Vitamin C

Vitamin C – Hur får man i sig det på bästa sätt?

Vitamin C är ett efterfrågat ämne på bloggen. Jag har försökt besvara de frågor ni ställde på Instagram, och rekommenderar några olika tillskott som jag själv gillar. Jag berättar mer om vilken funktion detta vattenlösliga vitamin har i kroppen, vart du hittar det naturligt och tipsar om ett gäng intressanta inlägg.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Rabattkod hos Bodystore vecka 41

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: FANNY41

Kan inte kombineras med andra rabattkoder och gäller vecka 41

Se gärna aktuella rabattkoder på min sida erbjudanden och rabatter

Inlägget innehåller:

 • Vitamin C – Vad är det?
 • Hur får man i sig det?
 • Vitamin C och upphettning
 • Hur doserar man vitamin C?
 • Tillskott i olika former
 • Andra intressanta hälsoinlägg

Vitamin C – vad är det?

Vitamin C är en av våra viktigaste näringsämnen här kommer lite kort fakta varför det är så bra. Det är ett vattenlösligt vitamin som finns naturligt i framförallt grönsaker och frukt. Kroppen kan inte tillverka Vit C på egen hand, därför måste du få i dig det via kosten. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar dina celler. Den spelar en viktig roll för flera av kroppens funktioner. Bland annat bidrar den till normal kollagenbildning, som har betydelse för normala funktioner hos benstomme, kärl, senor, brosk, tänder, huden, håret och naglarna för att nämna några. Läs gärna mitt blogginlägg om kollagen, det hittar du här.  

Vitamin C bidrar också till immunsystemets funktion (att hålla ditt immunförsvar starkt) och till nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion. 

Vitamin C är en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress samt hjälper kroppen till balans efter intensiv fysisk träning. Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 200 mg utöver det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C (som är 75 mg). Vit C bidrar också till att återbilda den reducerade formen av vitamin E.

Hur får man i sig C-vitamin?

Frukt och bär är rika på denna vitamin. Svarta vinbär, kiwi, citrusfrukter, melon, jordgubbar, rönnbär, nypon och physalis. Du kan också få det från några animaliska källor, som ostron, fiskrom och inälvor som lever. 

Exempel på grönsaker rika på C-vitamin är:

 • Paprika
 • Vitkål
 • Tomat
 • Blomkål
 • Potatis
 • Broccoli
 • Brysselkål

Vitamin C och upphettning

Vitamin C förstörs av värme. Det betyder att du inte räkna på potatismos på samma sätt som en rå potatis. Eller vinbär råa eller i en sylt. Ju längre tid och ju högre värme, desto mer av C-vitaminet kommer att förstöras. 

En studie undersökte hur koktid påverkade innehållet av vit C i vanliga grönsaker, och här är lite de kom fram till:

 • 10–17 % försvann efter 5 minuters kokning.
 • 30–37 % efter 15 minuters kokning.
 • och upp mot 50–65 % efter 30 minuters kokning.*

Detta är ett av skälen till att jag rekommenderar att variera tillagningssätten när man äter grönsaker. Lite rått, lite kokt, lite ugnsbakat, lite syrat och så vidare. 

Hur doserar man Vitamin C?

Det är som sagt ett vattenlösligt vitamin, som inte kan lagras i kroppen för framtida situationer. Det gör att det är mycket svårt att överdosera. Får du i dig mer än vad kroppen kan ta upp, kommer du att kissa ut överskottet. Det är ett argument för att inte ta för mycket, och att sprida ut dosen över flera tillfällen om du av något skäl vill äta mer C-vit än vanligt. Jag brukar använda pulver, som jag doserar i tillbringare eller vattenflaska.

Men detta betyder också att du regelbundet måste få i dig denna vattenlösliga vitamin via kosten, för att hålla rimliga nivåer, eftersom den inte kan lagras. 

Ett enkelt tips är att kombinera mat med C-vit. När järn kombineras med C-vit blir upptaget bättre och kroppen får lättare att tillgodose sig det. Även vitamin B2, B6, B9, B12 och zink, koppar och mangan hjälper kroppen att ta upp mer järn. Läs gärna mitt blogginlägg om att öka sitt järnupptag

Tillskott av Vitamin C i olika former

Bodystore har ett antal olika C-vitamin tillskott, jag har testat ett antal, här kommer en länk med alla tillskott på Bodystore Jag äter personligen Vitamin C vid tillfällen jag känner att kroppen behöver en boost. Som de gånger jag är sjuk. När jag har skadat mig, har ont någonstans eller tränat väldigt mycket. 

Här kommer en lista på några av mina favoriter:

 • Helhetshälsa askorbinsyra, 90 kapslar
  Bio-identiskt med högsta möjliga renhet från Helhetshälsa. Ett prisvärt alternativ för dig som vill ha en ren produkt i sin naturliga form (askorbinsyra är samma form som vitaminet har i frukt, grönsaker och bär)
 • Helhetshälsa Askorbinsyrapulver, 500 g
  Askorbinsyra från Helhetshälsa är ett rent C-vitaminspulver utan tillsatser. Askorbinsyra är den sura formen av C-vitamin och är i samma form som finns i frukter och bär.
 • Vitaprana Vit C, 100 kapslar
  Mycket prisvärd produkt. Vitapranas produkt innehåller 500mg (625% av RDI) per kapsel.
 • Thorne Research Inc Vit C med flavonoider, 180 kapslar
  Med Flavonoider från Thorne Research Inc. är ett kosttillskott av ren askorbinsyra med bioflavonoider från citrusfrukter. Med rena råvaror.

  Alpha Plus Time Relase 1000mg, 60 tabletter
  Time Release 1000 mg 60 tab från Alpha Plus ger dig 1 000 mg och 100 mg citrusbioflavonoider per tablett. En Time Release-tablett fördelar C-vitaminkoncentration i blodet i ca 4 timmar timmar.

Andra intressanta hälsoinlägg

Källa

Studie där de undersökte hur vitaminet minskade med upphettning

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök