ljusterapi solljuslampa

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Annonssamarbete med Bodystore.com

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker faktiskt skillnad på min höst/mörker-trötthet. Som faktiskt varit värst på många år.

Ljusterapi hemma – varför?

Höst- och vinterdepression är ett fenomen som faktiskt är ganska vanligt på våra breddgrader. Några få procent av oss söker medicinsk hjälp, medan de som inte söker hjälp förmodligen är många fler. Vissa klarar sig bättre genom att åka till soliga fjällen eller sol- och badsemester under vinterhalvåret, medan andra tror att det är “så det ska vara” på vintern när det går långsamt och känns tröttsamt, tungt och deppigt. 

Vad händer rent kemiskt i kroppen när vi utsätts för mindre sol och ljus? Hormonet melatonin har en huvudroll, även om man inte i forskningen kan säga exakt hur melatonin leder till sömnighet. Det är i alla fall hjärnans sömnhormon, som gör att vi blir trötta och vill sova. 

När ljus faller på ögats näthinna skickas signaler via nervsystemet till den del av hjärnan som styr vår kropps dygnsrytm. Därefter skickas signaler som stoppar det organ som utsöndrar melatonin. Det gör att våra nivåer av melatonin hålls låga under dagen. När det sedan mörknar ökar melatoninhalten i kroppen igen. Melatoninet säger till kroppen att det är dags för vila, och vi blir sega och sömniga. Om det istället är mörkt större delen av dagen störs denna rytm som är naturligt inbyggt i oss. Förutom att vi blir trötta och nedstämda får vi även störd sömn, och stressnivåerna ökar. En negativ spiral helt enkelt, och det är inte bara att “rycka upp sig” och “kom igen nu” det ligger djupare än så.

ljusterapilampa
Såhär ser det ut när jag sitter och jobbar. Jag brukar såklart tända upp också, men då hade du inte sett lampan lika bra.

Daylight lamp TL 30 från Beurer – för ljusterapi hemma

Enligt tillverkaren: Ljuset kan användas förebyggande eller användas terapeutiskt, som ljusterapi hemma.

Beurers Daylight lamp TL 30 ger dig ljus när det är mulet, mörkt och motsatsen till soligt, under de mörkare årstiderna.

Använd din ljusterapilampa såhär

Jag rekommenderar att du använder din ljusterapilampa hemma från oktober och framåt, tills du känner dig pigg av ljuset du får på dagtid.

  • Använd lampan till frukost, minst 20 minuter eller varför inte ta med på jobbet och ställ på skrivbordet.
  • Titta gärna in i lampan vid korta tillfällen, men stirra inte in i den, i början kan man få lite ont i ögonen och huvudvärk, men det går oftast över inom någon vecka.
Storlek
  • Storlek: 236 mm x 156 mm x 26 mm (ungefär som en iPad)
  • Vikt: cirka 326 g
  • Garanti: 3 år
Sollampa Beurer
Liten som en iPad, perfekt att ha med på jobbet. Du startar med en knapp och du får adapter och förvaringspåse.

Räcker det inte med lampor inomhus?

Det räcker inte att tända lampor inomhus för att påverka melatoninet. Då skulle du behöva minst tre gånger starkare än normala glödlampor/lyrör. Mysfaktor noll med andra ord, haha! 

Styrkan på ljuset kallas lux. Det står för lumen per kvadratmeter, alltså hur mycket av ljusflödet som träffar en bestämd yta. Inomhus har man ungefär i snitt 50-60 lux, och på kontoret cirka 10 gånger mer. I solsken en fin sommardag är det ungefär 100 000 lux. Om du har en ljusterapilampa från Beurer är den ungefär 10 000 Lux (vid ett avstånd på 13-20 cm)

Fler tips i mörkret

  • Tänd alla lampor hemma på morgonen. Så mycket ljus som möjligt!
  • Släck ner en stund innan du lägger dig, stäng gärna av skärmar och Tv/datorskärmar.
  • Ta en promenad varje dag, i ljuset som är. Tio-femton minuter är bättre än inget.
  • Sitt med din sollampa vid datorn, några timmar per dag.
  • Glöm inte D-vitamin, september-maj jag har ett helt inlägg om det!
Ljusterapi hemma
Jag har blivit smått besatt av lampan, och även min man och barnen tänder upp den på morgonen till frukost.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

4 kommentarer

Hej bästa Fanny! Måste först och främst säga att jag ÄLSKAR din blogg, instasida och podden! DE är typ min terapi mot vintermörkret 🙂 Men sen hade jag ett par frågor. Jag är gravid och jag känner av vintermörkret och nedstämdheten som aldrig förr. Det kanske är en jättedum fråga men är det ok att använda en sån lampa vid en graviditet? Kan inte tänka mig varför det inte skulle vara det men det är så himla många förbud mot allt hela tiden så jag ville höra om du vet. Sen undrar jag också om vad du tycker om D-vitamintillskott under en graviditet. I vanliga fall tar jag 4000 IE dagligen under vinterhalvåret men är samma doser ok som gravid?

Så tacksam för svar och för din blogg i allmänhet!

Tack för tipset! Har sedan flera år bakåt en wake up light från Philips som hjälper mig vakna på morgonen under vinterhalvåret.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök