Stress är vanligt förekommande i dagens samhälle. Det tror jag att alla är medvetna om. Det många verkar missa är att lyssna in kroppen.Ta för vana att göra detta varje dag.Hur känner du dig? Har du rimliga förväntningar på dig själv? Har din arbetsgivare det? Din partner? Dina föräldrar? Om inte bör du åtgärda detta på en gång. Det kan vara svårt, men börja smått. Exempelvis kan du lägga dig utan att ta hand om disken, jag lovar att den står kvar imorgon när du kanske har mer energi. Och jag lovar dig en till sak. Det är betydligt värre att komma upp ur ett avgrundssvart hål än att berätta för exempelvis din chef att du känner dig stressad på arbetet och behöver hjälp att strukturera och organisera dina arbetsuppgifter. Försök hitta tillfällen där du får känna dig duktig för den du är, inte för det du presterar! Detta är en så viktig sak, något jag jobbar aktivt med varje dag!
Inlägget innehåller:
- Vad är stress?
- Tillskott för dig med högt tempo som alltid är uppe i varv
- Tillskott efter långvarig stress/utmattning
- Minska stress – en lista
- Stresstips – en lista
- Mat vid stress
- Andra intressanta hälsoinlägg
Vad är stress?
Varje år sjukskrivs 70 000 personer i stressrelaterad psykisk ohälsa (Källa: Hjärnfonden). Stress definieras på olika sätt beroende på sammanhang. Det kan vara lite förvirrande. Man kan beskriva att aktivera system som stress (det behöver inte vara negativt) samt stressbelastning, alltså att utsättas för stress fysiskt eller mentalt som enbart “stress”.
När man blir utsatt för stress påverkas flera funktioner. Allt från dina känslor, erfarenheter samt att rent fysiska saker händer i kroppen. Du kan exempelvis bli svettig, få kortare andning samt hjärtklappning. Reaktionen som sker avspeglar både erfarenheter, känslor och fysiologiska reaktioner. Det är meningen att kroppen ska reagera fysiskt på stress, och det är inte farligt. Det är om denna stress är långvarig eller händer väldigt ofta som det kan bli för mycket för kroppen och börja påverka dig och din vardag negativt. Det kan exempelvis handla om psykiska, beteendemässiga och kroppsliga (somatiska) förändringar.
Det somatiska nervsystemet är den del av nervsystemet som vi kan styra med viljan. Nerverna där går ut till skelettmuskler, som gör att vi kan röra på dem. Du kan exempelvis få muskelvärk, kramp, känna dig stel och kraftlös av stress. (Det autonoma nervsystemet är motsatsen, och det styrs inte av viljan)
Tillskott för dig med högt tempo som alltid är uppe i varv
Jag tillhör utan tvekan denna kategori, jag är alltid på gång med något. Och nu med den omfattande renoveringen vi genomgått/går är det alltid saker som ska göras. Lägg även på att jag är egenföretagare, mamma, tränar massor och överlag älskar att fixa och greja, då blir det mycket på gång. Här kommer ett gäng tillskott som passar oss med högt tempo och alltid är uppe i varv.
B-vitaminkomplex
B-vitaminer kallas stressvitaminer och förbrukas i större grad när du stressar. B-vitaminer deltar i många processer i kroppen och ofta samverkar flera av dem. Därför är det bra att ta alla B-vitaminer tillsammans, som i Helhetshälsa B-vitaminkomplex. Folsyra, Riboflavin, Niacin, Pantotensyra, B6 och B12 bidrar till att minska trötthet och utmattning som ett exempel. En sak till: Det är helt i sin ordning att B-vitaminkomplex luktar lite speciellt. Lukten kommer från riskoncentratet som ingår i produkten.
Ashwagandha
Ashwaganhda är ayurvedans främsta ört vid utbrändhet. Den motverkar mental och fysisk trötthet och ökar kroppens förmåga till återhämtning. Jag äter själv ashwagandha och har gjort de senaste månaderna. Min insomning främjas avsevärt till det bättre. Jag har skrivit ett helt blogginlägg – Ashwagandha allt du behöver veta, läs det gärna för fördjupad information.
Magnesium
Magnesium förbrukas också vid stress. Magnesium tillsammans med vitamin B6 hjälper dig att slappna av så att din nattsömn blir god och läkande.
L-lysin
L-Lysin är en essentiell aminosyra. Dessa aminosyror kan kroppen inte själv tillverka, utan vi behöver få i oss dem via kosten. L-lysin har setts spela roll för att minska oro och hormonell stress (källa)
Helazym
Vid stress kan magen fungera sämre, och näringsupptaget minska. Din mage och matsmältning kan stöttas upp med matsmältningsenzymer. Helazym från Helhetshälsa innehåller tio olika enzymer. Bland annat tre sorters proteaser, vars uppgift är att spjälka proteiner till aminosyror. Enzymerna i Helazym framställs med hjälp av olika mikroorganismer, för att sedan renas från dessa. Kvar finns en mycket ren produkt.
Helazym är ett tillskott som är 100 % vegetabiliskt, och därför kan även vegetarianer och veganer använda dem. Kapseln innehåller bara enzymer och fyllnadsmedel och är utan onödiga tillsatser.
Tillskott efter långvarig stress/utmattning
När du varit utmattad eller utbränd har du under lång tid förbrukat mängder av näring i kroppen. Dessa lager måste fyllas på igen, och kroppen kan behöva en rejäl boost för att kunna orka göra detta. Det gör att du kan behöva lite mer näring än vad du brukar få i dig en vanlig dag under din återhämtningsfas.
Nybalans
Helhetshälsas Nybalans – kapslar med uppgift att upprätthålla kroppslig och mental balans. Med ingredienser som motverkar trötthet och utmattning samt bidrar till energiomsättningen. De innehåller en rad B-vitaminer, Wild Yam (Dioscorea Villosa) som är rötter tillhörande Jamssläktet. I dem finns också Havtornsbär, som har en har ovanligt hög fetthalt jämfört med andra bär och innehåller flertalet fettsyror samt så kallade fytosteroler som är steroler från växtriket. De innehåller förutom detta även Zink, Jod och Krom.
AlgOmega3
Omega-3 är fettsyror som har en dokumenterad och positiv effekt på vår hälsa och är essentiell, det vill säga livsviktig. Den finns i marina och vegetabiliska varianter.
Din kropp kan inte producera omega-3 själv, precis som kroppen inte kan bilda vitamin C eller järn, så dessa måste du alltså äta dig till, antingen genom kosten eller via kosttillskott.
Omega 3 från Helhetshälsa är snäll för djur och miljö och har ett grymt innehåll med lång hållbarhet. AlgOmega3 utvinns från mikroalgen Schizochytrium sp i slutna tankar, vilket betyder att slutresultatet är rent och kontrollerat. Det är från alger fisk får sitt Omega-3.
AlgOmega3 är en vegetabilisk Omega 3 med 250 mg DHA och EPA, för dig som inte äter fisk eller behöver extra intag av Omega-3 fettsyror.
Supergreens pulver
SuperGreens är ett greenspulver med hela 37 olika ingredienser, varav flera är koncentrerade extrakt. Det betyder att du får betydligt mer av de utvalda växternas specifika ämnen än om de enbart hade torkats och malts.
SuperGreens innehåller en rad grönsaker, groddar, örter och alger bland annat chlorella, spirulina, nässla, lakritsrot, aloe vera, rödbeta, broccoli, ingefära och blåbär. Dessutom ingår mjölksyrabakterier. En allt-i-ett-produkt rik på fibrer som du enkelt blandar i vatten, juice eller smoothies.
Digest
Stress minskar kroppens egen produktion av saltsyra. Saltsyra finns i vår magsäck för att döda bakterier och för att smälta maten. Digest från Helhetshälsa innehåller saltsyra och används som komplement till kroppens egen saltsyraproduktion. Du vet väl att sura uppstötningar oftast beror på för lite saltsyra, inte tvärtom? Kapslarna är vegetabiliska, vilket innebär att produkten även är passande för veganer och vegetarianer.
Probioplex
Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som har till uppgift att bryta ner socker till mjölksyra. Det är dessa bakterier som används för att konservera mat, exempelvis surkål och yoghurt.
Mjölksyrabakterier tillhör vår normala tarmflora och vid stress/utmattning kan matsmältningen och näringsupptaget försämras.
Ju fler bakteriestammar per kapsel desto svårare är det att få dem att överleva tillsammans. Det viktigaste är inte antalet bakterier som fylls i kapseln utan hur många som överlever. Med det + mer i åtanke kom Probioplex till.
De består av: 5 livskraftiga bakteriestammar, testade för att överleva tillsammans och under lång tid. Genom en mikroinkapsling för att komma levande genom magsäcken. Med Inulin som mat till bakterierna och frystorkade för att vara stabila i rumstemperatur så att de kan tas med på resor.
Minska stress – en lista
Ibland är det svårt att veta varför man är stressad, men här är några exempel på sånt som är vanligt att bli stressad över och hur man kan försöka tänka/agera för att minska/reducera detta.
- Du har för höga krav på dig själv inom många områden samtidigt. Till exempel att du alltid måste vara bra på jobbet, du ska vara en perfekt partner, förälder, träna ofta, se snygg ut och vara perfekt på alla vis.
Förslag på åtgärd: Detta är orimligt rätt och slätt. Ingen är snygg alltid. Ingen förutom du själv ställer förmodligen dessa krav på dig. När jag känner liknande känslor (för det händer såklart även mig) brukar jag rangordna, vad är viktigast? För mig är det extremt viktig att träna, det gör att jag slappnar av och blir mindre stressad. Det gör att träna måste jag planera in för att prioritera och hinna med. Det går även framför mycket annat. Jag brukar också berätta för min man att jag känner mig stressad/trött och så kommer vi gemensamt fram till hur vi kan lösa just det. Våga prata med andra om hur du känner. Jag brukar även prata med min kompis som varit utbränd under många år. Hon har många insiktsfulla råd och ställer helt rätt frågor som får mig på bättre banor.
- Andra personer ställer för höga krav på dig. Till exempel din partner, chefen, dina barn, din lärare, kompisar eller andra i din närhet.
Förslag på åtgärd: Säg rakt ut hur du känner. Exempelvis: Jag hör dig och förstår att du behöver min hjälp, men jag känner mig så vansinnigt trött och stressad, att jag inte vet hur jag ska agera. En del av mig vill inget hellre än att hjälpa dig, men min kropp skriker att jag måste vila. Har du någon idé hur vi kan lösa detta på bästa sätt?
- Du är orolig eller stressad för sånt som du inte känner att du har kontroll över. Till exempel för klimatet, kriget i Ukraina, höjda boräntor, elpriset för att nämna några.
Förslag på åtgärd: Försök värdera. Är detta något jag kan göra något åt? Exempelvis aktivt sänka din elförbrukning genom att undvika torktumlaren, dra ner golvvärmen några grader (för att nämna några saker) agera i så fall. Om problemet ligger utanför din kontroll, exempelvis kriget i Ukraina, behöver du försöka släppa det, hur jobbigt det än känns. Titta inte på varje uppdatering på nyheterna, häng inte med i exakt allt som förmedlas av vänner, familj och medier. Det betyder inte att du är en dålig människa, det är jobbigt, och det är inte meningen att man ska klara orimliga mängder information om elände fler gånger per dag i månader/år i streck.
- Du har för lite att göra utan att ha valt det själv. Till exempel att du är arbetslös eller saknar fritidsintressen. Detta kan låta som lyxproblem för den som har motsatta känslor, men det ska inte förringas att ha för lite att göra eller att inte känna sig behövd. Det kan vara väldigt stressande, och speciellt om ens arbetslöshet leder till ekonomiska bekymmer eller den bristande fritiden gör att man känner sig utanför och deprimerad.
Förslag på åtgärd: Fundera på vad som engagerar dig, och som ligger dig varmt om hjärtat. Det kan vara att ringa på hos en äldre granne som är ensam, vara volontär i någon förening som exempelvis arbetar med integration eller utsatthet. Var läxhjälp för barn på ett bibliotek. Du kan skriva på Facebook att du gärna går ut med en hund eller agerar dagmatte om behov finns. Du kan erbjuda dig att passa några vänners/släktingars barn om de har svårt att få barnvakt. Det kan kännas hopplöst att inte känna sig behövd, men det finns alltid någon människa som vill ha en kopp kaffe, ett samtal eller en kram. Du är inte ensam.
- Du har varit med om något svårt som gör att allt blir för mycket för dig. Det kan vara en kris, sorg, mobbning, skilsmässa, en sjukdom eller att du utsatts för våld, övergrepp eller andra kränkningar.
Förslag på åtgärd: Våga ta hjälp. Prata med någon utbildad person som kan hjälpa dig med strategier för att klara av det du behöver genomföra. Sorg och svåra tider är också en del av livet, men ibland behöver vi hjälp för att förhålla oss till dessa känslor. Det är inget fel med det. Idag finns många appar där man kan träffa psykolog, då behöver man inte ens åka hemifrån, om det känns övermäktigt.
Stresstips – en lista
Det är oundvikligt att det blir stressiga perioder då och då. Men har du rätt förhållningssätt och kunskap för att minska de negativa effekterna av din stress kan det innebära att du går stärkt ur det hela, eller i alla fall kommer bättre undan, än om du bara “kört på”
Så kan du undvika ohälsosam stress:
- Ställ rimliga krav på dig själv. Din inställning är väldigt viktig här. Att sätta rimliga krav är svårt, men det är viktigt att öva på. Ställ inte fler krav än vad du skulle tycka var rimligt att sätta upp för en vän. Du är din allra bästa vän!
- Avsätt tid för återhämtning. Jag brukar ta dagar då jag lägger mig supertidigt, eftersom det är mitt bästa sätt för återhämtning. Men vad återhämtning är kan vara olika för oss. Min man vill exempelvis koppla av med en serie eller lösa korsord. Hitta den form som passar dig. Har du svårt att få in det får du lägga in det i kalendern!
- Mindfulness. Detta var ett superbra verktyg för mig när jag hade en stressig period efter att jag kom tillbaka till mitt dåvarande yrke efter en mammaledighet. Jag laddade ner en app som gjorde guidade meditationer. Jag satte mig i ett rum på jobbet och hemma fem minuter om dagen. Det lärde mig att lyssna in kroppen, minska bruset omkring mig och andas lugnare.
- Sov gott! Kan låta enklare än vad det är, men att sova är guld värt! Varva ner en stund innan du ska sova, utan skärm. Sov inte med mobilen i sängen, sätt på flightmode och lägg undan den. Ha mörkt och svalt i sovrummet.
- Rör på dig. Fysisk aktivitet är oslagbart för att bekämpa stress. Något jag om någon upplevt, gång på gång. Jag har kommit så långt i min träning att jag genomför även om det känns stressigt, och jag tror ärligt talat att jag hade mött väggen om jag inte haft ankaret i mitt liv – träningen. Det är sant. Vid fysisk aktivitet händer mycket i kroppen som gör att du känner dig pigg och stark. Din blodcirkulation ökar, kroppen kan ta hand om stresshormoner mer effektivt. Signalsubstanser i hjärnan som motverkar depression och smärta utsöndras. Även ditt minne, problemlösning, inlärning och koncentrationsförmåga kan förbättras eller bibehållas starkt.
- Sträva efter en rimlig arbetsbörda. Våga säga till, ta hjälp och delegera. Prata med din chef, dina kollegor och kom tillsammans fram till lösningar.
- Umgås med familj och vänner. Även om det tar emot, brukar det vara underbart att spendera tid med människor som älskar dig, och som du älskar. Du kan säga innan att du vill ses kravlöst för att du behöver tanka kärlek.
- Naturen är läkande. Vistas mer tid i naturen och gå promenader, ta en tur till skogen eller fika med vänner utomhus. Det är läkande och härligt att befinna sig i skogen. Att kännas doften av “utomhus” se en sjö eller möta ett regn.
- Säg ”Nej” Öva på att säga ”nej” eller det lite mildare: “låt mig smälta det hela” om du är den som alltid säger “ja” av reflex, och sedan blir stressad av alla “ja”. Sedan kan du säga: “Nu har jag tänkt på saken, och energin finns inte där just nu, men gärna nästa gång när jag känner mig piggare/som mig själv/återhämtad”. En riktig vän/god familjemedlem tycker att det svaret är klokt och sunt. När man säger nej till saker, betyder det inte att man är negativ, du säger ju ja till annat, som du behöver mer just då.
Mat vid stress
Det finns många livsmedel som är näringsrika som kan hjälpa kroppen till återhämtning. Här är exempel på livsmedel som hjälper dig att fylla på med näring. Glöm inte att äta en regnbåge varje dag, alltså att variera matens färger för att få i dig olika typer av antioxidanter.
- Mörkgröna bladgrönsaker är en bra källa till järn och magnesium samt innehåller klorofyll som är mycket nyttigt. En snabb genväg kan vara Supergreens som enkelt kan blandas i smoothie eller annan dryck.
- Naturella nötter och frön innehåller bland annat magnesium och zink, glöm inte att blötlägga frön och nötter för att ta upp näringen effektivare.
- Citrusfrukter, kål, bär och paprika innehåller C-vitamin som stöttar ditt immunförsvar, men som också ökar upptaget av järn.
- Magert rött kött är en bra källa till magnesium, B-vitaminer, järn och zink.
- Fet fisk, till exempel sardiner är en bra källa till D-vitamin och Omega-3.
Här har jag samlat ihop några favoritrecept, och vill du lära dig mer om paleokost, har jag ett samlat inlägg här: Paleokost, en guide för att komma igång. Vill du lära dig mer om antiinflammatorisk kost rekommenderar jag detta inlägg.
- Långkok, allt du behöver veta
- Augerginegratäng med purjo och fetaost
- Vegetarisk korma med blomkål
- Kikärtspaj – grundrecept
- Äggfri majonnäs
- Kålpudding LCHF
- Snabbsyrad rödkål
- Paprikasås
- Kollagenkakor med nötter och choklad
Andra intressanta hälsoinlägg
- Äta tranbär – Naturens eget hälsopiller
- Kosttillskott gravid – tips, råd och inspiration
- Ashwagandha – Allt du behöver veta!
- Kosttillskott gravid – tips, råd och inspiration