fbpx
Lesscarbs Lesscarbs

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Bodystore, Lagerhaus, Granit och Bagaren och Kocken

Göra kombucha – recept, tips och personliga favoriter

Göra kombucha – recept, tips och personliga favoriter

Göra kombucha – hur länge har du inte längtat efter detta inlägg? Jag har själv gjort kombucha i ett års tid och kan väl inte säga att jag är ett proffs, men mycket kan jag, och jag anser att det är extremt enkelt, och svårt att misslyckas med. 

Göra kombucha är faktiskt busenkelt, även om många tror att det är superkrångligt och svårt. Jag har samlat alla mina bästa tips, trix och råd samt besvarat massor av läsarfrågor som kommit från framförallt Instagram. Jag har även gjort en kombucha-video på Instagram TV, där jag visar hur jag gör, se gärna den och glöm inte att följa mig på Instagram för daglig inspiration. Jag har också gjort en video hur jag smaksätter min kombucha, här kan du se den (via Instagram)

Inledande kommentarer kring att göra kombucha

Att göra kombucha är enkelt. Tycker jag. Hela detta recept och tillvägagångssätt bygger på den erfarenhet jag samlat på mig det år jag själv bryggt min egen kombucha. Många tycker väldigt mycket om att brygga kombucha. Många vet hur man gör det bäst, vad som fungerar och inte, även om de aldrig själva ens gjort kombucha någonsin tidigare. Detta fenomen begriper jag mig inte alls på. Jag får nämligen ofta kommentarer att man måste ha dittan, eller att dattan absolut inte fungerar. Men vissa av dessa saker fungerar utmärkt för mig när jag brygger min dryck, exempelvis att använda tepåsar, att brygga med grönt te eller liknande. Jag kommer att besvara vanliga frågor längst ner i detta inlägg, så scrolla dit om du vill ha svar på någon speciell fråga.

Göra kombucha – Du behöver

Till drycken

Utrustning

Göra egen kombucha

Göra kombucha – receptet

Att göra kombucha är oförskämt enkelt!

Första gången du gör det
 1. Koka upp 2 liter vatten, tillsätt 1 dl socker och 2 tepåsar (eller motsvarande löst te) Låt svalna. Jag brukar ofta göra teet på kvällen och låta det svalna över natten, då hinner teet dra länge, vilket svampen älskar.
 2. Lägg scobyn och startvätskan (2 dl) i en ren burk, slå över teet.
 3. Lägg på en tunn duk med en snodd över, hushållspapper fungerar också.
 4. Vänta! Jag brygger endast en gång och väntar upp till två veckor (ibland längre) innan jag skördar. Men du kan smaka av genom att stoppa ner ett sugrör under svampen och smaka dig fram.
 5. Följ sedan instruktionerna nedan för skörd och smaksättning som du hittar nedan.
Skörd och smaksättning
 1. När du är nöjd med smaken lägg den gamla och den nya scobyn tillsammans med 4 dl vätska i en skål.
 2. Häll upp resterande vätska i flaskor. Jag brukar inte sila vätskan eftersom det finns goda bakterier med i det man annars silar bort. Bättre i så fall att slänga bort det sedan när man dricker det.
 3. Tillsätt valfri smaksättning i den färdiga drycken. Jag mixar ingefära, granatäpple, havtorn, äpple, citron, jordgubbar, ananas, mango eller annan valfri frukt/bär tillsammans med lite kombuchadryck i min Nutri Ninja bullet del. Sedan silar jag av kärnor eller andra fibrer innan jag häller i det i flaskorna. Jag brukar sätta en tratt i flaskan och lägga en mindre sil över så jag silar och tappar upp på samma gång.
 4. Sedan är det klart! Jag ställer sedan in flaskorna i kylen, och smaken mognar fram ju längre tid de står. Det brukar bli lite rester av frukt/bärkött i botten och vissa goda bakterier, men de brukar jag antingen mixa ner i smoothie/min återhämtningsdryck efter gympass eller bara lämna kvar i glaset eller flaskan.

Frågor och svar

Hälsofördelar att dricka kombucha?

Hälsofördelarna av kombucha är att minska ledvärk, bra för hy, hår och naglar, aptitdämpande och bra för diverse magåkommor.

Hur får jag tag i en scoby?

Jag säljer själv dessa (som privatperson) och endast för avhämtning i Årsta. Priset är 150 kr per startkit. Du kan även ta med någon av mina böcker för signering eller köpa en på plats! Mejla mig om du är sugen på att komma förbi och köpa en svamp. Har du inte möjlighet att komma förbi kan du kolla runt på nätet, samt utforska lokala FB-grupper.

Hur mycket kombucha ska man dricka per dag?

Ja du, hur långt är ett snöre? Det känns väl rimligt med ett glas per dag? Du kan ju festa till det med isbitar och lime vid fest, dricka det istället för juice till frukost eller kanske istället för saft till barnen? Det finns ingen mängd som skulle vara skadlig på något sätt vad jag vet, men den primära drycken ska ju givetvis vara vatten.

Det är några konstiga trådar i min kombucha, vad är det?

Det är goda bakterier, eftersom drycken är ”levande” kommer det tillkomma lite trådar och liknande, och det är helt i sin ordning och är helt enkelt bakterier som växter i drycken. Självklart goda sådana.

Hur vet jag att min svamp är för gammal?

Den säger lixom inte till själv, haha! Det hade ju varit super! Men när den börjar bli brun och lixom se ut att vilja komposteras, då är det dags. Du kommer att lära dig.

Kan jag brygga med en färdig flaska från affären?

Jag vet att vissa har gjort så, dock tar det tid, då den färdiga drycken inte är lika ”potent” som den man köper som oftast blandas i efterhand med exempelvis te och juice. Vill du ha ”äkta vara” bör du inte göra så.

Kan jag brygga utan svamp?

Jag ser ingen poäng med det alls. Du vill ju skapa mycket och bra bakterietillväxt och dessa mikrorganismer lever och frodas i svampen.

Kan jag brygga med vilket te som helst?

Nej. Scobyn vill ha koffein, så då går rött te bort. Den vill heller inte ha för mycket smakaromer och oljor så smaksatta teer med exempelvis frukt är inte att föredra. Jag använder ju Earl Grey och det innehåller Bergamott. Men, jag har aldrig upplevt några som helst problem med det. Det fungerar alldeles utmärkt.

Hur får jag till bubblorna i min kombucha?

Många verkar tro att all kombucha är bubblig som en läsk. Detta eftersom många man köper är det. Kombucha man gör själv kan man göra mer eller mindre bubblig och det kan vara trixigt att få till bubblorna. Men här kommer några tips som du kan testa:

 1. Brygg 2 gånger. 1 gång utan smak och sedan med smak. Ingefära brukar vara en bra smaksättare för att få fart på bubblorna. Då kan du exempelvis låta drycken stå först 7 dagar, sedan brygga ytterligare 7 dagar med smak innan du tappar upp på flaska. Men tänk på att plocka ur scobyn och startvätska till en ny sats innan du tillsätter smaken.
 2. Lägg i några russin i varje flaska, lite extra mat till jäsningen.
 3. Använd mindre flaskor för att utveckla mer bubblor, och tappa så mkt som möjligt i varje flaska så bubblorna tvingas ner i drycken och inte upp mot locket/korken.
 4. En annan sak är att du ska släppa på trycket, men inte släppa in nytt syre, så lägg en hand på locket/korken, och låt ”gasen” pysa ut, utan att du lyfter på locket så nytt syre kommer in. Vissa upprepar detta flera dagar tills det blir mer och mer bubblor.
 5. Tillsätt 1 tsk extra socker per flaska för att boosta jäsningen.
 6. Testa att inte sila av flaskorna. Jästen är de bruna strängarna som bildas under bryggningen. Du kan hälla all färdig dryck i ett kärl och sedan vispa runt lite för glatta livet för att allt ska blandas ordentligt, så du maximerar chanserna att få jämn mängd jäst i alla flaskor.
 7. Slutligen, ge det tid, det kan ta tid att få till bubblorna, allt från några dagar till några veckor. Och du kommer att lära dig, om du verkligen vill!
Vad betyder scoby?

Kombuchasvampen kallas för Scoby och det står för: Symbiotic colony of bacteria and yeast. Den kan
klippas i mindre bitar och delas ut till nära och kära. Glöm inte att döpa din första svamp, det är en klassiker!

Dina bästa smaksättningar?

Havtorn, ingefära och granatäpple är topp 1. Älskar också kanelstång, kanel/äpple. Till jul hade jag i glöggkryddor som smakade väldigt gott.På sommaren är en oslagbar kombination lime och jordgubbar! Även barnen älskar den. Jag använder aldrig hela bitar av frukt utan mixar och silar alltid.

Måste jag använda socker?

Då en kombuchasvamp är en levande organism behöver den näring för att överleva. Svampen, precis som jäst för bakning behöver näring, socker, för att överleva. Det fungerar INTE med exempelvis björksocker eller annat sötningsmedel då svamparna inte kan leva av den typen av socker. Honung skulle jag inte rekommenderar då den har antibakteriella egenskaper, vilket är själva poängen med kombucha att skapa bakterier, av god sort givetvis. Jag kör på vanligt, vitt, ekologiskt socker som jag läst mig till ska vara det allra bästa.

Det tar ungefär en månad för svampen att konsumera allt socker, så vill du ha en dryck med så lite socker som möjligt ska du brygga den längre.

Kan barn, gravida och ammande dricka kombucha

Svar ja, på ammande och barn. Det är ett bra sätt att få i sig levande bakteriekultur. Självklart ska man inte överdriva konsumtionen, som något egentligen, men jag ser inget problem med att dricka det. När det gäller gravida ser jag inget problem med det då det generellt inte är några konstigheter att äta/dricka mjölksyrade (fermenterade) livsmedel när man är gravid. Dock finns det väldigt lite skrivet om detta, och om man är nybörjare med kombucha och inte vet hur en färsk, riktigt bra kombucha ska lukta och smaka kanske man kan köpa färdig dryck istället eller avstå. Det är ett beslut man måste fatta själv, men jag menar, vissa mödrar väljer ju att äta både fisk från Östersjön och chark samt dricka lite rödvin som gravid, jag ser inte att kombucha på något sätt skulle vara ”värre” än dessa tre exempel.

Vart ska jag ställa burkarna när de jäser?

Ställ behållaren på en varm plats. Frisk luft och värme (helst ca 23°C) är viktigt. Starkt och direkt solljus är skadligt för svampen. Vissa vet jag har dem i skåpet ovanför kylskåpet, i ett köksskåp, på en köksbänk, i vardagsrummet, ja ställ dem där det passar helt enkelt, men ej i ett fönster skulle jag säga.

Glasflaskor eller plastflaskor?

Jag personligen brukar använda både glas och plast. Jag brygger ju endast en gång och ställer in direkt i kylen när jag har tillsatt min smaksättning. På bilden syns endast glasflaskor, detta eftersom det är viktigt att bilderna ser snygga ut! En gammal juiceflaska ser absolut inte bra ut på bild. Om du brygger två gånger och tillsätter smak finns risk att trycket i flaskorna blir så hög att flaskorna sprängs. Detta är alltså verkligen inte något man vill uppleva, så om du brygger två gånger – använd plastflaskor eller var noga att lufta flera gånger så trycket aldrig hinner bli så kraftigt. När jag ger bort dryck gör jag det nästan alltid i glasflaska som mina vänner direkt stoppar i kylen. Mitt generella råd, var försiktig innan du lär känna drycken så inga olyckor händer.

Har du någon ytterligare fråga som jag inte avhandlat här ovan? Var inte ledsen, ställ den nedan istället! Jag ska svara så gott jag kan, som vanligt. Hoppas att det blev klarare att göra egen kombucha! Vi hörs snart igen.

Göra egen kombucha

43 Responses to Göra kombucha – recept, tips och personliga favoriter

 • Hej!
  Så intressant! Vad är startvätska? Följer den med när man köper scobyn?

  • Det är en mogen sats av den sats du gjort eller från den du köper från. Alltså 2 dl redan klar dryck av god kvalitet. Den följer med när man köper 🙂

 • Hej , jag har nu gjort 3 satser efter varann med samma svamp o den skiktar sig inte som dina på bilden utan är som en hel klump med lite svart i mitten ? den går liksom inte att dela , är det som det ska eller något tok ? Det smakar bra , lite vinäger smak ☺️

  • Det är säkert bra, du kan dra isär den, ibland delar inte mig sig heller, men då kan man klippa eller dra, det brukar funka 🙂

 • Har du märkt nån skillnad när du brygger med svart vs grönt te?

  • Det blir mildare tycker jag med grönt te, men i övrigt ingen större skillnad. Tycker det blir enklare att få till ”den rätta smaken” med svart te, förmodligen för att svampen gillar det bättre då det är mer kväve i det.

 • Hur mycket smaksättning tar du i förhållande till kombucha vid andrafermenteringen?

 • Hej,
  Hur skapar man ett ”scoby-hotell” och hur håller man det ”levande”?

  • Du menar hur du förvarar dem under en längre tid? Du kan förvara dem i en burk och då och då tillsätta lite nytt te med socker i.

 • Tips på Hur gör man en egen scobysvamp? Jag håller på och testar och experimenterar men det tar sjuuukt lång tid och vet ej om det kommer funka heller?

 • Jag har köpt en svamp på nätet men fick ingen startvätska. Den låg bara lite fuktig i en plastpåse. Kan jag använda den ändå ?

 • Hej,

  Du skrev att man behöver 2 dl startvätska. Sedan skulle man spara 4 dl, är det för 2 nya satser då?

 • Hur ska jag förvara min nya svamp med startvätska? Har den i en glasburk med lock. Kan jag ställa den i mitt skafferi när vi är borta i tre veckor? Ammi

  • Jag skulle starta igång en ny sats, eller i så fall mata den lite med lite nytt socker+te och sedan ha en duk över, inte lock.

 • Vad har gått fel om drycken smakar vinäger?

  • Den smakar alltid lite vinäger, smakar den mycket vinäger har förmodligen du bryggt den för lång tid. Testa kortare tid nästa gång. Hälsningar Fanny

 • Hej,
  Jag har gjort egen kambucha o den nya svampen stoppade jag i kylen med väska o tänkte ha den där tills jag brygger nästa gång. Men hur länge klarar den säg där?
  Tack för en bra blogg 🙂
  Med vänlig hälsning, Anna

 • Hej Fanny, tror du kombuchan kan påverka viktminskning om man äter LCHF? Känns som jag blir sötsugen när jag druckit ett glas + att jag vill alltid ha mer efteråt. Känner mig kluven.
  Tack för en toppenblogg

  • Hej! Det sägs vara aptitreglerande, men vi alla triggar ju på lite olika saker, så om du tycker att det känns jobbigt, borde du kanske inte göra den fullt lika söt, så borde det kännas bättre. 🙂 Låt den alltså brygga längre, och kanske dricka den naturell. Kram Fanny

 • Hej!
  Har du några erfarenheter av att göra jun?

 • Hej. Står i startgropen att börja. Tänkte ta startkitet från bodystore eftersom du rekommenderar det. Visst är det startvätska med där? Vilket the ska jag ta därifrån? Hur länge kan man använda den gamla svampen? Måste ju bli hur många som helst annars? Tack för en mycket bra instruktionsvideo.

  • Hej! Ja precis, du får 3 dl vätska med. Ta det jag länkar i blogginlägget, funkar toppen. Jag använder den tills den blir mörk och jag har så många andra att jag vill slänga den, haha! Men det blir snabbt invasion.

 • Hej. Jag har fått en stor brun klump som hänger under scoobybebisen. Kan det vara mögel ? Det ser väldigt oaptitligt ut.
  Mvh//Helena

 • Jag fick kombuchavätaka över efter att jag använt svamparna till att brygga med. Kan man använda den till något eller brukar du hälla bort den?

 • Hej
  Jag kanske har gjort fel men jag klippte isär min tjocka vita bebisscoby, jag ville öka på produktionen. Nu ligger alltså två halvor i varsin burk. Kommer det bli bra?
  Den gamla kom jag på att jag ville ha kvar, men ingen vätska kvar. Kan jag brygga på den i alla fall?

 • Hej
  Kan man använda lös vikts te också? Ska göra min första sats och har ett te med organiskt odlade blomörter från Thailand

 • Hej Fanny,
  Jag har påbörjat min första kombucha och har gjort enligt din beskrivning. Nu ev vecka senare har det bildats ett vitt lite tjockare lager på ytan. Ser typ ut som gelé. Är detta bra el ngt som är fel? El är det en ny svamp som år på g??
  Vänligen Johanna

Lämna ett svar