyll. Har du inte gjort några större skillnader mot innan men får grönt bajs kan det vara ett tecken på något allvarligare (men behöver givetvis inte vara så) som exemeplvis celiaki eller tarmcancer. Ta därför dessa tecken på allvar om du inte förstår hur det uppkommit.
Gult bajs: Detta i kombination med en oljig konsistens beror ofta på att du har fett i avföringen, och att du inte har förmångan att bryta ner fettet ordentligt. Det kan ha flera orsaker, du kan ha brist på enzymer som bryter ner fett. Antingen ligger problemet hos bukspottskörteln som har svårt att tillverka enzymet, eller så blockeras transporten av enzymet, exempelvis av en matintolerans eller liknande.
Rött bajs – I bästa fall har du ätit för mycket rödbetor (kan även färga urinen röd) i värsta fall är detta ett tecken på cancer. Oftast blöder det i den senare delen av matsmältningskanalen, eftersom det inte hunnit bli svart ännu. Händer det någon gång behöver det inte vara farligt, men sker det regelbundet, mycket eller väldigt ofta bör du söka vård.
Ljusgått/vitt – färlöst bajs betyder ofta att du har brist på galla som ger den bruna färgen. Detta kan bero på flera saker, några av dem är: problem med leverns avgiftning, gallstenar eller inflammation i bukspottskörteln. Ser bajset ut så här under en längre tid – kontakta vården!
Konsistens på bajset
Korvarnas korv – slät, korvformad eller lite som en cylinder – GRATTIS, din mage verkar må toppen!
Hård och i kulor – Du är troligtvis förstoppad. Drick mer vatten, träna mer, gå på toa direkt när du känner dig nödig.
Flytande korvar – Kan ha flera betydelser – Du äter för mycket fett, du har väldigt mycket gaser, du äter massor av bönor, kål och liknande.
Korvformen är där men det är mer klumpigt eller sprickor – Du behöver dricka mer och oftast även äta mer fibrer.
Mjukt och klibbigt – Kan bero på att kroppen inte absorberat fett som den ska.
Helt vattnigt – En klassisk diarré, som du kan fått av virus, bakterier, parasiter eller att du ätit något dåligt. Det kan också vara tecken på IBS eller matallergier. Viktigt här är att dricka massor!
Frågor och svar från mina följare
Tack Fanny, men vilka enzymer ska just jag ta?
Rent generellt brukar de som är mest effektiva vara ett kombinationstillskott. De innehåller både enzymer, saltsyra och galla som exempelvis Ergozyme Great Earth eller Biogest som jag tycker är riktigt bra tillskott.
De passar ju inte dig som är vegan, då får du ta något helt vegetabiliskt, exempelvis AllZym DPP IV Alpha Plus eller Helazym från Helhetshälsa. De är allsidiga enzymtillskott med ett gäng olika matsmältningsenzymer.
Jag lider sura uppstötningar och äter medicin som hämmar magsyreproduktionen, vad säger du om det?
Om du har ett magsår kan detta självklart kännas underlättande eftersom saltsyrans frätande effekt kan ge smärta och blödningar. Dock beror de allra flesta magproblem på underproduktion av saltsyra som gör att maten åker upp och ner snarare än en överproduktion. Medicinering som hömmar saltsyraproduktionen kan påverka matsmältningen oerhört negativt. Det brukar dock inte rekommenderas (enligt bipacksedel) att äta dessa mer än 2 veckor upp till en månad i sträck. Om man hämmar sin saltsyraproduktion försämrar det matsmältningen och då även näringsupptaget. Det är därför bättre att äta tillskott av enzymer, för att få igång kroppens egen enzymproduktion och på ett naturligt sätt minska problem med sura uppstötningar och matsmältningen.
En annan viktig aspekt på detta är att förstå vad magsyran gör. Dess är att hjälpa kroppen att ta död på bakterier i maten, samt aktivera pepsin för att bryta ner proteiner. Proteinerna behövs för din muskevävnad, men också för att skapa enzymer! Detta innebär alltså att om du äter dessa tabletter under längre tid kommer du öka risken för att få svamp, virus, parasiter och bakterier samt att din enzymproduktion och proteinsyntes fungerar sämre.
Jag har nyligen hjälpt en kompis med reflux att övergå från dessa tabletter till enzymer, och han upplever att problemen är så gott som borta!
Jag är sjukt muntorr, är det ett problem?
Att vara muntorr är såklart inte bra, eftersom det är en viktig del i matsmältningen att ha tillräckligt med saliv och för att kunna fritsätta amylas. För att undvika problem kan du skölja munnen ofta, dricka mycket vatten, undvik all typ av söt dryck. Hålla munnen stängd. Använd tandtråd och borsta tänderna noga. Tugga maten noga och ät mycket råa grönsaker. Något annat du kan göra är att testa att äta mer havtorn. Du kan ha dem i smoothie, på yoghurt eller pressa till juice (utan socker). Havtorn är väldigt rika på Omega 7, som är en kroppsegen fettsyra, som främst finns i hudens och slemhinnornas cellmembran. Havtorn används på kinesiska sjukhus, för att lindra magsår och brännskador. Här finns membrasin som är kapslar, här finns havtornspulver. Och frysta havtorn finns i din närmsta matvarubutik.
Jag märkte när jag åt LCHF att jag inte kunde äta så mycket fett. När jag slutade med fett blev det bättre. Är det ett bra förhållningssätt?
Detta är vanligt och tyvärr ingen bra lösning. Personer som har problem med enzymproduktionen undviker fet mat och upplever att besvären går över. Men då är det ju också svårare att upptäcka att du har brist på enzymer. Och fett är ett livsviktigt näringsämne! Att minska på fettet i sin kost om du har problem med magen är ingen bra metod för att bli kvitt magproblem. Börja med enzymer istället, så du kan fortsätta äta fett och se till att din lever, galla och bukspottskörtel mår bra.
Jag kan inte bryta ner fett så bra, har fett i avföringen. När ska jag ta lipidenzymer?
Lipidenzymer bör du ta mellan måltiderna om de ska verka på gallan, eftersom de ska aktiveras i tarmen och inte spjälkas med maten. Men om du äter en brakmiddag med mycket fett eller om du har väldigt mycket problem kan du ta mellan och tillsammans med måltiderna en period för att stötta kroppen. Jag rekommenderar dessa lipidenzymer, äter dem själv och tycker att de är toppenbra.
Vilka enzymer passar mig som har opererat bort gallblåsan?
Gallblåsans huvudsyfte är att lagra galla som produceras av levern och att sedan släppa ut det i ditt matsmältningssystem när kroppen ska bryta ner fett. Om man har opererat bort gallblåsan kan man alltså få svårare att bryta ner fett. Välj därför en sort som innehåller oxgalla eller ämnen som stimulerar produktionen av galla. Välj ett kombinationstillskott, exempelvis Helazym från Helhetshälsa.
Det kan också vara skön att ta extra tillskott av lipasenzymer om man äter något riktigt fett, jag brukar som sagt använda dessa dessa lipidenzymer från Alpha Plus.
Kan man ta enzymer och probiotika på samma gång?
Det går jättebra! Jag har själv gjort detta under det gångna året, eftersom mitt avföringsprov visade att jag hade ett gäng olika parasiter(!) och 0% (gick ej att ens uppmäta 1% mjölksyrebakterier i min tarm, TROTS att jag ätit probiotika i flera år! Om du äter enzymer och din tarm blir mer effektiv och läker, kommer
Har enzymer några biverkningar?
Alltid när du testar något nytt kan kroppen reagera. Det vore ju konstigt annars. Det är också därför jag alltid “tjatar” om att inte börja med maxdos “för att min kompis” eller “lesscarbs gör så”. Du är du. Första tiden kan du märka att kroppen reagerar. Du kanske behöver bajsa flera gånger per dag, du kanske blir lite mer gasig eller får mindre mängd bajs. Detta brukar ge sig efter några dagar.
Om du har en mycket skadad tarm (tarmslemhinnor) eller kraftig inflammation kan du reagera kraftigare. Då är det extra viktigt att börja försiktigt. Du kan till och med öppna kapslarna och blanda i kall mat/dryck.
En annan grej man kan märka är det som kallas “die-off” vilket betyder att Svamp (candida) dåliga bakterier, virus och andra mikrober kan dö och det kommer ut toxiner i systemet. Då kan man må dåligt, få utslag, må illa, ont i magen och bli väldigt trött. Men detta borde man ju egentligen bli glad av, eftersom det är ett tecken på att kroppen renas. Men jag skulle inte rekommendera någon att lida eller må helt skit. Bättre att ta det lugnt och låta kroppen renas. Dra ner dosen ett tag, drick den gröna drinken (avgiftande) och börja sakta med enzymerna igen. Ett bra sätt är att ta en kapsel, vänta några dagar, ta en till, och sedan ta oftare tills du klarar en bra dos (3 tabletter om dagen, en till varje mål ungefär)
Kan man ge enzymer till barn?
Ja det går bra. Enzymer skadar inte kroppen och skapar inte obalanser. Om du har ett barn med mycket problem med magen skulle jag absolut testa. Börja försiktigt. Om barnet äter väldigt lite (som kan bero på magont eller att det är jobbigt att processa maten utan att barnet kan sätta ord på det) kan du ta mindre doser än om barnet äter bra.
Du kan öppna kapslarna om barnet inte kan svälja dem, och ta kanske hälften. Blanda i kall mat/dryck (enzymer dör över 40 grader), och undvik att få pulvret i ögonen/näsan.
Kan det skada min egen produktion om jag börjar ta tillskott?
Nej. Detta är ordentligt studerat, och det finns inget som tyder på att kroppens egen produktion av enzymer minskar av att man tar ett enzymtillskott. Det är snarare så att enzymer kan hjälpa en skadad tarm och minska toxiner. På sikt kan kroppens egen produktion av enzymer öka och behovet av att ta tillskott minska, vilket leder in på nästa fråga.
Hur länge ska man hålla på med enzymer?
Om du tar enzymer kontenuerligt under 1-2 år kan kroppen återhämta sig så pass mycket att den egna produktionen stabiliserats. Du kan också läkt ut din skadade tarm och blivit av med allergier. Kort sagt kan man säga att behovet av enzymer brukar minska efter några år.
Jag har ju som sagt ätit enzymer sedan sommaren -19, och ibland testar jag att hoppa över en kapsel (eller om vi äter borta eller liknande) det brukar INTE vara bra, så jag känner att jag inte kan sluta ännu. Jag kommer att fortsätta, och testa då och då om det känns “som vanligt” efter en måltid, eller snarare som det känns efter att ha tagit enzymerna. Jag förväntar mig att det tar några år, min tarm var i riktigt uselt skick och mina matallergier var många.
12 kommentarer
Hej! Tack för bra inlägg! Tänkte höra om du har någon koll på hur det är med att äta enzymer och samtidigt äta Levaxin?
Detta var väldigt undervisande och jag sparar detta inlägget för jag kommer definitivt komma tillbaka till detta igen.
Vad glad jag blir, tack!
Vad roligt att höra. Tack för din kommentar. Kram Fanny
Hej!
Tack för ett intressant inlägg! Jag har Ibs och även problem med halsbränna o.s.v. Kan det vara farligt att prova med enzymer, jag menar ifall besvären jag har beror på för mkt saltsyra…hur vet jag det?
Du skrev också att du hade många matallergier, är det ngt du blivit av med (svara om du vill:))? Är många livsmedel jag inte kan äta i dagsläget och mitt mål är att läka tarm och mage!:)
Gott nytt år!:D
Hej! Den vanligaste orsaken till halsbränna är för lite saltsyra, så jag skulle absolut testa enzymer. Som med allt kan man behöva börja mjukt och trappa upp långsamt. Jag har snarare fått fler med åren, vilket såklart inte är roligt! Men jag jobbat på det. Kram!
Hej,
Hittade det här inlägget.
Jag tycker inte att jag får så märkbar effekt av de enzymer jag testat (flera olika). Hade du ändå fortsatt? Det kostar ju också… men jag tänker om det ändå kan vara fördelaktigt på sikt även om jag inte märker av det i stunden…? Hur lång tid hade du gett det? Jag har mycket problem med magen, så någonting är det ju iallafall… 😛
Så spännande läsning , har opererat bort gallblåsan och har efter det problem med maten och att jag har lagt på mig massa ” extra kilon ” . Vet inte om vikten beror på operationen men upplever att jag inte har samma förbränning . Ska absolut testa enzymer .
Hej och stort TACK för mycket bra inlägg om enzymer!
Jag har tagit enzymer i många år nu (Zymfoni från Revivabio) och det fungerar tillfredställande. Vad jag ibland funderar över är att vissa av enzymerna tillverkas med hjälp av mögelsporer (Aspergillus niger) och hur det påverkar mig på sikt? Jag delar dessutom kapslarna och tar enzymerna direkt i munnen, då jag har svårt att svälja kapslar/tabletter. Vid test av min tarmflora (gutfeeling labs) så hade jag också obefintliga mängder av mjölksyrabakterier trots flerårigt intag av probiotika/synbiotika, vad gör du för att försöka öka dem?
Superintressant och informativt inlägg! Du nämner tuggummi och att man inte ska tugga ”i onödan”. Men kan det hjälpa frisättningen av enzymer om man tuggar tuggummi efter maten, alltså att det kommer lite extra enzymer till maten man ätit?
Tack för intressant artikel. Kan enzymer hjälper vid chronisk förstoppning?
Det kan vara värt att testa! Lägg gärna till mer vatten + mer rörelse också. Två mycket viktiga saker. Hälsningar Fanny