Överbliven äggvita nu igen? Kanske från bean till helgen? Om jag inte använder hela ägget blir ju hälften över, antingen gulan eller vitan… Vad ska man göra med den? Här har jag listat mina favoriter med hela ägg, gulorna och vitorna. Så släng för allt i världen inte vitorna om du använder gulorna och tvärt om.
Överbliven äggvita verkar vara det största problemet att hitta på något med. Men det är inte alls så svårt, det finns massor att göra. När jag bakar med ägg i brödrecept och liknande föredrar jag att använda enbart äggvita eftersom den inte är lika “äggig” i smaken som äggulor eller hela ägg kan vara. Men det finns som sagt annat att göra också!
Överbliven äggvita
- Lesscarbs pizza
- Ostmaränger
- Lesscarbs snabba bröd
- “The bröd” by Maria Emmerich
- Granola
- Ha i äggröra/omelett
- Det går också bra att vispa ihop äggvitorna och frysa dem, de håller några månader.
Överbliven äggula
- Äggmjölk
- Hallon/jordgubbsglass
- Lemoncurd
- 10- sek majonäs
- Ha i smoothie (länk till 20+ recept)
- Red av en sås (1 äggula till ca 5 dl sås, låt inte såsen koka när du gör detta för då skär det sig lätt)
- Extra enkel Bearnaise
- Hollandaise (med stavmixer)
- Ha i äggröra/omelett
- Det går också bra att vispa ihop äggulorna och frysa dem, de håller några månader.
Hela ägg
Jag har alltid en burk med vitor/gulor i kylen, jag fyller på allt eftersom och använder när jag behöver. De håller cirka en vecka i kylen.
Du vet väl till exempel att hållbarheten på äggkartongen baseras på ägg i rumstemperatur. Ägg i kylskåp håller minst en månad till. Det räcker med att du luktar på ägget när du knäcker det för att veta om det är fräscht om det gått mer än en månad. Det går inte att ta miste på ett ruttet ägg. Det stinker.
Har jag glömt något? Missat något, tipsa gärna! Slänga mat, det gör jag bara inte!