Eko tranbär

Äta tranbär – Naturens eget hälsopiller

Äta tranbär? Är det något du gör regelbundet? Eller kanske vill börja? I detta inlägg ska jag berätta mer om hälsofördelarna med att äta tranbär, naturens eget superbär. Jag ska också dela inspiration kring antioxidanter och hur du enkelt kan boosta immunförsvaret.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården.

Eko tranbär
Äta tranbär gör du rätt i. Tranbär är naturens eget hälsopiller.

Inlägget innehåller

 • Rabattkod hos Bodystore vecka 11
 • Vad är tranbär?
 • Vilka hälsofördelar har tranbär?
 • Vad är antioxidanter?
 • EKO Tranbär från Helhetshälsa
 • Helhetshälsa – tips på produkter
 • Stärk immunförsvaret med mina tips
 • Tips på vidareläsning

Rabattkod – Vecka 11

Denna vecka, får du 100 kr rabatt vid köp över 600 kr.

Ange rabattkoden: Lesscarbs11

Kan inte kombineras med andra rabatter eller erbjudanden, och gäller vecka 11

Vad är tranbär?

Tranbär är en art i blåbärssläktet av familjen ljungväxter. Tranbär är vanlig i nästan hela landet, men är mindre vanlig i fjälltrakterna och är sällsynt på Öland och Gotland. Du hittar den oftast i vitmossa på fuktiga marker, som kärr eller myrar. Jag har aldrig sett tranbär i Södermanland där jag är uppväxt, så jag undrar om jag sett dåligt eller kanske letat på fel ställen. Tranbär är friska och syrliga i smaken, lite som lingon men mer intensiva i smaken. Tranbär är otroligt nyttiga, och har älskats av framförallt kvinnor i generationer. Tranbär går att köpa färska i vissa delar landet, eller frysta i frysdisken, antingen endast tranbär eller i en mix av flera andra bär.


Vilka hälsofördelar har tranbär?

Att äta tranbär är som att äta ett antioxidantpiller direkt från naturen. De är otroligt näringsrika. Se dock upp med sötade tranbärsprodukter, då dessa såklart är mindre nyttiga med tanke på den högre mängden socker som du får på köpet. Torkade tranbär är ofta sötade (så läs på förpackningen).


Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är något som det pratas mycket om i hälsovärlden. Det är en kategori av kemiska ämnen som gör mycket bra saker i vår kropp. Men det kan också vara bland det mest omdiskuterade, hur mycket är bra, vad gör de egentligen i kroppen? Som vanligt handlar det mesta om balans. Inget ämne är bra att överdosera, inte ens vatten. 

Vetenskapligt är antioxidanter kemiska föreningar. Och uppgiften de har i kroppen är att skydda cellerna mot fria radikaler. Det är en typ av instabila molekyler som kan skada våra celler genom att skapa så kallad oxidativ stress. Fria radikaler skapas naturligt i kroppen när vi tränar, eller under matsmältningen. Även stress, sjukdom och rökning kan bidra till fler fria radikaler.

Oxidativ stress är inte bara dåligt, ibland är den bra. Som när kroppen bekämpar skadliga bakterier och virus. Men här handlar det om balans igen, det ska inte vara för mycket fria radikaler i kroppen och inte heller för mycket antioxidanter. För mycket fria radikaler kan dessa kopplas samman med vår tids folksjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom och inflammatoriska sjukdomar.

Två viktiga uppgifter hos antioxidanter är alltså att stoppa skadliga ämnen från att bildas och utföra saker i kroppen. Att äta mer antioxidanter kopplas ofta samman med ett starkare immunförsvar som har lättare att stå emot exempelvis sjukdomar och stress. Ett enkelt sätt att förstå om ett livsmedel är rikt på antioxidanter är faktiskt färgen. Ofta är de allra mest färgglada frukterna och grönsakerna de som innehåller störst mängder antioxidanter. Därför förespråkar jag och många med mig att äta en regnbåge varje dag. En annan fördel med att äta mycket färgglad mat är att ju allt annat nyttigt du får i dig som finns i dessa livsmedel, som fibrer, vitaminer och mineraler.

Att äta tranbär kan vara lite surt, men mixa dem gärna med andra bär så blir det enklare.


EKO Tranbär från Helhetshälsa

Helhetshälsa har släppt en ny produkt, EKO-Tranbär. Dessa är gjorda av hela torkade ekologiska tranbär och inte extrakt. Det gör att tranbärets alla övriga naturliga ämnen finns med. Tack vare att de är i kapselform är det en renare produkt än om de tillverkats i tablettform. De är även veganserifierade och svensktillverkade. Varje dosering ger 516 mg tranbär med ett standardiserat innehåll på 36 mg proantocyanidiner (PAC). Proantocyanidiner är en speciell sorts flavonoider. För att komma upp i denna mängd genom att äta tranbär skulle vara mer eller mindre omöjligt att genomföra per dag, speciellt om du ökar dosen från en till flera kapslar/dag i en period.

Vad är Flavonoider?

Sedan urminnes tider har växter med högt flavonoidinnehåll använts inom folkhälsan för att hjälpa kroppen att bekämpa oxidativ stress. Flavonoider är en typ av antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikaler, som i hög för hög grad kan påverka kroppen negativt. Flavonoider finns i den yttre delen av frukten eller grönsaken, och sitter ofta i och direkt under skalet. Som ett exempel: Antioxidantinnehållet är högst i äpplets skal och i den vita hinnan på apelsiner. Innehållet kan också variera beroende på mogningsgrad, odling och förvaring. 

Vad är PAC och hur kopplas de samman med urinvägsinfektioner?

Tranbär innehåller alltså en speciell sorts flavonoider av typen proantocyanidiner, även kallade PAC. Det är en polyfenol som ger bäret dess blåröda färg.

PAC i tranbär har en unik molekylär struktur (en A-bindning) som inte finns i några andra bär. Det är denna speciella form av PAC som ger tranbäret dess unika egenskaper. Proantocyanidinerna i tranbären sägs kunna förhindra att skadliga bakterier får fäste på slemhinnor, som magsäcken eller i urinrören/blåsan. Det är därför många förknippar tranbär med just urinvägsinfektioner, och det är också en åkomma som drabbar främst kvinnor, då vi har ett kort urinrör, där bakterier lättare kan vandra över till urinvägarna. Visste du att det är 50% vanligare att en kvinna drabbas av urinvägsinfektion än en man? Att dricka eller äta tranbär har visat sig vara effektivt för att minska risken för upprepade urinvägsinfektioner. EKO Tranbär kan i en period när du behöver det doseras till 4 kapslar per dag. Sedan kan man underhålla dosen med en kapsel per dag för att behålla PAC-värdet högt i kroppen. Studier visar att även andra slemhinnor som i magen och i munhålan kan skyddas tack vare tranbärets nyttiga innehåll.

Eko tranbär Helhetshälsa
Ett enkelt sätt att äta tranbär, i superkoncentrerad form med renaste innehåll.


Helhetshälsa – rena tillskott tillverkade i Sverige

Jag är så glad att få fördjupa mitt samarbete med Helhetshälsa under 2022. Och du kommer att se mer av mig och helhetshälsa tillsammans här på bloggen och på Instagram under året. Helhetshälsa är ett familjeföretag som startade på 90-talet. Visionen är ”marknadens renaste tillskott”. I största mån undviker de allergener som soja, mjölk och gluten, och i den mån det går väljer de ekologiska och närproducerade råvaror. 

 • Produkter utan onödiga tillsatser som är enkla för kroppen att ta upp.
 • Alla produkter är vegetariska, och majoriteten är även veganska.
 • Produktionen sker i Sverige.

Helhetshälsa har alltså sedan starten haft målsättningen att producera marknadens renaste tillskott, utan onödiga tillsatser. De producerar tillskott i lättupptagliga former, och eftersom dessa former ofta tar stor plats i kapseln är doserna ibland lägre än andra märken. Därför kan du behöva ta fler kapslar. Men resultatet blir istället att din kropp får i sig mer näring, och mindre fyllnadsmedel och annat som finns i andra tillskott av lägre kvalitet.

Kraven ovan ställer höga krav på tillverkningen. och flera av produkterna kräver till viss del manuellt arbete för att kunna hålla sin höga kvalitet. Det gör att Helhetshälsas produkter till mångt och mycket är ett hantverk.

Favorittillskott från Helhetshälsa för mig och familjen

Här kommer de tillskott jag och familjen använder från Helhetshälsa, och några som jag varmt rekommenderar.

 • Dunderpulver
  Helhetshälsas Dunderpulver är är ett vitamin-mineraltillskott för barn, utan färg- eller aromämnen.

  Dunderpulvret har även berikats med extra vitaminer för att tillgodose barns speciella behov. Bland annat innehåller pulvret åtta ämnen som bidrar till immunsystemets normala funktion: Folsyra, järn, selen, A-vitamin (betakaroten), B6-vitamin, C-vitamin, D-vitamin och Zink.

  Dunderpulvret har vi använt i många år. Det innehåller inga tillsatser och inte heller socker, sötningsmedel, färgämnen eller aromer. Den sötsyrliga smaken kommer från frukterna och bären. Vi tycker inte att det smakar något alls när det blandas med mat eller dryck, yoghurt eller ljummen gröt. 

  Vitaminer försämras vid upphettning och därför rekommenderar jag inte att du använder Dunderpulver till bakning eller varmare rätter.
 • Algomega (omega 3)
  AlgOmega3 är en vegetabilisk Omega 3 med 250 mg DHA och EPA, för dig som inte äter fisk eller behöver extra intag av Omega-3 fettsyror där kosten inte täcker dagsbehovet. AlgOmega3 utvinns från mikroalgen Schizochytrium sp.Det självklara valet av Omega-3 för miljömedvetna då det skonar havens fiskbestånd. Passar alla, speciellt lämplig för veganer, vegetarianer, gravida, ammande och fiskallergiker.
 • Zink
  Zinktillskott med hela 25 mg zink per kapsel Vegetabiliska kapslar. Zink är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Zink bidrar också bland annat till normal syra-basbalans, immunsystemets normala funktion, normalt hår, hud och naglar samt till normal synförmåga.
 • Multioptimal
  Utvalda växtbaserade mineraler och whole food-kalcium från alger med algens alla övriga mineraler, som magnesium, järn och spårämnen. MultiOptimal innehåller också jod från tång och kisel från bambu, samt vegetabiliskt D3-vitamin från lavar. En kapsel täcker dagsbehovet.
 • Vitaminoptimal
  Vegansk multivitamin med alla vitaminer och jod från Helhetshälsa. VitaminOptimal innehåller vitamin C, niacin (B3), pantotensyra (B5), riboflavin (B2), B12, B6 och folsyra som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Vitamin C och D samt B12 bidrar även till immunsystemets normala funktion. 
 • Askorbinsyra
  C-vitamin Askorbinsyra från Helhetshälsa är ett rent C-vitaminspulver utan tillsatser. Askorbinsyra är den sura formen av C-vitamin och är i samma form som finns i frukter och bär. Vitamin C ökar järnupptaget och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress samt bidrar till att minska trötthet och utmattning.
 • Helazym
  Helazym från Helhetshälsa innehåller 10 olika vegetabiliska enzymer, bl.a cellulas som spjälkar fibrer och laktas som spjälkar laktos. 
 • Probioplex
  Probioplex® från Helhetshälsa innehåller två miljarder mjölksyrabakterier från fem olika bakteriestammar, bl.a. Lactobaciller och Bifidobakterier.
 • Pollenoptimal
  Mycket populär produkt för de som lider av pollenbesvär. Läs gärna recensionerna på produktsidan, väldigt inspirerande!
 • Magnesium
  Magnesium Optimal från Helhetshälsa är ett magnesiumtillskott med 125 mg magnesium i varje vegetabilisk kapsel. Magnesium bidrar bland annat till att minska trötthet och utmattning. Hjälper bra vid restless legs och svårt att komma till ro på kvällen.
 • D-vitamin spray Äslakr denna spray som är väldigt enkelt att använda för stora och små. Går också bra att spraya på mat om man hellre vill det. Smaklös. Vuxna 2-5 sprayningar, Barn 2 sprayningar. 1 gång per dag. 
 • B12-spray
  B12-vitamin spray från Helhetshälsa är en vegansk spray med biologiskt aktiv B12, metylkobalamin. Vid 1 spray om dagen räcker förpackningen i 150 dagar.
Helhetshälsa Lesscarbs
Här ser du ett gäng härliga produkter från Helhetshälsa.


Stärk immunförsvaret med mina tips

Detta är säkert inget nytt, men alla mår bra av att påminnas om viktiga saker då och då.

Ät en regnbåge varje dag. Mixa färger, konsistenser och texturer. Förbered gärna mat att ha i kylen enligt min princip. Att äta tranbär och låta dem vara en del av din kost hoppas jag att du blir inspirerad till i detta inlägg.

Lägg dig tidigare på kvällen. Det är under natten kroppen reparerar sig och återhämtar sig. Bättre att lägga sig tidigare än att sitta uppe och se ett avsnitt till på den där spännande serien. Har du svårt att slita dig, bestäm dig för att du inte ska se serier förutom lördag och söndag exempelvis. Jag brukar ofta lägga mig runt 21 på vardagarna, det är superskönt.

Rör på kroppen varje dag, minst 30 minuter, gärna upp till en timme. Har du inte tid för detta rekommenderar jag att du ser över din tid. Är det något du kan göra mindre av eller prioriterar ner? Kan du delegera något eller exempelvis dela upp något mellan dig och andra föräldrar om du har barn, som att hämta och lämna på aktiviteter?

Bli bättre kompis med din kropp. Hur känns den? Vad är den bra på och vad är du tacksam för? När du ägnar tid åt din kropp på ett positivt sätt är det lättare att känna av dess signaler. Då märker du tydligare om du behöver vila, så av på takten eller förändra något annat.

Drick mer vatten (gärna filtrerat vatten, läs detta blogginlägg) ersätt alla drycker från burkar/flaskor med vatten. Det gör underverk för din hälsa, hud, hår och glow.


Tips på vidareläsning

kålsallad
Här är en färgsprakande snabbsyrad rödkål som du borde testa!
nyttig glass
Testa min proteinrika mejerifria kollagenglass, supergod!

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

2 kommentarer

Blev väldigt inspirerad av ditt inlägg, speciellt tranbärskapslarna. Ser dock att dom är tillverkade av cellulosa, inte bra för våra tarmar. Du som samarbetar med Helhetshälsa kanske kan påverka dom att byta ut sina cellulosakapslar mot andra?

De använder cellulosa, kostfibrer i kapslarna, inte cellulosagummi som studien baseras på som jag tror du tänker på. 🙂 Det finns frågor om det är cellulosagummit i kosten som har påverkat tarmfloran. Försökspersonerna har visserligen ett väldigt högt intag av cellulosagummi, men intaget kommer från skräpmat fullt med bl.a socker och raffinerat fett. Vilket likväl kan vara det som påverkar tarmfloran. Helhetshälsa har provat andra kapslar, men de vill ha ett snabbt och högt upptag av näringsämnena i kapseln och cellulosa är det bästa de hittat som löser upp sig snabbt och fullständigt i magsäcken. Dessutom finns kostfibrer i hög utsträckning i vår kost och är därför något kroppen känner igen vilket är viktigt för Helhetshälsa då de undviker allergener. Även de som är fiberkänsliga brukar tolerera kapslarna väl då fibermängden (0,5g/kapsel) är så liten. Hälsningar Fanny

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök