Syrade grönsaker

Syrade grönsaker – supergott som tillbehör!

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Syrade grönsaker är fullproppade med nyttiga bakterier. Det tar en stund att göra, men sedan håller dem en evighet (men tanken är ju att de ska ätas upp). Du kan äta dem som de är som ett tillbehör eller blanda i coleslaw eller liknande.

Syrade grönsaker

Dessa grönsaker funkar bra att syra:

 • Vitkål
 • Rödkål
 • Salladskål
 • Kålrot
 • Blomkål
 • Morot
 • En blandning av ovanstående

Syrade grönsakerIngredienser:

 • Grönsak från listan ovan
 • 15 gram salt per kilo grönsak (himalyasalt, ekologiskt havssalt eller liknande med mineraler i, inte vanligt ”bordssalt” med andra ord)
 • Glasburk
 • Tålamod

Gör så här

 1. Strimla grönsakerna fint (kål riven med osthyvel funkar jättebra)
 2. Lägg ner grönsakerna och salt i en matberedare med ballongvisp cirka 5-10 minuter, eller krama kålen för hand minst 10 minuter. Grönsakerna ska bli ”sladdriga och det ska ha pressats ut vätska, den ska nämligen ligga i sitt eget vatten.
 3. Gör rent glasburken noga. Lägg sedan ner grönsakerna och packa hårt. De ska täckas av sitt eget vatten. DU behöver inte fylla burken ända upp, då kommer det spruta och pysa ut när bakterierna börjar växa. Jag brukar vika ihop ett kålblad som ”stopp” så det håller sig på plats.
 4. Låt stå framme på bänken en vecka.
 5. När veckan har gått, kolla så det ser ut som lätt kolsyra (små bubblor) i kålen när du vickar på burken. Gör det inte det ge det någon dag till.
 6. Ställ sedan in i kylen i två veckor. Sedan är det klart!

Syrade grönsakerSyrade grönsaker

Syrade grönsaker
Nu är grönsakerna en vecka gamla, se så fint när jag lagt ett rödkålsblad i vitkålen som stopp, färgar av sig så fint!

Tips!

Kolla gärna in min inlagda gurka

4.3/5 (12 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

28 kommentarer

Jag gjorde ett försök att göra egen surkål för något år sedan, som misslyckades 🙂 Men nu blev jag peppad på att testa igen – bra tips!

Den ska vara stängd. Märker du att den inte pyser fräser längre före veckan gått kan du ställa in den i kylen, mina senaste ställde jag in efter fyra dagar. Det kan variera. 🙂

Ska burken stå i kylskåp i två veckor innan man äter det eller den överlever i max 2 veckor?

Tack för ett bra inlägg! Jag är jättepepp på att testa detta! Kör strikt Lchf och älskar syrade grönsaker av alla slag (utom dem med sött i). Tänkte bara höra med dig var du fått tag i dina fina burkar? Jag skulle gärna vilja ha sådana lite ”retroaktiga”. 🙂

Hej! Vad roligt, det är verkligen gott! 🙂 Jag köpte dem när jag var kanske 14 år, så det var ett tag sen.. haha. Började samla till mitt egna hem i den åldern. Så svårt att säga vart jag hittade dem. Men IKEA har ju, men de har ju inte porslinslock. Lycka till och säg gärna till om du hittar! 🙂

Ah så typiskt (och så redigt av dig att börja samla till ditt eget hem så tidigt!)!
Ja jag får söka på loppis och retrobutiker! Tack för bra tips! 🙂

Mina smakar lite konstigt /unket. Kan de ha stått framme för länge på bänken innan de kom in i kylen tro?

Hm. Det är svårt att svara på vad lite konstigt är, men de ska ju smaka friskt och lite surt men inte ”äckligt” eller hur jag ska förklara. Kanske kan du testa att göra en ny sats som inte står framme lika länge och jämföra smaken. Lycka till!

Ja, det är lite svårt att veta när de ska in i kylen. Har nyss ätit upp en sats som blev bra. Men den burken jag skulle börja på nu hade möglat lite och luktade skumt. Så det var bara att slänga, hoppas nästa blir bra! Tycker jag haft bättre immunförsvar när jag ätit surkål! Så jag vill gärna lyckas, tack för receptet!

Det beror ju på väder och vind och allt sånt.. Inte lätt att ta hand om bakterier som man vill ska må bra och trivas. Vi är ju vana att bekämpa dem! 🙂 Lycka till! <3

Det står att de håller sig i evighet. Men de ska stå i kylen.
Får inte ihop det. Vill ju göra så de räcker hela perioden från att det är moget och klart för skörd tills nästa års omgång är klara.
Hur länge kan burkarna stå?
Måste de vara i kyl?
Vi odlar mycket själva och jag har problem med inläggningar där det används ättika- vinäger och liknande.
Har du andra tips så tar jag tacksamt emot dem.
MVH Inger

Jag har aldrig haft syrade grönsaker framme för länge för då börjar de jäsa igen och blir lite väl glada i livet. De borde klara sig bra om man har en jordkällare eller liknande, det vet jag att de använder på balkan när de gör surkål. Hälsningar Fanny

Har mjölksyrat en hel del, Nu har det bildats en vit hinna ien del burkar med ett mönster liknande stjärnor Gurkorna smakar jättegott, men det ser lite konstigt ut. Är det ok att äta?

Vad roligt, jag ska göra det ännu mera i vår! SÅ gott! 🙂 Jag vet verkligen inte är det mögel tror du? Det man brukar säga är ju att lita på sitt lukt och smaksinne. Hade fel bakterier fått fäste hade det troligen inte luktat friskt syrligt (vilket jag antar att det gör) det hade säkert smakat illa också. Jag hade testat att ta bort det, och lite till vätska och tillsätta lite kokt vatten istället. Vad tror du om det? Kram!

Det kan vara kahmjäst som bildats. Den är ofarlig men smakar inte så gott så du bör ta bort den. Kahmjäst kan bildas om burkarna stått för varmt så det fermenterar för fort, du har för lite salt eller om det kommit till luft.

Man brukar säga ”då och då”. Jag gör det när jag kommer ihåg ungefär. Jag har inte märkt att det är superdupermeganoga. Men det skulle säkert inte vara fel om du gjorde det varje dag 🙂

Hei, og takk for mange fine tips og oppskrifter. Jeg følger både ditt nyhetsbrev og facebookside.

Har jeg missforstått, eller behøver man ikke tenke på mengde karbohydrater når man spiser syrnede grønnsaker?
Eller skal man spise mengde grønnsaker som vanlig?

Jeg har hypotyreose, og har blitt rådet å spise et ketogent kosthold.
Takknemlig for svar?
Hilsen Mariann

Hej!
Receptet nämner salt.. men sen står det inget i beskrivningen NÄR saltet ska användas..? 🙂

Hej Fanny! Du skriver att saltet ska blandas med vatten. Det står inget om vatten i receptet mer än grönsakernas eget vatten. Jag fick inte direkt ut nåt vatten alls ur mina grönsaker. Gjorde jag fel?
MVH Anna

Man måste mosa länge för att få fram vatten, annars får man göra egen vattenblandning, jag brukar ta 1 liter vatten och 15 gram salt.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök