Sköldkörteln

Sköldkörteln: En liten körtel – stor påverkan

Sköldkörteln är en liten körtel som har stor påverkan på din kropp och ditt välmående. Den styr viktiga funktioner som ämnesomsättning, energinivåer och hormonbalans. Men vad händer när sköldkörteln inte fungerar som den ska? I det här blogginlägget går vi igenom sköldkörtelns roll i kroppen, tecken på obalans och några korta råd hud du kan hjälpa den. I del två av denna serie kommer jag gå in mer på hur du stärker din sköldkörtel med tillskott.

Innan vi går vidare vill jag vara tydlig med att detta inlägg inte på något sätt ska ses som medicinsk rådgivning. Om du eller någon närstående har svåra besvär ska du alltid i första hand vända dig till sjukvården. De rekommendationer som finns i detta blogginlägg ska ses som tips på vad du kan göra som ett komplement till de råd du får via sjukvården. Jag är utbildad kostrådgivare samt besitter 13 års egna studier kring kost och hälsa utöver min utbildning. Texten är faktagranskad.

Rabattkod hos Bodystore vecka 40 2024

FÅ 100 KR RABATT VID KÖP ÖVER 600 KR

Rabattkod: FANNY40

Kan inte kombineras med andra rabattkoder; gäller ej Bruns eller Womensync.

Tips: Börja gärna köpet genom att klicka på knappen ovan. Då får jag en liten ersättning per köp utan att det kostar dig något extra. Att endast använda koden funkar inte. Det är ett enkelt sätt att stötta mitt arbete. Tack!

Innehåll:

  1. Vad är sköldkörteln och vad gör den?
  2. Tecken på sköldkörtelproblem
  3. Fler intressanta inlägg på tema näring, hälsa och välmående

Läs vidare för att få konkreta tips på hur du kan förbättra din sköldkörtelhälsa och mer energi i vardagen. Tillskotten jag rekommenderar i detta inlägg kommer från Helhetshälsa, som jag själv använder dagligen och är stolt ambassadör för. 

Vad är sköldkörteln och vad gör den?

Sköldkörteln är en fjärilsformad körtel som sitter på framsidan av halsen, precis under struphuvudet. Den producerar viktiga hormoner, främst tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), som reglerar ämnesomsättningen i kroppen.

Sköldkörtelns funktion

Sköldkörteln spelar en avgörande roll i kroppens förmåga att förbränna energi, använda syre och den påverkar även organens förmågor. När sköldkörteln är i balans kommer du förmodligen inte ens tänka på din sköldkörtel. Du känner dig fylld av energi (givetvis inte alltid men generellt sett) och din kropp fungerar normalt. Men när den inte fungerar som den ska kan du få problem med dina energinivåer, vikt och humör.

Vanliga besvär med sköldkörteln

De två vanligaste problemen med sköldkörteln är:

  • Hypotyreos (underaktiv sköldkörtel): Sköldkörteln producerar för lite hormoner. Vanliga symtom är trötthet, viktökning, nedstämdhet och frusenhet.
  • Hypertyreos (överaktiv sköldkörtel): Sköldkörteln producerar för mycket hormoner, vilket kan leda till viktnedgång, hjärtklappning, ångest och sömnproblem.

Hypotyreos (underproduktion) är betydligt vanligare än hypertyreos (överproduktion) och det är extra vanligt hos kvinnor och äldre.Underproduktion i sköldkörteln är även ofta kopplat till autoimmuna sjukdomar, där Hashimotos sjukdom ofta nämns. Där attackerar immunförsvaret sköldkörteln och orsakar en minskad produktion av sköldkörtelhormoner. 

Tecken på sköldkörtelproblem

Det är inte alltid lätt att upptäcka problem med sköldkörteln, men här är några vanliga symtom som kan tyda på att din sköldkörtel inte fungerar optimalt:

Symtom på hypotyreos (underaktiv sköldkörtel):

  • Trötthet och energibrist: En konstant känsla av trötthet som inte går att vila bort.
  • Viktökning: Svårigheter att gå ner i vikt trots hälsosam kost och träning.
  • Frusenhet: Känslighet för kyla och konstant kall om händer och fötter.
  • Torr hud och håravfall: Huden kan bli torr, håret är skört och faller lätt av.

Symtom på hypertyreos (överaktiv sköldkörtel):

  • Snabb viktminskning: Ofrivillig viktnedgång trots ökad aptit.
  • Hjärtklappning och rastlöshet: En snabb puls och en känsla av inre oro eller nervositet.
  • Svettningar och värmekänsla: Överdriven svettning och känslighet för värme.

Om du känner igen dessa symptom är det att rekommendera att boka en tid hos läkare för att testa dina sköldkörtelhormoner.

Tillskott för sköldkörteln

Här är en genomgång av några tillskott som kan hjälpa till att stötta sköldkörteln och dess funktion, jag rekommenderar att du läser mitt fördjupande inlägg kring kost, näring och tillskott om du vill lära dig mer i detta ämne.

Jod

Jod är ett grundläggande näringsämne för sköldkörtelns funktion eftersom det behövs för att producera sköldkörtelhormonerna T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin). Utan tillräckligt med jod kan sköldkörteln inte producera dessa hormoner effektivt, vilket kan leda till hypotyreos (underaktiv 

Selen

Här hittar du selen från Helhetshälsa – SelenOptimal är ett lättupptagligt mineraltillskott med 100 mikrogram organiskt selen per kapsel. Selen behövs för normal funktion i sköldkörtel och immunförsvar.

B-vitaminkomplex

Här hittar du B-vitaminkomplex från Helhetshälsa – En enda kapsel av Helhetshälsas B-vitaminkomplex täcker dagsbehovet av samtliga B-vitaminer! 

Zink

Här hittar du Zink från Helhetshälsa – ZinkOptimal från Helhetshälsa är ett zinktillskott som innehåller hela 25 mg zink per kapsel. 

3. Stresshantering

Kronisk stress påverkar sköldkörteln negativt genom att störa hormonproduktionen. Att sänka dina stressnivåer genom medveten andning (djupandas, andas med stängd mun) meditation, yoga och promenader/att vistas i naturen kan ge sköldkörteln en chans att återhämta sig och fungera normalt. Läs gärna mitt blogginlägg om stress. 

Sköldkörteln

Vanliga frågor om sköldkörteln

Hur vet jag om jag har problem med sköldkörteln?
Det första steget är att känna igen symtomen, såsom trötthet, viktförändringar och humörsvängningar. Ett blodprov som mäter dina TSH, T4 och T3-nivåer kan bekräfta om din sköldkörtel är under- eller överaktiv.

Kan jag förbättra min sköldkörtelhälsa med kost och livsstilsförändringar?
Ja, det finns flera sätt att stötta sköldkörtelns hälsa genom näring, stresshantering och fysisk aktivitet. Rätt näringsämnen som jod, selen och zink kan hjälpa sköldkörteln att fungera bättre.

Är det säkert att ta tillskott för sköldkörteln?
Det är säkert att ta tillskott, men det är viktigt att rådgöra med en läkare innan du börjar med nya tillskott, särskilt om du redan tar medicin för sköldkörteln.

Sammanfattning

Sköldkörteln är en liten men viktig körtel som styr många av kroppens grundläggande funktioner. Om du misstänker att din sköldkörtel inte fungerar optimalt, är det viktigt att söka professionell hjälp och göra livsstilsförändringar som kan stötta dess funktion. Genom rätt kost, tillskott och stresshantering kan du förbättra din sköldkörtelhälsa och förhoppningsvis må bättre i vardagen.

Fler intressanta inlägg på tema näring, hälsa och välmående

Näringsrika mellanmål barn

Har du inspirerats av det här inlägget? Jag älskar att se vad du som läser skapar. Tagga mig på Instagram, där heter jag @fannygrejar. Tipsa gärna familj och vänner om mina kanaler.

Vad tycker du? Skriv en kommentar.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sök