Mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier – en miniguide

Annonssamarbete med Bodystore

Mjölksyrabakterier – miniguide. Jag har så enkelt jag kan svarat på så många frågor från er som möjligt utan att bli alltför långrandig. Syftet är att du ska lära dig mer på ett enkelt sätt, och förstå hur coolt det är med goda bakterier! För det är det verkligen, superballt!

Rabattkod hos Bodystore vecka 36

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr. Ange rabattkoden: FANNY36

Kan inte kombineras med andra rabattkoder och gäller vecka 36

Hos Bodystore har jag samlat mina favoritprodukter. Tips: Se gärna aktuella rabattkoder på min sida Erbjudanden och rabatter

Mjölksyrabakterier

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Inlägget innehåller

 • Vad är mjölksyrabakterier?
 • Rätt tillskott av mjölksyrabakterier
 • I vilka livsmedel finns mjölksyrabakterier?
 • Hur länge håller tillskott med mjölksyrabakterier?
 • Stege med mjölksyrabakterier
 • Frågor och svar om mjölksyrabakterier
 • Helhetshälsa – rena tillskott tillverkade i Sverige
 • Andra intressanta hälsoinlägg

Vad är mjölksyrabakterier? 

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som har till uppgift att bryta ner socker till mjölksyra. Det är dessa bakterier som används för att konservera mat, exempelvis surkål och yoghurt.

Mjölksyrabakterier tillhör vår normala tarmflora och det är med andra ord väldigt hälsosamt att äta mjölksyrad mat (ej pastöriserad) för att försäkra sig om att hålla mängden på en bra nivå. Och du, mjölksyrade livsmedel har inget med mjölk att göra.

Rätt tillskott av mjölksyrabakterier

Såhär är det: Ju fler bakteriestammar per kapsel desto svårare är det att få dem att överleva tillsammans. Det viktigaste är inte antalet bakterier som fylls i kapseln utan hur många som överlever. Med det + mer i åtanke kom Probioplex till.

Probioplex innehåller 5 livskraftiga bakteriestammar, testade för att överleva tillsammans och under lång tid. Genom en mikroinkapsling för att komma levande genom magsäcken. Med Inulin som mat till bakterierna och frystorkade för att vara stabila i rumstemperatur så att de kan tas med på resor.

I vilka livsmedel finns mjölksyrabakterier?

Om du köper syrade produkter är det viktigt att du väljer de som inte är pastöriserade. Det är faktiskt inte så många som håller det måttet på marknaden, vilket är väldigt synd. Därför föredrar jag att göra egna grejer. Här kommer några favoriter i kommande 4 slides: 

Hur länge håller tillskott med mjölksyrabakterier?

Det beror givetvis på kvalitet, förvaring och märke. Men oavsett mikroinkapsling, mat och kompatibla stammar kommer upp mot 30% av bakterierna som sätts vid produktionen dö på vägen. 

Av det skälet har Helhetshälsa valt att skriva ut hur många bakterier som garanteras vid utgångsdatum, inte hur många som stoppas i kapseln. Mycket bra och ansvarsfullt om du frågar mig. Har man turen på sin sidan kan ju det istället finnas tre miljarder levande bakterier per kapsel Probioplex. Men det som garanteras är alltså två miljarder levande mjölksyrabakterier/kapsel från fem livskraftiga bakteriestammar. 

Vid förvaring i rumstemperatur (som är perfekt om man ska resa) håller oöppnad förpackning garanterad bakteriemängd i två år från produktionsdatum. Probioplex är en mycket prisvärd kvalitetsprodukt, som funnits sedan 2000. 

Stege med mjölksyrabakterier

Jag äter enzymer varje dag, och probiotisk mat varje vecka. Tillskott av mjölksyrabakterier  föredrar jag att äta enligt en stege i perioder, ofta 4-6 gånger/år. Vid sjukdom brukar jag äta det dagligen. Se stegen jag pratar om nedan

Stege med mjölksyrabakterier

Det finns olika tillvägagångssätt, men det sätt jag har gjort det på vid flera tillfällen är:

 • Vecka 1 – 1 st kapsel morgon
 • Vecka 2 – 1 st kapsel morgon och kväll
 • Vecka 3 – 1 st kapsel morgon, lunch och kväll
 • Vecka 4 – 3 st kapslar morgon, lunch och kväll

Probioplex från Helhetshälsa funkar utmärkt för detta.

Mjölksyrabakterier
Probioplex från Helhetshälsa funkar utmärkt för mjölksyrabakterie-trappan.

Frågor och svar om mjölksyrabakterier

Här kommer frågor från er och mina svar.

Hur kombinerar man enzymer och tillskott med mjölksyrabakterier?

Läs gärna mitt blogginlägg om Enzymer för mer info om dem och hur de bokstavligen räddade min mage! Det går utmärkt att kombinera enzymer och mjölksyrabakterier, eftersom de gör olika saker i tarmen. 

Kan barn också äta mjöksyrabakterier?

Ja det går utmärkt. Magdroppar många ger sina små från födseln innehåller exempelvis mjölksyrabakterier. Efter sjukdom eller antibiotikabehandling kan det vara en god idé. Kapseln kan öppnas om du vill ha en mindre mängd eller har svårt att svälja kapslar.

Och du doserar såhär: 

Dosering från 2 år: ½ kapsel. För känsliga magar börja med ytterst liten dos och trappa upp i en takt magen tål.

Kan man ta isär kapslarna om man inte kan svälja dem?

Probioplexkapseln skruvas isär och en del av innehållet strös i mat, dryck, eller tas i lite vatten. I och med att mjölksyrabakterierna i Probioplex är mikroinkapslade (det vill säga varje litet ”gryn” inne i kapseln har ett skyddande hölje) så går det utmärkt att öppna kapseln och ta endast innehållet utan att bakterierna påverkas negativt.

Om man har hård mage kan man äta tillskott då?

Ja det kan man göra. Mjölksyrabakterier i sig ger inte varken hård/lös mage utan det kan variera hur effekten blir. Vissa upplever gasighet i början, andra känner inget, medan vissa upplever ont i magen till en början. Du ska alltid fasa in ett tillskott långsamt, för att kroppen ska hinna med. Eftersom du kan öppna Probioplex kan du anpassa mängden i början och ta mindre och långsamt komma upp i en kapsel om du vet med dig att du har känslig mage.

Kan fel tillskott förstöra tarmhälsan?

Jag skulle snarare säga att fel kost och fel sätt att leva kan förstöra tarmhälsan. En alltför ensidig eller en alltför fiberfattig kost fungerar sällan över tid för de allra flesta är min erfarenhet. 

Att överdosera kolsyrad dryck, att äta för mycket skräpmat/halvfabrikat och stressa mycket kommer inte att göra underverk för din tarmhälsa. 

Om du väljer ett sämre tillskott skulle jag snarare säga att tillskottet inte gör varken till eller från. Därför är det alltid bäst att satsa på kvalitet. 

Helhetshälsa – rena tillskott tillverkade i Sverige

Jag är så glad att få fördjupa mitt samarbete med Helhetshälsa under 2023. Och du kommer att se mer av mig och helhetshälsa tillsammans här på bloggen och på Instagram under året. Helhetshälsa är ett familjeföretag som startade på 90-talet. Visionen är ”marknadens renaste tillskott”. I största mån undviker de allergener som soja, mjölk och gluten, och i den mån det går väljer de ekologiska och närproducerade råvaror. Jag besökte under våren deras fabrik i Borghamn, se video här!

 • Produkter utan onödiga tillsatser som är enkla för kroppen att ta upp.
 • Alla produkter är vegetariska, och majoriteten är även veganska.
 • Produktionen sker i Sverige.

Helhetshälsa har alltså sedan starten haft målsättningen att producera marknadens renaste tillskott, utan onödiga tillsatser. De producerar tillskott i lättupptagliga former, och eftersom dessa former ofta tar stor plats i kapseln är doserna ibland lägre än andra märken. Därför kan du behöva ta fler kapslar. Men resultatet blir istället att din kropp får i sig mer näring, och mindre fyllnadsmedel och annat som finns i andra tillskott av lägre kvalitet.

Kraven ovan ställer höga krav på tillverkning. Flera av produkterna kräver till viss del manuellt arbete för att kunna hålla sin höga kvalitet. Det gör att Helhetshälsas produkter till mångt och mycket är ett hantverk.

Favorittillskott från Helhetshälsa för mig och familjen

Här kommer de tillskott jag och familjen använder från Helhetshälsa, och några som jag varmt rekommenderar.

 • Dunderpulver
  Helhetshälsas Dunderpulver är är ett vitamin-mineraltillskott för barn, utan färg- eller aromämnen.

  Dunderpulvret har även berikats med extra vitaminer för att tillgodose barns speciella behov. Bland annat innehåller pulvret åtta ämnen som bidrar till immunsystemets normala funktion: Folsyra, järn, selen, A-vitamin (betakaroten), B6-vitamin, C-vitamin, D-vitamin och Zink.

  Dunderpulvret har vi använt i många år. Det innehåller inga tillsatser och inte heller socker, sötningsmedel, färgämnen eller aromer. Den sötsyrliga smaken kommer från frukterna och bären. Vi tycker inte att det smakar något alls när det blandas med mat eller dryck, yoghurt eller ljummen gröt. 

  Vitaminer försämras vid upphettning och därför rekommenderar jag inte att du använder Dunderpulver till bakning eller varmare rätter.
 • Algomega (omega 3)
  AlgOmega3 är en vegetabilisk Omega 3 med 250 mg DHA och EPA, för dig som inte äter fisk eller behöver extra intag av Omega-3 fettsyror där kosten inte täcker dagsbehovet. AlgOmega3 utvinns från mikroalgen Schizochytrium sp.Det självklara valet av Omega-3 för miljömedvetna då det skonar havens fiskbestånd. Passar alla, speciellt lämplig för veganer, vegetarianer, gravida, ammande och fiskallergiker.
 • Zink
  Zinktillskott med hela 25 mg zink per kapsel Vegetabiliska kapslar. Zink är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Zink bidrar också bland annat till normal syra-basbalans, immunsystemets normala funktion, normalt hår, hud och naglar samt till normal synförmåga.
 • Multioptimal
  Utvalda växtbaserade mineraler och whole food-kalcium från alger med algens alla övriga mineraler, som magnesium, järn och spårämnen. MultiOptimal innehåller också jod från tång och kisel från bambu, samt vegetabiliskt D3-vitamin från lavar. En kapsel täcker dagsbehovet.
 • Vitaminoptimal
  Vegansk multivitamin med alla vitaminer och jod från Helhetshälsa. VitaminOptimal innehåller vitamin C, niacin (B3), pantotensyra (B5), riboflavin (B2), B12, B6 och folsyra som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Vitamin C och D samt B12 bidrar även till immunsystemets normala funktion. 
 • Askorbinsyra
  C-vitamin Askorbinsyra från Helhetshälsa är ett rent C-vitaminspulver utan tillsatser. Askorbinsyra är den sura formen av C-vitamin och är i samma form som finns i frukter och bär. Vitamin C ökar järnupptaget och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress samt bidrar till att minska trötthet och utmattning.
 • Helazym
  Helazym från Helhetshälsa innehåller 10 olika vegetabiliska enzymer, bl.a cellulas som spjälkar fibrer och laktas som spjälkar laktos. 
 • Magnesium
  Magnesium Optimal från Helhetshälsa är ett magnesiumtillskott med 125 mg magnesium i varje vegetabilisk kapsel. Magnesium bidrar bland annat till att minska trötthet och utmattning. Hjälper bra vid restless legs och svårt att komma till ro på kvällen.
 • D-vitamin spray Äslakr denna spray som är väldigt enkelt att använda för stora och små. Går också bra att spraya på mat om man hellre vill det. Smaklös. Vuxna 2-5 sprayningar, Barn 2 sprayningar. 1 gång per dag. 
 • B12-spray
  B12-vitamin spray från Helhetshälsa är en vegansk spray med biologiskt aktiv B12, metylkobalamin. Vid 1 spray om dagen räcker förpackningen i 150 dagar.
Tillskott helhetshälsa

Andra intressanta hälsoinlägg

Om du gillade – Mjölksyrabakterier en miniguide – kommer du förmodligen gilla dessa inlägg! Jag skriver många olika blogginlägg på tema hälsa, kost, näring, skönhet och hushåll. Jag lägger ner mycket tid för att skapa intressanta, lärorika och nyttiga inlägg.

Hallonvinägern är så god att dricka med vatten, ha i kollagen så slår du två flugor i en smäll!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök