bakad_farsk_vikal

Internationella Vitkålsdagen

Idag den 17/2 är det internationella vitkålsdagen. Det måste firas. Jag älskar vitkål i alla möjliga former. Jag vet dock många som inte vet vad de ska laga av min runda vän, så därför följer här massa tips och rolig fakta om vitkålen.

Fakta om vitkålen:

  • Kommer från södra Europa, odlades redan under Romarriket.
  • Under senare delen av medeltiden lärde vi oss att göra surkål, som är väldigt populärt på Balkan där min man kommer ifrån.
  • Vitkål är en av våra mest prisvärda grönsaker i butiken.
  • Den håller länge, upp till ett år om den förvara mörkt och svalt. Har den blivit brun i kylen kan du bara skära bort lite av det yttersta
  • Den innehåller många vitaminer och mineraler. 100 g vitkål innehåller 0,5 mg järn, 50 mg C-vitamin och rikligt med fosfor och kalcium.
  • Kål höjer immunförsvaret och är bakteriedödande.
  • Den stärker levern och hjälper den att rensa ut gammalt skräp.

Recept med vitkål:

  1. Coleslaw (så gott till kycklingburgare)
  2. Smörstekt vitkål (här med lammfärsbullar, fetaost och tomatsås)
  3. Vitkålsmos
  4. Kålsoppa
  5. Stekt kål med salami och alioli
  6. Vitkålssallad med senap och lime (perfekt till pizzan!)
  7. Vitkålsgratäng
  8. Krämig vitkålssoppa med pesto
  9. Ungsbakad kål (serveras i detta recept med hönsbiffar med lök oliver och chili)
  10. Vitkålssoppa (mejerifri) med örtolja och bacon
  11. Stuvad vitkål (i detta recept använder jag savoykål, men vitkål blir lika bra, strimla vitkålen ganska tunt)
  12. Fiskgratäng med fänkål, vitkål och gräslök
  13. Syrad kål

Persiljelax_vitkalsmos korv_stekt_vitkal-2

syradkal

Vitkåliga tips:

  • Supergott att använda hela syrade vitkålshuvuden (bladen) till kåldolmar
  • Ha också i surkål i soppor och grytor, gärna tomatbaserade, ger en mycket fin syra till maten.
  • Det är bra att äta rå vitkål och tillagad, tarmen mår bra av både råa och tillagade grönsaker.
  • Ett gammalt husmorstips mot bölder, inflammationer i ledfästen och senor är vitkålsomslag. Man bankar ett vitkålsblad och lindar runt området, lägger en elastisk linda över och låter sitta över natten. Upprepa ofta. Detta eftersom vitkålen är bakteriedödande som jag skrev tidigare.
5/5 (2 Reviews)

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök