Kikärtspaj lesscarbs

Kikärtspaj – grundrecept på glutenfritt pajskal

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Kökets Favoriter

Nu äntligen kommer receptet på denna efterlängtade kikärtspaj som ni blev som glana över på Instagram. Min man älskar paj, och detta glutenfria pajskal är så vansinnigt enkelt att göra och jag hoppas att du kommer att tycka om min kikärtspaj också. Finns det någon bättre restförvandlare?

Kikärtspaj
Mina smarriga hemkokta kikärtor. Kokar alltid med mycket salt, mycket lagerblad och mycket vitlök. MUMS!
Ingredienser till glutenfri paj
Här är dagens ingredienser. Vackra om du frågar mig.

Förberedelser

Jag köper alltid torkade ärtor/bönor och blötlägger mina baljväxter själv. Det är billigt, enkelt och du kan smaksätta bönorna själv vid kokningen. Jag brukar frysa in i påsar, så jag har 3 dl till varje kikärtpaj, i platta påsar tinar dem snabbt.

Här hittar du torkade kikärtor, men vill du hellre ha färdigkokta kikärtor funkar dessa toppen.

Jag använder en vanlig pajform, ca 28 cm i diameter som är rättså grund, jag föredrar egentligen lite djupare formar, som bygger runt 5 cm på kanten. Här finns också pajformar som man kan ta ur formen, det blir väldigt snygg servering då!

Kikärtspaj
Här ser du det färdiga pajskalet.

Ingredienser till en kikärtspaj – normalstor rund form

Äggstanning

  • 3-4 ägg
  • 3-4 dl valfri mjölk/grädde, du kan använda allt från vanlig komjölk till kokosmjölk, grädde, kokosmjölk, mandelmjölk eller havremjölk, ta det du har hemma och som känns bäst i magen.
  • Salt, peppar och chiliflakes/chilisås efter smak.
  • Valfri mängd ost på toppen, eller hoppa över helt och ersätt med 3-4 msk näringsjäst istället för mer ostig smak. Läs mitt maxade inlägg om näringsjäst här.

Fyllning till kikärspaj

Du kan verkligen fylla pajen med vad du vill och har hemma. I den paj du ser på bilden hade jag: Stekt röd lök, tomater, oliver, lite fetaost och basilika. I äggstanningen hade jag en skvätt stark chilisås också. Jag ska länka några tidigare recept jag gjort innan här på lesscarbs för inspiration.

Här kommer också några söt pajer när vi ändå håller på. Jag är övertygad om att du kan söta denna pajbotten och använda den till söta pajer också!

Gör såhär

  1. Mixa samman samtliga ingredienser till pajskalet. Du kan behöva peta ner från kanterna då och då, och tänk dig att degen ska bli så mjuk som en ”vanlig pajdeg” ungefär.
  2. Tryck ut pajdegen i formen, nagga med en gaffel i botten.
  3. Ställ i kyl/frys cirka 15 minuter så pajskalet hinner sätta sig lite.
  4. Sätt ugnen på 150 grader. Förgrädda skalet i cirka 15 minuter.
  5. Förbered din fyllning medan du gör steg 3 och 4. Tänk på att inte ha så mycket fyllning så pajen fylls till bredden, du ska få plats med äggstanningen också.
  6. Lägg i fyllningen i pajskalet.
  7. Gör äggstanningen och häll i pajskalet. Inser du att du haft för lite äggstanning kan du bara vispa ihop lite till på lika delar ägg/mjölk. Spara ca 1 cm från kanten, eftersom äggstanningen ”sväller”.
  8. Grädda i 175 grader tills äggstanningen stannat och fått fin färg, min paj som var lite tunnare blev klar på cirka 20 minuter.
  9. Låt pajen vila efter att du tagit ut den, gärna upp mot 30-45 minuter.
  10. Servera med en STOR sallad och en god dressing, det är ett så stort minne från barndomen, salladsdressingen till pajen, den kombon är oslagbar!
Kikärtspaj med tomat
Tomaterna… Älskar tomat i paj, om de inte har för mycket frön!
Kikärtspaj med basilika
Nästan all fyllning är i.
Pajskal med kikärtor
Här ser du den färdiga pajen. Hoppas det ska smaka.
Lesscarbs favoritprodukter hos Bodystore
3.9/5 (167 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

7 kommentarer

Gulliga du, tack för stjärnorna! Det finns stjärnor just nedanför inlägget slut som du klickar på, vill du ge 5 klickar du på den femte stjärnan. Tyvärr går det inte att göra dessa tydligare, men jag ska försöka! Kram!

Tycker tyvärr att pajdegen inte höll ihop efter gräddning, att det var svårt att skära en bit som höll ihop. Vad kan ha blivit fel då?

Kan bero på hur tjock du gjorde pajskalet, hur avrunna kikärtorna var, hur bra det mjöl du valde sög åt sig vätskan för att nämna några saker 🙂

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök