Göra hemmagjord juice

Göra hemmagjord juice – nyttiga recept, tips och inspiration

Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) till Kitchentime

Göra hemmagjord juice – hur gör man, vad ska man ha i? Vad gör man med resterna efter juicningen? Hur mycket ska man dricka, vilken är min favorit? Och vad har jag att säga om sellerijuice? Här kommer mina nyttiga recept, tips och inspiration. Hoppas att du gillar!

Juice nyttigt? 

Hur mycket hemmagjord juice ska/kan man dricka är en vanlig fråga. Det är ju förstås individuellt och rätt så svårt att svara på. Enligt en undersökningen som Sifo har gjort på uppdrag av ViktVäktarna dricker vi i snitt 3,4 glas juice i veckan – det är cirka 16 sockerbitar! För mig låter det helt överdrivet mycket. Ett glas juice innehåller i snitt 4,7 sockerbitar. Därför ser inte jag juice som något man dricker varje dag.

MEN, hemmagjord juice, baserat på mestadels grönsaker går inte att jämföra med köpt juice, antingen från koncentrat eller färskpressad. Och såklart spelar också vad du gör din juice på stor roll för hur mycket socker den i slutändan innehåller. Jag tycker såklart inte att du ska sluta dricka vatten och börja dricka hemmagjord juice hela tiden, men vill du ha ett glas juice på helgen, gör din egen, det är roligt och så gott! 


hemmagjord äppeljuice
Äppeljuice med mynta, så gott!

Utrustning – jag använder

Utrustning jag använder när jag gör min juice, och några favoriter från mitt kök som jag har med på bilderna. All länkar går till Kitchentime, som har bra service, snabba leveranser och ett stort utbud till köket och hemmet.

Juicemaskin (jag har ersatt med annan produkt då min har utgått)

Detta är en grym råsaftcentrifug av rostfritt stål med kraftfull motor på 800 W. Jag har haft min i snart två år och är väldigt nöjd. Den har två hastigheter och en stor matartub som klarar av stora bitar av frukt och grönsaker. Juicebehållaren rymmer 0,8 liter, och om jag gör mycket juice brukar jag bara hälla över i en större kanna. Tar inte så mycket plats, vilket jag tycker är skönt då jag inte har så mycket plats i köket. Alla löstagbara delar tål maskindisk.

Juicemaskin
Här kommer nypressad juice, redo att avnjutas.

Glas Timo Tumbler (4 pack)

De här glasen är riktiga tidlösa klassiker som jag önskade mig när jag tog studenten 2007. Jag fick då 4 eller 5 stycken 4-pack och än så länge har inte ett enda glas gått sönder. De är stilrena, sköna att hålla i och så fina! Du kan dricka både varma och kalla drycker i dem, vilket jag tycker är grymt! De kan självklart även ställas in i micron och diskas i maskin. 

Timo tumbler glas
Glasen Timo Tumbler, jag har alltså haft mina i 12 år, och jag älskar dem lika mycket som när jag fick dem.

Sugrör – rostfritt stål (6 pack)

Mina barn älskar sugrör, och jag älskar inte plast eller engångsgrejer. Därför har vi enats kring dessa rostfria sugrör. Man får med en rengöringsborste som är bra om man typ dricker smoothie eller så. Höjden på sugrören är 20,5 cm och de kommer i 4-pack. Håller föralltid.

grönsaksjuice

Pallares kökskniv kolstål 9 cm

Den här kniven är min favorit. Jag älskar den, av hela mitt hjärta! Jag har förmånen att ha träffad David när han var här i Sverige. Han och familjens företag tillverkar knivarna sedan flera generationer tillbaka i Spanien, cirka 1 timme från Barcelona (i Solsona) Jag har hela serien i kolstål, som är extremt slitstarkt och får så vacker patina. Min farfar har också en kolstålskniv som han ärvt från sin far, den är närmare 100 år gammal och extremt vass. Jag ser dessa knivar som något som mina barn ärver efter mig.

Pallares Solsona
Pallareskniven, ligger så skönt i handen. Och blir så snygg på bild, eller hur!

Min stora skärbräda med förvaring

Finns ett helt inlägg om dem, därför länkar jag rakt in i det inlägget. Den stora skärbrädan har fått en så naturlig plats i mitt nya kök, och jag älskar den så mycket!

Stor skärbräda med förvaring
Min fina skärbräda, förvaringen under är perfekt för skal, eller om man preppar grönsaker eller frukt.

Grönsakssvarv

Jag har gjort zoodles till en av bilderna nedan, och det är den svarven jag länkar ovan som jag använder och har haft i några år. Här kan du läsa ett helt blogginlägg om att svarva grönsaker.

zoodles
Zoodles av morötter och zucchini.

Göra hemmagjord juice

Nyttiga ingredienser till Juice

Det är skillnad på apelsinjuice koncentrat från butiken eller att göra en egen juice som faktiskt stärker, stöttar och ger näring till kroppen. Här kommer några exempel på ingredienser du kan använda när du gör hemmagjord juice. Du kommer märka att moroten är väldigt närvarande och ofta nämnd. Den är toppen att ha i juice tycker jag. Det blir mycket juice och mycket fnöpper du kan använda till annat sen. Jag skriver mer om fnöppret nedan, mitt egna lilla ord för de där resterna när man juicar.

  • Avgiftande ingredienser: Morot, gurka, rödbetor, ingefära, äpple
  • Mycket antioxidanter: Morot, granatäpple, blåbär, spenat, persilja, rosmarin och vitlök (men det är inte min favorit i juice)
  • Glad mage: Morot, persilja, vetegräs, vitlök
  • Dämpa inflammation: Ananas, ingefära,  gurkmeja
  • Hjälper urinrör och urinvägar: Tranbär,  granatäpple, citron, vindruvor, vitlök
  • Skrämma bort förkylningar: Morot, ingefära, citron, rädisor
  • Avstressande: Morot, broccoli, selleri, grönkål, persilja
Juicerecept

Det är svårt att ge exakta mått på juice, då all grönsaker/frukter är lite olika stora. Jag tycker om att ha de tyngre grönsakerna som bas, exempelvis morot eller rödbeta och de andra som “smaksättning”.  Men till hela min familj använder jag 2-3 stora morötter, kanske 1-2 apelsiner som bas och fyller ut med andra grönsaker.

Har jag lite halvor av rotfrukter, eller småbitar av svart/grönkål brukar jag ofta slänga ner dem om jag ändå gör en juice, de märks inte så mycket om man har annat i.

  • Egen äppeljuice: Äpplen, smaka av med mynta (äppelresterna som hamnar i behållaren är väldigt gott att ha i bröd) Ha i lite citron om du vill ha extra syra.
  • Juice som barnen gillar: Morot, Apelsin, fänkål, gröna blad/grönkål, persilja (om du börjar med morot, fänkål och persilja kan du använda detta som grönsaksbas)
  • Inflamma-Tore: Ananas, färsk gurkmeja och ingefära. Betty gillar denna juice i fryst form som glass (se nedan).
  • Huvudvärksjuice: Morot, bladselleri, persilja, spenat.
ingredienser till juice

Sellerijuice – bra eller bara trendigt? 

Detta är en så pass vanlig fråga att jag tycker att den är värd att ta upp i detta inlägg. Till att börja med: Selleri är faktiskt en ört, och inte en grönsak. Precis som att gurka egentligen är ett bär och mandel en frukt. Hänger du med? Haha! 

Han som startade hela trenden med sellerijuice är författaren Anthony Williams, som också kallas Mecical medium. Han började faktiskt prata om sellerijuice redan för 20 år sedan, men det var först när hans böcker slog igenom och han nådde ut på sin blogg och instagram som det smällde ordentligt. Kortfattat går metoden ut på att dricka 4,6 deciliter (16 ounces) på fastande mage (alltså före frukost) – varje dag. 

Fördelar med sellerijuice

Enligt Anthony Williams är sellerijuice, när man dricker den på rätt sätt, ett kraftfullt verktyg ”vid alla symtom och tillstånd”. Det låter ju för mig lite väl, typ för bra för att vara sant, men jag är inte den som är negativ till naturliga metoder. Och jag skulle aldrig säga att det inte fungerar innan jag försökt. På Anthonys blogg skriver han om många tillstånd/sjukdomar som kan avhjälpas med sellerijuice. Här kommer några exempel: eksem, IBS, migrän, kroniskt trötthetssyndrom, blodsockerproblem, psoriasis, akne, förstoppning och mycket annat. 

Selleri hållbarhet
Förvara sellerin såhär i kylen så håller den så länge!
Näring i selleri

Selleri innehåller stora mängder Vitamin C och K, magnesium, kalium och du får såklart i dig mycket vätska på morgonkvisten. Men det är givetvis viktigt att du äter ordentligt och näringsrikt också för att få effekt. Det finns inte direkt några stora forskningsstudier på sellerijuice, vilket kanske inte är så konstigt, vem skulle vilja betala för det?

Hur börjar jag med sellerijuice?

Om du vill testa sellerijuice ska du köpa ekologisk selleri, eftersom konventionell selleri är en av de mest besprutade på grönsaksavdelningen. Förvara sellerin i kylen, i vatten (gärna i kylskåpsdörren) så håller den sig fin länge. Sedan är det bara att juica och dricka 4,6 dl på fastande mage, varje dag.

Testa om du vill, men jag kan tycka att 40 kr för en förpackning eko selleri (som snittpriset är där jag handlar) och sedan ta det x2, för att få ut rätt mängd, blir väldigt dyrt. 2400 kr per månad (30 dagar) och jag tror att många kan göra en hel del annat i kostväg, som kan ge minst lika fina resultat.

sellerijuice lesscarbs
Jag tycker selleri i juice är supergott! Men ren, som den är är väl mer sådär… Smakmässigt.

Tips när du juicar

  1. Ibland blir man (i alla fall jag) lite för ivrig och kör i lite för mycket på samma gång (gäller speciellt hårda saker som rödbeta och liknande) då kan det bli lite större bitar av “fnöppret”, men då är det bara att lägga i allt igen och mixa igenom en gång till så brukar dessa delar bli mindre. 
  2. Jag brukar också hälla i en skvätt vatten när jag mixat klart allt, då tycker jag att man får ut lite extra juice, och goda smårester som fastnat längst vägen kommer ut. 
  3. Juicar du gurkmeja, var försiktig, det färgar gärna av sig och fläckarna är mycket svåra att bli av med.
  4. Gör morotsjuice eller rödbetsjuice, frys i istärningslådor och ta 1-3 st per smoothie, så får du i dig lite extra nyttigheter i varje smoothie. Såhär gör jag alltid till barnen med speciellt rödbetsjuicen som de INTE gillar att dricka rakt av, men i smoothie märker de den inte alls. Här hittar du en receptsamling på alla mina smoothies
  5. Gör lite extra och frys in till glass till barnen, garanterat poppis när barnen har kompisar hemma.
Ananasglass med ingefära och gurkmeja
Detta är juicen: Inflamma-Tore, med ananas, ingefära och gurkmeja, som glass!

Använda juicemassan från juicningen

När du gör hemmagjord juice är det ju så BRA att du får rester som du kan använda till annat! Därför är jag noga med att börja med exempelvis rotfrukter och sedan rensa ur behållaren och ta tillvara på det innan jag kör ner exempelvis citrus eller ingefära (som däremot är gott men kanske inte passar alla tillfällen senare) 

Detta kan du göra med resterna från juicemaskinen (fnöppret, som jag kallar det)

  • Använda i brödbak (jag brukar använda 3-4 dl till min glutenfria limpa)
  • Använda som bas i vegetariska biffar (recept kommer)
  • Fylla ut en köttfärssås med (då behöver du mindre köttfärs)
  • Laga en vegetarisk “köttfärssås” med morötter/andra rotfrukter istället för köttfärs, en av mina favoriter när jag var liten.
  • Blanda med färskost och göra färskost med smak, mixa allt lite extra om det är för stora bitar.
  • Använd som bas när du gör grönsakssoppa eller grytor.
Göra hemmagjord juice
Dessa raringar ska frysas och användas senare.
ärtbiffar med rödbeta
Här gör jag gula ärtbiffar med rödbetsfnöpper i. Receptet på biffarna kommer, håll ut!
hemmagjorda ärtbiffar med zoodles
Alltså hur gott? Min man var helsåld när han såg och sedan fick äta maten. Porslinet har jag förresten skrivit ett helt inlägg om, det hittar du här.

Hoppas att du blir sugen på att göra hemmagjord juice. Det är inte alls svårt, och det är ett perfekt sätt att förvandla lite trötta grönsaker till något helfestligt. Har du recept på någon favoritjuice? Kommentera nedan, så kan vi dela med oss till varandra. Tack för att du läste, vi hörs snart igen. Ta hand om dig.

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

12 kommentarer

Toppen! Tack så mycket! Har faktiskt slängt bort fnöppret….gillar INTE att slänga mat så därför har jag inte använt juicearen så mycket…

Enligt Medical medium ska man inte blanda sellerin med andra grönsaker eller frukter. Men det kan väl ändå inte skada?? Måste väl vara bättre med en blandning? Blir ju billigare också… Vad säger du om det?

Jag litar på receptskaparen av detta recept, Jonas Alwin är grym! Så jag gör så! inga problem för mig. märker bra effekt av denna dryck.

Tack för allt nytt jag lärt mig på din sida, Fanny.
Nu ska det juicas med min nya maskin.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök