Auberginegratäng med purjo och fetaost

Auberginegratäng med purjo och fetaost

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore

Auberginegratäng med purjo och fetaost är ett supergott recept och helt i min smak eftersom den är lika god kall som varm. En regnig dag som världens härligaste dag. Den passar även till det mesta, antingen som ett tillbehör eller med en stor sallad och lite olivolja som en egen rätt.

Auberginegratäng med purjo och fetaost
Så gott!

Auberginegratäng med purjo och fetaost

Du behöver till en mindre hög form eller en större lite flatare form

  • 2 större eller 3 mindre auberginer
  • 1 purjolök
  • Salt och lite olivolja
  • 500 gram passerade tomater
  • 2-3 lagerblad
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 skvätt stark chilisås eller chiliflakes
  • Rejält med vitlök, jag hade ungefär 4 normalstora klyftor. Ta färre om du inte gillar vitlök lika mycket som jag gör.
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till ca 175 grader.
  2. Skär auberginerna i skivor, salta ordentligt och låt stå cirka 20-30 minuter. Krama sedan ut så mycket vätska du kan.
  3. Ansa och hacka upp purjolöken, stek den i lite olivolja tills den är mjuk.
  4. Lägg aubergineskivorna på en plåt, ringla olivolja över. Ställ in i ugnen ca 15-20 minuter.
  5. Gör tomatsåsen genom att blanda samman alla ingredienser (riv/finhacka vitlöken) och låt puttra ihop ca 20-30 minuter.
  6. Varva sedan den stekta purjolöken och aubergineskivorna i en form.
  7. Häll över tomatsåsen. Gör lite fickor för tomatsåsen att glida ner i om det känns tight.
  8. Toppa med fetaost som du smular över formen.
  9. Lägg sedan in i ugnen igen ca 15-20 minuter, se så tomatsåsen börjar bubbla jämnt över hela formen, då vet du att det är varmt även i mitten. Ibland när jag förberett rätten innan och allt är kallt kan det ta lite längre tid, kanske upp mot 35 minuter. Då brukar jag även slå på ca 1/2 dl vatten för att tomatsåsen inte ska brännas och det inte ska bli torrt.

Servera gärna med min citron/örtkyckling och en god sallad med en härlig olivolja.

Jag brukar ibland byta ut fetaosten med mozzarellaost/buffelmozzarella. Då tar jag en mozzarellaost (125 gram) i själva gratängen och 1 lika stor bit som jag toppar med.

Auberginegratäng
Purjo.
Aubergineskivor i ugnen
Aubergine.
fetost i gratäng
Fetaost.
tomatgratäng lesscarbs
Tomatsås.
3.3/5 (11 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Har precis hittat din sida och är SÅ glad för det! Så härliga och peppande recept! (Kan ett recept vara peppande? JA!) Just det här receptet blev direkt en favorit hemma hos oss. Jag hade även i lite bacon och lite svamp, sjukt gott.

Tack snälla för alla fina recept, ser fram emot att utforska fler av dem!

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök