Pollenallergi är ganska vanligt och vi alla känner nog någon som har stora besvär. I Sverige har cirka 30 procent av befolkningen pollenallergi (källa Astma & allergiförbundet) Här kommer enkla tips och råd vid pollenallergi, samt vilka tillskott som finns att testa.
Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – vad är bäst mot pollenallergi – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du eller någon närstående har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården Jag är utbildad kostrådgivare samt besitter 13 års egna studier kring kost och hälsa utöver min utbildning.
Rabattkod hos Bodystore vecka 27 2024
FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR
Rabattkod: FANNY27
Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.
Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!
De vanligaste träd som allergi förknippas med är lövträd, där björk, hassel och al är vanligast. Till de vanligaste pollenallergierna räknas också gräs och gråbo. Både gräs, gråbo och björk är vindpollinerande, vilket betyder att pollenet sprids med vinden. Vissa är även känsliga för sporer som kommer från mossor, alger, ormbunkar och svampar, även om det inte är lika vanligt förekommande.
Det många inte tänker på är att pollensäsongen pågår stora delar om året. Hassel och al är tidiga sorter, medan björk och gräs är senare, men kraftigare, då halterna kan vara mycket höga och pågå under en längre tid.
Vad kan man göra för att lindra pollenallergi?
Det finns en hel del saker man kan testa, men alla är inte lika enkla att implementera i sin vardag.
- Undvik pollen: Det är ju lättare sagt än gjort många gånger. Men när det är som värst kan du i alla fall försöka undvika områden där den pollensort du reagerar mest på finns i stor utsträckning. Hitta på något inomhus som får dig glad!
- Rena luften inomhus: Använd en luftrenare med HEPA filter för att minska pollenmängden i ditt hem.
- Håll fönster och dörrar stängda: När pollensäsongen är i full gång och du har besvär, undvik att ha fönster och dörrar öppna på morgonen och kvällen när pollenhalten i luften är som högst.
- Tvätta kläder och hår: Tvätta kläderna mer ofta och ta en snabb dusch när du kommer in för att få bort det pollen som fastnat på dig och dina kläder.
- Stressa av: Allergi är en stressreaktion på ditt immunsystem, och om du dessutom lider av mycket stress kan avslappningsövningar, andningsövningar och yoga vara till hjälp för att lugna systemet. Det kommer inte ta bort din pollenallergi, men hjälpa dig att slappna av.
Det är viktigt att komma ihåg att alla människor är olika. Ett av dessa knep kan hjälpa någon mycket och en annan lite eller inte alls. Den viktigaste poängen är att om du har allvarliga problem eller problem som påverkar din livskvalitet betydligt, är det bäst att rådgöra med en läkare för att diskutera behandlingsalternativ som kan vara lämpliga för dig.
Kan man förebygga pollenallergi?
Många jag känner, pratat med och hjälpt har upplevt förbättringar med hjälp av vissa tillskott och örter. Till örter och växter hör bland annat nässla och gurkmeja. Men de vanligast frekventa hjälpmedlen jag vet om är ett gäng tillskott som jag listat nedan.
Innan du använder något nytt tillskott eller ört, och du har läkarkontakt, prata med hen för att vara säker på att det är säkert för dig och inte påverkar de mediciner du använder.
Pollenallergi tillskott
- PollenOptimal: Använd med fördel PollenOptimal mot besvär av luftburna allergener som pollen och pälsdjur. Min dotter äter dessa under hela säsongen. Du kan också använda dem före möte med pälsdjur.
Effekten börjar efter 30 minuter och varar upp till 12 timmar. Det bästa är att ta PollenOptimal på morgonen, för att få optimal effekt under dagen. Kapseln kan öppnas och blandas i lite vatten eller på frukosten. Det smakar lätt syrligt.
- Helazym: Osmälta proteiner triggar ditt immunsystem. Därför kan det vara en god idé att stötta med enzymer. Jag föredrar att använda Helazym som ett ett bredspektrumtillskott, men även Bromelain är effektivt, läs mer om den längre ner.
Helazym från Helhetshälsa innehåller tio olika enzymer. Bland annat tre sorters proteaser, vars uppgift är att spjälka proteiner till aminosyror. Enzymerna i Helazym framställs med hjälp av olika mikroorganismer, för att sedan renas från dessa. Kvar finns en mycket ren produkt.
Helazym är ett tillskott som är 100 % vegetabiliskt, och därför kan även vegetarianer och veganer använda dem.
Kapseln innehåller bara enzymer och fyllnadsmedel och är utan onödiga tillsatser.
- Bromelain: Bromelain är en helt naturlig produkt som utvinns ur ananas och innehåller proteaser (proteinspjälkande enzymer) och andra ämnen från ananas. Pollenoptimal innehåller redan Bromelain, men du kan ta en extra kapsel till lunch, speciellt när pollenbesvären är som värst.
Förutom de olika proteinspjälkande proteiner innehåller Bromelain också andra enzymer, som peroxidas och cellulas. Tack vare av Bromelainets breda pH-aktivitet är det verksamt både i magsäckens sura och i tunntarmens basiska miljö.
- Omega 3: Omega 3 från Helhetshälsa är en favorit sedan lång tid tillbaka. Den är snäll för djur och miljö och har ett grymt innehåll med lång hållbarhet. AlgOmega3 utvinns från mikroalgen Schizochytrium sp i slutna tankar, vilket betyder att slutresultatet är rent och kontrollerat. AlgOmega3 är en vegetabilisk Omega 3 med 250 mg DHA och EPA, för dig som inte äter fisk eller behöver extra intag av Omega-3 fettsyror. Den passar ALLA och är speciellt lämplig för veganer, vegetarianer, gravida, ammande och fiskallergiker.
En kapsel ger 500 mg algolja/kapsel och totalt 250 mg omega 3 fettsyror. Om man vet med sig att man ätit mycket omega 6 rika livsmedel över tid kan man ta en större dos i några veckor, förslagsvis 2-3 kapslar.
Har du inflammatorisk sjukdom, är gravid eller behöver stötta upp hjärta/kärl kan man också ta en större dos. Till barn rekommenderas 1 kapsel/dag. Punktera kapseln och pressa ut innehållet på en sked eller i barnets mat, funkar även bra för dig som inte vill äta kapseln.
- Probioplex: Goda bakterier lugnar immunsystemet. Därför kan det vara en god idé att ta Probioplex. Mjölksyrabakterier tillhör vår normala tarmflora. Något jag väljer att äta varje dag. Ju fler bakteriestammar per kapsel desto svårare är det att få dem att överleva tillsammans. Det viktigaste är inte antalet bakterier som fylls i kapseln utan hur många som överlever.
Probioplex innehåller 5 livskraftiga bakteriestammar, testade för att överleva tillsammans och under lång tid. Genom en mikroinkapsling för att komma levande genom magsäcken. Med Inulin som mat till bakterierna och frystorkade för att vara stabila i rumstemperatur så att de kan tas med på resor.
- C-vitamin C-vitamin bidrar till immunsystemets funktion (att hålla ditt immunförsvar starkt) och till nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion. Helhetshälsa C-vitamin askorbinsyra, 90 kapslar Ett bio-identiskt C-vitamin med högsta möjliga renhet. Ett prisvärt alternativ för dig som vill ha ett rent C-vitamin i sin naturliga form (askorbinsyra är samma form som vitaminet har i frukt, grönsaker och bär)
- Zink: Zink Optimal från Helhetshälsa är ett zinktillskott som innehåller hela 25 mg zink per kapsel. Zink finns i alla kroppens celler, och behövs för att kroppens immunsystem ska fungera på bästa sätt. Zink har många andra funktioner i kroppen, bland annat bidrar det till normal kognitiv funktion (alltså hjärnans mentala funktioner som tänkande och minne). Att bibehålla normalt hår, normal hud och normala naglar. Zink spelar också en viktig roll i ämnesomsättningen, vid celldelning, celltillväxt och sårläkning för att nämna några.
MSM vid pollenallergi
MSM finns i flera varaianter från Helhetshälsa
MSM, som står för metylsulfonylmetan, är en naturlig källa till organiskt svavel. Organiskt svavel är ett essentiellt ämne som finns i kroppens alla celler och som är viktigt för många av kroppens vävnader och dess funktioner.
MSM utgör en av byggstenarna i kollagen. Kollagen är kroppens mest förekommande protein och avgörande för att hålla huden, leder, ligament, slemhinnor med mera starka och spänstiga. Brist på MSM kan visa sig som torrhet, sprickor, eksem och andra hudbesvär. Inför pollensäsongen kan därför MSM vara värt att testa. De som använder det brukar säga att de använder MSM för att stärka upp sina slemhinnor inför säsongen.
MSM-tillskott finns både i pulverform och som kapslar. De flesta pulver smakar något beskt och därför tycker jag att det är smidigast att blanda ner pulvret i en smoothie eller i yoghurten. Upptaget av MSM i kroppen ökar om du samtidigt intar C-vitamin. Därför är det bra att kombinera med livsmedel som är rika på C-vitamin eller med ett bra C-vitamintillskott. Det finns också flera sorters MSM-tillskott som är kombinerade med C-vitamin.
Ett annat alternativt sätt att få i dig MSM är genom att smörja in det på kroppen. Det finns många olika färdiga krämer och salvor du kan köpa. Du kan dessutom göra din egen MSM-spray genom att blanda en del MSM-pulver med 6 delar vatten.
Äta MSM vid pollenallergi:
MSM ingår av ovanstående skäl i PollenOptimal, men i förebyggande syfte inför pollensäsongen kan du lägga upp det i stil med detta:
- Börja 2-3 månader före pollensäsongen.
- Trappa upp från ½ krm till 1 msk 3 per dag, men gå långsamt fram och lyssna in din mage.
Vad ska man inte äta vid pollenallergi?
Här finns det olika tycke och smak. Många i min krets (hälsosvängen) menar att man bör undvika båda mjölk (slembildande) och gluten, men mig veterligen finns ingen tydlig koppling mellan dessa sett till forskning. Jag har däremot arbetat med flera (i min roll som kostrådgivare) som upplevt förbättringar i sin allergi när de av andra skäl uteslutit mjölk, gluten eller båda två. Jag anser att om man har jobbiga besvär är det inte så farligt att under en tid, låt oss säga 1-2 månader, testa sig fram med den kost som ger bäst mående. För en mattdagbok och skriv gärna lite anteckningar kring hur du upplever kroppen.
Personligen tror jag inte att stora mängder gluten (låt säga där flera portioner innehåller större mängder gluten) i längden är bra för kroppen. Så det skulle vara det första jag testade att dra ner på/minska/utelsuta om jag upplevde stora problem. Är du nyfiken och vill veta mer, läs gärna:
- Tips, fakta och recept för att äta glutenfritt
- Äta mejerifritt enkelt, tips och recept
- Paleokost – allt du behöver veta
- Hur äter man antiinflammatorisk kost? Tips och råd
Björkpollen – korsallergi
Korsallergi är ett begrepp många känner till, men ibland tänker man inte på det då det kan komma och gå eller fungera mer eller mindre bra. Min dotter är exempelvis känslig mot björkpollen. Och när det är som värst kan hon inte äta färska morötter. Morötter funkar bra för henne andra delar av året. Det finns också korsallergi mellan björkpollen och selleri, även om det är mindre vanligt.
Vanligast är att man får en reaktion av hasselnötter och äpplen. Vissa har problem med fler nötter, som mandel och valnötter. Stenfrukter är också en vanlig variant, där ingår körsbär, plommon, persikor, päron och aprikoser för att nämna några.
Tips på andra hälsoartiklar
- Vitaminer till barn – en miniguide
- Äppelcidervinäger, varför, till vem och när?
- Lär mig mer om Zink
- C-vitamin – hur får man i sig det på bästa sätt?
- Enzymer – kost, tips och tillskott
- Mjölksyrebakterier
- Kollagen allt du behöver veta
- MSM – vad är det och hur använder man det?
- Stress, tips råd och fakta
- 15 saker som förbättrar din hälsa