zucchinikaka

Lemoncurd LCHF – festligt barndomsminne i ny tappning

Jag har alltid älskat lemoncurd. Men min kompis är nog värst. Jag brukar göra en ”hink” när han fyller år, typ 5 dl eller så som han sitter och äter med sked. Haha. Han är inte klok men väldigt underhållande måste jag säga. Nu har jag gjort den med sötning som inte påverkar blodsockret och är LCHF-vänlig!

Lemoncurd är något speciellt för mig. Min mamma gjorde det ibland när jag var liten på helgen och det var bland det godaste jag visste. Då åt vi det på nygräddade scones, nu blir det mest i bakning eller tillsammans med grädde/vispad kokosgrädde och färska bär. Vill du göra något sconesliknande rekommenderar jag att du gör mitt microbröd eller mejerifria pofiberbröd.

Lemoncurd

 

Ingredienser till ca 3 dl:

 • 3 ekologiska citroner
 • 1 dl sötning, jag använder sötströ eller björksocker
 • 50 gram smör
 • 2 hela ägg
 • 2 äggulor

 

Gör så här

 1. Tvätta citronerna noga, riv skalet och pressa ner saften i en kastrull, tillsammans med smör och sötning.
 2. Koka upp och låt sjuda någon minut.
 3. Då hinner du knäcka äggen och separera de två äggulorna och vispa ihop dem.
 4. Sila bort citronskalet och blanda kraftigt ihop den varma vätskan med äggblandningen.
 5. Ställ nu tillbaka kastrullen på plattan, på svag värme, jag rör hela tiden tills smeten tjocknar. Se till att röra ner till botten. Den kommer att stanna till ytterligare när den svalnar.
 6. Häll upp i ren burk, den håller minst en vecka i kylen.

 

Ät lemoncurd som den är, i yoghurt, på smoothie (lyx) tillsammans med bär, grädde och mandelcrunch eller ha i frosting till kakor eller muffins. Här är min zucchinikaka med lemoncurdfrosting!

 

Tips 1: Släng inte äggvitorna, gör min pizzabotten av dem, receptet på pizzabottnen hittar du här! Det finns även massa tips hur du tar hand om äggvitor och äggulor i detta inlägg Ägg världens bästa livsmedel.

Tips 2: Du kan ha i lite gurkmeja för att intensifiera den gula färgen något, det blir väldigt snyggt.

 

Lemoncurd LCHF
Mumsigt värre.

 

 

Lemoncurd LCHF
Zucchinikaka med lemoncurd-frosting

 

Lemoncurd LCHF

Hoppas att du fick många tips och inspiration till framtidens söta stunder.

 

 

4.7/5 (3 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

14 kommentarer

Tack för ett utmärkt recept Fanny! Den här lemoncurden blir ju faktiskt fast – inte alls så lös och rinnig som jag uppfattat andra recept bli. Supergott också. Jag gjorde lemoncurd förra veckan för att göra din grymma zucchinikaka – men enda kruxet nu är att det är massor kvar som jag inte vet vad jag ska göra med! Har ätit lemoncurd+vispad grädde/kokosgrädde (som en lemoncurdmousse alltså – helt makalöst!) men det är ganska sött och inte lämpligt i större mängd liksom… Så jag känner att jag har rätt dålig fantasi kring vad mer man kan hitta på med denna fina röra. Har du några tips? Ha en jättefin helg!

Vad roligt!

Den håller ganska länge i kylen. Du kan ha den i yoghurt, äta med bär. Men bäst tycker jag om du gör så mycket som behövs så det inte blir något över, för som du säger, inget man bör äta ofta. Hur gott det än är. 🙂

Denna har jag nu gjort ett flertal gånger.. Det har blivit min nya last:)
Prövade din zuccinikaka med lemoncurd på.. Tom mina barn som är väldigt kräsna tyckte den var supergod.

Hej! Har provat din lemoncurd flera gånger och även gjort den med rabarberavkok ( rabarber och vatten som du skulle kokt rabarbersaft) hallonpure + citron. Lätt världens godaste curd. Blandar vanligt sötningsmedel med xylitol. Minskar något mot ditt orginalrecept ca 0,75-0,8 dl sökning. Tack för ett superrecept:)

Hej, jag har gjort den här lemoncurden flera gånger och den är supergod. Mitt problem är att de senaste gångerna jag gjort den så har de bildats ”sockerkristaller” när den sedan står i kylskåpet. Jag vet inte riktigt var jag går fel, använder sötströ. Senast nu så bildades en hinna redan någon timma efter att jag hällt upp den i burken, som ett tunt lager is kan man säga. Har försök skrapa bort det och gräva ut kristallerna, men det blir ändå inte bra. Några förslag på vad det kan bero på?
Tack annars för en väldigt trevlig hemsida.

Hm. Jag vet faktiskt inte vad det kan bero på. Jag har övergått helt till björksocker som jag tycker smakar betydligt bättre. Kan vara något att syran reagerar med kristallerna på något sätt. Har du bytt märke?

Hej igen,

Nej, alltid använt Ica sötströ, vilket är just det som gör det så konstigt, men skulle kunna testa något annat sötningsmedel nästa gång. Har Xylo Sweet och Swerve hemma.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök