Mjölksyrabakterier

Hemmagjord kokosyoghurt (med probiotika, mejerifri)

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore och Jordklok

Hemmagjord kokosyoghurt – vilken hitt! Jag och barnen var sugna på att testa att göra egen mejerifri, syrlig kokosyoghurt. Inte mina vanliga kokosyoghurtar, utan någon med mera syra i. Om det gick? Vi testade och här är resultatet, blev kanon! Nu har jag uppdaterat inlägget med nya bilder sedan vi testade första gången. 

Hemmagjord kokosyoghurt är enkelt och billigt att göra och du behöver bara två ingredienser och lite tålamod. Här nedan kommer recept och mina tips! Missa inte mitt blogginlägg om Probiotika – vad är det och vilken ska jag välja?

Till ca 5 dl kokosyoghurt

 • 500 gram krämig kokosmjölk (jag använder Garants som är superkrämig)
 • 3 probiotikakapslar
 • En burk från Weck Jars, många frågar vart de kommer ifrån (som jag ofta visar här) så jag länkar till dem hos Jordklok. Jag har nästan alla storlekar. Älskar dessa burkar!

Gör så här:

 1. Tvätta noga den skål du ska använda.
 2. Vispa kokosmjölken med en visp så den blir jämnt fluffig.
 3. Ta isär probiotikakapslarna och häll i innehållet. Rör runt med ett verktyg som inte är gjort av metall, bakterierna gillar inte det. Vi använde en träslev.
 4. Lägg över en tunn duk, låt stå i rumstemperatur och börja vänta…
 5. Rör om då och då, någon gång om dagen eller så, fortfarande med träredskap.
 6. Vi lät vår stå 2,5 dag innan vi var nöjda med smaken, beroende på väder och värme kan det ta längre eller kortare tid. Smaka dig fram!
 7. Håller över 1 vecka i kylskåp.

Tips och trix

 1. Skulle du få tag i kokosgrädde som är extremt fast, kan du tillsätta lite vatten.
 2. Du kommer inte få en syrlig yoghurt som om du äter exempelvis naturell ”vanlig” yoghurt, då den är mindre söt i sig själv, men den smakar inte heller precis som vanlig kokosmjölk. Du kan få till den extremt syrlig också, det beror på kapslarna, väder och tid. Ge det ett par gånger för att lära känna processen, jag tycker att min blir bättre för varje gång jag gör den.
 3. Om du tycker att den är för syrlig som den är kan du tillsätta någon matsked eller så i din vanliga smoothie. Här finns hela min smoothiesamlig.
 4. Om du vill använda kapslarna till att fylla med gurkmeja, alger eller annat du inte gillar att tugga på går det utmärkt!
 5. Probiotikan jag har brukar jag också äta varje morgon för att boosta min tarm och hjälpa mina goda tarmbakterier. Här finns ett helt inlägg hur du boostar din tarm.
Hemmagjord kokosyoghurt
Betty gillar den naturell med mycket chiasylt, som jag inte sötar speciellt mycket alls.
Hemmagjord kokosyoghurt
Häll i kokosyoghurten och blanda. Använd en stort som är homogen och krämig.
Hemmagjord kokosyoghurt
Häll i probiotikan och rör om med trä/plast.
Hemmagjord kokosyoghurt
Lägg på en tygbit och sätt fast en gummiring, snodd eller snöre.

Om du helt missat lesscarbs kokosyoghurtar borde du verkligen spana in dem också!

Här kommer några gamla bilder som jag inte har mage att slänga. Så gulliga, små barn! Sixten är lika gammal där som Betty är nu, detta var 2015.

kokosyoghurt_probiotika_MG_9947fanny
Sixten berättar för Betty att vi ska öppna kapslarna.
kokosyoghurt_probiotika_MG_9962fanny
Sixten häller i och Betty blandar.

Hoppas att du gillar detta recept och blir sugen att testa! Kram Fanny.

3.7/5 (29 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

21 kommentarer

Spännande. Känner mig dock tveksam till probiotikan. Svårt att tro att bakterierna överlever resan till tarmarna utanför sin kapsel. Risken är att den sura miljön i magsäcken tar kål på dem. Kapslarna hjälper innehållet att transporteras genom magsäcken för att sedan frigöras i tarmarna där de ska göra nytta. Men så länge det blir gott så kanske det inte spelar någon roll.

Ja här handlar det mer om att bakterierna ska börja växa i yoghurten, har läst att man kan ta upp viss del av bakterierna i alla fall. 🙂 Men kanske mest för smaken.

Tror du man kan använda en slatt av den färdiga yoghurten som startkultur eller måste man starta varje ny sats med probiotikakapslar?

Spännande recept, som jag ser fram mot att testa.

Jag har gjort denna nu och det blev så gott, så tack för receptet. Däremot tog jag en matsked av den färdiga och la i den nya satsen istället för nya kapslar och det funkade 🙂

Hej!
Hur gör du när den stått i kylen och vill äta till frukost? Den blir ju hård och svårhanterlig tycker jag 🙂 Ta fram en stund innan man ska äta är ju kanske en lösning men tänkte om du hade nått annat tips som inte är så tidskrävande? Tack för all inspiration!

Hm, inte reflekterat så mycket över det, kanske bara lägga den i en större skål och röra några varv så borde den bli lösare? Eller blanda med en liten skvätt vatten alternativt mixa/vispa den. 🙂

Länken till probiotikakapslarna fungerar inte. Vad köper du de någonstans eller finns det andra jag kan använda?

Jag har dålig ekonomi och aldrig gjort detta tidigare så tips på billigare eller en mindre förpackning vore toppen.

Kan jag använda Probimage (mjölksyrabakterier)?

Tack för du uppmärksammade detta, jag har fixat det nu! Den nya kapslarna i länken är väldigt bra och prisvärda tycker jag. Du kan testa med probimage, men de innehåller soja så jag brukar hoppa över dem. 🙂 Men har du dem tycker jag att du ska testa! 🙂

Toppen, tack! Nä, de var inte så dyra som vissa andra jag kollat på. Då vet jag vilka jag bör satsa på. 🙂

Jag har inte Probimage hemma, såg däremot att de sålde en liten förpackning för 99 kr. Fast om det innehåller soja så hoppar jag nog också över.

Får vänta eller hoppas att det kommer någon trevlig rabatt på Probioprana. Matkontot är väldigt tight just nu tyvärr.

Jag har testat Hälsa som livsstils recept: en tetra kokosmjölk och två probiotikakapslar, 8-24 timmar i ugnen med lampan tänd (c:a 40 grader). Jättegott! Och så går det lite fortare, för vem orkar vänta på något gott?!

Hej!
Jag har provat att göra denna och undrar hur man vet att det funkar och det blir bakterier? Hur mkt behöver man äta varje dag för att inte behöva ta en kapsel med probiotika? Hörde att man kunde äta 2 msk surkål varje dag med samma effekt så surkålen står och jäser nu oxå 🙂
MVH Karolina

Jag testade detta en gång men jag tyckte att det var väldigt skarpt. Nu har jag ju köpt mig en burk probiotika kapslar som jag ändå vill konsumera. Kan man hälla i kapseln i t.ex. kokosgrädde/bär smoothie och äta/dricka direkt? Inget dåligt mer än att man inte får syran?

Sitter i denna stund med din smoothie av kokosgrädde + 2 dl blåbär/hallon (skippade vattnet) och det var ju sjukt gott! Trodde att jag skulle behöva sötningsmedel men icke. Inte ens vaniljpulver tog jag.

Detsamma gäller inte varm choklad, då måste jag ha sötningsmedel i för annars är det för bittert (ingen överdriven mängd men ändå). Annars tycker jag råa blåbär/hallon (frysta, gäller ej färska) kan vara för syrliga – men ihop med kokosgrädde blev det en succé! Mums!

Min kokosmjölk av samma märke är inte krämig utan helt rinnade, vad gör jag?

Har du haft den i kylen? Vissa batcher kan också skilja sig åt. Då får man välja någon som är mer krämig.

Hur mycket tar man av en annan sort? Jag har probiotika 30-14 (MegaFlora Baby & Me, använder endast den eller Innate pga den extremt höga kvaliten), jämfört med din som är 2-5.. borde räcka med en kapsel då kanske?

Grymt initiativ!. Jag skall testa att göra denna snart, och blir jag nöjd så kan man ju alltid prova att blanda en del med någon passande tjock smoothie + Eventuellt Äggvita och vispa ihop för att frysa till en variant av Sorbet kan man ju tänka sig.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök