Vitaminer till barn

Vitaminer till barn – en miniguide

Annonssamarbete med Helhetshälsa

Vitaminer till barn är ett mycket efterfrågat ämne i mina kanaler. Hur man säkerställer att våra barn får i sig de näringsämnen de behöver är något många föräldrar har funderingar kring. Det finns många barn som äter dåligt, som har en selektiv kost, som har allergier eller är vegetarianer eller veganer för att nämna några skäl. I den här artikeln kommer vi att utforska mina favoriter när det kommer till vitaminer och kosttillskott för barn. Vad jag väljer att leta efter och vad jag tycker är viktigt. Jag ska också svara på flera av era frågor. 

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg – vitaminer till barn – inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du eller ditt barn har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården Jag är utbildad kostrådgivare samt besitter 13 års egna studier kring kost och hälsa utöver min utbildning. Faktagranskare har även gått igenom detta inlägg.

Vitaminer till barn

Barn som inte enbart ammar behöver en balanserad kost som ger alla nödvändiga näringsämnen, inklusive vitaminer och mineraler. Dessa är avgörande för barns tillväxt, immunförsvar och kognitiva utveckling. Det är ju inte en direkt nyhet. Men hur detta ska gå till i praktiken är svårare för många att få till. Och att ett barn äter ensidigt ibland är inte ett så stort problem, men om detta pågår över tid, kan det kännas bättre att tillföra några utvalda vitaminer och mineraler via tillskott.

Det bästa är såklart att barnet äter lite av allt, men många vet att det är svårt, och ibland mer eller mindre omöjligt att få till. Det jag vet, är att alla föräldrar vill göra sitt bästa, och att de allra flesta gör allt och lite till, för att maten ska fungera. 

Vitamintillskott till barn – tips

Dessa tillskott från Helhetshälsa är de jag oftast rekommenderar när det kommer frågor om vitaminer till barn.

Vitaminer till barn

Kosttillskott för barn från Helhetshälsa

Dunderpulver

Dunderpulver ger samtliga vitaminer och utvalda mineraler som kan vara svåra att täcka i en kost där barnet är kräset, äter selektivt, har allergier eller är vegetarian/vegan. Detta är ett vitamin-mineraltillskott för barn, utan färg- eller aromämnen eller tillsatt socker. Dunderpulvret har även berikats med extra vitaminer för att tillgodose barns speciella behov. Bland annat innehåller pulvret åtta ämnen som bidrar till immunsystemets normala funktion: Folsyra, Järn, Selen, A-vitamin (betakaroten), B6-vitamin, C-vitamin, D-vitamin och Zink.

Dunderpulvret har vi använt i många år. Det innehåller alltså inga tillsatser och inte heller socker, sötningsmedel, färgämnen eller aromer. Den sötsyrliga smaken kommer från frukterna och bären. Vi tycker inte att det smakar något alls när det blandas med mat eller dryck, yoghurt eller ljummen gröt. 

Vitaminer försämras vid upphettning och därför rekommenderar jag inte att du använder Dunderpulver till bakning eller varma rätter. Om ett barn äter dåligt till 1 av 3 av de större målen om dagen så kompletterar Dunderpulver med det som saknas från 1 mål.

Halva doseringen av Dunderpulvers 2-årsdosering kan användas till barn under 2 år som är särskilt kräsna.

Omega 3

Algomega3 är perfekt för barn som inte äter fisk eller som behöver extra intag av Omega-3 fettsyror. Omega3 är fettsyror som människan inte kan tillverka själv men som är livsnödvändiga att få i sig från kosten då de behövs för hjärnans och hjärtats normala funktion. Den är snäll för djur och miljö och har ett grymt innehåll med lång hållbarhet. AlgOmega3 utvinns från mikroalgen Schizochytrium sp i slutna tankar, vilket betyder att slutresultatet är rent och kontrollerat. AlgOmega3 är en vegetabilisk Omega 3 med 250 mg DHA och EPA, för dig som inte äter fisk eller behöver extra intag av Omega-3 fettsyror.

Den passar ALLA och är speciellt lämplig för veganer, vegetarianer, gravida, ammande och fiskallergiker. Till barn rekommenderas 1 kapsel/dag. Punktera kapseln och pressa ut innehållet på en sked eller i barnets mat, funkar även bra för dig som inte vill äta kapseln.

Mjölksyrabakterier

Probioplex Om ditt barn äter bra men trots det ofta blir sjukt kan det vara en god idé att tillföra extra mjölksyrabakterier för att se om det blir någon förändring. Du kan ta isär kapseln och pulvret blandas i mat eller dryck. 

Ju fler bakteriestammar per kapsel desto svårare är det att få dem att överleva tillsammans.

Det viktigaste är inte antalet bakterier som fylls i kapseln utan hur många som överlever.

Probioplex innehåller 5 livskraftiga bakteriestammar, testade för att överleva tillsammans och under lång tid. Genom en mikroinkapsling för att komma levande genom magsäcken. Med Inulin som mat till bakterierna och frystorkade för att vara stabila i rumstemperatur så att de kan tas med på resor.

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som har till uppgift att bryta ner socker till mjölksyra. Det är dessa bakterier som används för att konservera mat, exempelvis surkål och yoghurt. Mjölksyrabakterier tillhör vår normala tarmflora och det är med andra ord väldigt hälsosamt att äta mjölksyrad mat (ej pastöriserad) för att försäkra sig om att hålla mängden på en bra nivå.

Psylliumfröskal

Psylliumfröskal Många barn lider idag av hård mage. Att tillföra mer kostfibrer kan då vara en god idé. Psylliumfröskal är ett fibertillskott rikt på vattenlösliga fibrer. När den blandas med vätska uppstår en gelé som smörjer tarmen. Fibrernas vattenbindande förmåga gör att de även kan användas vid lös avföring. Du kan blanda den i smoothies, gröten, på fil/yoghurt. Eller tillsätta i dina bröd och kakor med psylliumfröskal. Tänk på att tillföra extra vätska! 

D-vitamin

D3-spray Dagsbehovet för att undvika D-vitaminbrist är beräknat till 20 mikrogram (800 IE) under nov-mars för en vuxen.⁠ För barn gäller 10 mcg per dag, men äter de inte fisk eller D-vitaminberikade livsmedel och sommarens lager är slut så gäller 20 mcg per dag där också. För barn 1-10 år är maxdosen 50 mcg/dag.

Helhetshälsa har flera olika D-vitamin produkter som alla är i formen D3-vitamin, den biologiskt aktiva formen av D-vitamin. Den kan utvinnas från ullfett eller lavar. Min favorit är sprayen! Den är perfekt för barn som inte gillar att svälja kapslar eller är för små för det. Det är bara att spraya direkt i munnen eller direkt på maten, den är helt smakfri samt fri från sötning och aromer.

Flaskan ger 150 sprayningar à 5 mikrogram (200 IE. En lagom dos till barn 0-10 år är 10 mcg/dag. En flaska räcker då 75 dagar.

B-12

B12 spray Den vanligaste orsaken till brist på vitamin B12 hos barn är de som äter veganskt. Om ett barn ska äta veganskt krävs goda kunskaper inom näringslära, och berikade livsmedel och eller tillskott. B12 fås endast via animalier. 

B12-vitamin spray från Helhetshälsa är en vegansk spray med biologiskt aktiv B12, metylkobalamin. Vid 1 spray om dagen räcker förpackningen i 150 dagar. Dosering vuxna och barn över 12 år: 1-5 spray/dag. För vuxna som önskar en underhållsdos räcker 100 µg per vecka. Spraya på mat, i dryck eller direkt i munnen. 

Vitaminer barn
Vitamintillskott barn
Probiotika barn

Mitt tänk kring barnens mat

Vi har ett stort fokus och intresse för mat i min familj, och jag vill dela den kärleken och glädjen jag känner med mina barn. Något jag tror att jag lyckats med. Jag har från början varit väldigt noga med att inte servera barnen “barnmat” eller annan kost, utan att alla, oavsett ålder äter samma mat.

När barnen var mindre hade jag ett större fokus på fett, eftersom det är viktigt för hjärnans utveckling och för att det mättar bra. Då åt de mer åt paleo-hållet skulle jag säga. Alltid med fokus på ren, naturlig mat. Barnen hade få energidippar, och de stod sig längre på maten än om de hade ätit en större mängd snabba kolhydrater. Det funkade väldigt bra för oss.

Då jag har ett orimligt stort intresse för mat är det enklare för mig att variera kosten mer, än för någon som kanske inte är lika intresserad eller själv äter rätt selektivt. Om ett av mina barn visat väldigt stort intresse för en råvara eller maträtt har jag pausat den, snarare än att lagat den mer ofta, för att de ska testa nytt och annat och för att undvika att barnet “fastnar” i en eller ett fåtal maträtter. Jag vet att detta låter väldigt jobbigt, men det har varit väldigt enkelt för oss. Jag har fokuserat på olika konsistenser och alltid kryddat maten mycket och på olika sätt, utan att för den sakens skull göra den superstark. Jag vill att barnen ska veta att mat smakar olika beroende på vem som lagar den, att kryddor är häftigt, att mat är härligt, spännande och väldigt roligt!

Vitaminer till barn som äter dåligt

För barn som har en begränsad aptit eller är kräsna kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med näringsämnen från kosten. I sådana fall kan det vara till hjälp att överväga att ge barnet en multivitamintillskott som täcker deras dagliga näringsbehov. Det är dock viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte ersätter en varierad och näringsrik kost, utan bör ses som ett komplement.

Som jag skrev ovan kan Dunderpulver komplettera det som saknas från 1 mål. Vill barnet inte äta pulvret utan istället svälja kapslar så kan 1 kapsel MultiOptimal varannan dag vara en lösning. Kapseln kan tas isär och strös över mat. 

Multivitamin för barn

Multivitaminer är en bekväm lösning för att säkerställa att barn får alla nödvändiga näringsämnen, något många vuxna också gillar att ta. När du väljer en multivitamin för ditt barn är det viktigt att kontrollera innehållet, många varianter på marknaden missar mineraler, vilket också är viktiga! Här är återigen Dunderpulver ett bra tips, eller 1 kapsel MultiOptimal varannan dag vara en lösning. Kapseln kan tas isär och strös över mat. 

Kosttillskott för barn

Min första tanke kring denna rubrik är om ett barn som äter allsidigt; protein, fett och grönsaker och bra mängder av dem till alla tre stora mål och som mår bra i övrigt verkligen behöver tillskott? Om du trots bra kost ser att barnets mående sviktar på ett eller flera plan skulle jag börja med att se över hur matsmältningen fungerar. Ett alternativ kan vara att tillföra naturliga matsmältningsenzymer genom Helazym. Kapseln kan tas isär och blandas i dryck eller mat.

En annan faktor kan vara att se över stress och övrig mental eller/och fysisk prestation för att se om barnet kan behöva extra av utvalda vitaminer eller mineraler. Om barnet tränar mycket och hårt (det är faktiskt många barn som gör det i min närhet) kan både zink och magnesium vara ett bra alternativ att se över. 

Om barnet inte äter fet fisk flera gånger i veckan så kan Omega3-intaget och D-vitaminintaget ses över, och blir barnet ofta sjukt trots att det äter bra så kan Probioplex testas (kapseln kan tas isär och pulvret blandas i dryck). 

Kosttillskott för barn med ADHD

Kosttillskott kommer aldrig få en diagnos att försvinna men för barn med ADHD kan kosttillskott vara en något att komplettera med. Rådfråga alltid läkare i samband med medicinering av ADHD och intag av tillskott.

Omega-3-tillskott: Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion vilket inkluderar funktioner som koncentration, uppmärksamhet och beteende.

Zink är också en viktig mineral som kan vara låg hos barn med ADHD, och tillskott av zink har visat sig kunna förbättra deras symtom i vissa studier. Zink bidrar till normal kognitiv funktion som tänkande, koncentrationsförmåga och minne.

Frågor och svar om vitaminer till barn

Vitaminer för barn 2 år?

Vid två års ålder är barnets näringsbehov högt, men deras glädje för mat och ätande kan variera. Det är därför viktigt att se till att de får tillräckligt med näring via kosten och att kosten är så näringsrik som möjligt vid varje mål. Här skulle jag säga att försöka tänka varierat, och att ge näringsrik och mättande mat. Ett exempel på meny som jag gav min dotter på ett ungefär kan vara:

Frukost: 2 ägg (som äggröra) en klick smör och en bit ugnsbakad eller kokt sötpotatis eller frukt, exempelvis banan eller äpple.

Lunch: En bit fisk med potatis, fet sås eller smör, grönsaker i olika färger som ärtor, tomat och morot. Dessert, en klementin eller annan frukt.

Mellanmål: Fet yoghurt med bär, toppat med nötter eller nötsmör. Här kan du strö över Dunderpulver eller blanda det direkt i yoghurten.

Middag: Köttfärsbiffar med rött ris, avokadoröra och grönsaker.

Kvällsmål: Hemlagad gröt med 1 ägg, toppat med tinade bär, kanel och en klick smör eller kokosolja. 

Äggröra enkelt recept
Äggröra, slår aldrig fel hos mina barn.
fisk-raksas-gronsaker
Detta med lite härliga rotfrukter till är grejer det.

Hur får man i en femåring näringsrik mat som i övrigt inte gillar någon mat?

Gör mat och matlagning till något roligt och spännande. Låt barnet vara med och laga och provsmaka och be om råd hur det ska kryddas och liknande så barnet känner att hen varit med och skapat maten. Då blir det roligare att äta också. Se på filmer med tema mat, fråga barnet vad en god smak är, ha smakprovningar hemma på olika ingredienser.

Hur får man i sin treåring annat än makaroner och korv? Söker inspiration till bättre mat

Laga den mat du vill äta och vill att ditt barn ska äta. Servera inte makaroner och korv alls hemma om det blivit en grej. Det finns garanterat mycket annat barnet tycker om, det har bara inte kommit på det ännu. En annan sak att tänka på är att varje måltid måste inte alltid vara en sensation. Det är inte alltid jättegott, men vill man slippa vara hungrig, då är det bäst att äta. 

Har en 10-åring som äter typ nutellamackor, råa grönsaker och pasta. Tips på större näringsintag önskas! 

Här blir ju trista svaret köp inte hem Nutella om du inte vill att barnet ska äta det. Jag köper inte hem sådant jag vet barnen skulle älska bara för att det är gott, vid kalas eller annat väldigt speciellt tillfälle är ju en sak. Men mackor med något så rikt på socker är inte ett “vardagsalternativ” i mina ögon. Om det inte finns kommer barnet säkert på något annat att ha på mackan. Råa grönsaker är ju toppen! 

Hur göra med barn som ratar allt?

Man tänker “skönt! Mitt barn är inte tillräckligt hungrig, eftersom hen har energi att rata maten” Ett friskt barn som är tillräckligt hungrigt, kommer att äta, förr eller senare. Barn är designade för att överleva. Om det kan vara till någon tröst i din oro. Försök att använda dessa ord som ett mantra. Du serverar det som lagas, säger mycket uppmuntrande saker om maten, tvingar ingen men låter barnen förstå att det inte blir en annan middag senare eller snacks. Här äter man eller låter bli. Och är tacksam för det man får. Jag vet att detta kan låta hårt, men jag anser att det är den enklaste vägen till mindre krångel vid matbordet.

Barn som inte äter mycket grönsaker, dåligt?

Försök lägga till grönsaker i rätter som barnet gillar och ni äter ofta, typ spenat/rödbeta i pannkakssmeten, mixade grönsaker i köttfärssåsen. Olika tillagade grönsaker till maten och som snacks. När jag var liten var halva tallriken tvungen att vara sallad, och ville vi ta om skulle vi äta minst en halv tallrik sallad till. Ville vi inte ha mer sallad, fick vi ingen mer mat 🙂 

Hur får man sitt barn att äta över huvud taget?

Man involverar barnet i köket och i matens spännande värld. Man höjer det man äter till skyarna. Spendera mer tid i köket tillsammans. Kolla på filmen Ratatouille (min och barnens favoritfilm som vi sett säkert 100 gånger) Eller andra program/böcker om mat som något fantastiskt. 

Läs min bok Det stora matäventyret som handlar om att involvera barnen i mat och matlagning. 

Barnkniv Opinel
Bäst att provasmaka… Och det är alltid främjande för aptiten att vara delatktig i matlagningen.

Mer om Helhetshälsa

Helhetshälsa – rena tillskott tillverkade i Sverige

Jag är så glad att få fortsätta mitt samarbete med Helhetshälsa. Du kanske har sett videon när jag besökte deras fabrik och kontor i Borghamn? Det var en helt underbar dag! 

Helhetshälsa är ett familjeföretag som startade på 90-talet. Visionen är ”marknadens renaste tillskott”. I största mån undviker de allergener som soja, mjölk och gluten, och i den mån det går väljer de ekologiska och närproducerade råvaror. 

  • Produkter utan onödiga tillsatser som är enkla för kroppen att ta upp.
  • Alla produkter är vegetariska, och majoriteten är även veganska.
  • Produktionen sker i Sverige.

Helhetshälsa har alltså sedan starten haft målsättningen att producera marknadens renaste tillskott, utan onödiga tillsatser. De producerar tillskott i lättupptagliga former, och eftersom dessa former ofta tar stor plats i kapseln är doserna ibland lägre än andra märken. Därför kan du behöva ta fler kapslar. Men resultatet blir istället att din kropp får i sig mer näring, och mindre fyllnadsmedel och annat som finns i andra tillskott av lägre kvalitet.

Kraven ovan ställer höga krav på tillverkningen och flera av produkterna kräver till viss del manuellt arbete för att kunna hålla sin höga kvalitet. Det gör att Helhetshälsas produkter till mångt och mycket är ett hantverk. Vilket du kan se kort i videon jag länkar ovan.

Tips på andra hälsoinlägg

Om du gillade mitt inlägg om vitaminer till barn, läs något av dessa inlägg också. 

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök