tillskott gravid

Kosttillskott gravid – tips, råd och inspiration

Annonssamarbete med Helhetshälsa

Kosttillskott gravid – ett tema som varit efterfrågat under en längre tid i mina kanaler. Jag har som du säkert vet fött två barn själv, 2011 och 2014. Då önskar jag att jag hade haft den kunskap jag har idag, kring kost och hälsa. När barnen var mindre utbildade jag mig till kostrådgivare inom holistisk hälsa, och sedan dess har mitt intresse för naturlig kost, träning och hälsa bara växt. Jag söker alltid svar i första hand på hur min kropp känns, vad jag ätit och hur jag hållit igång framför att ta exempelvis en värktablett om jag har ont i ryggen eller känner mig segare än vanligt. Att lyssna på kroppen och analysera är inte enkelt, och det tar sin lilla tid att lära sig, men det är ett väldigt kraftfullt verktyg att bära med sig.

När man är gravid är det dock mycket som inte stämmer eller är som vanligt, men ändå kan man göra en hel del för att öka sitt mående, eller förbättra sömnen, öka sin aptit eller liknande. I detta inlägg följer flera användbara tips och råd, hoppas att du ska gilla dem.

Bild: Alexandra Van Damme – Arthasia Photography

Helhetshälsa – rena tillskott tillverkade i Sverige

Jag är så glad att få fördjupa mitt samarbete med Helhetshälsa. Och du kommer att se mer av mig och helhetshälsa tillsammans här på bloggen och på Instagram under resterande del av året. Helhetshälsa är ett familjeföretag som startade på 90-talet. Visionen är ”marknadens renaste tillskott”. I största mån undviker de allergener som soja, mjölk och gluten, och i den mån det går väljer de ekologiska och närproducerade råvaror. 

 • Produkter utan onödiga tillsatser som är enkla för kroppen att ta upp.
 • Alla produkter är vegetariska, och majoriteten är även veganska.
 • Produktionen sker i Sverige.

Helhetshälsa producerar tillskott i lättupptagliga former, och eftersom dessa former ofta tar stor plats i kapseln är doserna ibland lägre än andra märken. Därför kan du behöva ta fler kapslar. Men resultatet blir istället att din kropp får i sig mer näring, och mindre fyllnadsmedel och annat som finns i andra tillskott av lägre kvalitet. Alltså prefekt för dig som söker efter kosttillskott gravid.

Kraven ovan ställer höga krav på tillverkningen. och flera av produkterna kräver till viss del manuellt arbete för att kunna hålla sin höga kvalitet. Det gör att Helhetshälsas produkter till mångt och mycket är ett hantverk.

Undersök gärna om jag har någon aktuell rabattkod hos Bodystore, på min sida erbjudanden och rabatter.

kosttillskott gravid - grymt kit
Kosttillskott gravid – grymt kit

Vitaminer och kosttillskott gravid – min topplista

Här kommer några tips på kosttillskott gravid, för dig som vill bli det, är det, eller varit gravid och kanske ammar eller vill bygga upp kroppen igen. 

MammaOptimal

MammaOptimal är det första svensktillverkade Mamma-vitamin-mineral-tillskottet med levande mjölksyrabakterier. Alltså kort sammanfattat vad jag skulle säga är top of mind när jag tänker ”kosttillskott gravid”. Passar dig som är gravid, vill bli det eller för dig som ammar. Jag har även rekommenderat detta tillskott till mammor som nyligen slutat amma men upplever trötthet, orkeslöshet och liknande symptom efter graviditeten. Detta eftersom detta tillskott kan boosta de vitamin- och minerallager som kan vara tömt efter graviditet och amning. 

De levande mjölksyrabakterierna är av sorten Lactobacillus rhamnosus GG. Detta är den mjölksyrabakterie som det har gjorts flest vetenskapliga studier på. Bakteriekulturen är mikrokapslad, för bästa hållbarhet. 

 • MammaOptimal innehåller alla vitaminer i mängder som är anpassade efter behovet hos gravida och ammande. Här finns några extra bra saker enligt mitt tycke. 
 • Istället för A-vitamin ingår betakaroten, som i kroppen kan omvandlas till vitamin A – om det skulle behövas. Detta för att du inte behöver oroa dig för att få i dig för mycket.
  Vitamin B12 har en roll i celldelningsprocessen. B12-vitaminet i MammaOptimal är den biologiskt aktiva formen metylkobalamin.
 • D-vitaminet är den bioidentiska formen D3, utvunnet från lav. Även D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen.
 • K-vitaminet är vegetabiliskt menakinon 7 (K2-vitamin) och INTE tillverkat av soja. Bra före förlossningen, för både mor och barn: K-vitamin bidrar till normal blodkoagulation.
 • Magnesiumet i MammaOptimal är marint, i jonform, och har sitt ursprung i rena vatten. Magnesium bidrar till normal muskelfunktion och kan lindra kramp.
 • Järnet i MammaOptimal är tvåvärt och skonsamt för magen. Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Det bidrar till normal syretransport i kroppen och till att minska trötthet och utmattning. Järn bidrar också till normal funktion hos immunsystemet.

JärnOptimal

JärnOptimal är ett järntillskott med tvåvärt järn (ferrojärn) som är skonsamt för magen. Varje kapsel, som är vegetabiliska, ger 25 mg rent järn. Det tvåvärda järnet har hög biotillgänglighet, vilket innebär att kroppen lätt tar upp det. 

Järn bidrar till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin. Även att minska trötthet och utmattning. Jag åt själv mycket järn under graviditeten, och valde skonsamma sorter som inte påverkade min mage. 

Helhetshälsa har också en annan produkt som passar gravida som söker ett flytande järntillskott, nämligen järnsaft. Det är ett flytande järntillskott smaksatt med örter och bär. Innehåller tvåvärt järn som har hög biotillgänglighet, men som samtidigt är skonsamt för magen. Förutom järn innehåller produkten även C-vitamin, Folsyra, Riboflavin, B6 och B12 som alla bland annat bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Algomega3 Kallpressad

Jag älskar denna kallpressade Omega 3 från Helhetshälsa, då den är snäll för djur och miljö och har ett grymt innehåll med lång hållbarhet. AlgOmega3 utvinns från mikroalgen Schizochytrium sp i slutna tankar, vilket betyder att slutresultatet är rent och kontrollerat. 

Kallpressad vegetabilisk omega-3 från koldioxidbindande mikroalger är ett klimatsmart alternativ till fiskolja. De marina omega-3 fetterna som finns i mikroalger är exakt likadana som de som förekommer i fet fisk. Det beror på att fiskarna får sitt omega 3 från dessa mikroalger i havet. Genom att välja alg-omega hoppar du över ett led i näringskedjan och spar på det sättet våra hav.

Under en graviditet behöver du 200 mg av Omega-3 fettsyran DHA till bebisen varje dag. Samtidigt behöver din egen kropp och hjärna 250 mg av Omega-3 fettsyrorna DHA/EPA. Det betyder att du sammanlagt under en graviditet behöver 450 mg Omega-3 (varav minst 200 mg DHA) per dag. ⁠

Om AlgOmega3 skulle vara din enda Omega-3 källa tar du två kapslar per dag för att täcka behovet för både dig och bebisen.⁠ Ditt barns behov kommer gå före din kropps behov så tar du en kapsel täcker du bebisens behov. Om du äter den vanliga AlgOmega3 med både DHA och EPA från Helhetshälsa behöver du komplettera med lite extra Omega 3 från kosten då den vanliga ger 167 mg DHA/kapsel. 

EKO-folsyra

Helhetshälsa EKO-Folsyra framställs av spenat och innehåller aktiv folsyra (Metylfolat) tillsammans med övriga folater som finns naturligt i spenaten. Metylfolat är en biologiskt aktiv form av folsyra. Den kallas även 5-MTHF. 

Om du är gravid eller planerar att bli är det viktigt att ha en bra folatstatus. Låg folatstatus hos mamman utgör en risk vid fostrets utveckling av neuralröret (som ska bli hjärna och ryggmärg) Du bör enligt livsmedelsverket äta 400 mikrogram folsyra under minst en månad före och upp till tre månader efter befruktningen.

Folat bidrar också till vävnadstillväxt hos gravida och till normal blodbildning. Folat har även en roll i celldelningsprocessen. Helhetshälsa EKO-Folsyra ger 500 mikrogram folsyra per kapsel.

D-vitamin

D-vitamin gravid? Kan det var något är en vanlig fråga jag får. Svaret är ja. D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen och är därmed viktig för dig som är gravid. Det bidrar också till normal immunfunktion och till normala kalciumnivåer i blodet. 

D3-vitamin är den biologiskt aktiva formen av D-vitamin och kan utvinnas från ullfett eller lavar. Alla Helhetshälsas D-vitamintillskott innehåller den aktiva formen D3-vitamin. Helhetshälsa har en D-vitaminspray som ger 150 sprayningar à 5 mikrogram (200 IE). Vuxna brukar rekommenderas 2-5 spray/dag. Du kan spraya på maten eller direkt i munnen. Fem sprayningar ger alltså 25 µg – 1000 IE.

Helhetshälsa har också två D3-vitamin i kapselform, där den ena utvinns från ullfett och den andra, D3-vitamin vegan utvinns från lav. Både den från ullfett och den veganska ger 75 µg aktivt D-vitamin (3000 IE) och den veganska ger 50 µg (2000 (IE) per kapsel.

Helhetshälsa gravid
Lycka till med din graviditet. ?

Kost vid graviditet 

Det är aldrig en god idé att göra drastiska förändringar som gravid, men jag anser att det alltid är ett bra tillfälle att addera mera av det som är bra för kroppen. Det brukar leda till att det som kanske är mindre bra får mindre utrymme. Jag tycker att både paleo och en variant av paleo, den antiinflammatoriska kosten är bra kosthållningar som innehåller stor variation och alla näringsämnen som du och ditt växande barn behöver. Det finns givetvis många andra sätt att äta på, och jag förespråkar inte endast ett sätt, jag förespråkar det som fungerar för dig. Jag vill endast inspirera till hemlagat, näringsrikt, färgglatt och med inslag av nyttiga fetter som är viktigt för kroppen. Vilket dessa två kosthållningar innehåller.

Vill du läsa mer om paleo rekommenderar jag något av dessa två inlägg:

Hälsotips vid graviditet

Ät en regnbåge varje dag! Som jag tjatar om detta om och om igen. Variera dina frukter och grönsaker och variera även tillagningen, så du både äter stekta, kokta, ugnsbakade, syrade och råa grönsaker. Detta ger dig variation i vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter. Bara win helt enkelt! 

Drick mycket vatten – som gravid har du ett ökat vätskebehov. Du kan lägga till några extra glas per dag, men som vanligt, lyssna på din kropp. 

Rör på dig –  Om du inte tränat före din graviditet kanske det inte är världens smartaste idé att ställa upp i en strongwomantävling eller springa ett maraton. Men du kan absolut röra på dig. Du kan i den mån det är möjligt röra din kropp för att öka cirkulationen, hålla tarmarna i trim och för ditt allmänna välmående. Att simma brukar vara en skön aktivitet för många. Att röra på sig kan också vara ett enkelt sätt att undvika förstoppning, som är vanligt bland gravida. 

Se över min lista Kosttillskott gravid – speciellt omega 3, folsyra och D-vitamin, eller kör på Mammaoptimal med lite extra fokus på Järn och Omega 3 antingen via kosten eller som tillskott.

Oroa dig inte i onödan. Jag vet att detta är lättare sagt än gjort. Men detta är något jag övat på väldigt mycket. Stress påverkar inte bara dig utan även ditt barn. Jag brukar tänka: Kan jag påverka detta? Om svaret är ja, gör något åt saken, om nej, delegera eller släpp det. Jag pratade snällt med min kropp under hela min graviditet och förlossning. Jag sa att vi fixar detta. Det blir nog inte som jag tänkt, så ingen idé att skapa orealistiska förväntningar på saker jag inte kan styra över.

äta-som-gravid
Ett exempel på en regnbåge! Det som saknas är svart, det kan man få genom svartpeppar eller svarta sesamfrön som exempel.

Bra inlägg och tips utöver kosttillskott gravid

Det är väldigt många som i samband med graviditet och föräldraskap intresserar sig för att leva mer giftfritt, det tycker jag är roligt och ligger mig som du vet varmt om hjärtat. Jag har skrivit boken Giftfri – Ett rent liv utan tillsatser tillsammans med Martina Johansson och jag har även skrivit flera blogginlägg på detta tema. Här kommer några matnyttiga inlägg som kan intressera dig. 

 1. Tvätta giftfritt
 2. Städa giftfritt

Hoppas att du som behövt råd kring kosttillskott gravid fått bra tips, samt andra matnyttiga länkar. Jag rekommenderar varmt de grymma produkterna från Helhetshälsa och har själv använt många av dem under flera års tid. 

Glöm inte, du är grym! Alla dagar, även de dagar det känns tyngre. Var snäll mot dig och din kropp, ni kommer att vara vänner för resten av ditt liv, gör den till din allra bästa.

mindre-kemikalier-gravid
Min bok Giftfri hittar du här. ⭐️

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Tack för ett toppen inlägg, jag måste säga att jag har märkt en stor skillnad på mitt mående när jag tagit mina vitaminer regelbundet och nu när jag har varit utan de i några månader, jag blev sällan sjuk när jag tog de. Nu har jag inte tagit de i några månader de alla var slut och jag märker hur mitt immunförsvar försämrats. Men nu till den stora frågan hur vet man vilka vitaminer man behöver, finns det ett bra test du kan rekommendera som man kan göra? Är det via vårdcentralen eller det kanske finns någonstans man kan vända sig utöver VC?

Hej och vad roligt att du gillade mitt inlägg. Det är svårt att veta utan att mäta såklart, men några saker man generellt brukar behöva är magnesium, zink, D-vitamin på höst/vinter. Helhetshälsa har två multitillskott, multimineral och multivitamin, dessa är bra ”all round” tillskott. Här hittar du dem: https://adtr.co/KHA9wi Mäter man sina värden på vårdcentralen kollar de inte allt, och deras rekommendationer gäller referensvärde för att inte ha brist, inte vad optimalt intag är. Jag rekommenderar att du vänder dig till något privat labb i så fall. Hälsningar Fanny

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök